De Schiedammer Online

woensdag 9 december 2015

De jeugd kan vanaf volgende maand rugby leren spelen bij Hermes-DVS

Rugby, niet elitair, maar net als cricket in Schiedam populair


 door Jan Schrijver




RUGBY - Vanaf volgende maand kan, als het aan notaris Jeroen Krabbendam ligt, de jeugd op Harga bij Hermes-DVS terecht om rugby te leren spelen. Waarna vanaf seizoen 2016/2017 de mogelijkheid bestaat om jeugdteams voor de rugby-competitie in te schrijven. Hij en mede-initiatiefnemer Lex van der Velde hebben hun plannen aan het bestuur van Hermes-DVS gepresenteerd en dat heeft enthousiast gereageerd, zo liet voorzitter Marinus Elenbaas gisteravond al weten toen hij als bestuurder van deze uit 1884 daterende sportclub gebruikmaakte van spreektijd in de commissievergadering van de gemeenteraad. Als de Hermes-DVS-leden de bestuursvisie onderschrijven, is er binnenkort dus ook rugby in vaalblauwe shirts. "Er is nog geen rugbyclub in ons land met lichtblauwe shirts. Dus shirts in die kleur dat kan en dat willen we ook", aldus Krabbendam.

Op dit moment zijn er drie rugbyclubs in de regio Rijnmond: Hookers (Hoek van Holland), Sparta (Capelle aan de IJssel) en RRC (Rotterdam-Hillegersberg). Dat zijn te weinig clubs voor deze zich in toenemende populariteit (landelijk 17% meer aanmeldingen) verheugende sport, vindt de Schiedamse notaris en oud-rugbyspeler Jeroen Krabbendam. Het gebied 'Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Spijkenisse en Rotterdam-West' is een witte vlek. "Als je daar woont en je kind wil op rugby, zit je dus een heel eind uit de buurt. Te ver eigenlijk", zegt Krabbendam, die daarom het initiatief heeft genomen om met ingang van 2016 een rugby-vereniging voor de jeugd op te zetten in Schiedam. Daarvoor is samenwerking gezocht met Hermes-DVS. Deze van oorsprong cricket- en voetbalclub heeft al eerder bewezen open te staan voor verbreding. Zo is er inmiddels een goed florerende squash-afdeling. Jeroen Krabbendam (45) is zelf geboren en getogen in Hilversum en studeerde rechten aan de universiteit van Utrecht. In zijn jeugd leerde hij de sport kennen bij RC 't Gooi.

Tijdens zijn studie stapte hij over naar Utrechtse Studenten, waarmee hij in de eerste klasse speelde (het op een na hoogste niveau in ons land; de eredivisie is het hoogste clubniveau). Hij kwam bovendien uit voor het Nederlands Studenten Team. Tot zijn 36-ste bleef hij actief spelen. "Het is een contactsport. Wel hard, maar niet echt gevaarlijk, omdat je de tegenstander die je wil tekkelen, altijd ziet aankomen. Van achter tekkelen of van opzij tekkelen is absoluut niet toegestaan; dat is direct rood. Natuurlijk loop je, net als met andere sporten, wel eens een blessure op. Het is voorgekomen dat ik op maandagochtend met een blauw oog cliënten moest ontvangen", zegt hij met een grijns op zijn gezicht. Het is weliswaar een harde sport, maar met als kernwaardes: integriteit, respect, solidariteit, passie en discipline. "Neem het afgelopen WK. Daar werd een bonk van een speler wegens spelbederf met een tijdstraf het veld uitgestuurd. Zo groot als hij was, zat hij zijn straf op een klein krukje uit. Na zijn straf kwam hij het veld in, ging eerst naar de scheids, 'sorry sir', en hervatte het spel. En wat dat respect betreft, op landelijk jeugdniveau: ouders langs de lijn bemoeien zich niet met de arbitrage. Als dat wel wordt gedaan, wordt daar wat van gezegd door andere ouders, van beide teams. Aan het eind van de wedstrijd, gaan de verliezers op een rij staan, en applaudisseren voor het winnende team. Als initiatiefnemers denken wij dat er een duidelijke behoefte bestaat bij ouders om hun kinderen te introduceren bij een sport, waarbij de belangrijkste kernwaarde 'respect' is."

Past zo'n - in Nederland chique -  sport in een stad als Schiedam? "Ik ben dus wat je noemt een import-Schiedammer. Wat mij wel opvalt is dat er nogal wat inwoners in deze stad zijn, die niet zo'n hoge pet op hebben van hun eigen stad. En ook oud-studiegenoten en andere kennissen in den lande zeggen wel eens wat meewarig tegen me, goh, joh, je komt uit 't Gooi, ben je naar Schiedam gegaan... Ik vind dat Schiedammers gewoon trots op hun stad kunnen zijn. Neem de binnenstad, we hebben hier een mooie oude binnenstad, die hebben ze in Hilversum bij lange na niet. De mensen zijn in Schiedam zuur over de leegstand op de Hoogstraat, dat begrijp ik, maar kijk verder, en zie hoeveel mooie straten en oude gebouwen de stad heeft. Schiedam telt heel wat gerenommeerde bedrijven. Denk aan de traditionele aspecten, als de jeneverindustrie en de daarmee samenhangende windmolens, nota bene de hoogste molens van de wereld. Op sportief gebied is er ook veel aanbod, zoals onder veel meer een aantal voetbalclubs, alsook twee gezonde hockeyclubs, die in deze kamer onlangs hun fusie bezegelden. Vergeet niet dat Schiedam liefst drie cricketclubs heeft, waarvan er twee in de hoogste klasse spelen." Als import-Schiedammer is jurist Krabbendam dus een vurig pleitbezorger voor de jeneverstad geworden, zoals hij dat ook is voor zijn favoriete sport: rugby.

Door de ruime aandacht die RTL7 afgelopen maanden heeft gegeven aan het WK-rugby in Engeland, is het grote publiek in ons land iets bekender geworden met de sport. Maar nog lang niet zo bekend als met voetbal, dat bij hele gezinnen met  'bord op schoot zondagavond om zeven uur' met de paplepel is in gegoten. Krabbendam wil daarom heel veel aandacht gaan besteden aan het 'leren kennen' van de sport zowel voor de jeugd (daarop richt deze nieuwe Schiedamse rugbyclub zich) als voor de ouders (het is een sport waarbij het sociale aspect erg belangrijk is; daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de ouders).

Waarom heeft de initiatiefnemer ervoor gekozen om Hermes-DVS te polsen voor zijn plan. Allereerst speelt mee dat hij bekend is met de club, want speelt er cricket in het vierde. Zijn zoon Joep cricket eveneens bij de blauwhemden, in de u12 (tot 12 jaar). Hermes-DVS is een voor de hand liggende keuze: het is een omni-sportvereniging en heeft zeker met cricket een duidelijke link met de rugbysport. De club heeft goede faciliteiten en een prima ligging, ook qua bereikbaarheid uit de andere steden zoals Vlaardingen en Maassluis. Het is een club met traditie en heeft sinds jaar en dag respect hoog in het vaandel staan; dat past bij de rugbysport. Het rugby- en cricketseizoen lopen prima in elkaar over. "We willen geenszins een elitair gezelschap worden, absoluut niet. Iedereen is welkom, op voorwaarde dat men zich in de genoemde kernwaarden kan vinden. Daar gaat het om. Overigens, cricket is in Schiedam evenmin een elitaire sport. Ga maar eens kijken bij de derby op Harga of Thurlede, dan zie je hoe populair cricket hier is."

"Wij willen ons in eerste instantie gaan richten op de jongste leeftijdengroepen. Vanaf januari 2016 willen we om de twee weken clinics voor de jeugd gaan houden. Daar kunnen ze vrijblijvend en gratis kennismaken met de sport, dankzij een enthousiaste groep rugbyliefhebbers uit de regio. Praktisch gezien komt het erop neer dat je eerst moet leren gooien en vangen, moet leren tekkelen en moet leren vallen. Jongens en meisjes die geboren zijn tussen 2004 en 2011 kunnen komen meetrainen. Afhankelijk van de leeftijd en van de aanwas kan er vanaf seizoen 2016/2017 aan de competitie worden deelgenomen. Geleidelijk aan kunnen we ons ook op de oudere jeugd in de regio richten en in de verdere toekomst zou ook rugby voor senioren te overwegen zijn, afhankelijk van de belangstelling. De missie van de club zal zijn dat kinderen gestimuleerd worden om rugby op een veilige manier uit te proberen. Daarvoor gaat de club gebruikmaken van het programma van de internationale rugbybond. Dat programma heet 'Get into Rugby'. Daarin worden drie fases onderscheiden: try, play, stay."

De initiatiefnemers hebben een gedetailleerd plan van aanpak om rugby in Schiedam op de kaart te zetten, maar doen dat zonder overdreven pretenties te hebben. "We beginnen voorzichtig. Zo hebben we inmiddels via internet tweedehands doelpalen op de kop kunnen tikken. We kunnen 50 ballen lenen van de bond en ook een kussen waarop we tekkels kunnen oefenen. Bestaande verenigingen uit de regio steunen ons; zo kunnen we over oud maar bruikbaar materiaal van verschillende clubs beschikken. De rugbybond is enthousiast over ons plan. We moeten nog wel een borrel gaan drinken bij de Delftsche Studenten Rugby-Club, de oudste rugbyclub in ons land, nog ouder dan de rugbybond. Dat is traditie als er een club wordt opgericht. Dat betekent dus: een borrel drinken op het Delftsch Studenten Corps. Dat gaat wel lukken, ben er als lid van het Utrechtse corps wel eens op bezoek geweest...". De komende maanden wordt een wervingsactie opgezet, waarbij onder meer flyers en social media zullen worden ingezet. Ook het bedrijfsleven, dat zich aldus Krabbendam graag wil identificeren met de sport rugby, zal bij de oprichting worden betrokken. Het zou leuk zijn, zo besluit de beoogde voorzitter van de in het leven te roepen rugby-afdeling van Hermes-DVS, dat de activiteiten binnen enkele maanden zo ver gevorderd zijn, dat er begin 2016 een feestelijk 'kick off' gehouden kan worden.

Vanaf morgen (donderdag 10 december) is het e-mail-adres rugby@hermesdvs.nl in de lucht. Je kunt hier informatie vragen over deze nieuwe sportactiviteit voor de jeugd in Schiedam en of aangegeven dat er interesse is voor deelname.


Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier






Geen opmerkingen:

Een reactie posten