De wethouder koopt zonnepanelen (foto Rob Siegerist) |
Zon en Wind vergroenen Zwart Nazareth
SCHIEDAM - Voor het Schiedams Energie Collectief was het zondag een heuglijk feit, dat Patricia van Aaken in het Wennekerpand met het aankopen namens de gemeente van een aantal zonnepanelen, het startsein heeft gegeven voor de actie om geld bij elkaar te krijgen voor de zonnepanelen op het dak van Schiedams culturele ontmoetingsplaats (zie voor meer informatie het persbericht van de gemeente en het persbericht van het Schiedams Energie Collectief, die beide onderaan dit bericht staan).
Eerder in januari had het college van B&W besloten mee te werken aan de plaatsing en de daartoe benodigde huurovereenkomst te willen aangaan. Huib Sneep (foto), één van de initiators van dit burgerinitiatief, was medio januari aanwezig bij de bekendmaking daarvan door B&W aan de pers. Sneep, ook bekend als de bomendokter van Schiedam, vertelde ons gelukkig te zijn met de medewerking die hij ook in het voortraject heeft gekregen van B&W. "Ik ben heel wat keren in het Stadskantoor geweest voor dit project. Nu is het niet zo dat als je de medewerking hebt van B&W, dat je dan ook automatisch medewerking hebt van alle ambtenaren. Niet iedere ambtenaar was pro, we hebben de nodige barrières moeten wegnemen," zegt Sneep, bij wie de gang van zaken echter geenszins het enthousiasme voor duurzame initiatieven heeft weggenomen. Er wordt druk gewerkt aan een volgend project, honderdvijftig meter hoge windmolens in de buurt van de Nieuwe Waterweg. Ook daar wordt participatie door de burger gezocht. De mogelijkheid tot participeren draagt bij aan het krijgen van draagkracht, aldus Sneep. Ook bij de windmolens zal niet iedere inwoner van Schiedam direct 'om' zijn. "Maar vergeet niet", zegt de initiatiefnemer, "dat enkele eeuwen geleden de komst van de windmolens op de nodige weerstand onder de bevolking kon rekenen. Daar is wel zo'n vijftig jaar tegenaan gehikt. Die windmolens hebben Schiedam toen echter wel de nodige welvaart en ontwikkeling gebracht. Dat heeft ruime tijd nodig gehad voor de inwoners om dat te kunnen beseffen".
- Persbericht gemeente van 1 februari 2016 -
Wethouder Patricia van Aaken kocht zondag 31 januari namens de gemeente Schiedam de eerste tien zonnepanelen. Hiermee is de crowdfundingcampagne voor het zonnedak van het Wennekerpand officieel geopend. Patricia van Aaken gaf aan trots te zijn op de initiatiefnemers: “We hebben samen een eerste stap gezet die naar meer smaakt!”
Wethouder Patricia van Aaken: “Het Wennekerpand gaat met de zonnepanelen in zijn energiebehoefte voldoen. Dat betekent een verduurzaming van het energiegebruik en lagere kosten, die ten gunste komen van de gebruikers van het gebouw. Zodoende blijft er meer over voor de ‘cultuurmakers’ en wordt het cultuuraanbod in Schiedam versterkt. Zo werken we samen aan een duurzame stad”.
Samen investeren in zonne-energie
Schiedammers kunnen ook meedoen in de realisatie van het dak. Vanaf 25 euro kunnen zij een (deel van een) paneel kopen. Eigenaren van één of meer panelen krijgen een vergoeding voor de stroom. Het doel is dat de 85.000 euro die nodig is voor de aanschaf en plaatsing van de panelen, bij elkaar wordt gebracht door particulieren en instellingen uit de stad. De crowdfundingcampagne voor het project Zon op Wennekerpand loopt via de website www.zonnepanelendelen.nl.
Samenwerking
Het project Zon op Wennekerpand en de inleg van de deelnemers worden ondergebracht in een coöperatie onder de naam Energiek Schiedam.
De aanleg van de zonnestroominstallatie verzorgt het Schiedams Energie Collectief (SEC) in samenwerking met het Wennekerpand en de gemeente Schiedam.
Meer informatie en de mogelijkheden om te participeren zijn te vinden op de site van SEC: www.energiekschiedam.nl.
- Einde Persbericht gemeente van 1 februari 2016 -
- Persbericht Schiedams Energie Collectief -
Campagne Zon op Wennekerpand geopend
De crowdfundingscampagne voor het zonnedak van het Wennekerpand is geopend. Wethouder Patricia van Aaken kocht vandaag namens de gemeente Schiedam de eerste tien zonnepanelen.
Schiedammers kunnen meedoen in de realisatie van het dak. Vanaf 25 euro kunnen zij een (deel van een) paneel kopen. De crowdfundingscampagne voor het project Zon op Wennekerpand. loopt via de site www.zonnepanelendelen.nl.
Het Schiedams Energie Collectief (SEC) verzorgt de aanleg van de zonnestroominstallatie, in samenwerking met het Wennekerpand en de gemeente Schiedam. Het is de bedoeling dat de 85.000 euro die de aanschaf en plaatsing van de panelen kosten, bij elkaar worden gebracht door particulieren en instellingen uit de stad. SEC wil graag dat de panelen in eigendom komen van zo veel mogelijk Schiedammers. Daarom vraagt zij de mensen uit de stad om te investeren in het project of via donaties een steentje bij te dragen. Als Schiedammers de plaatsing van de panelen mogelijk maken, genieten zij ook de opbrengsten. Wenneker profiteert Die opbrengsten van de zon zijn naar verwachting zo'n 47.000 kWh per jaar. Dat is ongeveer een kwart van het totale verbruik van het Wennekerpand zelf. Het cultuurverzamelgebouw profiteert ook van de panelen: het kan door de zonne-energie te gebruiken, zijn kosten fors verlagen. Het geld dat wordt bespaard, komt ten goede aan de exploitatie van het pand. Daarin vinden onder meer Ballet- en dansstudio Schiedam, Wenneker Cinema en Radio Schiedam / Look TV onderdak.
Subsidie is binnen
SEC heeft voor het Wennekerdak een toezegging van het ministerie van Economische Zaken op zak. Volgens de regeling Stimulering Duurzame Energie (SDE) garandeert de overheid de opbrengst van de opgewekte energie. SDE is een exploitatiesubsidie; de investering in de plaatsing van de panelen moet door de deelnemers worden gedragen.
Crowdfunders krijgen een rendement op hun ingelegde bedrag; SEC claimt - mede vanwege de gegarandeerde opbrengst - dat een rendement van drie procent op de inleg reëel is. Schiedammers kunnen ook een gift doen voor het zonnedak; zij brengen zo realisatie van het zonnedak dichterbij en vergroten het bestaansrecht van het Wennekerpand. Zon op Wennekerpand. is het eerste duurzame energieproject dat SEC in Schiedam ontwikkelt. Dit project en de inleg van de deelnemers worden ondergebracht in een coöperatie onder de naam Energiek Schiedam. De coöperatie staat open voor ieder die woont in, of dicht bij, Schiedam.
Wethouder Van Aaken gaf tijdens de openstelling van de crowdfunding in het Wennekerpand aan trots te zijn op de initiatiefnemers. “We hebben samen een eerste stap gezet die naar meer smaakt!”
Meer informatie over het project en de mogelijkheden om te participeren zijn te vinden op de site van SEC: www.energiekschiedam.nl.
- Einde persbericht Schiedams Energie Collectief -
We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank.
Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten