De Schiedammer Online

zaterdag 7 november 2015

Zaterdagvoetballers Kethel Spaland verslaan hoogvlieger Papendrecht in extra tijd:1-2

Op Duitse manier gestolen zege.. leidt tot nog groter Bierfest in Kethel

door Ton de Leede


VOETBAL/PAPENDRECHT -  De voetballers van Kethel Spaland presteerden het schier onmogelijke door in de diepe slotfase een 1-0 achterstand om te buigen in een verrassende 1-2 overwinning. ,,Er gebeurde,'' sprak Kethel Spaland-trainer Raymond Kraaijbeek zijn verbazing uit, ,,echt een klein wonder. Die 1-1 was al heel wat, laat staan dat je de volle winst nog steelt.''

Tegen de nummer twee van de tweede klasse D wisten de Schiedammers dat ze de openingsfase moesten overleven om enige kans te maken op een positief resultaat. Mede dankzij een prachtige redding van Mike Zonnevijle. Inderdaad, de doelman die vorig seizoen nog onder de lat stond bij Excelsior'20 en de concurrentiestrijd met Jeffrey Welbie nooit zou gaan winnen volgens de kenners. Die Mike Zonnevijle hield zijn ploeg op de been. ,,Ik wilde meer agressie in het doel,'' bekende Raymond Kraaijbeek, ,,en dan is Mike de juiste persoon. Hij heeft het goed opgepakt en mijn vertrouwen waargemaakt.''

In de theepauze waren de Schiedammers met de coach tot de conclusie gekomen dat er zeker één punt te halen viel aan sportpark Slobbengors. Die mening leek te moeten worden bijgesteld nadat Papendrecht uit het niets op 1-0 kwam en Elroy Wijngaarde even later met tweemaal geel kon vertrekken. De rode kaart aan de kant van Papendrecht bracht de teams weer in evenwicht, 10 spelers aan beide kanten.

In de negentigste minuut (90ste!) werkte een verdediger een voorzet van Miletson Silva de Freitas achter zijn eigen doelman (1-1). De vlaggen leken te worden gestreken, ware het niet dat Jasper Koning eindelijk een bal goed raakte (1-2). De voorzitterszoon zorgde voor een nog groter Bierfest in Kethel dan al gepland.

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.  

Straffen voor HBSS dreunen door: 1-3 verlies tegen Rijnmond Hoogvliet Sport

Marvin Janssen: 'Het komt echt wel goed met mijn jongens'


door Ton de Leede


VOETBAL/SCHIEDAM -  Op papier leken de voetballers van HBSS niet te hoeven vrezen voor Rijnmond Hoogvliet Sport (RHS). In de praktijk bleek RHS aan een flitsende start genoeg te hebben om met een 1-3 overwinning huiswaarts te keren.

,,Die uitgesproken straf heeft er toch ingehakt," bekende HBSS-trainer Marvin Janssen. ,,Het gaat je niet in de kouwe kleren zitten. Daarom is het zaak om zo snel mogelijk het zelfvertrouwen terug te vinden.''

Na amper drie minuten liepen de Schiedammers al tegen een opdoffer aan. Linksback Geert Verboom dacht eventjes op Johnny Aarnout terug te spelen. Het op eigen doel gerichte 'tikkie terug' ging al stuiterend op de goalie, in de hoofdmacht verkozen vanwege zijn voetballende vermogen, af die de bal met zijn rechterbinnenkantje wilde aannemen. Tot Schiedams afgrijzen hobbelde de bal over de schoen van de falende keeper: 0-1.

Na een klein kwartier spelen  zorgden de gasten voor een knockdown. RHS-vleugelflitser Lorenzo Kranenburg, met zijn snelheid en inzicht een enorme plaag voor de HBSS-defensie, vertrok met de bal aan zijn voet vanaf zijn eigen helft. Thuisspelers vielen als poppetjes om, zonder al te veel tegenstand te bieden. HBSS-verdediger Danny Fallinger besloot uiteindelijk manmoedig in te grijpen met een forse sliding. Iets te fors want niet de bal maar vooral de aalgladde Lorenzo Kranenburg werd geraakt. Scheidsrechter M. Sahan, de beste man van het veld door zijn rustige optreden en alles van dichtbij beoordelend, kon niet anders dan de bal op de stip leggen en de dader met een gele kaart te bekeuren. Het slachtoffer ging tegen alle voetbalwetten zelf achter de bal staan. De logica tartend verdween de bal in de ene bovenhoek en lag de doelman in de andere benedenhoek (0-2).

Net toen iedereen zich verzoende met de 0-2 bij rust breidde RHS de score uit naar 0-3. Een harde vrije trap moest Johnny Aarnout lossen waarna Richendel Petrona één van de gemakkelijkste doelpunten uit zijn loopbaan kon laten noteren.

De tweede rondgang was kwalitatief nog minder dan de ruim 45 minuten ervoor. HBSS speelde één op één achterin waar RHS bleef volharden in gevaarlijke uitbraken. De thuisploeg leek zonder doelpunten te eindigen aangezien de in het vijandelijk strafschopgebied gepompte ballen makkelijk konden worden verwerkt door vooral de boomlange verdediger Ryan Telleman.

Toch redde HBSS, dat pas in de slotfase uit alle macht aanviel, de spreekwoordelijke eer. Hamza Bouadli-Arfaoui zag zijn vrije trap eerst gekeerd, waarna hij in de rebound meedogenloos uithaalde (1-3). Het zo sterk aan de competitie begonnen HBSS liep opnieuw een knauw op tegen een normaal gesproken te kloppen opponent. ,,Tja'', haalde Marvin Janssen, de robuuste oefenmeester van HBSS, een welbekend cliché uit de kast, ,,we zitten nou eenmaal in de hoek waar de klappen vallen. Je krijgt gelijk een lullig doelpunt tegen zodat je eigenlijk begint met een achterstand. We hebben laten zien dat we kunnen voetballen en punten kunnen pakken. Het komt echt wel goed met mijn jongens.''


Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.   

Elegante souplesse verliest van bonkig werkvoetbal; ofwel SVV - Quintus 1-3. Assist grensrechter

De gelijkmaker in de 1e helft. M. Steekelenburg gepasseerd


door Jan Schrijver


VOETBAL/SCHIEDAM -  SVV heeft zaterdag op Harga een 1-3 nederlaag geleden tegen Quintus, na een 1-1 gelijke stand bij de rust.



Het eerste half uur van de wedstrijd hadden de bezoekers uit Kwintsheul de beste mogelijkheden. Met kracht en inzet konden zij steeds makkelijk het Schiedamse middenveld oversteken dan wel met een lange bal overslaan. Net nadat SVV zich met enkele aanvallende speldenprikken als eerste wapenfeiten aan de druk van de tuiniers wilde gaan onttrekken, scoorde Remco van der Knaap in de vijftiende minuut nadat hij de voet kon zetten tegen een doorschietende voorzet: 0-1.  Drie minuten later kwam de thuisploeg goed weg, toen een Quintus-lange boom uit een hoekschop in riante positie naast de kruising knikte. SVV zat nog steeds niet in de wedstrijd in de 26ste minuut, maar kon toch de gelijkmaker verwelkomen. Dat was dankzij een fout richting doelman teruggelegde bal (eigenlijk van te ver af en te zacht om het met recht een terugspeelbal te kunnen noemen).  Roland Olivieira was attent en ging met een paar meter voorsprong op de doelman af, die hij niet in eerste instantie maar dankzij goed doorzetten wel daarna passeerde. Na de gelijkmaker kwamen de roodgroenen beter in het spel, maar bleef ook Quintus de aanval zoeken. Dankzij safes van de doelmannen aan beide kanten, bleef de 1-1 tot en met de thee op het bord staan.

Na de rust leken de bonken uit het Westland het af te gaan leggen tegen de fris combinerende thuisploeg, die een vleug Braziliaanse dartelheid op het herfstachtige veld ten toon spreidde. Steeds vaker moesten de gasten aan de noodrem trekken om het mooie voetbal een halt toe te roepen. Met mannelijk voetbal is niets mis, met een twaalfde man die - gekleed als ware hij een echte bondsvlaggenist - van een bepaalde hardnekkige automatische vlagreflex last blijkt te hebben, des te meer.  "Het is zo jammer dat op dit niveau de arbitrage soms een stempel drukt op een wedstrijd. Ik houd er niet van om kritiek te hebben op de scheids, maar vandaag was het wel duidelijk dat de beslissingen in ons nadeel uitvielen. Een punt voor ons was toch wel verdiend geweest", aldus een na afloop teleurgestelde SVV-trainer Oswin Ipcedencia. Hij had tijdens de wedstrijd dit ook niet onder stoelen of banken gestoken. Toen het spel in het laatste kwartier stil lag voor een blessurebehandeling van een Schiedammer na de zoveelste stevige ingreep van de Westlanders, begaf scheidsrechter Van Bodegom zich naar de bank om Ipcedencia tot stilte te manen. Zo luid en duidelijk kritiek geven mag nou eenmaal niet, maar het is wel heel begrijpelijk dat het je tot aan de strot zit, als een grensrechter voor buitenspel vlagt als een SVV-er van vóór de middenlijn met de bal aan de voet soleert tot aan de hoek van de zestien en daar in goede positie komt om te gaan voorzetten. Dan voordat de voorzet gegeven is buitenspel geven: dat kan dus niet. Jammer dat een scheids zo'n malafide vlagsignaal dan wel overneemt.

De vlaggenist had tien minuten eerder ook een beslissende rol bij de cruciale 1-2. Het kan niet, maar als het zou kunnen zouden we deze assistentscheidsrechter Grootscholte de assist op zijn naam willen zetten (ze zoeken bij Quintus trouwens nog grensrechters, zo lezen wij een oproep op hun site, zie afbeelding onder). Bij de nog gelijke 1-1 stand in de tweede helft werd invaller Ronaldo Baag via een leep lobje alleen voor doelman Mark (nee niet Maarten) van Steekelenburg gezet. Géén buitenspel, de verslaggever zat op lijn. De grens stond op lijn, je zag hem even aarzelen en in een split second denken 'géén buitenspel', maar het gele vaantje toch in de lucht steken. Lichaamstaal zegt genoeg: de man wist dat hij fout zat. Ronaldo Baag was inmiddels onreglementair afgestopt door Steekelenburg. Géén strafschop, maar een vrije trap voor Quintus wegens buitenspel. Uit de aanval die daar vervolgens uit ontstond, werd de in de doelmond gebrachte bal bij de tweede paal ingelopen door een Quintus-aanvaller. De Schiedamse assistent-scheids Van Wijngaarden - die zijn vlag nauwelijks nog geheven had die middag - vlagde wegens buitenspel. De scheidsrechter negeerde het signaal en nam zelfs niet de moeite om met zijn assistent te overleggen.

V.d. Belt (4) kijkt bij zijn vrije trap de bal na
SVV had nog twintig minuten om - voor de tweede maal vanmiddag  - een achterstand goed te maken. Binnen een minuut al soleerde de pas vijftienjarige Ronaldo Baag richting zestien. Net buiten de lijnen werd hij door twee man in de heupzwaai genomen en vloog hij door de lucht. Vrije trap, niet eens geel. De door Rodney van de Belt genomen vrije trap werd fraai op de lat gekruld. Ook de rebound leverde geen verdiende gelijkmaker op. De Kwintsheulers hadden het niet erg op met de solerende Schiedammers. In de 77ste minuut trok Randy Dieke nog maar eens aan de noodrem. Aanval afgestopt, maar Dieke mocht met tweemaal geel vertrekken. SVV bleef aandringen voor de gelijkmaker, met als keerzijde dat de met een man minder spelende Kwintsheulers ruimte werd geboden. Dat is nu eenmaal een risico dat je moet nemen als je achterstaat. Dan is het echter wel zuur dat niet sterk verdedigen je fataal wordt. Dat gebeurde SVV in de 83ste minuut: 1-3. In verband met de desbetreffende verdedigingsfout werd centrale verdediger Rodney van de Belt door Trainer Ipcedencia voor de laatste vijf minuten naar de kant gehaald en vervangen door Stefano Conceicao Azancoth. Het geloof om nog wat te kunnen doen aan de negatieve marge van twee doelpunten was toen wel al weg.

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.   

Oproep op de website van Quintus; maar tijdens de wedstrijd je Quintus-hart even opzij kunnen zetten graag
 



Ideaal voetbalweer: HBSS en SVV spelen vanmiddag thuis; Kethel Spaland naar Papendrecht

VOETBAL/SCHIEDAM -  Als je nu rond het middaguur naar buiten kijkt, ziet het er nog niet aanlokkelijk uit. Als we naar de buienradar kijken is het vanaf vanmiddag half drie, als de zaterdag voetbalwedstrijden van start gaan, wél droog. En met een temperatuur van 17 graden prachtig weer om langs de lijn te staan. Heel voorzichtig zien we af en toe een zonnestraal. Een lichte zuidwest bries blaast door de haren. De echte grasvelden zijn vochtig van het gemiezer van de afgelopen uren. Kortom, prima condities voor een heerlijke voetbalwedstrijd. In Schiedam kun je er vanmiddag op twee velden van genieten. In de derde klasse speelt HBSS op Harga thuis tegen Rijnmond. Eveneens op Harga - op een steenworp afstand zodat het ene publiek het andere kan horen - ontvangt in de vierde klasse SVV het team van Quintus. Tweede klasser Kethel Spaland speelt uit tegen Papendrecht. PPSC is vandaag vrij.

Voor Kethel Spaland wordt het op sportpark Slobbengors in Papendrecht een uitdaging om de nummer twee van de ranglijst punten af te snoepen. De drechtsteders staan met 21 punten uit 8 wedstrijden slechts 3 punten achter op koploper sc Feyenoord. Papendrecht is de productiefste ploeg van de competitie met liefst 31 treffers (10 tegen). Kethel Spaland staat op de 10e plaats met 7 uit 8. Er werd 14 keer gescoord, maar er werden er 21 geïncasseerd. J.P. den Hartog is de fluitist van de dag.

Op Harga blaast scheidsrechter Sahan vanmiddag de wedstrijd tussen HBSS en Rijnmond Hoogvliet Sport. De mannen van Marvin Janssen hebben gisteren vernomen welke straffen er aan de club en aan de twee selectiespelers zijn uitgedeeld. Hopelijk zijn daarmee nu de hoofden vrij en kunnen de oranjehemden weer het goede spel oppakken, waarmee uit zeven wedstrijden al 4 keer winst werd geboekt en 1 keer een puntendeling. Rijnmond Hoogvliet staat op een 11e plek met 9 uit 8 (12 treffers voor, 11 tegen). HBSS staat op een 8e plek, met 10 uit 7. Maar daarin is nog steeds 3 punten in mindering gebracht, en volgens de inmiddels bekende straf moeten dat er 2 zijn. Met 11 uit 7 staat HBSS aan de bovenkant van de middenmoot, met het punt van de bij 2-2- gestaakte wedstrijd nog niet meegerekend dus. Het doelpuntensaldo van HBSS is positief: 12 voor 10 tegen.

Scheidsrechter Van Bodegom zal tegelijkertijd op Harga de elftallen van SVV en Quintus de wei insturen. SVV staat zevende met 9 uit 7, Quintus uit Kwintsheul staat twee plekken lager met 6 uit 6. SVV is veel productiever dan de tegenstrever: 21 versus 9 gescoorde treffers. Defensief zijn de teams statistisch gezien meer in evenwicht. SVV moest de bal 20 keer uit het net vissen, de Westlanders 22 keer.

Politie vraagt na dodelijke aanrijding: wie heeft tips over gevluchte bestuurder en inzittenden van Seat?

Op 2-11 gestolen vanaf de Van Hogendorplaan in Vlaardingen
SCHIEDAM -  De politie Schiedam vraagt medewerking bij het oplossen van gisteravond gepleegd misdrijf. 3 of 4 personen zijn gevlucht na een aanrijding met dodelijke afloop (update: zondag heeft de politie een 15 jarige Schiedammer als verdachte aangehouden).

De politie doet een dringende oproep aan getuigen zich te melden. Ook wordt naar beeldmateriaal van bewakingscamera's gevraagd. Bij een aanrijding op de Laan van Bol'Es om circa tien over tien gisteravond werd een voetganger, een jonge man van 21 jaar, dodelijk geraakt door een grijze Seat en sloegen bestuurder en inzittenden van de Seat te voet op de vlucht. In het totaal gaat het om 3 of 4 gevluchte personen. De Seat blijkt gestolen te zijn op 2 november vanaf de Van Hogendorplaan in Vlaardingen. Volgens een bericht van Radio Rijnmond zou de overleden jongen mogelijk door anderen voor de auto gegooid zijn.

Video op YouTube door RTV Rijnmond
"De dienst afgesloten met vreselijk ongeval op de Laan van Bol'Es. Rond 22:10 21-jarige jongen aangereden en ter plaatse overleden. Het maakt bij ons veel los dat we het slachtoffer niet hebben kunnen redden. Focus ligt nu op het onderzoek en oplossen van de zaak", schrijft wijkagent Rein Hendriks.  Zijn collega wijkagent A. Glijn, van de wijk Schiedam-Groenoord, heeft de volgende oproep gedaan:

“Geachte bewoner van Groenoord,
Op vrijdag 6 november omstreeks 22.10 uur is er een zware aanrijding geweest op de Laan van Bol’Es, ter hoogte van de Valeriusstraat te Schiedam. Een jonge wijkbewoner is om het leven gekomen bij deze aanrijding. Veel wijkbewoners waren op het tijdstip van de aanrijding nog wakker. Mogelijk zijn er bewoners die getuige zijn geweest van de aanrijding of de situatie erna.
De bestuurder en inzittenden van de betrokken auto zijn volgens getuigen weggerend in de richting van de Valeriusstraat en de Eduard van Beinumlaan.
De politie c.q. wijkagent vraagt u om alle relevante informatie, die u over deze aanrijding heeft, te melden via het nummer 0900-8844 of bij uw wijkagent. Verder zijn wij op zoek naar mensen die een bewakingscamera hebben waar misschien iets op te zien is van de aanrijding of de vluchtende inzittenden van de auto.
Vriendelijke groeten,
A.Glijn
Wijkagent Schiedam-Groenoord
0900-8844”


Op de landelijke website van de politie is zojuist het volgende bericht geplaatst:

Politie zoekt getuigen dodelijk verkeersongeval Schiedam

Schiedam - Bij een ongeval op de Laan van Bol’Es is vrijdagavond een 21-jarige Schiedammer om het leven gekomen. Het slachtoffer werd aangereden door een auto die verderop leeg werd aangetroffen. Het voertuig bleek gestolen te zijn. De bestuurder en de andere inzittenden zijn gevlucht. De politie is op zoek naar getuigen.

Het slachtoffer werd rond 22:10 uur geschept door een auto. Hulpdiensten waren snel ter plaatse en troffen het slachtoffer dodelijk gewond op straat aan. Hij overleed ter plaatse. Zo’n 100 meter verderop de Laan van Bol’Es troffen agenten de betrokken auto leeg aan. Volgens getuigen zaten in totaal 3 of 4 personen in de auto die allemaal zijn gevlucht. Bij controle van het kenteken bleek het voertuig gestolen te zijn. De politie is direct een onderzoek gestart naar de toedracht. Diverse getuigen zijn gesproken en onderzocht wordt of er camerabeelden zijn. Het betrokken voertuig is voor sporenonderzoek in beslag genomen.

Getuigenoproep

De bestuurder van de auto en de passagiers zijn nog spoorloos en de politie stelt alles in het werk om hen te vinden. Daarbij vragen wij uw hulp. Heeft u het ongeval zien gebeuren en heeft u nog niet met de politie gesproken of heeft u andere informatie die van belang kan zijn voor het onderzoek? Bijvoorbeeld over de gestolen auto of de inzittenden? Bel dan met de politie op 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Bel dan 0800-7000.

Goedemorgen Zondag, vaarwel Wim

Dit wordt de eerste zondag zonder Wim Ouwens


door Jan Schrijver





SCHIEDAM -  Hij hield van mooie glazen. Een goede huiswijn, rood of wit, komt tot recht in een mooi wijnglas. Dat principe huldigde hij al in zijn restaurant William aan de Koemarkt, waar hij jarenlang de scepter zwaaide. Toen hij enkele jaren geleden opnieuw besloot uitbater te worden van een horecagelegenheid, werd dat principe opnieuw eer aangedaan. Gasten moet je verwennen en dat doe je met goede spullen. En hij kon daar heel smakelijk en met passie over vertellen.

Onlangs - afgelopen zomer - had hij met zijn Marja er een eerste huurtermijn van vijf jaar opzitten, als horecaondernemer inwonend bij het Jenevermuseum. Met dat eerste lustrum hield het niet op voor het horeca-echtpaar. Zij gingen met hun Proeflokaal van Schiedam verder met het verwennen van gasten. Gasten die een bezoek brachten aan het Jenevermuseum. Of gasten die specifiek kwamen voor een bruiloft, verjaardag, bedrijfsevenement of vergadering. Wim en Marja Ouwens waren van alle markten thuis.

Alleen op zondagochtend moest ze het even zonder Wim doen, dan presenteerde hij voor de Stadsomroep Schiedam het programma 'Goedemorgen Zondag'. Hij vond dat heerlijk om te doen, vertelde hij me twee weken geleden nog, toen ik hem een boek terugbracht dat ik van hem had geleend. Een boek over bekende museumcafés en restaurants, waar zijn Proeflokaal uiteraard niet in ontbrak. Ik bracht het hem twee weken geleden op een ochtend terug. Gewoon afgeven ging natuurlijk niet, want ik kreeg een heerlijke kop koffie van hem aangeboden. Gul en gastvrij. Even gezellig bijgepraat over mijn vakantie in Java en Bali. Ook daar wist hij over mee te praten. Hij had het nodige van de wereld gezien, maar stond met beide benen op de vaderlandse grond. Trots als hij bijvoorbeeld was op waarschijnlijk Schiedams lekkerste erwtensoep die hij 's winters serveerde en waar mensen voor terugkwamen.

Marja moet het nu niet alleen op zondagochtend zonder Wim doen. Marja moet het voortaan altijd zonder Wim doen. In de nacht van woensdag op donderdag is hij overleden. Ter nagedachtenis aan Wim zal de Stadsomroep Schiedam een herdenkingsuitzending verzorgen.

Op de website van de Stadsomroep Schiedam lezen we het volgende bericht:
"Vandaag bereikte ons het droevige bericht dat Wim Ouwens, presentator van het radioprogramma Goedemorgen Zondag, in de nacht van woensdag op donderdag is overleden.

We herinneren ons Wim als een bijzondere en bijzonder ervaren radiomaker die met veel plezier en betrokkenheid prachtige programma's maakte. Onlangs maakte hij nog - tijdens de Brandersfeesten - samen met zijn technicus Bas Siffels de honderdste aflevering van Goedemorgen Zondag vanuit zijn "eigen" Proeflokaal in het Jenevermuseum.

We zullen Wim zeer missen, hij was een prettige vriend en collega.

We zijn er zeker van dat ook de vele luisteraars van Goedemorgen Zondag zijn warme stemgeluid, en de mooie muziek die Wim koos om bij wakker te worden op de zondagochtend, zullen missen!

Komende zondag zal Wim's maatje Bas Siffels samen met omroepdirecteur Yorick Haan en coördinator radio Terry Bouhuizen een speciale herdenkingsuitzending verzorgen."

8000 Schiedammers gaan door zuiveringsheffing waterschap financieel koppie onder

Reportage WOS
SCHIEDAM/DELFLAND -  Het Hoogheemraadschap van Delfland heft belasting: zuiveringsheffing. Voor alleenstaanden is dat per jaar 94,38 euro en voor huishoudens van twee of meer personen 283,14 euro.Voor de minima bestaat er een kwijtscheldingsregeling. Het Hoogheemraadschap wil die escape voor de minima schrappen.



Afgelopen week was er een vergadering van de commissie Bestuur, Organisatie en Bedrijfsvoering van dit publieke orgaan. De Schiedamse wethouder Mario Stam maakte van spreektijd gebruik om zijn stem te laten horen tegen afschaffing van de kwijtscheldingsregeling. 8000 Schiedammers kunnen wegens een laag inkomen nu al nauwelijks rond komen, zei Stam, en een extra kostenpost als de zuiveringsheffing zal voor hen de financiële ondergang betekenen. Het Hoogheemraadschap liet onderzoeksbureau Coelo een rapport maken over de voor- en nadelen van het afschaffen. Dat rapport verscheen in mei van dit jaar  en is te downloaden.

Het waterschap Delfland beslist op 19 november over de kwijtschelding.

De gemeente Schiedam heeft vrijdag een persbericht verspreid over het protesteren bij het Hoogheemraadschap tegen de afschaffing. De integrale tekst van het persbericht lees je hieronder.


Jongen doodgereden op Laan van Bol'es. Bestuurder te voet gevlucht

SCHIEDAM  -  Vrijdagavond heeft rond tien uur een dodelijk ongeval plaatsgevonden op de Laan van Bol'es, ter hoogte van de bloemenzaak in het winkelcentrum. Een bestuurder met een grijze Seat heeft een jonge man op het zebrapad geschept. De uitgerukte hulp - twee ambulances en de traumahelikopter - mocht de aangereden jongen niet meer baten; hij overleed ter plaatse.





De Seat kwam tientallen meters verder tegen een boom op de Laan van Bol'es tot stilstand. Vervolgens heeft de bestuurder zijn auto laten staan en is te voet gevlucht. De bestuurder is nog voortvluchtig. De straat werd richting het stoplicht op de Churchillweg afgesloten voor het politieonderzoek.

Update: Niet alleen de bestuurder maar ook inzittenden blijken gevlucht, volgens getuigen richting Valeriusstraat en Eduard van Beinumlaan. De politie heeft een oproep geplaatst voor getuigen en beeldmateriaal.

vrijdag 6 november 2015

HBSS-secretaris Niels Verduijn: "Straf is een domper"

Amateurclubs ook afhankelijk van publiek
SCHIEDAM/VOETBAL - HBSS-secretaris Niels Verduijn is gisteren bij de behandeling door de KNVB van de zaak tegen zijn club geweest. De straf die hij vandaag te horen heeft gekregen is een domper.

Het bestuurslid dat namens de club een pleidooi mocht houden, had na afloop daarvan wel het gevoel dat de straf die de club vandaag te horen zou krijgen, redelijk zou zijn. De KNVB had aangegeven richting de club dat er goed en zeer effectief gehandeld was na het incident en dat er volop meegewerkt was aan het onderzoek en aan het afleggen van verklaringen. Door scheidsrechter Gieles was ook bevestigd dat de vereniging er alles aan had gedaan om hem op veilige manier het veld en later het complex te laten verlaten. Ook tegenstander Rockanje had op een collegiale manier jegens HBSS meegewerkt aan het onderzoek.

De na het opstootje aan José Borges d'Oliveira uitgedeelde rode kaart was reeds in eerder instantie geseponeerd. Ook Gilson Mendes Varela had toen een rode kaart gekregen. Gisteren zat hij nog op het beklaagdenbankje en trad José Borges d'Oliveira als getuige op. Diens verklaring aangevuld met andere verklaringen leverde ook vrijspraak van de rode kaart voor Gilson Mendes Varela op. 

"Volgens de KNVB zijn straffen die in dit soort situaties gegeven worden van vijf punten in mindering of zelf directe uitsluiting van de competitie, niet ongebruikelijk. Maar, gezien de manier waarop wij gehandeld hebben, zeer effectief dus, hetgeen van allerlei kanten bevestigd, o.a. door de scheidsrechter en door de tegenstander, vind ik de straf zwaar. Het is zeker een domper", zegt Niels Verduijn. "Dat de desbetreffende spelers gestraft worden, is terecht, al kun je over de hoogte van de straf redetwisten. Bij Cesar Mendes Teixeira werd er eerst gesproken van het uitdelen van een 'karate-trap' nadat hij de rode kaart had gekregen; dat is na alle verklaringen afgezwakt en het woord karate is geschrapt. Van Hakan Cence, die vanaf de tribune het veld op rende, wordt als bewezen geacht, dat hij één keer heeft geslagen. Als club ben je nu erg zwaar de dupe, van individuele acties van twee leden. Het zijn niet alleen die 2 punten en de boete van 300 euro, het is ook de voorwaardelijke straf van uitsluiting die je twee jaar boven het hoofd hangt. Er zal maar iets bij een ander team voorvallen. Of je zult maar worden uitgelokt door een tegenstander. Je weet de schijnwerpers nu op je gericht. Je moet er niet aan denken dat er zo iets als uitsluiting zou plaatsvinden. Zo iets heeft voor een club ernstige neveneffecten. Om er enkele te noemen: leden die de club verlaten omdat er een jaar geen eerste meer speelt en volgend jaar het team een klasse zakt. Stagnatie in de toeloop van nieuwe leden. De wedstrijden met thuispubliek die je mist en daarmee kantine-omzet."

Dat Rockanje geen straf krijgt naar aanleiding van het opstootje, vindt Verduijn geen probleem. "Daar zit ik niet mee. Die hebben zich naar ons correct en eerlijk opgesteld; de verhoudingen tussen beide clubs zijn goed. Ik vind alleen dat wij te zwaar zijn gestraft; daar gaat het me om. Zoals gezegd hebben de straffen betrekking op de twee individuele acties van onze leden; niet op het opstootje", zo licht de secretaris toe. 



Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.   

Twee punten in mindering voor HBSS. Spelers 1,5 jaar geschorst. Vechtende Rockanje's onbestraft

Hoofdrolspeler Teixeira krijgt 18 maanden schorsing
VOETBAL/SCHIEDAM -  De KNVB heeft uitspraak gedaan in de zaak van de gestaakte wedstrijd tussen HBSS en Rockanje van enkele weken geleden. HBSS krijgt twee punten in mindering en een geldboete van 300 euro. Bovendien heeft de club  twee jaar voorwaardelijk gekregen; bij herhaling van een incident binnen twee jaar wordt de vereniging uit de competitie genomen. Uit de competitie nemen houdt automatisch in dat een club het opvolgende seizoen een klasse lager begint, aldus een toelichting door een KNVB woordvoerder aan de Schiedams-redactie.


De speler waarom het draaide, Cesar Mendes Teixeira, die rood kreeg wegens natrappen en daarna nogmaals natrapte, wordt voor anderhalf jaar uitgesloten van wedstrijden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hij was door de club al voor zeven wedstrijden geschorst. De drie andere rode kaarten die na de vechtpartij werden uitgedeeld (twee aan HBSS-spelers en een aan een Rockanje-speler) zijn alle vervallen (laten we niet vergeten dat er daarenboven bij Rockanje tijdens de wedstrijd al iemand met tweemaal geel van het veld was gestuurd en daarna nog iemand met direct rood wegens het neerhalen van een HBSS-speler; je kunt dus niet bepaald zeggen dat HBSS het elftal is geweest dat met schoppen is begonnen tijdens de wedstrijd; dat lag namelijk duidelijk omgekeerd was onze waarneming; Rockanje hanteerde de botte bijl om een punt mee naar huis te nemen).

Hakan Cence heeft anderhalf jaar uitsluiting van wedstrijden gekregen. Dit is een selectielid dat reeds disciplinair geschorst was en op de tribune zat tijdens de wedstrijd, maar over het hek is gesprongen en is gaan meevechten. Na het gebeurde was hij wegens zijn gedrag in het incident door HBSS reeds voor onbepaalde tijd geschorst.

HBSS-trainer Marvin Janssen vindt niet dat zijn club er met deze straf goed is afgekomen. "Twee punten in mindering als elftal. En ook nog eens twee jaar voorwaardelijk. Maar hoe kun je dit soort incidenten als club nou voorkomen? En dat zelfde probleem geldt ook voor andere amateurclubs. HBSS is een nette club, waar eigenlijk nooit wat gebeurt. Moet je dan in het derde klasse amateurvoetbal hekken om het veld zetten of zo? Dat kan toch helemaal niet. Nogmaals, hoe kun je dit als club voorkomen. Twaalf maanden schorsing voor Cesar; ik vind dat hij ook buitensporig zwaar gestraft is", aldus Marvin Janssen.

Er moet door de competitieleiding nog beslist worden wat met de resterende minuten (2 minuten regulier plus 4 extra) van de bij 2-2 gestaakte wedstrijd gedaan wordt.

Commentaar:

Wat wij vreemd vinden, is dat Rockanje geheel werd vrijgesproken. Vreemd omdat de spelers van Rockanje net zo goed als de spelers van HBSS aan het gezamenlijke opstootje hebben deelgenomen. Dat is dus meten met twee maten, wat de KNVB doet.

Wij vroegen ons al in eerdere stukjes die wij schreven af, hoe een amateurclub zich in hemelsnaam  kan wapenen tegen kwaadwillend publiek?  "Het is nu eenmaal de verantwoordelijkheid van de thuisspelende club om de veiligheid van de scheidsrechter en van alle spelers en van het publiek te waarborgen", aldus de woordvoerder van de KNVB. Voortaan fouilleren aan de poort, bij tweehonderd toeschouwers twintig suppoosten neerzetten, drie meter hoge hekken om het veld, bewakingscamera's langs de lijn, de biertap dicht tijdens de wedstrijd en minstens één wijkagent met dienstfiets langs de lijn. Kom nou toch, dat is het failliet van het amateurvoetbal. Ditmaal is HBSS het kind van de rekening, morgen is het weer een andere goedwillende amateurclub waar de vrijwilligers, wegens het ontsporen van één man uit het publiek, hun jarenlange vrijwillige keiharde inzet in rook op kunnen zien gaan.Samen de schouders eronder zetten, dat lijkt ons een beter devies. Laten we wel zijn: de KNVB is er vóór de clubs, niet andersom!

De KNVB heeft twee voorvallen beoordeeld en bestraft, te weten de actie van Cesar Mendes Teixeira en de actie van Hakan Cence. Acties dienen o.i. in hun context gezien te worden. Een jurist zal bij aansprakelijkheden zeggen, dat er naar de omstandigheden van het geval gekeken moet worden. Wij krijgen de indruk dat de genoemde acties door de KNVB nogal 'geïsoleerd'  beschouwd zijn.

Jan Schrijver



Eerdere artikelen:

Publiek op veld

Wedstrijd zonder eind

Maatregelen van de club



Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.    

donderdag 5 november 2015

Interview met 'GTST' Lisa Boray door Dé Vlaardinger Peter Joore. Zondag treedt zij op in Schiedam



door Peter Joore (tekst & foto's)


SCHIEDAM/HILVERSUM -  Op 21 oktober naar Hilversum geweest. Tik tik tik tik slaat Ton op ’t Hof de maat, Lisa Boray, zijn vrouw, zingt, en daarna Harry Emmery met zijn contrabas die de drummer volgt, Hans Jansen danst op de toetsen (met zijn vingers) en sluit de rij: Lisa Boray & Friends is begonnen. De eerste gasten staan waarschijnlijk al met de voet te tikken, een enkeling danst. Op zondagmiddag in Schiedam? Dat is toch voor Vlaardingers een verboden plek op een doodsaaie dag! Jeetje, ik luister en kijk stiekem rond, en zie enkel blije mensen. Behoorlijk heftig. En als iedereen een beetje opschuift, passen precies de laatste liefhebbers erbij.


Drums en zang, een buitenbal
op het Eurovisie Songfestival

Een deel van het gesprek hebben we enkel aangestipt. Niet omdat Lisa er niet trots op is, haar (en soms hun) verschijning(en) op het Eurovisie Songfestival, en wat ze daarvan allemaal vond(en): er is nu eenmaal meer en dichter bij haar hart. In grote lijnen zit het zo:

Ook jij bepaalt Sporter, Sportploeg, Talent van 't jaar

Wie zal de wethouder 9 januari allemaal kunnen feliciteren?
SPORT - Op zaterdag 9 januari 2016 wordt in het Stadskantoor bekendgemaakt wie met betrekking tot 2015 de Schiedamse Sporter van het jaar is. Bovendien wordt daar dan de Sportploeg van het jaar en het Talent van het jaar gehuldigd. Iedere burger kan tot 13 november kandidaten voordragen. De vakjury, die bestaat uit vertegenwoordigers van de lokale sportpers, komen tot een nominatie. De genomineerden worden begin volgende maand bekendgemaakt. Schiedammers kunnen vervolgens stemmen op genomineerden in de drie genoemde categorieën. Deze stemmen en de mening van de vakjury leiden tot de winnaar in elk van de drie categorieën.



woensdag 4 november 2015

Hun aroma kwam je tegemoet: twee drugsverdachten gearresteerd

SCHIEDAM - Bij een huiszoeking aan de Lange Kerkstraat zijn hennepplanten en geestverruimende tabletten aangetroffen. Twee verdachten zijn gearresteerd en de verdovende middelen zijn in beslag genomen.

Op vrijdag is er markt in de Lange Kerkstraat; dan geurt het er naar fruit en groenten en kruiden. Gisteren geurde het er ook heel bijzonder; naar hennep. Deze geur viel dermate op, dat agenten om ongeveer half vier gistermiddag op onderzoek zijn gegaan. Een medewerker van Toezicht & Handhaving zag dat in de tuin van een woning een hennepplant was geknipt. Daarop gingen politiemensen de woning binnen, waar een man en een vrouw werden aangetroffen. De woning lag vol met hennepafval en in verschillende vertrekken hingen henneptoppen te drogen. Ook werden zeven hennepplanten aangetroffen. Op verschillende plekken in de woning werden bakjes en potten met pillen gevonden. Het gaat vermoedelijk om XTC-tabletten. Alle goederen zijn in beslag genomen. De verdachten, 26 en 30 jaar oud,  zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.  

dinsdag 3 november 2015

Inbrekers waren actief in Andriessenlaan, Graaf Florisstraat, Van Hallstraat en Van Hogendorpstraat

SCHIEDAM -   Er is in de week van 26 oktober tot en met 1 november in Schiedam vier keer ingebroken of een poging daartoe gedaan, meldt de politie. Dat is één keer meer dan in de voorgaande week. en dan in de week daarvoor toen de politie voor de eerste maal de woninginbraken publiceerde. Er zitten geen heterdaadjes bij. De tijdstippen van de (pogingen tot) inbraken zijn ditmaal minder precies aan te geven.





maandag 2 november 2015

Eind november in Schiedam: 11e editie van grootste gratis filmfestival

SCHIEDAM - Het Schiedamse Suikerzoet Filmfestival wordt dit jaar voor de elfde keer georganiseerd. Van donderdag 26 tot en met zondag 29 november is het weer gratis films kijken op bijzondere locatie. Het festival trekt elk jaar meer bezoekers en dit jaar worden er in vier dagen tijd minstens 13.000 filmliefhebbers in het historische centrum van Schiedam verwacht.


Op de website  staan alle 117 lange en korte films en de elf locaties vermeld.

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.


zondag 1 november 2015

DWS werkt meermalen achterstand weg en wint met 27-25 tegen HVV

HANDBAL - Zaterdagavond werd de vijfde speelronde in de heren zaalhandbalcompetitie gehouden. Daarin draait DWS goed mee. HVV werd in een spannende wedstrijd verslagen met 27-25. Door de zege staat DWS op de derde plaats.

DWS begon niet scherp, wat tot een 1-4 achterstand leidde. Daarna kwamen de Schiedammers beter in hun spel en werkten ze de achterstand weg. DWS kon gaan rusten met een 13-10 voorsprong. In de tweede helft liet DWS tegenstander HVV weer terugkomen in de wedstrijd. De score ging op en neer. DWS heeft twee keer een achterstand van vier doelpunten moeten wegwerken in de tweede helft. Daarna gold: erop en eroverheen; een verschil van vier doelpunten werd opgebouwd, maar in de cruciale eindfase werd het toch nog even billenknijpen.

"In de laatste twee minuten kon HVV toch nog gevaarlijk dichter bij komen, maar hielden wij heel goed ons koppie erbij", zegt trainster Diana Zandwijk. "Wij hebben een erg goede wedstrijd gespeeld. Ik ben echt super tevreden." Tim Hogendoorn en keeper Reggie Hoogesteger waren gisteren de beste Schiedamse spelers, vond de trainster.

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.

SVV maakt nu de kansen af én wint met 1-4 van Moordrecht

VOETBAL/MOORDRECHT -  SVV heeft in de vierde klasse B een knappe 1-4 uitoverwinning bereikt tegen Moordrecht in sportpark Het Lage.

Voor het spelen van deze competitieronde stond Moordrecht op een zevende plek met 9 uit 7 (met een positief doelsaldo van 16 voor 14 tegen). De mannen van Marcel van der Ven op de 12e positie met 4 uit 7 (met een nadelig doelsaldo van 7 voor en 17 tegen).  Volgens de statistieken was er dus zeker geen sprake van een uitgangspositie voor SVV als favoriet, al had het hoger kunnen staan als in de afgelopen weken de kansen die er waren ook benut zouden zijn. Trainer Marcel van der Ven hamerde er bij zijn mannen op, dat dit punt verbeterd moest gaan worden. "SVV gaat steeds meer een team worden en we maken nu ook de gecreëerde kansen af", zo was de trainer na afloop tevreden over het resultaat en over de geboekte progressie in het spel.

Bij rust hadden de Schiedammers al een marge genomen van twee doelpunten. Deze werden beide gemaakt door Mitchell Rijfkogel. Na de rust was het nog even knijpen voor de gasten. Eerst zorgde Moordrecht voor de aansluiting, waarna het met een strafschop nog een goede kans op de gelijkmaker kreeg. De Schiedamse doelman keerde de 11-meter trap. Niet veel later was het aan de andere zijde opnieuw Rijfkogel die het net vond en met zijn hattrick de marge weer op twee bracht. Rijfkogel kwam dit seizoen over van Oliveo uit Pijnacker.

Diego van Hest zette met nog een Schiedams doelpunt de kers op de taart: 1-4. Het was een verdiende overwinning voor een goed spelend SVV.  Met deze nuttige overwinning is het nog maar een kleine stap voor SVV naar de grote groep van dicht bij elkaar liggende middenmoters in 4B.

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.


Zakelijke 5-0 zege van Hermes op Overmaas

Mari Lansbergen heeft de 3-0 op zijn schoen



door Jan Schrijver



VOETBAL/SCHIEDAM -  Hermes-DVS heeft vandaag in eigen huis Overmaas geen moment de kans gegeven om er maar over te denken dat er een punt meegenomen zou kunnen worden naar Rotterdam-Zuid. Na drie minuten stond de 1-0 al op het scorebord. Een ruststand van 3-0 en een eindstand van 5-0 duiden op een regelmatige overwinning en dat was het ook.

"Dat was net wat we nodig hadden", zei trainer Jerry Visser na afloop. "We zaten met een slechte wedstrijd vorige week zondag en een dik verloren bekerwedstrijd afgelopen dinsdag, niet in wat je noemt onze beste periode. Ik heb het in de voorbespreking vanmorgen niet zozeer over onze tegenstander van vandaag gehad, maar vooral over de jongens zelf. Als er eens een verkeerde bal wordt gegeven, zie je bij verschillende spelers irritatie ontstaan ten opzichte van andere spelers. Maar even later geven ze zelf zo'n slechte bal. Voetballen doe je samen. Als je dat niet wilt, ga je maar biljarten. En als je eens niet goed in je vel zit, kun je wellicht niet je beste voetbal spelen, maar kun je nog wel keihard werken." De trainer had de lichtblauwen goed op scherp gezet en de ploeg kwam flitsend uit de startblokken. In de derde minuut gaf Sebastiaan Kerkhof de bal precies op het goede moment af aan Arse Calame die doeltreffend in schoot; 1-0. Binnen het kwartier was het opnieuw raak. De mee opgekomen back Koen Pijpers zette prima voor, waarna Lloyd Kalonga bij de tweede paal zijn hoofd vol achter de bal zette: 2-0.

De laatste twintig minuten van de eerste speelhelft liet de thuisploeg de teugels wat te veel vieren, waardoor Overmaas enkele keren uit zijn schulp kroop en voor wat speldenprikjes voor het doel van Hermes-doelman Django Lankheet zorgde (deze 19-jarige doelman die in verband met zijn werk gestopt was, was teruggehaald in verband met de blessure van vaste doelman Elco Rodi). Maar ook in die mindere fase in de wedstrijd, was het de thuisploeg die de beste kansen kreeg. Slechts één ervan ging erin: in de 41ste beet Mari Lansbergen zich vast - figuurlijk wel te verstaan -  in de linksachter van Overmaas, aan wie hij in de buurt van de cornervlag de bal ontfutselde, waarna hij met de bal aan de voet het strafschopgebied in ging en vervolgens de doelman in de korte hoek versloeg. Daarmee was de wedstrijd kort voor rust wel beslist, al was Jerry Visser er nog niet 100% gerust op. "Je weet dat er na de rust een 'ander' Overmaas uit de kleedkamer kan komen. Daar moet je heel alert op zijn, want als zij er een in drukken, krijgen ze vleugels. Dat pakten de jongens goed op en we startten weer met goed spel en een snel doelpunt". aldus Visser, die binnen enkele minuten een doelpunt uit het boekje zag. Een lange pass op Ivan Anastacia, die de bal op het juiste moment en met het goede gevoel teruglegde op Sebastiaan Kerkhof, die het leder beheerst achter doelman Azaroiali deponeerde: 4-0.

Opnieuw ontstond er wat onrust in het spel van de thuisploeg, waardoor het meer fysieke Overmaas de gelegenheid werd geboden het initiatief over te pakken en op te stomen. Dat leidde tot een flink aantal overtredingen van de zijde van Overmaas (met het risico van dien dat er blessures ontstaan; en de selectie van Visser wordt al geplaagd door een aantal blessures). Voetballend leidde het onder meer tot een vrije mogelijkheid voor Anton Hooghart, die de keeper kansloos liet maar zijn inzet door lat en vervolgens paal gekeerd zag. Ook in deze minder sterke periode van de thuisploeg viel het doelpunt toch aan de voor de Schiedammers goede kant. Eerst zag invaller Brian Plooij in de 82ste minuut bij een hoekschop zijn inzet van de onderkant van de lat terugspringen. In de 85ste was het
Lloyd Kalonga heeft gevuurd; de bal is de doelman gepasseerd; 5-0
echt raak. De sterk spelende spits Loyd Kalonga werd goed weggestuurd en sneed vervolgens met een individuele actie door het hart van de Rotterdamse verdediging, waarna hij met de doelman in het vizier koelbloedig afrondde: 5-0 (zie foto).

"Een goede zakelijke overwinning", zo keek Jerry Visser tevreden terug op de wedstrijd. Daarmee sluit Hermes-DVS weer aan bij de bovenkant in de derde klasse D: zeventien wedstrijdpunten zijn goed voor een vierde positie. Excelsior'20, waarvan vandaag de wedstrijd tegen Besiktas niet doorging in verband met het overlijden van een bestuurslid van de Rotterdamse ploeg, heeft evenveel punten maar een wedstrijd minder gespeeld. Hermes-DVS is met 23 gescoorde doelpunten wel de meest productieve club in 3D.

Het tweede elftal behaalde vandaag dankzij een ruime zege het periodekampioenschap in de 3e klasse G. Dit elftal staat onder leiding van trainer Robin ter Plegt en elftalleider Lou Borrani.

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.

Knappe overwinning van Kethel Spaland (zo) bij AGE: 1-2. Maar niet zonder kleerscheuren

Leen Koorengevel

door Ton de Leede


VOETBAL/ROTTERDAM -  De zondagvoetballers van Kethel Spaland toonden zelfbeheersing door op bezoek bij AGE, ondanks forse tegenwerking van tegenstander en scheidsrechter, de 3 punten mee te grissen. Na een 0-2 voorsprong bij rust hielden de Schiedammers de volgens trainer Leen Koorengevel superirritante gastheren op 1-2.

AGE (de fusieclub van AVS, Germinal en EDS) en Kethel Spaland speelden een meer dan rommelige partij met een, volgens de Schiedammers, leidsman die alles tegen hen floot en alles toeliet van AGE. ,,De tegenstander is fysiek sterk,'' spuwde Leen Koorengevel zijn gal, ,,daarom staan ze bekend. Voetballend stelt AGE niet veel voor, maar ze gooien werkelijk alles in de strijd. Als een scheidsrechter daar niet tegen optreedt dan wordt dat heel vervelend voor een ploeg als wij. Een ploeg die wil voetballen.''

De Schiedamse nummer 11 van de ranglijst, met 6 punten uit 7 potjes, speelde een goede 1e helft tegen de één plek hoger genoteerde Rotterdammers. Glen Troost brak de ban door voor 0-1 te zorgen. Hij schoot met zijn sterke linker vanaf de rechterkant van het strafschopgebied de bal geplaatst in de korte hoek. Nog voor het rustsignaal kwamen de gasten volgens het voetballende principe op 0-2. Een hoekschop van Dennis van der Schuur werd door Andy Esajas met het hoofd succesvol verlengd.

Zo rond het uur wist AGE verrassend voor de aansluitingstreffer te zorgen. Na de zoveelste lange bal ontstond een scrimmage waaruit de thuisploeg scoorde (1-2). Ondanks soms hachelijke momenten voor beide doelen kwam er in de stand geen verandering. Wel met de volle winst op zak maar niet zonder kleerscheuren kon Kethel Spaland huiswaarts keren. Dennis van der Schuur en Ramon Potuyt kregen een gele plak van scheidsrechter Citan. Davy Wolf kwam er nog slechter vanaf. Na een elleboogstoot liep hij een gebroken neus op. De oefenmeester zegde hem toe voor een gezichtsmasker te zorgen zodat hij volgende week mogelijk gewoon kan spelen.

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.

SVDPW-trainer Toon Wolters baalt van gelijkspel (2-2) tegen Poortugaal

De Poortugaal-doelman in geslagen positie, de bal verdwijnt in het net: 2-1
door Ton de Leede 


VOETBAL/SCHIEDAM - ,,Een gelijkwaardige wedstrijd?'' fulmineerde Toon Wolters, de fanatieke coach van SVDPW, na de 2-2 deling. ,,We hebben 80% van de wedstrijd op de helft van Poortugaal gespeeld, zij hebben twee kansen gehad en twee keer gescoord. Knap natuurlijk maar er verdiende één ploeg om te winnen en dat was SVDPW. Dit is ons al vaker gebeurd dit seizoen, we verloren soms zelfs.''

Oefenmeester Toon Wolters, zelf als voetballer onvermoeibaar en keihard, heeft ook deze jaargang een prima team in elkaar gemetseld. Na drie promoties op rij wil hij zijn team ook in de eerste klasse een rol van betekenis laten spelen. Natuurlijk weet hij dat er voetballend betere ploegen in de eerste klasse B zijn te vinden. Toon Wolters eist van zijn pupillen te allen tijde de volle inzet en het nakomen van afspraken. Verzaakt een speler dan schroomt hij niet onmiddellijk in te grijpen, rigoureus als het moet. Hij is duidelijk, niet een man veel woorden maar meer van daden.

Het was daarom moeilijk te verteren dat PSV Poortugaal uit het niets op een voorsprong kwam. Dave van Driel bracht zijn ploeg in de veertiende minuut op 0-1. Niet echt veel kansen vielen er verder te noteren voor de theepauze. Toch zorgde Ismail Adsalmis nog voor een hoogtepuntje. Een afgeslagen voorzet belandde op een lekkere manier voor de voeten van deze goalgetter. Als een streep verdween zijn uithaal in de verre kruising achter de vertwijfelde Poortugaal-keeper Kevin Dirven, zoon van de in de Schiedamse voetbalwereld  bekende Henk (1-1).

Het iets meer aandringende SVDPW kreeg na een uur spelen de beloning. Het was opnieuw de attente Ismail Adsalmis die strak voor de 2-1 zorgde. Een minuut later verzuimde Ilya Tiren voor de beslissing te zorgen bij een vliegend schot net over de lat. Vrij onverwacht zorgde wederom laksheid in de defensie voor de 2-2. Kadir Gorer, de middenvelder van Poortugaal, profiteerde van de ruimte en haalde de trekker over.

Een eindstand waarmee Ton Wolters moeilijk kon leven. Toch, had SVDPW-sluitpost Eyup Tenekecioglu in de laatste minuut niet een pegel onschadelijk gemaakt, dan had hij met lege handen gezeten.


Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.

Kennisland-consultants ingehuurd om WOT-Groenoord beter te laten werken en om eenzaamheid aan te pakken

SCHIEDAM - In Schiedam-Oost wordt gestart met een 'proeftuin' om problemen bij jongeren tijdig in de gaten te krijgen. In de wijk Groenoord is donderdag een 'groenlab' gestart om het WOT beter zijn werk te laten doen in de wijk én om met het Wijkondersteuningsteam (WOT) iets te doen tegen vereenzaming van mensen. We vroegen het ons al in het stukje over de proeftuin af, waarom zoveel 'tuin' en 'groen' en 'lab' en andere metaforen gebruikt worden (of is Groen gewoon de afkorting van Groenoord). Het is de bedoeling de problemen samen met de bewoners aan te pakken. Schrijf dan van meet af aan in begrijpelijk Nederlands. Vermijd metaforen, vermijd afkortingen, vermijd moeilijke woorden en lange zinnen. Doe dat ook als het bericht niet rechtstreeks op de burger gericht is, maar richting professionele organisaties en de pers (want persberichten worden in veel gevallen geheel of ten dele letterlijk overgenomen). De verspreide poster die op de bewoners is gericht (zie hierboven) is wel in begrijpelijk Nederlands gesteld. Wat daarin opvalt is het niet consequent zijn in het aanspreken van de burger: is het 'u' of is het 'je'?

De gemeente omschrijft het GroenLab als volgt: "een innovatieve aanpak waarin bewoners, (vrijwilligers)organisaties en ambtenaren samen, aan de hand van verhalen uit de wijk, onderzoeken hoe in Groenoord nóg meer mensen prettig kunnen leven. Het is een instrument voor het WijkOndersteuningsTeam (WOT) Groenoord om samen met de wijk de komende maanden extra energie te stoppen in een vraagstuk dat extra aandacht vraagt: ‘eenzaamheid onder Groenoorders’."

Donderdag is het 'GroenLab' in Groenoord officieel van start gegaan met een bijeenkomst waarin een hoogleraar, Roelof Hortulanus, heeft verteld over prettig samenleven. Daarna is er met de aanwezigen verder gepraat over wat er al in de wijk gebeurt, hoe dat versterkt kan worden en hoe je daaraan een bijdrage kunt geven. Vervolgens werd afgesloten met een borrel.

Dit GroenLab is opgezet in samenwerking met het in Amsterdam gevestigde consultancybureau Kennisland. "In Schiedam organiseren we een social lab met een voor ons nieuw type partner: het WijkOndersteuningsTeam (WOT). Eerder startte Kennisland labs in Amsteldorp (dit jaar voor de tweede keer), Dordrecht en Nijmegen. Alle labs zijn anders; veel wordt bepaald door de thematiek. In Schiedam is het thema het WOT zelf: hoe kan het WOT beter aarden in de wijk, en daardoor zijn werk beter doen? Daar komt bij dat alle Schiedamse WOT’s (er zijn er zes) een leeropdracht hebben gekregen: een lokaal vraagstuk dat extra energie vraagt. In de wijk Groenoord, waar Kennisland neerstrijkt tijdens het lab, is dat ‘eenzaamheid onder bewoners’", aldus het consultancybedrijf op zijn site. De consultants die namens Kennisland op dit project zijn gezet zijn Thijs van Exel en Wieteke Vrouwe.

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.

Dame draait kont in sportschool. Andere (dronken) dame: brengt u me naar huis agent?

SCHIEDAM -  In de sportschool aan de St. Anna Zusterstraat (tegenover de achteringang van het Wennekerpand) is zaterdagavond een grote glazen pui gesneuveld.

"Dame wilde keren in St. Anna Zusterstraat, maar dacht iets meer ruimte te hebben en reed ruit van sportschool eruit", zo meldt Kees Koopmans, de wijkagent van Schiedam Centrum.

Enkele uren later, het was inmiddels al zondagnacht, had de wijkagent opnieuw te stellen met een dame. Koopmans: "Huilende dame vraagt: kunt u mij a.u.b. helpen. Natuurlijk zei ik nog. 'Ik heb te veel gedronken, ik wil naar huis.' Die zag ik niet aankomen."


Volg ons ook op facebook en twitter en instagram.  

Als bedrijf of organisatie een journalist nodig voor persbericht, interview, verslag, webtekst, foto, videodoc? Schakel persbureau Mirum in Modum in.
Bel Jan Schrijver voor informatie op 010 - 4111121. Voor spoedopdrachten: 06-83563025.