SCHIEDAM - Bij 83% van de 5630 voor woningverbetering aangewezen woningen is deze woningverbetering inmiddels gerealiseerd. Er zijn echter ook eigenaren die niet vrijwillig meewerken aan door de gemeente noodzakelijk geachte verbeteringen. De gemeente wil deze 'rotte kiezen' aanpakken. De werkvoorraad aan dergelijke 'rotte kiezen' is zorgwekkend, aldus de gemeente.
In 2004 werd gestart met het project Particuliere Woningverbetering en Funderingsherstel (PWF). In dat jaar en het volgende jaar werden in het totaal 4290 adressen in de wijken Oost, West en Zuid daarvoor aangewezen. In 2008 werden ook het Centrum en nog enkele oude straten elders bij het project betrokken, waarmee er nog 1340 adressen aan het project werden toegevoegd. Van de in het totaal 5630 voor het project geïdentificeerde woningen, zou volgens de doelstelling eind 2014 73% gereed moeten zijn. Gerealiseerd werd per ultimo 2014 een percentage van 83%. Tijdens de duur van het project, dat in 2004 van start ging en eind 2014 afliep, zijn 1.518 laagrentende leningen voor woningverbetering verstrekt en 145 voor funderingsherstel. Al met al is er de afgelopen tien jaar ruim 47,3 miljoen euro door eigenaren geïnvesteerd in het particuliere bezit.
Wethouder Alexander van Steenderen, die Wonen in zijn portefeuille heeft, toonde zich dinsdagmiddag bij de presentatie van het 2014 jaarverslag PWF tevreden met de bereikte resultaten. “Er is de gemeente Schiedam veel aan gelegen om de stad en haar inwoners in hun groei terzijde te staan. Het project Particuliere Woningverbetering blijkt daarbij een goed instrument", aldus Van Steenderen, "maar onderhoud aan de eigen woning houdt nooit op. Daarom gaat Schiedam door met de aanpak van de particuliere woningverbetering”.
Daarbij zal het Servicepunt Woningverbetering, dat sinds het voorjaar van 2015 aan de
Singel gevestigd is, een belangrijker rol in de dienstverlening
aan de burger krijgen. Het zal vraaggerichter gaan werken. Bovendien gaat het bij woningverbetering niet uitsluitend om de voorraad oudere woningen. Zo zal in de komende jaren ook aandacht besteed worden aan aspecten als verduurzamen en levensloopbestendig maken van woningen. Overigens is het ook niet zo dat funderingsproblemen uitsluitend bij oudere woningen zouden kunnen spelen. "Schiedam is wat dat betreft een spannende stad", aldus Van Steenderen, "bijvoorbeeld ook in nieuwere wijken als Woudhoek en Sveaparken komen, ondanks dat deze woningen een fundering hebben, wel zettingsproblemen voor".
Gaat het er bij de algemene woningverbetering met name om het achterstallig onderhoud van woningen in oude wijken en daarmee de verpaupering van oude wijken tegen te gaan, bij problemen met de fundering kunnen de direct gevolgen ernstiger zijn, zoals gevaar van instorting. Zowel voor achterstallig onderhoud als ten aanzien van funderingsproblemen is het zo dat de gemeente niet alleen haar begeleiding, advies en financieringsondersteuning aanbiedt, maar dat de gemeente ten aanzien van door haar noodzakelijk geachte verbetering ook dwingend kan zijn. "Er is een extra inzet van gemeentelijke handhavingscapaciteit op de 'rotte kiezen'", zo lezen wij in het 2014 jaarverslag PWF, en verder in het verslag: " Zowel voor het projectteam als de werkgroep PWF, die nog de 'rotte kiezen' in de wijk zien, is de werkvoorraad zorgwekkend. De gemeente zal er serieus werk van moeten maken om deze eigenaren nu te dwingen het onderhoud aan te pakken. Met extra capaciteit bij de woninginspecteurs moet het lukken om honderd dossiers per jaar af te handelen." Eind 2014 bedraagt het saldo van het aantal woningen waarvoor de gemeente dwingend moet optreden 230. Daarbij komen er in 2015 naar verwachting tweehonderd bij.
Eerder artikel over
funderingsherstel.
Schiedam heeft voortrekkersrol bij vorming
landelijk fonds voor financiering van funderingsherstel.
Volg ons ook op facebook en twitter en instagram.