De Schiedammer Online

zaterdag 12 december 2015

HBSS redt het net niet tegen Poortugaal: 1-2



De gifbeker nog niet leeg



door Paul de Roos



VOETBAL/SCHIEDAM - Trainer Marvin Janssen kon na afloop niets anders concluderen dan dat de spreekwoordelijke gifbeker voor zijn ploeg nog steeds niet leeg is: 1-2. Het hoofdveld was afgekeurd en daardoor moest men uitwijken naar het kunstgrasveld.

De 1e helft was niet echt best te noemen, Poortugaal kon naar hartenlust elke keer weer de opbouw van achteruit verzorgen en steeds weer werd geprobeerd met de diagonaal pass de zijkanten aan het werk te zetten. HBSS gaf daar alle gelegenheid voor. De ploeg zakte vanaf het begin steeds te ver achteruit, spits Leon Roozen kwam daardoor ook te veel op het middenveld te spelen waardoor er voorin niet veel te halen viel voor HBSS. Gezien de vele absenten in de ploeg was dit ook logisch, maar het had best iets meer vooruit, wat feller en steviger gemogen. In de 20e minuut werd Tim Verbaas onderuit gehaald door Jesus de Chuwi en de terechte strafschop werd een prooi voor Steven Schreuder. De prima keepende HBSS-doelman Erik Pieters kreeg zijn vingertoppen nog tegen de bal, helaas net te weinig vingertoppen waardoor Poortugaal op een verdiende 0 - 1 kwam.

Het spelbeeld veranderde niet en het verbaasde niet echt dat HBSS uit een stilstaand moment de 1e kans kreeg, de vrije trap werd prima bij de 2e paal ingespeeld door Stanley Zuidema en Leon Roozen kon net niet genoeg richting geven waardoor de bal in de verste hoek over de keeper naast ging. Drie minuten later veerde heel Poortugaal op toen Stefan Vermaas in de 16 meter werd neergehaald, de scheidsrechter oordeelde gelukkig voor HBSS echter anders en liet doorspelen. Net op het half uur was het wederom Poortugaal dat scoorde, uit een prima pass van Stefan Vermaas kwam Tim Verbaas oog in oog te staan met Erik Pieters die geen verweer had 0 - 2. Met deze stand werd de rust bereikt en werd er nieuwsgierig uitgekeken hoe HBSS het na rust ging oppakken.

De 2e helft was gelukkig een stuk beter en HBSS realiseerde zich dat het echt aan de bak moest, wilde er nog een beetje een zonnetje gloren op het troosteloze Harga park. Voortvarend kwam HBSS uit de startblokken en vanaf het begin werden de duels ook weer gewonnen, een absolute must om wedstrijden te winnen. Poortugaal werd door het fellere HBSS steeds verder achteruit gedwongen. In de 56e minuut kreeg Leon Roozen een uitstekende mogelijkheid maar hij vond doelman Stefan Roukema op zijn weg, een minuut later kreeg wederom Leon Roozen de bal in de 16 meter aangespeeld en of HBSS al niet genoeg ellende had te verduren, belandde zijn schot op de paal en bleef er niets anders dan een corner over. De corner werd lekker strak bij de 2e paal gelegd en het was Jessy Andrade die uitstekend timede en prima binnenkopte: 1 - 2, met nog voldoende tijd om er meer uit te halen.

En voor meer ging HBSS ook. Zonder anderen tekort te doen, was het met name Casper Breederveld die voorop ging in de strijd en geen duel meer verloor. Niemand uitgezonderd werd er voor elke meter geknokt, Poortugaal moest steeds verder terug. HBSS bleef knokken voor de gelijkmaker en daardoor ontstond er wel meer ruimte voor Poortugaal met name op het middenveld en dus kwamen er wat kleine kansjes die niet benut werden. Wel had Poortugaal enigszins recht van spreken bij een situatie in het strafschopgebied, de wel erg jonge scheidsrechter Colenbrander zag er geen enkel kwaad in en daardoor bleef het een spannende wedstrijd. HBSS ging door met enorm veel inzet en strijd op zoek naar de gelijkmaker die zeker in de lucht hing. Doordat Poortugaal steeds verder naar achter moest gaan spelen, werden de ruimtes steeds kleiner waardoor het voor HBSS steeds moeilijker werd om openingen te vinden in de hechte defensie. Verder dan een bal op de lat en wat kleine kansjes kwam het niet en ondanks de hartverwarmende inzet lukte het HBSS helaas niet om de gelijkmaker op het scorebord te krijgen, ook niet in de lange blessuretijd. HBSS stond weer met lege handen.

Marvin Janssen had na afloop slechts 10 seconden nodig om zijn manschappen toe te spreken, wat kun je zeggen tegen een ploeg die zo hard heeft geknokt om er een goed resultaat uit te halen. "Ik kan mijn ploeg totaal geen verwijten maken en ze hebben ongelofelijk hard gewerkt, we zullen dus de gifbeker echt helemaal leeg moeten drinken. Nu volgende week nog 6 minuten vol gas tegen Rockanje, proberen de 3 punten eruit te slepen en anders gaan we in januari op het trainingskamp weer alles op scherp zetten", aldus Marvin Janssen.

Het gemis van een aantal vaste krachten doet zich gelden en de trainer zag zich zelfs genoodzaakt om assistent-trainer Maurice Mannee in te laten vallen die het in ieder geval naar behoren deed. Gezien het spelbeeld van de 2e helft is het een kwestie van tijd voordat HBSS weer eens een overwinning kan gaan vieren, de ploeg staat op zeker te laag op de ranglijst en alle ogen zijn gericht op de eerste wedstrijden na de winterstop.

Opstelling HBSS:
Erik Pieters, Jesus de Chuwi (Maurice Mannee), Casper Breederveld, Nick Geutjes, Hamza Boudli Arfaoui, Jessy Andrade (Jose Borges de Oliveira), Rik v.d. Vorst, Leon Roozen, Tim van Aperen, Gilson Mendes Varela, Stanley Zuidema (Bruno Lima Oliveira)
Geel was er voor:
Jesus de Chuwi, Stanley Zuidema en Casper Breederveld.

Ondanks 2-0 verlies: Kethel Spaland goed op weg zich veilig te spelen; periodetitel ook binnen bereik

VOETBAL/SCHIEDAM/BERGSCHENHOEK - Aan een mooie serie is vanmiddag helaas een einde gekomen. Uit tegen BVCB is Kethel Spaland tegen een 2-0 nederlaag aangelopen. Trainer Raymond Kraaijbeek: "Maar als we in deze periode nog drie keer winnen, pakken we gewoon de tweede periode. Dat zou mooi zijn, al is het hoofddoel om ons veilig te spelen. Daar hebben we schat ik in zo'n 32 punten voor nodig; wat dat betreft is het jammer dat vandaag DCV, Soccer Boys en Bolnes allemaal hun wedstrijden gewonnen hebben en daarmee weer wat dichterbij kruipen. We staan na de eerste seizoenshelft vijfde in de rangschikking met 19 punten; en dat is, zeker als gepromoveerde club, iets om tevreden over te zijn. Ik ben trots op de mannen; ze hebben in de eerste competitiehelft een goede overall prestatie neergezet".

BVCB was in de eerste helft de beter voetballende ploeg, al leverde dat voor de thuisclub weinig mogelijkheden op. "We stonden gewoon qua organisatie goed, gaven niets weg, ze kwamen er ondanks verzorgd voetbal niet door. Omgekeerd wisten wij zelf ook niets te creëren. Aanvallend was het te onrustig bij ons; in balbezit leverden we de bal te vaak te snel bij de tegenstander in. Maar in de rust had ik wel het idee dat een punt er gewoon in zat vandaag", aldus Kraaijbeek. Verkeerd wegdraaien in de vijfde minuut na rust door aanvoerder Tim Lansbergen, betekende echter al snel een streep door de rekening van het beoogde wedstrijdpunt. Door het niet zo sterke moment van de middenvelder, kwam de linksbuiten van BVCB alleen voor doelman Mike Zonnevijlle: 1-0. Kethel Spaland respondeerde onmiddellijk op de achterstand door een aanvallender speltype met meer nadruk op de voorste lijn. Maar vijf minuten later voor het aanvallende plan nog een forse streep door de Schiedamse rekening met rechtstreeks rood voor spits Yuri Nooteboom. Na een forse charge op hem, reageerde hij met een voetbeweging richting tegenstander. "Het was geen harde trap, zeker niet, maar hij tikte in een reactie op die charge met zijn voet de tegenstander aan; daar kan een scheids dus rood voor geven", aldus de trainer, en dat deed de man met de fluit, H.M. van Belkum, dan ook. Opnieuw vijf minuten later kwam de thuisploeg op Sportpark SporthoekSporthoekpad 1 op 2-0.

Over en uit, zou je dan denken. Niets was minder waar. De bezoekers lieten zich met een man minder geenszins terugzakken in de eigen zestien, maar zochten de aanval, en profiteerden ervan dat de thuisploeg in het eerste uur kwistig met de beschikbare energie was omgesprongen. In het halfuur dat resteerde na de verdubbeling van de marge, was het Kethel Spaland dat de beste kansen kreeg. Zo kwam Boy Bronkhorst een-op-een voor de doelman, maar dat leverde geen score. Vijftien minuten voor tijd was Jasper Koning dicht bij de aansluiter. Vanuit een corner werd hij ingespeeld; zijn schot vanaf randje zestien verdween rakelings naast het vijandelijke doel. Zo'n aansluitende treffer op het goede moment, kan net dat zetje geven om terug te komen; helaas was dat ditmaal niet het geval tegen de nummer drie BVCB (die door de overwinning naar de tweede positie is geklommen). "Maar in deze afdeling kunnen we echt van iedereen winnen", zei Kraaijbeek, die daaraan toevoegde, "maar in alle eerlijkheid: we kunnen ook van iedereen verliezen".  Des te fraaier dus dat de balans door Kraaijbeek en zijn mannen de goede kant is opgedwongen, want dat kun je met 19 punten uit dertien wedstrijden en een vijfde positie in een competitie van 14 teams met alle recht concluderen.

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.  





PPSC haalt uit tegen JHR en wint met 9-4

Salari en spelers met fijn gevoel winterstop in



door Ton de Leede


VOETBAL/SCHIEDAM - De weinige toeschouwers die ook nog eens te laat kwamen, moeten verbijsterd naar het scorebord hebben gekeken. De tussenstand bij PPSC-JHR was binnen het halfuur 4-0 en dat was niet eens overdreven. De eindstand was nog curieuzer, namelijk 9-4. PPSC-trainer Henk Salari was uitermate te spreken over de eclatante winstpartij, maar hij gaf toe dat de vier tegentreffers wel degelijk een flinke smet vormden.

Henk Salari
PPSC, dat de laatste weken niet overliep van het zelfvertrouwen, maar wel aantoonde te kunnen vechten tot het eind vond in Jai Hind Rotterdam (JHR) een willig slachtoffer. De nummer 11 van de vierde klasse E, met 6 punten uit 10 partijen, kwam met een uiteenlopend gezelschap naar sportpark Thurlede. Zo was de sluitpost van JHR, Olavo Oliveira Baptista, een verhaal apart. Hij manifesteerde zich van achteruit met luide stem en drukke bewegingen. Zo op het eerste gezicht leek hij met zijn 49 jaar de elftalleider, zeker nadat hij vlak voor het beginsignaal plots een keeperstrui tevoorschijn toverde. Voor hemzelf, bleek. Niet zo gek, zo ging het verhaal, aangezien hij op hoog niveau het Kaapverdiaanse doel had verdedigd. Maar de leeftijd speelt natuurlijk een rol, ook op amateurniveau. Een doelman kan normaal gesproken wat jaartjes langer mee dan de gemiddelde veldspeler, toch kan een bijna vijftiger beter niet meer in een standaardteam uitkomen.

De nederlaag lag zeker niet aan de goalie op leeftijd, hoewel hij niet bij elk doelpunt volledig vrijuit ging. Bij snelle Schiedamse aanvallen, meestal vormgegeven door Deny Soares, gaf de defensie van JHR vooral in de beginfase niet thuis. ,,Deny Soares was vandaag de absolute uitblinker,'' complimenteerde Henk Salari zijn spelmaker, ,,en niet alleen door zijn drie doelpunten. Hij stond er, dat is het knappe want door zijn werk kan hij lang niet altijd trainen. Toch wilde ik hem er vandaag bij hebben, hij heeft het absoluut waargemaakt.''

Nadat JHR in de negende minuut een opgelegde kopkans verloren zag gaan, kreeg de thuisploeg uit het niets de geest. PPSC, met 9 uit 11 potjes maar één plek hoger op de ranglijst dan JHR, liet het balletje lekker gaan en vond in Rotterdamse achtersten weinig tegenstand. Het doel werd uit alle standen en hoeken onder vuur genomen en tot veler verrassing stond na 22 minuten een 4-0 tussenstand op het bord. De mannen van JHR raakten verre van de kook, bleven voetballende oplossingen zoeken en bezorgden de jeugdige scheidsrechter Sonneveld nooit echte problemen. Hoewel Henk Salari zijn manschappen voor de tweede helft meegaf om door te drukken, viel de uitvoering toch wat tegen. Nadat tien minuten na rust de score op 6-0 werd gebracht, viel alle bezieling weg. De Rotterdammers kwamen terug tot 6-2 waarna de gastheren uit de vele mogelijkheden naar 9-2 wisten uit te lopen.  JHR had het laatste woord en wist nog tweemaal PP-doelman Martijn Hertog te passeren: 9-4.

,,Ik heb vandaag eindelijk weer eens goede aanvallen gezien,'' aldus Henk Salari, ,,waarbij we elkaar de bal gunden. In de tweede helft gingen er spelers voor eigen geluk, anders had de uitslag veel hoger uit kunnen vallen. Ik ben blij dat we nu met een goed gevoel de winterstop ingaan.''  

Scoreverloop:
1-0 DenySoares
2-0 Henry Mentink
3-0 Deny Soares
4-0 Remco van der Berg
5-0 Remco van der Berg
6-0 Deny Soares
6-1 Henry Mentink (eigen doel)
6-2 Rudy da Rocha
7-2 Ederson Thomasa
8-2 Laurens Vollaard
9-2 Ederson Thomasa
9-3 Nuno Patrick TexeiraOliveira
9-4 Jerzy Rocha Livramento

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.  

Gehavend SVV loopt in Delft tegen 7-klapper op

VOETBAL/SCHIEDAM/DELFT -  SVV is vandaag in Delft tegen een kansloze 7-0 nederlaag opgelopen tegen Ariston'80. Deze Delftse studenten hadden in de vorige elf wedstrijden reeds 36 doelpunten gescoord, een fraai gemiddelde derhalve van 3,27 per wedstrijd. Met de zevenklapper van vandaag erbij, is het gemiddelde verder omhoog gegaan naar 3,58 doelpunt per duel. Voor de TU-techneuten zijn dit soort sommen uiteraard een peulenschil. Helaas was de wedstrijd-uitdaging voor hen vandaag evenmin erg groot, omdat SVV-trainer Oswin Ipcedencia door een groot aantal blessures en een afwezigheid wegens vakantie zeer moest improviseren. Al in de vijfde minuut kwam de thuisploeg op 1-0, mede ten gevolge van niet al te sterk ingrijpen van de Schiedamse verdediging. "Maar ja, dat was nou ook weer niet zo vreemd, als je met een compleet andere verdediging aantreedt dan normaal", zo was Oswin Ipcedencia realistisch. Bij rust hadden de studenten het dozijn al vol gemaakt: 6-0. De trainer slaagde er in de rust in om de koppies weer omhoog te krijgen. Probeer er in de tweede helft toch op de een of andere manier van te genieten, was de boodschap die hij hen meegaf. Dat werkte en blijkbaar bevrijd van druk, werd er een goede tweede helft gespeeld, waarbij anderzijds Ariston onbedoeld een tandje teruggeschakeld zal hebben. Daarbij hoefde nog slechts één keer door de Schiedamse doelman Devin de Heij onvrijwillig naar het net gegaan te worden. "Het verlies was verklaarbaar; ik weet zeker dat het - met minder blessures en een volledige select-e - met dit team helemaal goedkomt", aldus Ipcedencia.

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.  


6000 bezoekers op A4-Open Dag; maar wanneer gaat na 63 jaar gesteggel de weg nou echt open?

V.r.n.l. in de bak, Witjes, Van Sliedregt en Schiedam24-collega Konings


door Jan Schrijver


SCHIEDAM - Vandaag was de open dag op de A4-Delft Schiedam voor voetgangers, fietsers, ligfietsers, te snelle hulpmotorfietsers, hondenuitlaters, gratis koffie en chocomelk drinkende en daarvoor in de rij staande Hollanders, studenten met solarvoertuig, aan de fotowedstrijd van Schiedams.nl deelnemende veelkiekers dan wel statiefzeulers, en last but not least selfiemakers (dat alles in willekeurige volgorde) een groot succes. De opkomst was, ondanks het slechte weer, prima. Ruim 6000 telde Rijkswaterstaat er.

In de tunnel had je toch geen last van het gemiezer en ook in het verlaagde 'Midden-Delfland-Schiedam' deel vóór de tunnel, hielden de bezoekers droge voeten. Maar nadat het college van b&w dinsdag jl. de openstellingsvergunning voor de Ketheltunnel heeft afgegeven, is water overigens het enige overgebleven hete hangijzer (na de scheuren in de tunnel) dat het verkeer waarvoor de weg bedoeld is nog kan belemmeren. Wat ons betreft gaat de A4 morgen voor het verkeer open, maar dat is nu aan de minister, zei burgemeester Cor Lamers dinsdag tegen Schiedams.nl.

Er is nog wel het waterprobleem. Er moet veel meer dan voorzien weggepompt worden uit het verlaagde gedeelte van de weg; geen betonnen bak maar een lekke bak. De afvoer die voorzien is, naar de Waterweg, is voor dit brakke van een diepte van 45 meter komende grondwater niet de aangewezen uitweg. Als we al dat water wegpompen zouden er gevaren van grondverzakkingen ook op Schiedams grondgebied kunnen bestaan, denk bijvoorbeeld aan problemen voor de huizen aan de Groeneweg in het buitengebied bij Kethel. Terugpompen de grond in, net zo diep als waar het vandaan komt, is dè optie, aldus John Witjes, Schiedammer en voorzitter van Stichting Batavier, welke stichting alles kritisch volgt rond de aanleg van dit meest besproken stukje snelweg.

'De discussie over het water dat uit de A4-bak (nog vóór de tunnel, met name op grondgebied van gemeente Midden-Delfland maar ook een klein deel op grond van gemeente Schiedam) gepompt moet worden, daar staat de gemeente Schiedam in principe buiten. Hierover wordt de gemeente Midden-Delfland vandaag door de minister geïnformeerd. De gemeente Schiedam wordt hierover aanstaande donderdag geïnformeerd. Lamers zei nog geen idee te hebben hoe die informatie over het waterprobleem zal luiden. Maar, zo benadrukte hij, strikt gezien zijn openstellingsvergunning en het waterprobleem gescheiden trajecten', schreven wij dinsdag. Gemeenteraadslid John van Sliedregt, die we vanmiddag ook in de A4-bak tegenkwamen, heeft hier na donderdag nog geen informatie over gezien. Volgens John Witjes gaat het om zo'n miljoen liter water per dag, of misschien nog wel meer  (1,5 miljoen hebben we ook gelezen). Daarvan is overigens meer dan de helft afkomstig uit het verlaagde deel van de A4 dat op Schiedams grondgebied ligt, aldus Witjes.

Schultz van Haegen, de minister van Infrastructuur en Milieu, de bazin dus van Rijkswaterstaat, sprak in antwoorden op Kamervragen over openstelling rond de jaarwisseling. De open dag van vandaag werd gehouden, met zwart op wit als argument van organisator Rijkswaterstaat: 'De nieuwe snelweg tussen Delft en Schiedam gaat binnenkort open voor het wegverkeer'. 'Rond de jaarwisseling' en 'binnenkort', wanneer dan precies stelden wij vandaag nog maar eens dè hamvraag aan de aanwezige persvoorlichtster van Rijkswaterstaat. "Nog niet bekend", was haar reactie. De chocolade die wij ervan konden maken was, dat het erop neerkomt dat de minister er dinsdag over beslist wanneer dit nieuwe stuk A4 opengaat voor het verkeer, nadat zij kennis heeft genomen van de 'water-uitspraak' van het Hoogheemraadschap Delfland. Als de conclusies van het Hoogheemraadschap ertoe leiden dat de minister de openstelling zal uitstellen, dan zal zo'n uitstel een maand of drie in beslag kunnen gaan nemen, aldus Stichting Batavier-voorzitter John Witjes, een uitstel van een week of twee zal namelijk weinig zin hebben. Bij uitstel zal je deskundigen moeten raadplegen en tot juridische uitspraken moeten komen, en adviezen en procedures kosten nu eenmaal tijd.

Gezien de economische belangen zal er, denken wij, wel een of andere pragmatische oplossing gevonden worden, waarmee de snelweg voor het verkeer open kan en - terwijl de 'winkel' open is - de voor onze waterhuishouding nodige 'verbouwing' doorgaat.



- Tekst persbericht Rijkswaterstaat -

Ruim 6000 bezoekers namen een kijkje op de A4 Delft - Schiedam

Prima voetbalweer, met vanmiddag HBSS en PPSC thuis, Kethel Spaland en SVV uit

VOETBAL/SCHIEDAM -  Misschien een spatje regen, maar overwegend droog, met een zuidelijke wind, temperatuur van 7 graden Celsius, gedurende de namiddag met een wind die naar het zuidwesten draait, verder oplopend naar een voor de tijd van het jaar te warme 11 graden. Het is er goed weer voor om vanmiddag, in de laatste reguliere speelronde van de competitie dit kalenderjaar, een frisse neus en een verrijkte geest te halen langs de velden. Aanvang van de wedstrijden 14.30 uur.

In de tweede klasse is er een uitwedstrijd voor de leider in de tweede periode, Kethel Spaland. De reis gaat naar BVCB. In de totaalstand staat Kethel Spaland vijfde (19 uit 12), de thuisclub derde (24 uit 11). In de tweede periode gaat het duidelijk minder met BVCB, want de club staat daarin op een 11e plek.  De wedstrijd is op Sportpark SporthoekSporthoekpad 1 (hoe verzinnen ze het...) in Bergschenhoek. H.M. van Belkum is de scheids.

Derdeklasser HBSS ontvangt vanmiddag op Harga de mannen van de ander kant van de Benelux, Poortugaal. HBSS staat op de 11e plek met 11 uit 11. Poortugaal een positie lager met 10 uit 12. Colenbrander is de referee.

Vierdeklasser PPSC (met 9 uit 11 op de 10e positie) is om half drie op Thurlede gastheer van JHR, dat een plek lager staat, met drie punten minder, maar een wedstrijd minder gespeeld. 
In dezelfde afdeling speelt SVV (dat op de 9e plek staat, met 9 uit 10) een uitwedstrijd tegen de Delfste studentenclub Ariston'80. De studenten staan op de derde positie met 24 punten.


Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.  

Hoezo tunnelvisie? Doe vandaag mee aan onze fotowedstrijd A4 en win diner voor 2

Leg jouw tunnelvisie vast op de foto en win een diner voor 2 in/op de A4
SCHIEDAM/MIDDEN DELFLAND - Doe mee aan de fotowedstrijd van De Schiedammer / Schiedams.nl. Maak vandaag een foto (zoals deze van onze regelmatige fotograaf Gert Struijs) tijdens de open dag van de A4 (waarvoor de openstellingsvergunning deze week werd gegeven door de gemeente Schiedam) en plaats die vóór volgende week zaterdag op onze Facebookpagina De Schiedammer. Voorwaarde voor deelname is dat je onze beide Facebookpagina's (zie hier onder in het cursieve deel) een like hebt gegeven en dat wij de foto's vrij van copyrights kunnen publiceren. De winnaar krijgt van ons een etentje voor twee bij Café Van der Wal. De nummers 2 en 3 een drinkbare aardigheid. De jury bestaat uit de redactie en is geheel subjectief en over de uitslag wordt niet gediscussieerd, althans niet met ons. Foto's van scheuren in het beton krijgen bonuspunten en een bijzondere vermelding. Bekendmaking van de uitslag op Schiedams.nl.

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier

A4 nu eindelijk open: maar vandaag eerst open dag voor fietsers en voetgangers. Het programma

SCHIEDAM/MIDDEN DELFLAND - Vanmiddag opent de A4 Delft-Schiedam haar deuren voor het publiek tussen twaalf en vier uur. Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie A4all bieden die dag samen met andere IODS-partners (Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam) een sportief en cultureel dagprogramma aan. De nieuwe snelweg tussen Delft en Schiedam gaat binnenkort open voor het wegverkeer. Dinsdag jl. berichtten we over de door de gemeente Schiedam afgegeven openstellingsvergunning.

Behalve de mogelijkheid voor het fietsen en wandelen over de weg, is er informatie over de nieuwe snelweg en het IODS programma, krijgt de bezoeker uitleg over de installaties in de tunnel en de ANWB controleert en vervangt indien nodig de verlichting van de fiets. Wielrenners kunnen hun persoonlijke record verbeteren en hardlopers hebben de mogelijkheid een parcours van vijf of tien kilometer af te leggen.

Het Nuon Solar Team van de TU Delft komt met zijn zonneauto Nuna het nieuwe wegdek testen. De studenten wonnen onlangs in Australië voor de 6de keer de Bridgestone World Solar Challenge en zij zijn hiermee het meest succesvolle zonnerace team ooit. Nuna reed de 3000 km van Darwin naar Adelaide met een gemiddelde snelheid van 91.2 km/h, hiermee verbruikte Nuna net zo veel energie als een waterkoker. Na de test kunnen bezoekers Nuna bezichtigen in de Ketheltunnel.

Daarnaast kunnen bezoekers genieten van koffie, thee, warme chocomel en verse erwtensoep  uit het Midden-Delfland gebied. De activiteiten zijn vrij toegankelijk. Het bezoekerscentrum is te vinden aan de Woudweg 25, Schiedam

12.00 uur – 16.00 uur
Wandelaars hebben de mogelijkheid om over de A4 Delft-Schiedam te lopen.

12.00 uur – 16.00 uur
In de Ketheltunnel kunnen bezoekers terecht met vragen over de A4 en over de technische installaties in de tunnel.  Tevens worden er middels projectie foto’s van het project op de tunnelwand getoond.

12.00 uur – 16.00 uur
De IODS partners staan bezoekers in de tunnel graag te woord over de overige gebiedsprojecten.

12.00 uur – 12.45 uur
Gemeente Delft presenteert in samenwerking met de TU Delft zonneauto Nuna. Deze zal over het tracé gaan rijden.

13.00 uur – 16.00 uur
De Nuna is te zien in de Ketheltunnel. Voor kinderen is er een interactief programma met Nuna.

13.00 uur – 16.00 uur   
Laat je fiets testen door de ANWB. De bond controleert op verlichting en spaakbescherming en vervangt de verlichting als dat nodig is.

13.00 uur – 14.00 uur
Racefietsers hebben de mogelijkheid om over de A4 Delft-Schiedam te fietsen. Minimum snelheid 25 km/u.

14.00 uur – 16.00 uur
Fietsers hebben de mogelijkheid om over de A4 Delft-Schiedam te fietsen. Maximum snelheid 20km/u.


Samenwerking en verbinding

"De A4 is een belangrijke Noord – Zuid route in de Randstad. Voor een betere bereikbaarheid wordt na 63 jaar de A4 tussen Delft en Schiedam gerealiseerd. Dit zorgt vanaf eind december voor minder verkeer op de A13 tussen Rotterdam en Den Haag en op het regionale wegennet van Delft, Midden-Delfland, Lansingerland en het Westland. De A4 Delft Schiedam is een toonaangevend voorbeeld van de landschappelijke inpassing van de nieuwe rijksweg in de omgeving van Midden-Delfland. Het is onderdeel van het programma ‘Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam (IODS)’, waarmee naast de aanleg van rijksweg A4 Delft-Schiedam is geïnvesteerd in de kwaliteit van Midden-Delfland en het stedelijk gebied tussen Schiedam en Vlaardingen. Door intensieve samenwerking is de snelweg aangelegd in de (half)verdiepte ligging, waardoor de weg vanuit het Midden-Delfland gebied nauwelijks te zien is. Deze bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving is voor de IODS partners erg belangrijk", aldus Rijkswaterstaat.

A Run 4 Fun
Voordat de A4 Delft Schiedam wordt opengesteld voor het verkeer houdt provincie Zuid-Holland vandaag een hardloopevenement. Om precies 10.00 uur wordt het startschot gegeven. Hardlopers kunnen kiezen voor een afstand van vijf of tien kilometer over het gloednieuwe asfalt.

donderdag 10 december 2015

Voel de Verlichting in Julianapark's Winterlicht

Stadsblogger met lichtkunstenares op haar schommel


 door Jan Schrijver



SCHIEDAM -  Vanavond is in het Julianapark de lichtkunstwerken manifestatie 'Winterlicht' van start gegaan. Voor de kinderen een lampionnenoptocht, daarna twee vuuracrobaten en een bescheiden aantal vuurwerkknallen, sierden in de net gevallen avond de opening op. Het bezoeken van de lichtkunstwerken in het park kan morgen- en zaterdagavond van 17.00 tot 22.00 uur. Echt de moeite waard om door dit van zichzelf al mooie parkje te wandelen, dat sprookjesachtig verlicht is door onder meer een twintigtal werken van lichtkunstenaars. Omdat er sommigen licht en geluid combineren, gonst het om je heen van klanken. Tel daarbij op het geknetter en de geur van brandende vuurkolven, performances en levende muziek, soepen en stampotten. Een sfeervolle totaalbelevenis, die de moeite waard is voor jong en oud. En die een uitdaging zal zijn voor elke fotograaf. Statief en geduld mee, en proberen
maar. Het verschil tussen met en zonder flits. Het verschil tussen lichtkunstwerk aan, en lichtkunstwerk uit. Experimenteren met licht. Je laven in licht, afgewisseld met dompelen in donker. Van spookjesachtig tot sprookjesachtig. Het gaat om de contouren, om de nuance, om sfeer, om het effect. Onderga het donker, en het licht.

De meeste kunstenaars van de lichtkunstwerken waren vanavond aanwezig, sommigen in de stress omdat het werk nog niet werkte of klaar was, terwijl de manifestatie al gestart was. Maar een lichtwerk meer of minder, ach, wie maalt er verder om, behalve de kunstenaar in kwestie dan. Interessante dialogen die daaruit voortvloeien zijn ook verlichtend. Neem deze.

Een ingewikkelde opstelling van projectoren en kastjes, in het gras, langs een donker pad. Een zenuwachtige kunstenaar, aan het werk, onder het vage schijnsel van enkele lampen.

"Mag ik vragen, wat dit voorstelt?", vraagt de verslaggever, niet beseffende dat het kunstwerk nog niet klaar is.
"Dat ie het niet doet", zegt de kunstenaar geërgerd.
"Goh, wat moet er dan nog gebeuren", is de meelevende reactie van de verslaggever.
"Dat ie het wel doet."

Klinkt logisch, dat wel.

Morgen weer terug naar het Julianapark dus, om te kijken of ie het doet, de 'Verschijning' van Aldo Hoeben. Als toeschouwer word je opgenomen door een 'diepte-camera', waarna jouw beeld vanuit zes richtingen wordt geprojecteerd door een kolom rook. Waar de lichtstralen elkaar snijden, ontstaat een hologram. Ook heel logisch. Bovendien prima passend in het thema van deze Liduina-jaar Winterlicht-editie: 'Devotie en Visioenen'.

Hilariteit
Een erg sociaal project vinden wij het werk van de Haarlemse kunstenares Marcella Kuiper: 'Weerzien'. De omschrijving in de brochure (die bij de ingang van het park aan de BK-laan wordt uitgereikt) luidt: "In een boom hangt een schommel. De voorbijgangers kunnen er gaan schommelen. Als ze dat doen, gaan de wolken licht geven, zo creëren zij hun eigen wonder. Onder de schommel staat een dichtstrofe geschreven". Het knusse is dat de schommel die onder een tak van een boom hangt, met boom en al, is ingepakt in een wit plastic tent, met een kleine ingang waardoor je je moet binnenwurmen. Het schept hilariteit onder de mensen die in de tent zijn en anderen moeilijk binnen zien komen. Weer andere mensen die op de grote schommel proberen te klimmen. Het roept op de luttele vierkante meters binnen de knusse tent interactie op. Stadsblogger dezes ging met kunstenares Marcelle Kuiper op de schommel en op de foto, op haar verzoek zonder flits (zie foto geheel boven) om het licht zijn werk te laten doen. Het is een spel van licht immers. Een andere bezoeker op de schommel geflitst. Zelfde tent, andere prent.

Neem onderstaande twee foto's, aan versus uit.


 Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier




Kaarsjesavond brengt glimlach op veler gezichten

De koningin van het licht stal de show
SCHIEDAM - Vanavond tegen de klok van acht heeft de burgemeester de lichtjes ontstoken in de gemeentelijke kerstboom op de Grote Markt, nadat hij in zijn toespraak aandacht had gevraagd voor de situatie in de wereld (Syrië, Parijs) en - met olifant-knuffel Joep 'onder de arm' voor verschillende goede doelen in onze directere omgeving (3FM Serious Request, Net Niet Genoeg, Elivia, 1-2-3 en Jarige Job). De op stelten lopende prachtige koningin van het licht bracht burgemeester Lamers een symbolisch licht en vergezelde hem samen met de kerstman naar de te ontlichten boom. Voor én na het ontsteken werd er volop gezongen vanaf het bordes door zangeressen van Little Christmas en door kinderen van de Bernardusschool, en zeker ook vanaf het plein door de vele honderden toeschouwers, jong en oud. Gratis uitgedeelde warme chocomelk en met lichtjes voorziene kerstmutsen zorgden voor warmte en sfeer, met als toetje de 'zeepsop-sneeuw' die de lucht in werd geschoten. Kaarsjesavond die, zichtbaar aan de glimlach op vele gezichten, een gewaardeerde traditie aan het worden is. 'Een en al glimlach', waar de onvermoeibaar op haar stelten rond dansende en kushandjes uitdelende koningin een lichtend voorbeeld van was.







Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier

Conny Janssen Danst, in Schiedam. Eén dans zegt meer dan 1000 woorden





door Peter Joore, (foto Leo van Velzen)



SCHIEDAM - “Op zoek naar liefde (zijn we dat niet allemaal?) & Herinneringen ophalen (doe je niet alleen),” zijn twee thema’s die de Rotterdamse Conny Janssen met haar choreografie verbeeldt. Samen met live muziek van Beppe Costa en filmbeelden van Carel van Hees een bijzonder geheel. Volkskrant en NRC-Handelsblad lyrisch, krijgt het publiek in Schiedam nu een pakkende kans.

I’m Here (2005) is dynamisch en steeds (de stad betreffende). Álbum Familiar (2001) speelt in op de nostalgie van een fotoalbum. Extravert versus introvert. Rauwe eenzaamheid tegen familiaire warmte. Conny Janssen heeft haar oorspronkelijke werken open gebroken, ragfijn gefileerd, ontrafeld en geactualiseerd. Nieuwe keuzes in een doordenderende tijd. Twee dansen, die elkaar enkel in de absolute tegenstelling laten vergelijken: onpersoonlijkheid en de menselijke maat dansen vredelievend een adembenemende strijd.

Conny Janssen is pure dans met een menselijke touch. Haar choreografieën inventief, krachtig en ontroerend opteert zijn niet zelden voor het ongewoon decor: een kerk, kantoor, een huisvuilcentrale of onderzeebootloods. Dat is de omgeving waar zij persoonlijke, breekbare verhalen danst in een wereld die almaar harder en onmenselijker wordt. Tel daarbij op de geraffineerde muziek, vormgeving en belichting en je weet dat het theater ook een artistieke uitdaging is.

Dansers worden vlees en bloed in haar onvoorspelbare, niet zelden persoonlijke ontdekkingstochten door de krochten van – de/haar - geest. Strijdbaarheid en passie in het “jasje” van Conny Janssen, vormen het gebroken geweertje, dat zij, in een steeds inhumaner grootstedelijke wereld, als verbeeldend wapen hanteert.

Voor I’m Here nodigde Conny Janssen in 2005 de Rotterdamse fotograaf en filmmaker Carel van Hees uit. Fotograaf en choreografe delen hun fascinatie voor mensen en hun gedrag. Zij (ver)beelden het decor, waarin de voorstelling zich afspeelt. Conny Janssen toont de harde werkelijkheid van de stad, met desolate, dwalende mensen die ontheemt zijn. Zij zoekt naar hetgeen zich daarachter verschuilt met dertien verschillende (dansende) personages die gedreven zijn in hun zoektocht naar warmte en herkenning. Als toeschouwer kun je er verhalen bij verzinnen, maar de ervaring is – hoopt zij - vooral intuïtief.

In Álbum Familiar zeven personages voor een portrettengalerij in een danslokaal. De muzikant, het kloppend hart van dit danslokaal, maakt met zijn muziek herinneringen wakker. ‘Al bladerend’ komen flarden van persoonlijke- en familiegeschiedenissen boven. Warm, klein, veilig en intiem in een danslokaal waar de tijd heeft stilgestaan. Voor deze versie gaat Conny Janssen het avontuur aan met Beppe Costa (Orkater, RO Theater, De Toneelmakerij). Deze muzikale duizendpoot van Italiaanse afkomst speelt zowel eigen werk als liedjes van de Argentijnse tangozanger Carlos Cardel.

Beppe Costa brengt met zijn muziek melancholie en ouderdom in tegenover het gevoel van de jeugd. Met zijn rauwe stem, zuidelijke temperament en de sporen van zijn persoonlijke geschiedenis is hij de perfecte huiszanger van een oud café. Hij is tijdloos meubilair. Álbum Familair ontleent haar kracht aan het kleine gebaar: individuele pareltjes. Hierdoor is het kwetsbaar en puur.

In een vrijwel uitverkochte Stadsschouwburg Rotterdam voltrok zich niet alleen een choreografisch mirakel. Het podium, het decor in al haar eenvoud bij aanvang, bescheiden maar duister dwingend, de hoofdrol op. Op de vloer vier rijen onregelmatig (en daardoor weer systematisch) flikkerende tl-buizen. Daarboven, klein en ver weg, een beeldscherm. Hierop het armatuur van een lantaarnpaal in constante regen: eenzaamheid, ondersteund door herhalende muziek. Zwaar en triest stemmend.

Eén voor één wandelen, dansen, bewegen de hoofdpersonen van vlees en bloed van links naar rechts vice versa. Soms naar elkaar kijkend in een moment van verwondering. Om dan snel (of gehaasd) de beweging voort te zetten. Soms twee dansers. Man en vrouw? Een lift. Choreografische levitatie. De stad in al haar eenzaamheid treffend verbeeldend, proberen dansers/inwoners zonder woorden contact te leggen. De titel (I’m here) een schreeuw om aandacht. Aandacht die wordt verkregen?

I’m Here valt uiteen in drie delen: Rotterdam, New York en het interieur van een staalfabriek à la de Hoogovens/Tata Steel. Minimalistische decorstukken bepalen de sfeer, geven de dans spanning en vervoering mee. Een ademloze beleving.

Álbum Familiar, aanvankelijk het eenmansfeestje van zanger/multi-muzikalist Beppe Costa met een soms komische touch. De toon van dit werk, dat met een half uur de afsluiting is van een fantastische voorstelling, is luchtiger en hoopvoller van aard, al lijkt  de themetiek eender als in I’m Here: mensen op zoek naar mensen en hun problemen (gedanste strijd) bij het leggen van contact.

De setting, het achterzaaltje van een Argentijns café. Gelardeerd met ruim honderd foto’s (gidsen van de beleving), achttien stoelen en één muzikant, die soms weemoedig stemmende nummers zingt van tangozanger Carlos Cardel (1890-1935). Een prominente figuur en tragische held in de geschiedenis van de Argentijnse tango, die op het hoogtepunt van zijn roem stierf door een vliegtuigongeluk.

Voor Schiedam een ongekende mogelijkheid deze dansen te omarmen en voor eeuwig in het hart te sluiten. We telden na afloop in Rotterdam liefst zeven open doekjes. Laat dit een leidraad zijn voor het gebodene.


Theater aan de Schie
Stadserf 1
3112 DZ Schiedam

Telefoon      : 010-246 74 67
E-mail         : info@theateraandeschie.nl
Website       : www.theateraandeschie.nl

Conny Janssen Danst
I’m Here & Álbum Familiar (moderne dansen)

Datum           : donderdag 17 december
Aanvang        : 20.15 uur
Inleiding        : 19.15 uur

Entree           : € 22,00
65+/CJP        : € 19,50



Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank.

Kruger van Wyk stopt als cricketspeler, trainer, coach van Hermes-DVS

Kruger van Wyk (links) na de derby
CRICKET - Kruger van Wyk, coach, trainer en speler bij Hermes-DVS, gaat de club voortijdig verlaten. De topklasse-club werkt mee aan het beëindigen van zijn contract dat nog een seizoen doorloopt. Dat geeft hem de mogelijkheid de aangeboden baan van directeur van een cricket-academie te accepteren. Hermes-DVS-cricket-voorzitter Jaco van Giezen: "We wilden Kruger de gelegenheid bieden zijn droombaan te aanvaarden. We gaan nu op zoek naar een nieuwe Kruger. We wisten het formeel al een dag of drie en hebben inmiddels enkele lijntjes uitstaan. Binnen twee maanden denken we de nieuwe trainer te kunnen presenteren. Bovendien hebben we het contract met aanvoerder Stephan Myburgh al verlengd. De nieuwe situatie geeft ons nu ook de mogelijkheid om Stephan een belangrijkere rol te geven".

Kruger van Wijk wordt directeur van het 'High Performance Centre' in Pretoria, in Zuid-Afrika. Hij is van geboorte Zuid-Afrikaan, maar kwam als international uit voor Nieuw-Zeeland, waar hij wel de kans kreeg achter het wicket. Hij speelde 9 testmatches als wicketkeeper. "In Zuid-Afrika is er een andere top-wicketkeeper, hij was de vaste nummer twee. Daarom is hij voor Nieuw-Zeeland gaan spelen, waar hij die rol wel kon vervullen. Bij Hermes-DVS heeft hij echter niet vaak zelf achter het wicket gezeten; hij vond dat het voor de ontwikkeling van de club beter was daar iemand uit de eigen gelederen van de club achter te zetten, in verband met de continuïteit", zo licht Van Giezen toe. Als cricketspeler heeft hij nu ook een punt achter zijn actieve loopbaan gezet.

"Former BLACKCAPS wicketkeeper Kruger van Wyk and latter-day icon of the Devon Hotel Central Stags has announced his retirement from all professional cricket today", meldt de cricketbond van Nieuw-Zeeland vandaag.

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.  



woensdag 9 december 2015

De jeugd kan vanaf volgende maand rugby leren spelen bij Hermes-DVS

Rugby, niet elitair, maar net als cricket in Schiedam populair


 door Jan Schrijver




RUGBY - Vanaf volgende maand kan, als het aan notaris Jeroen Krabbendam ligt, de jeugd op Harga bij Hermes-DVS terecht om rugby te leren spelen. Waarna vanaf seizoen 2016/2017 de mogelijkheid bestaat om jeugdteams voor de rugby-competitie in te schrijven. Hij en mede-initiatiefnemer Lex van der Velde hebben hun plannen aan het bestuur van Hermes-DVS gepresenteerd en dat heeft enthousiast gereageerd, zo liet voorzitter Marinus Elenbaas gisteravond al weten toen hij als bestuurder van deze uit 1884 daterende sportclub gebruikmaakte van spreektijd in de commissievergadering van de gemeenteraad. Als de Hermes-DVS-leden de bestuursvisie onderschrijven, is er binnenkort dus ook rugby in vaalblauwe shirts. "Er is nog geen rugbyclub in ons land met lichtblauwe shirts. Dus shirts in die kleur dat kan en dat willen we ook", aldus Krabbendam.

Op dit moment zijn er drie rugbyclubs in de regio Rijnmond: Hookers (Hoek van Holland), Sparta (Capelle aan de IJssel) en RRC (Rotterdam-Hillegersberg). Dat zijn te weinig clubs voor deze zich in toenemende populariteit (landelijk 17% meer aanmeldingen) verheugende sport, vindt de Schiedamse notaris en oud-rugbyspeler Jeroen Krabbendam. Het gebied 'Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Spijkenisse en Rotterdam-West' is een witte vlek. "Als je daar woont en je kind wil op rugby, zit je dus een heel eind uit de buurt. Te ver eigenlijk", zegt Krabbendam, die daarom het initiatief heeft genomen om met ingang van 2016 een rugby-vereniging voor de jeugd op te zetten in Schiedam. Daarvoor is samenwerking gezocht met Hermes-DVS. Deze van oorsprong cricket- en voetbalclub heeft al eerder bewezen open te staan voor verbreding. Zo is er inmiddels een goed florerende squash-afdeling. Jeroen Krabbendam (45) is zelf geboren en getogen in Hilversum en studeerde rechten aan de universiteit van Utrecht. In zijn jeugd leerde hij de sport kennen bij RC 't Gooi.

Tijdens zijn studie stapte hij over naar Utrechtse Studenten, waarmee hij in de eerste klasse speelde (het op een na hoogste niveau in ons land; de eredivisie is het hoogste clubniveau). Hij kwam bovendien uit voor het Nederlands Studenten Team. Tot zijn 36-ste bleef hij actief spelen. "Het is een contactsport. Wel hard, maar niet echt gevaarlijk, omdat je de tegenstander die je wil tekkelen, altijd ziet aankomen. Van achter tekkelen of van opzij tekkelen is absoluut niet toegestaan; dat is direct rood. Natuurlijk loop je, net als met andere sporten, wel eens een blessure op. Het is voorgekomen dat ik op maandagochtend met een blauw oog cliënten moest ontvangen", zegt hij met een grijns op zijn gezicht. Het is weliswaar een harde sport, maar met als kernwaardes: integriteit, respect, solidariteit, passie en discipline. "Neem het afgelopen WK. Daar werd een bonk van een speler wegens spelbederf met een tijdstraf het veld uitgestuurd. Zo groot als hij was, zat hij zijn straf op een klein krukje uit. Na zijn straf kwam hij het veld in, ging eerst naar de scheids, 'sorry sir', en hervatte het spel. En wat dat respect betreft, op landelijk jeugdniveau: ouders langs de lijn bemoeien zich niet met de arbitrage. Als dat wel wordt gedaan, wordt daar wat van gezegd door andere ouders, van beide teams. Aan het eind van de wedstrijd, gaan de verliezers op een rij staan, en applaudisseren voor het winnende team. Als initiatiefnemers denken wij dat er een duidelijke behoefte bestaat bij ouders om hun kinderen te introduceren bij een sport, waarbij de belangrijkste kernwaarde 'respect' is."

Past zo'n - in Nederland chique -  sport in een stad als Schiedam? "Ik ben dus wat je noemt een import-Schiedammer. Wat mij wel opvalt is dat er nogal wat inwoners in deze stad zijn, die niet zo'n hoge pet op hebben van hun eigen stad. En ook oud-studiegenoten en andere kennissen in den lande zeggen wel eens wat meewarig tegen me, goh, joh, je komt uit 't Gooi, ben je naar Schiedam gegaan... Ik vind dat Schiedammers gewoon trots op hun stad kunnen zijn. Neem de binnenstad, we hebben hier een mooie oude binnenstad, die hebben ze in Hilversum bij lange na niet. De mensen zijn in Schiedam zuur over de leegstand op de Hoogstraat, dat begrijp ik, maar kijk verder, en zie hoeveel mooie straten en oude gebouwen de stad heeft. Schiedam telt heel wat gerenommeerde bedrijven. Denk aan de traditionele aspecten, als de jeneverindustrie en de daarmee samenhangende windmolens, nota bene de hoogste molens van de wereld. Op sportief gebied is er ook veel aanbod, zoals onder veel meer een aantal voetbalclubs, alsook twee gezonde hockeyclubs, die in deze kamer onlangs hun fusie bezegelden. Vergeet niet dat Schiedam liefst drie cricketclubs heeft, waarvan er twee in de hoogste klasse spelen." Als import-Schiedammer is jurist Krabbendam dus een vurig pleitbezorger voor de jeneverstad geworden, zoals hij dat ook is voor zijn favoriete sport: rugby.

Door de ruime aandacht die RTL7 afgelopen maanden heeft gegeven aan het WK-rugby in Engeland, is het grote publiek in ons land iets bekender geworden met de sport. Maar nog lang niet zo bekend als met voetbal, dat bij hele gezinnen met  'bord op schoot zondagavond om zeven uur' met de paplepel is in gegoten. Krabbendam wil daarom heel veel aandacht gaan besteden aan het 'leren kennen' van de sport zowel voor de jeugd (daarop richt deze nieuwe Schiedamse rugbyclub zich) als voor de ouders (het is een sport waarbij het sociale aspect erg belangrijk is; daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de ouders).

Waarom heeft de initiatiefnemer ervoor gekozen om Hermes-DVS te polsen voor zijn plan. Allereerst speelt mee dat hij bekend is met de club, want speelt er cricket in het vierde. Zijn zoon Joep cricket eveneens bij de blauwhemden, in de u12 (tot 12 jaar). Hermes-DVS is een voor de hand liggende keuze: het is een omni-sportvereniging en heeft zeker met cricket een duidelijke link met de rugbysport. De club heeft goede faciliteiten en een prima ligging, ook qua bereikbaarheid uit de andere steden zoals Vlaardingen en Maassluis. Het is een club met traditie en heeft sinds jaar en dag respect hoog in het vaandel staan; dat past bij de rugbysport. Het rugby- en cricketseizoen lopen prima in elkaar over. "We willen geenszins een elitair gezelschap worden, absoluut niet. Iedereen is welkom, op voorwaarde dat men zich in de genoemde kernwaarden kan vinden. Daar gaat het om. Overigens, cricket is in Schiedam evenmin een elitaire sport. Ga maar eens kijken bij de derby op Harga of Thurlede, dan zie je hoe populair cricket hier is."

"Wij willen ons in eerste instantie gaan richten op de jongste leeftijdengroepen. Vanaf januari 2016 willen we om de twee weken clinics voor de jeugd gaan houden. Daar kunnen ze vrijblijvend en gratis kennismaken met de sport, dankzij een enthousiaste groep rugbyliefhebbers uit de regio. Praktisch gezien komt het erop neer dat je eerst moet leren gooien en vangen, moet leren tekkelen en moet leren vallen. Jongens en meisjes die geboren zijn tussen 2004 en 2011 kunnen komen meetrainen. Afhankelijk van de leeftijd en van de aanwas kan er vanaf seizoen 2016/2017 aan de competitie worden deelgenomen. Geleidelijk aan kunnen we ons ook op de oudere jeugd in de regio richten en in de verdere toekomst zou ook rugby voor senioren te overwegen zijn, afhankelijk van de belangstelling. De missie van de club zal zijn dat kinderen gestimuleerd worden om rugby op een veilige manier uit te proberen. Daarvoor gaat de club gebruikmaken van het programma van de internationale rugbybond. Dat programma heet 'Get into Rugby'. Daarin worden drie fases onderscheiden: try, play, stay."

De initiatiefnemers hebben een gedetailleerd plan van aanpak om rugby in Schiedam op de kaart te zetten, maar doen dat zonder overdreven pretenties te hebben. "We beginnen voorzichtig. Zo hebben we inmiddels via internet tweedehands doelpalen op de kop kunnen tikken. We kunnen 50 ballen lenen van de bond en ook een kussen waarop we tekkels kunnen oefenen. Bestaande verenigingen uit de regio steunen ons; zo kunnen we over oud maar bruikbaar materiaal van verschillende clubs beschikken. De rugbybond is enthousiast over ons plan. We moeten nog wel een borrel gaan drinken bij de Delftsche Studenten Rugby-Club, de oudste rugbyclub in ons land, nog ouder dan de rugbybond. Dat is traditie als er een club wordt opgericht. Dat betekent dus: een borrel drinken op het Delftsch Studenten Corps. Dat gaat wel lukken, ben er als lid van het Utrechtse corps wel eens op bezoek geweest...". De komende maanden wordt een wervingsactie opgezet, waarbij onder meer flyers en social media zullen worden ingezet. Ook het bedrijfsleven, dat zich aldus Krabbendam graag wil identificeren met de sport rugby, zal bij de oprichting worden betrokken. Het zou leuk zijn, zo besluit de beoogde voorzitter van de in het leven te roepen rugby-afdeling van Hermes-DVS, dat de activiteiten binnen enkele maanden zo ver gevorderd zijn, dat er begin 2016 een feestelijk 'kick off' gehouden kan worden.

Vanaf morgen (donderdag 10 december) is het e-mail-adres rugby@hermesdvs.nl in de lucht. Je kunt hier informatie vragen over deze nieuwe sportactiviteit voor de jeugd in Schiedam en of aangegeven dat er interesse is voor deelname.


Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier






dinsdag 8 december 2015

46% van de Schiedammers is eenzaam, maar hoe bereik je de eenzamen onder ons?

Van Aaken...omzien naar elkaar
SCHIEDAM - 46% van de Schiedammers is eenzaam. Dat ligt boven het landelijke gemiddeld dat 40% bedraagt en boven het regio-gemiddelde dat 45% bedraagt. In de Rijnmond-regio is de eenzaamheid alleen in Rotterdam (49%) nog hoger dan in Schiedam. Voor Vlaardingen en Maassluis ligt het percentage op 42%. De gemeente wil meer nog dan voorheen de eenzaamheid bestrijden. Daarvoor is een plan van aanpak voor de periode 2016-2019 gemaakt.

"We moeten weer leren omzien naar elkaar. Daarvoor is het van belang dat we bewust zijn van wat er in onze omgeving gebeurt. Ook bewustwording van je eigen situatie is relevant", aldus Patricia van Aaken, de verantwoordelijke wethouder Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en Gezondheid. Dat 46% van de Schiedammers zich eenzaam voelt blijkt uit de gezondheidsenquête die de gemeente sinds 2008 elke vier jaar houdt. Daarbij kan worden aangetekend dat de definitie en herkenning van eenzaamheid moeilijk is (je kunt alleen zijn maar niet eenzaam; omgekeerd, je kunt in gezinsverband leven maar daarbinnen wel eenzaam zijn) en het meten ervan al evenzeer, en dat 'eenzaamheid' een bijzonder complexe materie is.

De gemeente heeft het initiatief genomen om bijeenkomsten te beleggen over het probleem van de eenzaamheid onder de inwoners. In regionaal verband leverde dat een mini-conferentie op met Rotterdam en andere gemeenten uit het Rijnmond-gebied alsook samenwerkingspartners, met onder meer tot doel het uitwisselen van ervaringen. Gericht op betrokken partijen in eigen stad (zoals samenwerkingspartners en vrijwilligersorganisaties) werd een netwerkbijeenkomst gehouden, waarbij een aanzet werd gegeven tot het nader in kaart brengen van de problematiek en het brainstormen over mogelijkheden om de eenzaamheid aan te pakken; een vervolgbijeenkomst zal gepland worden. Bij het Wijkondersteuningsteam Groenoord werd het startsein gegeven voor het houden van de 'Week tegen eenzaamheid' (in de wijken Oost en Groenoord ligt de eenzaamheid nog hoger dan de 46% die voor Schiedam als geheel geldt). De uitkomsten van al deze bijeenkomsten en gesprekken met o.a. bewoners hebben geleid tot het opstellen van het Plan van aanpak eenzaamheid 2016-2019. Dat is aan de gemeenteraad aangeboden.

Was er in het verleden sprake van een doelgroepgerichte aanpak van eenzaamheid (bijvoorbeeld doelgroepen als 'senioren' en 'jeugd'), voortaan beoogt men een integrale aanpak. In de nieuwe situatie zal er een afzonderlijk budget beschikbaar zijn van tweehonderdduizend euro per jaar voor het bestrijden van de eenzaamheid. Ook is een speciale projectmanager aangesteld.

In het plan wordt de wens uitgesproken dat minder Schiedammers zich eenzaam voelen of dat ze zich minder eenzaam voelen. Daarbij worden geen leeftijdsbeperkingen gesteld. "We richten ons op jong en oud." Maar het begint allemaal met het bereiken van de eenzame mensen. Dat wordt als hoofddoel gekozen. "Het in contact komen met mensen over wie het vermoeden bestaat dat zij eenzaam zijn, dat blijkt de grootste uitdaging en heel veel interventies zijn dan ook hierop gericht. Immers, lukt het om mensen te bereiken, dan zien we ook ‘successen’. Gelet op de uitkomsten van onderzoek lukt het ons - professionals, vrijwilligers, instellingen en inwoners - in onvoldoende mate eenzame mensen te bereiken. Om daaraan te werken, zijn onze inspanningen gericht op drie doelen: samen leren van initiatieven, meer verbinden en samenwerken, en meer kennis en kunde."


Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.  


Hennepkwekerij in Heinsiusstraat

SCHIEDAM -  Er is vanmiddag opnieuw een hennepkwekerij in Schiedam ontmanteld. Ditmaal was de kwekerij gevestigd in een vier etage hoge flat in de wijk Nieuwland, aan de Heinsiusstraat (deze staat haaks op de Burgemeester Van Haarenlaan, aan de kant en niet zo ver verwijderd van Lyceum Schravenlant). Het gaat om 196 hennepplanten. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. "Er was ook sprake van diefstal van stroom en er wordt een onderzoek ingesteld naar de verdachte(n)", aldus Rein Hendriks, wijkagent voor Nieuwland-Noord & Graveland.

In het eerste halfjaar van 2015 werden er in totaal 25 hennepkwekerijen ontmanteld, aldus de kengetallen die de gemeente over de veiligheid publiceert. 


Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier


Het is nu definitief: de A4 kan open

Binnenkort gaat de tunnel open voor verkeer (foto Gert Struijs)


 door Jan Schrijver



SCHIEDAM -  Vandaag heeft het college van b&w de openstellingsvergunning voor de A4-tunnel verleend. Dat houdt in dat het nu aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is om te bepalen wanneer de A4 voor het verkeer wordt opengesteld. Uitsluitend de Stichting Batavier, die tijdens de inzagetermijn een zienswijze heeft ingediend, kan tegen de openstellingsvergunning naar een hoger rechtsorgaan stappen te weten de Raad van State. Een dergelijke openstaande rechtsgang heeft echter geen opschortende werking. Daarmee is het definitief dat de A4 door Delfland en Schiedam open kan. "Wat ons betreft morgen, maar dat is nu aan de minister", zei burgemeester Cor Lamers vanmiddag tegen de verzamelde pers. Minister Schultz van Haegen had het vandaag in een brief aan de Tweede Kamer over 'rond de jaarwisseling'.

De gemeenteraad, die vanavond commissievergadering heeft, is zojuist in kennis gesteld van het afgeven van de openstellingsvergunning. De vergunning gaat aldus de burgemeester vandaag nog dan wel uiterlijk morgen de deur uit. Het proces van het behandelen van deze vergunning is voor de gemeente "een grote klus geweest", zei Lamers. Het is nog niet vaak voorgekomen dat een gemeente een dergelijke vergunning heeft moeten afgeven, de eerste of tweede keer zal het zijn, aldus de burgemeester. "We hebben er erg veel energie in gestoken als organisatie; maar dat heeft wel als resultaat dat we nu met stelligheid kunnen zeggen dat de tunnel veilig is. We hebben een boekenkast vol aan documentatiemateriaal. We hebben gebruikgemaakt van een onafhankelijke deskundige, een professor, die namens de minister werd ingezet. We hebben een onafhankelijke rapportage over de scheurtjes en de knik die eerder werden vastgesteld. Daaroverheen nog een deskundige rapportage en een second opinion. Vervolgens is er gemonitord en gemonitord en gemonitord. De problemen hebben zich niet opnieuw voorgedaan. Bovendien worden afspraken gemaakt over de voortzetting van de monitoring. Volgens de inzichten die we nu hebben, is de tunnel constructief veilig." Ofwel, er is al het mogelijke aan gedaan om de verkeersgebruikers met een gerust hart de tunnel door te laten gaan. 

Er zijn nog wat kleine punten die hersteld moeten worden. Daarbij kun je aldus Lamers denken aan een pijltje dat de verkeerde kant op wijst of een verkeerd geplakte stikker. Tijdens de crisis-oefening bleek een automatische slagboom niet te werken; die moest wel eerst worden hersteld en getest.

De discussie over het water dat uit de A4-bak (nog vóór de tunnel, met name op grondgebied van gemeente Midden-Delfland maar ook een klein deel op grond van gemeente Schiedam) gepompt moet worden, daar staat de gemeente Schiedam in principe buiten. Hierover wordt de gemeente Midden-Delfland vandaag door de minister geïnformeerd. De gemeente Schiedam wordt hierover aanstaande donderdag geïnformeerd. Lamers zei nog geen idee te hebben hoe die informatie over het waterprobleem zal luiden. Maar, zo benadrukte hij, strikt gezien zijn openstellingsvergunning en het waterprobleem gescheiden trajecten.


Lees ook onze update van zaterdag 12-12-2015, die met name over het 'waterprobleem' gaat en de mogelijke vertraging die dat alsnog met zich mee kan brengen.


- Hieronder de volledige tekst van het persbericht van de gemeente Schiedam van 8-12-2015-


Ketheltunnel is veilig en mag open

Het college van burgemeester en wethouders van Schiedam verleent de openstellingsvergunning voor de Ketheltunnel. De landtunnel, die onderdeel is van het traject van Rijksweg A4 tussen Delft en Schiedam, kan nu door Rijkswaterstaat in gebruik worden genomen.

maandag 7 december 2015

Nachtdienders: van beschonken Manneke Pis tot verwarde streaker

Awel, ik ben toch in Brussel, zulle
SCHIEDAM - We leven niet in New York, we leven niet in Rotterdam. Maar ook in een stad van tegen de 80k inwoners, kun je het nodige meemaken, zeker als je bij de politie werkt. Daarbij is het Schiedamse corps zo sociaal om, waar dat mogelijk is, hun wederwaardigheden met de geïnteresseerde burger te delen. "Veel graffiti gespoten in het tunneltje Van Hogenbanweg. Aan de tags te zien vinden ze zichzelf 'zware jongens'. Zonde van de opgeknapte tunnel. We gaan de gemeente verzoeken het z.s.m. te verwijderen", zo begon de nachtdienst gisteren. De verf was al opgedroogd, de vandalen gevlogen. Twee uur later was er wel een heterdaadje, en wat voor een. Een stomdronken Belg achter het stuur van een gestolen auto, zo dronken dat hij dacht nog in Brussel te rijden. "Zojuist zagen we een Belgisch voertuig rijden. Bij controle blies de bestuurder een F. (je hebt de P van 'pass' (laten doorgaan), de A van alert en de F van 'fail', de meest ernstige situatie; red.) Had geen idee dat hij in NL was. Aangehouden. 815 Ugl is de uitslag, bijna 4 x teveel. Reed al zonder rijbewijs. Hij dacht dat hij nabij Brussel reed. Ongelofelijk. Bij de afhandeling hebben we het voertuig eens goed onderzocht en er blijken valse platen op te zitten. Auto vermoedelijk gestolen." De auto werd in beslag genomen. De man mocht blijven slapen in Hotel Hermandad. Hij is verdacht van heling. Nog was de koek niet op voor de nachtdienders, die nog een ware 'wat zien ik' ervaring te wachten stond. "Een bijzonder einde van de nacht. Taxichauffeur belde ons in verband met een niet betalende en verwarde klant. Toen we aankwamen stond meneer volledig naakt op de weg. Gelukkig was het GGZ op een paar honderd meter afstand waar we direct naartoe zijn gegaan voor een beoordeling." Het is een nacht die je normaal alleen in films ziet (vrij naar Guus Meeuwis).


Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.  

Sing along op Grote Markt bij ontsteken kerstboom


Dag Klaasje, Santaclaus is coming to town
SCHIEDAM - Aanstaande donderdagavond worden rond halfacht op de Grote Markt de lichtjes in de gemeentelijke kerstboom op feestelijke wijze door burgemeester Lamers ontstoken. Vanaf zeven uur die avond is er gratis chocolademelk en worden er teksten van kerstliedjes uitgedeeld. Op de trappen van het oude stadhuis staan zangeressen en zingende kinderen van de St. Bernardusschool om de liederen ten gehore te brengen; het publiek op de Grote Markt mag uit volle borst meezingen. Een en ander wordt geflankeerd door aandacht voor enkele goede doelen. Ook de Kerstman zal acte de presence geven. Nog even een laatste afscheidslied voor dé Sint, sing along.










- Tekst persbericht gemeente Schiedam -

Sinterklaas is nog niet uitgezwaaid of de Kerstman staat al te trappelen van ongeduld. De sfeervolle decembermaand is weer begonnen! Zoals elk jaar wordt de Grote Markt versierd met een schitterende kerstboom. Donderdagavond 10 december rond 19.30 uur ontsteekt burgemeester Lamers tijdens Kaarsjesavond op bijzondere wijze de lichtjes in de kerstboom.

Vanaf 19.00 uur bent u van harte welkom op de Grote Markt om een beker warme chocolademelk te drinken. Er worden kaarsen, kerstmutsen en de teksten van de kerstliederen uitgedeeld en natuurlijk zal de Kerstman niet ontbreken. Vanaf 19.30 uur zingen op de trappen van het bordes van het stadhuis de zangeressen van Little Christmas samen met de kinderen van de Bernardusschool kerstliederen. Zingt u gezellig mee? Kort daarna ontsteekt burgemeester Lamers op bijzondere wijze de lichtjes in de kerstboom.

Collecte voor Serious City Schiedam
Tijdens Kaarsjesavond wordt er ook gecollecteerd voor Serious City Schiedam. Serious City Schiedam zet zich in om zoveel mogelijk geld op te halen voor zowel het goede doel van 3FM Serious Request als voor de stichtingen Net Niet Genoeg, Elivia, 1-2-3 en Jarige Job.

3FM Serious Request
3FM Serious Request 2015 zet zich in voor de stille slachtoffers van de oorlog: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Geef ze een toekomst: Keep them going!

Stichtingen Net Niet Genoeg, Elivia, 1-2-3 en Jarige Job

Serious City Schiedam haalt ook geld op voor de stichtingen Net Niet Genoeg, Elivia, 1-2-3 en Jarige Job. Onderzoek van het CBS toont aan dat maar liefst een op de tien kinderen in Schiedam op bijstandsniveau leeft. Net Niet Genoeg, Elivia, 1-2-3 en Jarige Job zetten zich met hart en ziel voor deze doelgroep in.

Meer informatie over Serious City Schiedam en een mogelijkheid om te doneren is er bij de speciale Serious City Schiedam-kraam, die op 10 december op de Grote Markt staat.


- Einde tekst persbericht -


Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.