Afvalspel scholen..vorig jaar plastic, nu textiel centraal |
Dit jaar textiel in 'Afval the Game'
SCHIEDAM - Na het succes waarmee basisscholen vorige jaar met 'Afval the Game' hebben meegedaan, gaat dit educatieve spelprogramma op 7 maart aanstaande opnieuw van start. De aftrap voor de wedstrijd zal worden gegeven op de Harreweg. Drie weken later, op woensdagmiddag 30 maart, wordt afgesloten met een evenement voor de scholieren in de voormalige bibliotheek in het Stadskantoor. 19 van de 23 basisscholen doen eraan mee. Leerlingen van groep zes krijgen drie lessen over 'afval'; de eerste direct na de voorjaarsvakantie. Vorig jaar was het afvalthema 'plastic', dit jaar 'textiel'.
Vorig jaar werd de kinderen onder meer bijgebracht welke soorten plastic-afval wél (plastic tasjes, patatbakje, frisdrankfles, tandpastatube, etc.) en welke niet (chipszakje, verpakking met chemische inhoud, medicijnverpakking, etc) in de kunststofcontainer terecht moeten komen. Het wedstrijdelement zat 'm in het zo veel mogelijk inzamelen van plastic. Dit jaar gat het om het inzamelen van textiel. Restanten van textiel kunnen net als textiel verwerkt worden om opnieuw als grondstof te dienen. Bij textiel bestaat ook de mogelijkheid om het eindproduct nogmaals als dusdanig te gebruiken. Dat laatste aspect krijgt de nodige aandacht, waarbij extra attentie voor kinderkleding.
Het is de bedoeling dat op de eindmanifestatie kinderen 'vintage' kleding kunnen uitzoeken. 'Afval the Game' is een initiatief van de gemeente Schiedam en Irado. De Kleine Ambassade zorgt voor de realisatie. Stadsomroep Schiedam zal met televisieprogramma's aandacht besteden aan de nieuwe jaargang van het leerzame spel voor de basisschooljeugd.
Van de volwassen Schiedammers wil de gemeente graag ook aandacht voor het scheiden van afval. Wat (nog als kleding bruikbare) textiel betreft, zijn er over de gehele stad verspreid containers of inzamelkasten te vinden, waarin kleding te deponeren is. Niet in alle gevallen komt die kleding terecht bij degenen die minder bedeeld zijn; ook is er in sommige gevallen sprake van bedrijfsmatige activiteiten. Daar is overigens niets mis mee, op voorwaarde dat dit duidelijk gecommuniceerd wordt. In sommige gevallen is er sprake van illegale deponeringspunten, zegt Nicole Cup, procesmanager afval en reiniging van de gemeente, in die zin dat er geen toestemming is voor plaatsing. Bij deponering van kleding in de voor textiel bestemde ondergrondse containers van Irado, kun je er aldus Nicole Cup verzekerd van zijn dat het textiel vakkundig wordt gesorteerd en de kleding bij bijvoorbeeld Het Goed (onderdeel van Irado) of in Schiedam werkende instanties met ideëel oogmerk terechtkomt.
We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank.
Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten