Dinsdagavond zes uur, Spaanse polder, een verlaten straat |
"Als je me vraagt: moet je je nou onveilig voelen in de Spaanse Polder en in 's-Graveland, dan zeg ik: nee dat niet. Maar we lopen er wél tegen verborgen criminaliteit aan," aldus burgemeester Cor Lamers. Hij is de trekker van het gezamenlijke project van de gemeenten Schiedam en Rotterdam om de tegen elkaar aanliggende bedrijventerreinen Spaanse Polder en 's-Graveland wat die verborgen criminaliteit betreft veiliger te maken. Bedrijven die criminele activiteiten ontplooien moeten weten dat ze niet welkom zijn, goedwillende bedrijven daarentegen temeer dat zij zeer welkom zijn in dit voor de gehele regio economisch belangrijke gebied, waar tussen de 15 en 20 duizend mensen emplooi vinden. "We zijn er zeker niet op uit om zoveel mogelijk bedrijven te straffen of te sluiten. Maar wel om de bedrijventerreinen gezond te houden. Bedrijven die goed bezig zijn, willen we ondersteunen." Zodoende moet het voor de bedrijven die zich met normale bedrijvigheid bezighouden, aantrekkelijker worden om te investeren, zowel voor de reeds gevestigde bedrijven als voor nieuw te vestigen bedrijven. Bedrijven beginnen de resultaten van de aanpak al te zien, ze reageren positief op de aanpak, aldus Lamers, die ook wees op een markante nieuwkomer in de Spaanse Polder, de gerenommeerde vishandel Schmidt.
Schmidt Zeevis, een nieuwe parel in de polder |
Daarnaast werden enkele illegale wietplantages ontmanteld, in grootte variërend van 3.000 tot 10.000 planten. Deze 'groene criminelen' maken er een gewoonte van om illegaal gas en stroom te gebruiken. De eigenaren van loodsen waarin door hun huurders de hennepplantages zijn ondergebracht, zijn veelal te goeder trouw. "We proberen die eigenaren te helpen. Hoe ruim je het op? Hoe voorkom je het in de toekomst? Hoe vaak mag je als eigenaar je gezicht laten zien in het pand dat je verhuurt?"
Maar ook in een andere branche dan deze verboden tuinbouw, werd een ondernemer betrapt op diefstal van gas en stroom. In sectoren van de bedrijfsterreinen met oudere panden en panden met veel achterstallig onderhoud, komt verborgen criminaliteit relatief vaker voor. De meeste bedrijven hebben de grond in erfpacht; de gemeenten hebben daardoor als uiterste maatregel de mogelijkheid om het erfpachtcontract te ontbinden. Dat heeft als bijkomend voordeel dat dergelijke terreinen dan opnieuw kunnen worden ontwikkeld. Eer het zover is hebben de instanties een breed scala aan mogelijk te nemen maatregelen, te meer omdat aan de controleacties behalve door de politie wordt meegewerkt door Openbaar Ministerie, Douane, UWV, Landelijke Informatiedienst Voertuigcriminaliteit (LIV), inspectiedienst SZW, DCMR, Brandweer, Belastingdienst en gemeentelijke diensten van Rotterdam en Schiedam. Specifiek op de autobranche gericht zijn ook de RDW en verzekeraars aangehaakt.
"We hebben in het eerste jaar van de gezamenlijke aanpak het nodige in kaart gebracht. We gaan stelselmatig en gericht verder met het controleren. Bijvoorbeeld straat voor straat. Soms kleinschalige acties met zo'n acht handhavers, maar ook acties met inzet van veel meer handhavers waarbij we een gebied kunnen afzetten en de bedrijven dan minutieus doorlopen. We willen constant weten wat er speelt. We maken mee dat we een bedrijf in een straat controleren, dat een paar weken later aan de andere kant van de straat blijkt te zitten. Ook wij moeten dus bezig blijven," aldus Lamers.
We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank.
Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten