maandag 11 april 2016

‘Beleef de haven’ op bijzondere wijze

VLAARDINGEN - De Rotterdamse haven is de kurk waar de Nederlandse economie op drijft. Er vindt dagelijks een enorme goederenstroom plaats. die nauwelijks is te bevatten. In de afgelopen jaren is er ontzettend veel in de haven veranderd en die ontwikkeling gaat maar door. De Rotterdamse haven behoort nog steeds tot de grootste van de wereld en is zeker de meest boeiende van alle havens.

Een kijkje nemen in de wereld van de haven kan op vele manieren, maar krijgt op 15, 16 en 17 april wel een heel bijzonder karakter, wanneer in het Delta Hotel in Vlaardingen het evenement ‘Beleef de haven' te zien zal zijn. Jong en oud hebben drie dagen gratis toegang tot een fraai opgezette tentoonstelling, met onder meer een zeer realistische havenbaan met modelspoor en prachtige schepen.

Bezoekers zullen versteld staan van de vele herkenbare elementen uit de hedendaagse Rotterdamse haven. De 17 meter lange havenbaan is inmiddels bekend in binnen- en buitenland en heeft in veel modelbouw-vakbladen gestaan. Maar wie denkt dat er niets nieuws is te zien, die komt bedrogen uit, want het bouwteam van havenbaan Kai-M treedt alleen naar buiten wanneer er noviteiten te zien zijn. En dat zijn er voor deze bijzondere gelegenheid heel veel.

Zo is onder meer de Matador 2 van drijvende kranenspecialist Bonn & Mees met de vertrouwde Pieter L te zien. De Ostara van de Spido en de nieuwste hybride sleepboot van Kotug, allemaal op schaal 1:87 nagebouwd. Toeschouwers zullen versteld staan van de vele details die te zien zijn en horen zelfs de bijzondere geluiden van de havens.

In ‘Beleef de haven’ gaat het niet alleen om de havenbaan. Miniworld Rotterdam ontbreekt niet en kinderen kunnen bij deze stand een heus diploma als rangeerder behalen. Een bijzondere plek is er voor de Koninklijke Roeiers Vereniging Eendacht (KRVE) met de fraaie filmvoorstelling van het werk van de roeiers. Vletten van de KRVE zijn trouwens ook prachtig op schaal nagebouwd en te bewonderen, evenals het nieuwe Shore Tension System, waarmee internationaal succes wordt geboekt.

Ook Lego-fans kunnen hun hart ophalen bij de unieke scheepsmodellen van Edwin Kostanje. En in het Delta Hotel aan de Maasboulevard 15 in Vlaardingen zijn tevens verschillende schilderijen van de bekende havenschilder Henk van der Veer te bewonderen. Zijn werk is ook te boek gesteld in ‘Schepen van Weleer', dat evenals andere boeken over de Rotterdamse haven te koop is.

De Spido maakt ‘Beleef de haven’ compleet en verzorgt speciaal voor deze gelegenheid vijf keer per dag een rondvaart van één uur langs zeer bijzondere plekjes van de Rotterdamse haven. Kaarten voor deze unieke rondvaart, met vertrek en aankomst nabij het Delta Hotel, zijn ter plaatse te koop zolang de voorraad strekt.

Nieuwsgierig, kijk dan ook op www.trainsandtrucks.nl/beleefzondag 10 april 2016

SVV (zo) buigt niet voor koploper: 1 – 0

Door de winst op de titelkandidaat blijft SVV meedoen


VOETBAL - In een wedstrijd vol belangen voor beide ploegen heeft SVV karakter getoond en een verdiende overwinning behaald op ONA, dat zelf bij winst én puntverlies van de nummer twee Cabauw, de titel binnen hadden kunnen slepen. SVV weigerde echter hieraan mee te werken en wist na een matige eerste helft in de 2e helft alsnog het verschil te maken en zodoende nog steeds een minieme kans op nacompetitie te behouden.


door Paul de Roos
De mannen van trainer Toon Wolters begonnen in de 1e helft wat voorzichtig aan het karwei, te voorzichtig want met het nemen van een doelschop in de 2e minuut werd de bal pardoes ingeleverd bij Cornelis Langeveld van ONA die breed legde op Youssef Zakri. Zijn balaanname was dermate slecht dat deze 100% kans aan hem voorbijging. Daarna werd het spelpeil er niet beter op, van beide kanten waren er veel foute passes en verkeerde keuzes. Het was wachten tot de 25e minuut toen Mitchell Rijfkogel in de 16 meter gevaarlijk werd; zijn schot was echter te slap. 

SVV probeerde met lange ballen de spitsen te vinden, maar de mensen die voor bijsluiting en aansluiting moesten zorgen waren steeds te laat of werden afgetroefd door ONA. Dat kreeg wel wat kansjes maar het team kon geen moment laten zien dat het terecht de koploper is. In een matige 1e helft werd de rust bereikt met 0 – 0.

De tweede helft werd een stuk leuker. In de 48e minuut kreeg de spits van ONA een geweldige mogelijkheid na goed doorzetten van Pascal Schouten, maar Youssef Zakri raakte de bal maar half. In de 51e minuut had ONA de wedstrijd op slot moeten gooien, wederom Pascal Schouten ging goed door op rechts, legde de bal breed op Cornelis Langeveld, maar met een uitstekende reflex wist Eyup Tenekecioglu een zeker doelpunt te voorkomen. Dit was precies het signaal dat SVV nodig had om er een tandje bovenop te doen en gaandeweg de 2e helft wist SVV meer druk naar voren te zetten waardoor ONA er bij vlagen niet meer uit kon komen. Het middenveld van SVV kreeg meer en meer grip op de wedstrijd en met het inbrengen van Glenn Lam voor Okan Yabasun werd het voorin, waar Ugür Sencer zich een slag in de rondte werkte, ook steeds dreigender. 

In de 71e minuut volgde een heerlijk droog schot van Jorden Scherpenzeel dat uiteen spatte op de lat. Hierdoor nam het vertrouwen bij SVV steeds meer toe. Het vertrouwen en de werklust van SVV werd uiteindelijk toch nog beloond toen plotseling Yoran van Zon inkopte, de bal viel in de verste hoek buiten bereik van doelman Erik van der Laan binnen: 1 – 0. ONA probeerde daarna nog met man en macht een gelijkspel eruit te halen, maar verder dan een klein offensief kwam het niet. SVV wist in balbezit voldoende rust te bewaren en zo sleepten de mannen van Toon Wolters een uitstekende overwinning binnen. 

Het voetbal is niet altijd even goed, maar ook kent de ploeg wat belangrijke blessures, er wordt door iedereen keihard gewerkt en Toon Wolters heeft het elftal in korte tijd als team goed staan en er is de bereidheid om voor elkaar die belangrijke meters meer te maken.  De komende vier wedstrijden zal SVV zich geen puntverlies meer kunnen permitteren, een goede stap kan volgende week alvast gezet worden, als de ploeg afreist naar de absolute nummer laatst TransvaliaZw.

Meeuwenplaat - Hermes-DVS 1-2

VOETBAL - Hermes-DVS heeft in Hoogvliet een krappe evenzo knappe uitoverwinning (1-2) geboekt bij het altijd lastige Meeuwenplaat. Goed voetballend had Hermes-DVS eerder ruim afstand moeten nemen. Dat nalatend werd het in het laatste kwartier, na het maken van de aansluitende treffer door de thuisploeg, nog even flink zweten voor de blauwwitten.

"De eerste helft speelden we goed voetbal. Geconcentreerd, goed elkaar inspelen, fraaie combinaties. Het enige dat je de spelers kunt verwijten, is dat goed veldspel niet meer doelpunten oplevert", aldus trainer Jan van den Hurk, die startte met de driemans voorhoede Ivan Anastacia, Sebastiaan Kerkhof en Marius Lansbergen. Laatstgenoemde startte vorige week niet in de basis. Er bleken voor de nummer 11 de juiste prikkels vanuit gegaan te zijn. "Hij werkte hard en de acties die we graag van hem zien, kwamen ook weer", aldus de oefenmeester. De openingstreffer vijf minuten voor rust kwam van de voeten van de rappe linksbuiten. Ivan Anastacia speelde zijn man uit, kwam daardoor in de gelegenheid om afgemeten de bal terug te leggen op Lansbergen, die doeltreffend inschoot: 0-1. Een lekker moment, zo net voor de thee.

Ook in de tweede helft continueerde Hermes-DVS het goede spel, maar opnieuw werd slechts mondjesmaat van het overwicht geprofiteerd, met een uitbreiding van de marge tot 2. Hetzelfde aanvalskoppel was verantwoordelijk voor het tweede Schiedamse doelpunt. Ivan Anastacia zette voor. Marius Lansbergen nam aan, kapte uit en pantoffelde het leer keihard in de touwen; 0-2.

Een kwartier voor tijd vond Meeuwenplaat aansluiting bij het veel betere Hermes-DVS. Koen Pijpers raakte ietwat onhandig de hielen van een tegenstander en dat binnen de beruchte lijnen. De onnodige overtreding werd bestraft met een overtreding en Meeuwenplaat aanvaardde de buitenkans: 1-2. Dat zette een knop om bij de thuisploeg, dat er nog iets te halen viel. Massaal werd de aanval gezocht, dat gaf enkele kansen voor Meeuwenplaat, en door de geboden ruimte nog meer kansen voor de bezoekers. De score bleef onveranderd en daarmee in het voordeel van Hermes-DVS.

Mike de Lange van Hermes-DVS liep tegen een gele kaart op (Meeuwenplaat incasseerde een kwartet gele kaarten).