De Schiedammer Online

zondag 29 november 2015

Kethel Spaland kon geen middelen vinden om het fysiek sterke DHZ onder de knie te krijgen: 1-2

Geel voor duik van Van Troost

door Jan Schrijver (foto's Joep Schrijver)

VOETBAL/SCHIEDAM -  Kethel Spaland is vanmiddag de klap van een snelle tegentreffer in de tweede helft niet meer te boven gekomen: 1-2 verlies tegen DHZ. In de eerste helft was de Schiedamse thuisploeg ook al snel tegen een doelpunt aangelopen, maar de daardoor opgelopen achterstand kon voor rust nog wel gladgetrokken worden. Na vanmiddag hebben beide ploegen 12 punten uit 11 duels.

De flinke regenval van de afgelopen dagen en het buitje van de zondagmorgen, waren goed door het veld in Kethel opgenomen. Geen plassen, wel wat donkere plekken en af en toe wegglijdende spelers. Meer moeite hadden de spelers met de onstuimige wind, die de bal alle kanten opblies, maar voor de Schiedammers niet de goede kanten. De bezoekers uit Rotterdam-Zuid zijn gewend aan fysiek stevig spel en legden dat vandaag in al hun enthousiasme op het zware veld. In de trant van: als je een bal verkeerd raakt, raak 'm dan wel in ieder geval heel hard. Daarbij zat het de gasten qua scoreverloop mee, door op twee brekende momenten te scoren. Al in de achtste minuut moest doelman Robin Hos de bal uit het net vissen. Een Rotterdamse hoekschop werd door hem niet adequaat weggewerkt, waarna Mohamed Oumansour de bal in het doel kon werken: 0-1. Dan heb je nog bijna een hele helft om de gelijkmaker te doen aantekenen. Daar kwamen genoeg mogelijkheden voor. Zo bracht Edinho Lima met een pass Jochem Droge in kansrijke positie. Zijn inzet passeerde de keeper maar helaas ook het doel. Vijf minuten later kwam Droge opnieuw vanaf rechts in een kansrijke positie; zijn schot werd door een Rotterdams been van kracht ontdaan en kon door keeper Mohamed Ismaili gemakkelijk worden opgeraapt. Achteraf zeg je dan: had hem maar afgegeven aan de recht voor het doel volkomen vrijstaande spits Glenn van Troost.

Hoekschop waaruit snelle 0-1 viel
Nog vijf minuten later nam Emie Dos Santos de bal vrij aan binnnen de 16, draaide zich bekwaam vrij maar schoot vervolgens ruim over. Zo stapelden de mogelijkheden zich op en kwam anderzijds DHZ spaarzaam door, al was het 10 minuten voor rust bijna 0-2. De bonk van een midmid Mounir Boukhari mocht te gemakkelijk aannemen op het middenveld, gaf af op Fayaz Aslam, die vanaf de linkerflank geen strobreed in de weg werd gelegd. Hij schoot in riante positie echter rakelings langs de voor de Rotterdammers verkeerde kant van de paal. Kethel Spaland haalde opgelucht adem en kreeg een minuut later waar het team recht op had. Uit een afgeslagen Schiedamse hoekschop bracht Glenn van Troost de bal opnieuw in de doelmond met een wellicht als schot bedoelde inzet. De doelman verwerkte de niet krachtige hoge bal echter foutief, waarna de mee opgekomen verdediger Andy Esajas het buitenkansje benutte: 1-1. Nog voor rust had de thuisploeg de voorsprong kunnen nemen, maar doelman Ismaili maakte met een prima reactie op een schot van de voor hem opduikende Glenn van Troost zijn eerdere fout goed.

Glenn van Troost
Na de rust zaten de vijftig toeschouwers die het barre weer hadden getrotseerd nauwelijks op hun plaats of de Rotterdammers hadden de leiding terug. De lange sterke Ntumba Kabongo banjerde  tussen de Schiedamse verdedigers door, waarna hij met zijn schot de verre hoek wist te bereiken: 1-2. In de vijftigste minuut kwam Kabongo opnieuw goed door; vanaf rechts kon hij met zijn lage schot de bal niet de goede draai meegeven, waardoor de bal langs het Schiedamse doel ging. Kethel Spaland ging aanvallender spelen door vanuit de laatste linie door te schuiven; aanvoerder Kevin de Wit probeerde aanvallende impulsen te geven. Ondanks de ruimte die je dan als ploeg biedt, kwamen de Rotterdammers in het restant niet echt meer door (behalve dan in de 80ste minuut toen Fayaz Aslam door slordig verdedigen een mogelijkheid werd geboden). Het leidde wel tot druk, waarbij de wind het er niet gemakkelijker op maakte om vanuit die pressie tot kansen te komen. Het leverde met name een groot aantal kleine kansjes op, waarbij de doelman herhaaldelijk in de weg lag of stond. Tekenend voor de druk was dat de Rotterdamse trainer zich de longen uit het lijf schreeuwde, waarbij zijn tekst vooral was: "Houd vol, houd vol". Dat deden ze met enthousiast hotse-knots-begonia-voetbal, waarbij heel wat ballen de omliggende vijverpartijen opzochten.

Het slotoffensief:
80e minuut, solo Glenn van Troost, binnen de 16 gekomen ging de spits onderuit,
wat door scheids Thomas met geel wegens simulatie,  ook wel genoemd Schwalbe, werd beloond. 81e: Jochem Droge knalt in goede positie vanaf de punt 16-meter over. 84e: Harun Can schiet vanuit de tweede lijn knap in maar over. 85e: voorzet van Dennis van der Schuur, invaller Raymond Potuyt neemt de bal in een fraaie beweging op de slof, naast (of corner maar dat had de scheids niet waargenomen). 88e: Van Troost's mooiste actie van de dag, hij speelt dicht tegen de achterlijn enkele spelers uit, draait het strafschopgebied in, schiet vanuit moeilijke hoek in, maar de doelman is attent. 90e: Rotterdams hands; Van Troost draait de bal vanaf 20 meter over de muur maar ook over de lat heen. Met in de extra tijd nog twee hoekschoppen als slotakkoord. Het leek erop dat de Schiedammers vandaag geplaagd werden door een gebrek aan overtuiging; de goede wil was er wel.