De Schiedammer Online

dinsdag 1 december 2015

Schiedams echtpaar bouwt dammen en slaat waterputten in Afrika. Wilde Ganzen steunt

Schiedamse sportshirts krijgen 2e leven in Sahel


door Jan Schrijver


SCHIEDAM/BURKINA FASO - We schreven vorige maand over het Schiedamse echtpaar Huib en Mies Povel, dat alles behalve verkiest om gepensioneerd thuis achter de geraniums te gaan zitten. De ruim 70-jarige Huib tennist 9 maanden per jaar bij TSN en staat er bekend om zijn honkbalharde forehand. De overige 3 maanden woont hij met zijn vrouw in een klein huisje in het onherbergzame Sahel-gebied. Zie ook de eerdere fotoreportage.


Al voor het zestiende achtereenvolgende jaar gaat het echtpaar Povel in de wintermaanden  naar Afrika, niet om daar aan de rand van het zwembad te gaan overwinteren. Integendeel. Veel water is er niet. Zij steken de handen uit de mouwen om in dit gortdroge Sahelgebied de bevolking te helpen hun basale behoeften beter te kunnen invullen. En een heel erg belangrijke basale behoefte is water.
Water = Leven

Weg- en waterbouwkundige
Ingenieur weg- en waterbouw Huib Povel kan zich vooral dienstbaar maken door - samen met de inheemse bevolking - waterputten te slaan, dammetjes te bouwen en irrigatie-projecten op te zetten. Van lieverlee zijn er ook andersoortige projecten bijgekomen, zoals het helpen bij het moestuinieren. Ook de bij ons afgedankte kleding en sportartikelen die Huib en Mies inzamelen en uitdelen, vinden daar dankbare nieuwe gebruikers.

Steunfonds Sahelprojecten
Al hun goede werk doet het echtpaar Povel niet alleen, maar vanuit de ANBI-erkende Stichting Steunfonds Sahelprojecten, waarvan Huib de voorzitter is, en met hulp van donateurs. Huib Povel over de komende drie maanden: "In 2016 gaan wij projecten uitvoeren die leiden tot meer en gezonder drinkwater uit geboorde putten. Ook gaan wij werken aan het aanleggen van moestuinen voor de voedselvoorziening van de dorpen. Uiteraard zien we ook toe op onze dammen en waar nodig de reparatie ervan. Deze activiteiten zijn met name van belang voor de positie van de vrouwen, omdat zij het zijn die de moestuinen exploiteren en bijhouden en ook zij zijn het die veelal kilometers moeten afleggen onder zware omstandigheden, kilometers én hitte, om water te halen. Hoe dichterbij het drinkwater, hoe meer tijd voor ander werk, zoals de tuinbouw."

Wilde Ganzen
Voorzitter Povel is erg verheugd te kunnen melden dat voor de vierde keer in de afgelopen zestien jaar, de Stichting Wilde Ganzen haar steun heeft toegezegd. "Voor alle giften die wij van onze donateurs hiervoor ontvangen doet zij er 50% bovenop! Wilde Ganzen maakt net als wij het verschil voor mensen die in armoede leven en daarom werken wij maar al te graag met hen samen. Bij de verbetering van de kwaliteit van het drinkwater worden wij ook bijgestaan door OASEN uit Gouda, het drinkwaterbedrijf voor Midden-Holland (www.oasen.nl). Dit bedrijf levert ons expertise en water-analyse apparatuur en onderzoek en rapportage." Dit jaar wil Povel ook een permanente vestiging in het leven roepen in  Koupéla, dat als kantoor, atelier en opslagplaats kan dienen; de bouw hiervan financiert hij uit eigen zak.

Donaties
Donaties voor de water- en moestuinprojecten zijn bijzonder welkom. Als je die op onderstaand bankrekeningnummer van de Stichting Steunfonds Sahelprojecten doet onder de vermelding 'Wilde Ganzen - Moestuinen en Putten 2016' dan verhoogt Wilde Ganzen de donatie met 50%.

Meer informatie over het werk van de stichting.
ANBI / RSIN nr. 816639565
Bankrekening NL68 INGB 0000 008981

Voorzitter Huib Povel:  hjpovel@hotmail.com
Penningmeester Paul Boute:  paulp.boute@kpnmail.nl

Postadres:
Stichting Steun Sahelprojecten
Punter 37
3123 BM  SCHIEDAM


De stichting heeft een Facebook-pagina, met nu 86 likes, en zou graag over de honderd heen gaan. Wil je hen helpen met een like, alvast dank namens deze stichting.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten