De Schiedammer Online

donderdag 19 november 2020

Schiedam op het randje

SCHIEDAM - De Historische Vereniging Schiedam (HVS) bestaat 45 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum ontvangen alle leden binnenkort via de post een kunstwerkje op de deurmat. 


Speciaal voor HVS-leden schilderde Jacques Tange een huiselijk tafereeltje, getiteld ‘Op het randje’ in zijn unieke kleur Schiedam Blue. Het eerste exemplaar heeft de kunstenaar samen met Dorothé Sommandas (foto), bestuurslid HVS, donderdag 19 november aan wethouder Duncan Ruseler (foto) overhandigd (foto onder is fragment uit video door Jan Willem de Boer). 


Jan Willem de Boer van JW TV Schiedam was erbij en interviewde Dorothé Sommandas, Duncan Ruseler en Jacques Tange. Je kunt de video op YouTube starten door de afbeelding hieronder aan te klikken.


Het 45-jarig bestaan zou dit najaar worden gevierd met een gevarieerd programma in het Wennekerpand. Zoals veel activiteiten moest dit jubileumfeest echter worden geannuleerd in verband met bestrijding van het corona-virus. Om het jubileum niet ongemerkt voorbij te laten gaan heeft het HVS-bestuur in samenwerking met kunstenaar Jacques Tange een alternatief jubileumcadeau bedacht.   

Jacques Tange schilderde een huiselijk tafereeltje, duidelijk gesitueerd in Schiedam, in zijn unieke kleur Schiedam Blue. Een ode aan Schiedam en met een knipoog naar Delfts blauw. Het kommetje verwijst naar een historisch verhaal achter Schiedam Blue, passend voor een cadeau van de historische vereniging.

Het is een kommetje zoals plateelschilder Arent Klos eind achttiende eeuw gemaakt zou kunnen hebben. Deze schilder van Delfts aardewerk richtte in augustus 1779 een verzoekschrift aan het Schiedamse stadsbestuur voor het oprichten van een aardewerk- en plateelfabriek. Volgens Belinda Tange, die onderzoek gedaan heeft naar Arent Klos, stond zijn keramiekfabriek bij de Varkenssluis, later de Hoofdbrug genoemd. “Deze Arent Klos had een geheim recept waarmee hij keramiek sterker kon maken dan het Delftse aardewerk. Men kon ook koken en braden in het aardewerk. Met behulp van geldschieters zoals Bernard Johan Pilat van Bulderen en Willem van Olfen kon hij de fabriek ‘De Onderneeming’ openen. De kleur blauw die hij gebruikte, is niet te vergelijken met de Delftse producten uit die tijd en was meer flets-blauw of flets-paars. Net als Jacques deed hij waarschijnlijk een ‘puntje’ rood bij het blauw.”

Overigens moest Arent Klos al na anderhalf jaar opstappen vanwege drankmisbruik, volgens de overlevering officieel vanwege nalatigheid en plichtsverzuim. De aardewerkfabriek draaide zonder Klos tot 1785 verder. Circa 20.000 voorwerpen werden verkocht. Slechts een handjevol producten, die aan Arent Klos kunnen worden toegeschreven, bestaat nog: twee voorwerpen bevinden zich in het Rijksmuseum, en twee voorwerpen behoren tot de Schiedamse historische collectie van het Stedelijk Museum Schiedam.

Jacques Tange heeft nu in zijn Schiedam Blue een eigen versie van een kommetje van Arent Klos geschilderd. Het werk is getiteld ‘Op het randje’, refererend aan de plaats waar de ‘Onderneeming’ stond, aan de rand van de stad en aan de ‘loopbaan’ van Arent Klos in Schiedam.

Tange (1960, Vlissingen) heeft in zijn lange loopbaan een groot aantal mensen weten te betoveren met zijn kunst. Zo werd hij gevraagd om de officiële poster van het Kerstcircus in Carré te ontwerpen, wilden The Rolling Stones hun hotelkamer vol laten hangen met zijn werk en heeft zelfs het Koningshuis een Tange aan de muur. In 2005 kreeg Jacques de Nederlandse award voor ‘Kunstenaar van het jaar’ en heeft hij onlangs de award voor ‘Best in Show’ tijdens de Taiwan Art Fair ‘Art Revolution Taipei’ ontvangen.

De Historische Vereniging Schiedam is opgericht in najaar 1975 op initiatief van Cees van der Geer, Ria Janse en Frans Geerdes. Ruud Poels was lid nummer vier. Inmiddels heeft de vereniging circa 1.000 leden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten