zaterdag 27 februari 2016

PPSC geeft de doelpunten cadeau

Schiedammers komen nog goed weg met 3-5 nederlaag


door Ton de Leede


VOETBAL - Henk Salari, de oefenmeester van PPSC, was laaiend na de thuisnederlaag tegen Quintus (3-5): ,,Een schande hoe sommige gasten liepen te voetballen. Die denken echt dat ze heel wat zijn, maar ze lopen wel verkeerd in de positie en dekken gerust aan de buitenkant. Maar dinsdag op de training zullen ze het wel merken.''

Henk Salari is er de man niet naar die rept over afwezige spelers. Pas na enig aandringen geeft hij aan dat hij over 17 of 18 spelers in de selectie beschikt die hij in het vlaggenschip kan opstellen. Dus volgens de sympathieke Schiedammer, die ook volgend seizoen de scepter zwaait op Thurlede, zijn spelers inwisselbaar zolang de taken worden uitgevoerd. Maar als dan de dragende spelers al verzuimen en de invallers, wat soms verwacht kan worden, een foutje of wat maken dan wordt het dweilen met de kraan open.

Bij PPSC ontbreekt Stephan Bronwasser al weken. Over twee weken krijgt de voorzitterszoon een nieuwe kruisband en hij komt dus voorlopig niet in actie. Remco van den Berg werd afgelopen vrijdag aan een acute blindedarm geopereerd. Doelman Martijn Hertog, Rick Beumer en Stan de Bruijn hadden het fantastische idee opgevat om de lange latten onder te binden. En waarom niet, het zijn tenslotte onbetaalde (bij PPSC tenminste) amateurvoetballers.

Niet ingespeeld elftal tot daar aan toe, maar de manier waarop 'PP' aan de strijd begon was werkelijk, zoals Henk Salari uitdrukte, misselijkmakend. Quintus stortte zich als een roofdier op de tegenstander en liet PPSC amper uit de eigen zestienmeter komen. In de zevende en achtste minuut bezorgde Quintus-aanvaller Daniel van Holsteijn zijn team een droomstart (0-2). ,,Het leek wel of ze allemaal waren wezen stappen tot zes uur in de ochtend,'' dacht Henk Salari hardop in de rust, ,,want de eerste tien minuten stond iedereen te gapen.'' Opvallend genoeg raakten de Schiedammers verre van in paniek en in de elfde minuut mocht Laurens Vollaard vanaf de elfmeterstip de aansluiting brengen (1-2).

Quintus was op slag van de leg en PPSC zag in dat de opponent wel meeviel. De druk verdween van de PPSC-defensie en over het hele veld kwam meer ruimte. De thuisclub kreeg meerdere kansen waaruit Eren Ercan (geschampt schot) en Danny Soares voor de 3-2 ruststand zorgden.

Na de thee bleef het niveau niet al te verheffend en probeerde PPSC met enigszins verzorgd voetbal aan de andere kant te komen. De gasten kleunden er vooral bovenop en speelden veelal de lange bal. De beste kansen waren voor Quintus en eigenlijk konden de doelpunten niet uitblijven. Hoewel PPSC-goalie Robin de Bus zich kranig weerde, liep hij wel af en toe iets te enthousiast zijn doel uit. Met vooral uitvallen kreeg Quintus de thuisclub eronder. Met de uitslag van 3-5 kwam PPSC nog aardig weg.

PPSC wacht volgende week de onvervalste derby tegen SVV, waarvan thuis met 3-6 werd verloren.

We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
Bookmark ons handige nieuwsoverzicht op de nieuwe site. 

Nouchka Fontijn wint Strandja-bokstoernooi en is al jaar lang ongeslagen

BOKSEN - Nouchka Fontijn heeft vandaag in Bulgarije de 67ste jaargang van het Strandja-bokstoernooi gewonnen, door vijf achtereenvolgende dagen elke dag een wedstrijd te boksen en elke wedstrijd met de maximale score (3-0) te winnen. Daarmee heeft de Schiedamse sportvrouw van het jaar nu een geheel jaar lang al haar partijen gewonnen. Lees meer.

Techniek speelt G1000Schiedam parten


SCHIEDAM - De G1000 ontwikkelt de techniek van het digitaal peilen van de wensen die bewoners hebben ten aanzien van hun stad en het met moderne presentatietechnieken ondersteunde maar 'ongeleide' burgerraadplegen (groepen zijn zelfsturend; mensen zitten al te veel in het systeem vast en worden daardoor belemmerd in hun gedachtevorming), presenteren van ideeën die eruit voortkomen en het aan einde van een dag erop stemmen, steeds verder. In Schiedam liet de techniek de organisatoren echter danig in de steek. De internetverbindingen wilden vooral in het ochtendgedeelte niet optimaal functioneren. Ook in het middaggedeelte had de techniek kuren, konden sommige presentaties niet worden gestart en lukte het stemmen met de chipkaarten bij de kaartlezers niet optimaal en werd als lapmiddel verschillende mensen de mogelijkheid gegeven met ouderwetse kleurstikkers hun stem uit te brengen.

Uiteindelijk leverde dat een voorlopige toptien van burgerwensen/plannen op die niet uitblinken door concreetheid. Het thema 'tram', dat in het ochtendgedeelte door dubieus stemgedrag op de agenda was gezet, werd in het middaggedeelte gediskwalificeerd omdat hier opnieuw dubieus stemgedrag werd geconstateerd. Harm van Dijk, van de centrale G1000 organisatie, hierover: "Ik weet dat het technisch mogelijk is om in het ochtendgedeelte via de smartphone als persoon per gestelde vraag meerdere stemmen uit te brengen terwijl het de bedoeling is dan één stem per persoon per vraag uit te brengen. Het is echter de eerste keer dat ik meemaak dat iemand zich niet aan de spelregels houdt."  In het middaggedeelte wordt er gevraagd niet op je eigen plan te stemmen. Op het 'tramvoorstel' bleken met name analoge stemmen (met gele stikkertjes gedaan dus) door de indieners van het plan te zijn uitgebracht. "Ja de techniek liet ons vandaag wat in de steek. Maar van een mislukte dag willen we geenszins spreke. We krijgen terug van de deelnemers dat de bijeenkomst en de gevoerde gesprekken positief gewaardeerd worden", aldus Karina Bliek en Jook de Haan, twee van de Schiedamse organisatoren.

"Dromen van een uitnodigende entree naar een bruisende stad", was het plan dat op de meeste instemming, voor zover het stemmen dan lukte, kon rekenen. Groepen hadden de opdracht in het eerste uur van de middagsessie hun dromen op tafel te leggen en daaruit een gemeenschappelijke droom te formuleren en in de tweede sessie van een uur erover na te denken wat er moet gebeuren om dromen werkelijkheid te laten worden. De groep met het voorstel dat de meeste stemmen heeft gekregen, is dus echter niet verder gekomen dan het 'dromen'. De kreet die als tweede uit de bus komt, zou zo een slogan van de Stichting Schiedam Promotie kunnen zijn, maar ook hier weer kunnen wij opmerken: hoe bewerkstellig je dat dan? Nu kan dat in de opvolgende slides in de diapresentatie wellicht naar voren komen, maar het zou beter zijn dat ook in hoofdkop te verwerken. Waar het uiteindelijk om zal gaan draaien is, hoe de ideeën opgepakt gaan worden door uit de deelnemers te vormen werkgroepen. Anders blijft het bij 'praatjes vullen geen gaatjes'. We hopen dus van ganser harte dat de uitkomst van deze G1000Schiedam zal zijn, hetgeen in de top tien op nummer vijf staat: "Praatjes vullen WEL gaatjes."

De artikelen komen voortaan op onze nieuwe site http://www.deschiedammeronline.nl/
Deze is vandaag online gegaan. Deze site biedt uitgebreidere mogelijkheden. De komende weken zullen gebruikt worden nog enkele details te finetunen. Digitale techniek heeft immers, zo bleek ook vandaag, ontwikkeltijd nodig.

354 deelnemers aan G1000Schiedam. Leefbaarheid staat op 1

SCHIEDAM - De G1000Schiedam in de Prinses Margriethal is zojuist van start gegaan. Er zijn 354 deelnemers geteld. Iets minder dan 200 deelnemers die zich hadden ingeschreven, zijn niet opgekomen. "Je hebt altijd no show, dat weet je van tevoren. We zijn heel tevreden met deze opkomst", aldus Karina Bliek, een van de organisatoren van deze eerste burgertop in Schiedam. "Er is nog geen G1000 geweest waarop werkelijk 1000 deelnemers aanwezig waren, ook niet in een stad als Amersfoort die ongeveer tweemaal zoveel inwoners telt."

'Wat vind jij belangrijk waaraan gewerkt wordt in Schiedam?', was de eerste vraag waarover - in de eerste ronde van het zogenoemde stadscafé - werd gesproken. Via de smartphone kon na een groepsgesprek van twintig minuten door elke deelnemer gestemd worden. Niettegenstaande de haperende internetverbindingen, telde men 340 stemmen. De top 6 van antwoorden op de gestelde vraag is:
1. Leefbaarheid
2. Betrokkenheid
3. Tram
4. Communicatie
5. Imago
6. Veiligheid

In de volgende twintig minuten van het stadscafé is de vraag: 'Wat moet er gebeuren?' Er werden 351 stemmen uitgebracht. De uitslag:
1. Creëren
2. Communicatie
3. Studenten
4. Tram
5. Betrokkenheid
6. Opzomeren
7. Samenwerking
8. Vernieuwing

Gespreksleider Harm van Dijk tot de zaal in reactie op het thema 'Tram': er is iemand die een stempel drukt, volgens mij, kijken wat we daaraan kunnen doen. De grondgedachte van de G1000 is, dat mensen uit de structuur komen, dat gedachten niet beteugeld worden, dat er dialoog is zonder discussie, dat iedere mening telt, dat het er niet om gaat gelijk te krijgen of anderen in hun stemgedrag te manipuleren.

De derde ronde van het stadscafé loopt nu, met als vraag: "Wat kun jij eraan bijdragen? En wat kunnen anderen doen?" 

Zie verder onze nieuwe site: http://www.deschiedammeronline.nl/Artikel-Detail/354-deelnemers-g1000

vrijdag 26 februari 2016

Zaterdag semiderby Kethel Spaland tegen CWO. PPSC ontvangt Quintus

VOETBAL -  Dit weekeinde is het in onze regio het einde van de voorjaarsvakantie. Bij het amateurvoetbal is er een beperkt programma. Desalniettemin is er volop van voetbal te genieten in Schiedam. Beide zaterdagclubs die zaterdag (aanvang 14.30) in de wei komen, hebben een thuiswedstrijd. In Kethel is er de semi-derby tussen Kethel Spaland en CWO. Op Thurlede is PPSC de gastheer voor de ploeg uit Kwintsheul met de naam - goed verzonnen zeg - Quintus. SVV oefent vandaag op Harga aanvang 13.00 uur tegen Bonaire.

Zowel in de totaalstand als in de tweede periode in de tweede klasse D staat CWO lager dan Kethel Spaland. Maar in beide gevallen hebben de Vlaardingers minder verliespunten. In de eerste competitiehelft wonnen de Vlaardingers met 4-1 van Kethel Spaland.

In de tweede periode heeft CWO de kansen nog in eigen hand. Kethel Spaland kan bij winst op gelijke hoogte komen met BVCB, maar heeft een doelgemiddelde dat duidelijk in het nadeel is. Kethel Spaland moet met een half dozijn doelpunten verschil van CWO winnen om de periode binnen te halen. SC Feyenoord won de eerste periode al.

PPSC staat op de 9e plek in de vierde klasse E, met 15 punten uit 14 wedstrijden, Quintus, de tuinders met de Latijnse naam op plek 7 met 22 punten uit evenveel wedstrijden. De ontmoeting in de eerste helft van de competitie werd met de minimale score door de Westlanders gewonnen. In dezelfde klasse staat er voor SVV geen wedstrijd geprogrammeerd morgen. Zaterdag over een week is er dan op Harga de derby tussen SVV en PPSC.

Ook op zondag is er een onvolledig programma, maar desalniettemin genoeg keus in Schiedam, met twee thuiswedstrijden (aanvang 14.00 uur). Kethel Spaland ontvangt op eigen terrein Maasstad Tediro. Op Harga speelt SVV tegen Steeds Hoger; na afloop is er feest met Bob Offenberg.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

donderdag 25 februari 2016

G-kracht ontwikkelen tegen een ontzettend stug orgaan als gemeenteraad. Zo werkt de G1000

Harm van Dijk (geheel links) traint tafel-secretarisssen
SCHIEDAM -  "Een gemeenteraad is een ontzettend stug orgaan. Via een G1000 willen we tegenkracht ontwikkelen. Wij willen aanzetten tot veranderingen, niet door revolutie, maar door dialoog en verbinding. Door verleiding mee laten bewegen met ideeën." Zo verwoordde Harm van Dijk het gedachtegoed van een G1000-burgertop.De G1000 is ontstaan in België. Het is een burgertop die aanzet tot nadenken over wensen (wat willen burgers dat er in hun stad gebeurt?) en in verbinding daarmee tot burgerinitiatieven. De eerste maal dat zo'n G1000 in ons land plaatshad was in Amersfoort. Harm van Dijk is één van de motoren achter de G1000's in ons land. Dit jaar vindt in zijn woonplaats Amersfoort voor de tweede keer deze burgertop plaats. Schiedam heeft in 2016 de primeur. De eerste G1000 van 2016 vindt namelijk plaats in Schiedam.

Via loting is bepaald welke Schiedamse burgers werden uitgenodigd voor deelname (loting uit gemeentelijke basisadministratie, onder degenen boven 16 en kiesgerechtigd). Er werden 10.000 uitnodigingen per post verzonden. Ongeveer 400 burgers gaven gehoor aan deze uitnodiging en schreven zich in. Bovendien zijn er nog circa 100 mensen die niet aldus uitgenodigd zijn, maar wel deelnemen, bijvoorbeeld politici of ondernemers. Aan een label (kleur) is herkenbaar of iemand een uitgenodigde deelnemers is of bijvoorbeeld een politicus.

In het totaal hebben zich circa 500 deelnemers ingeschreven voor de burgertop die aanstaande zaterdag de gehele zaterdag in beslag zal nemen en plaats zal vinden in de Prinses Margriethal. In het ochtendgedeelte wordt bepaald welke thema's er 's middags besproken zullen worden. Daarbij wordt gebruikgemaakt van stemmen met de smartphone.

Stel dat van de 500 ingeschrevenen er 400 op komen, dan zullen er in het middaggedeelte ongeveer 40 tafels zijn opgesteld waaraan per tafel 10 personen. Er zal bij zo'n aantal deelnemers keuze zijn uit acht thema's, zo verwacht Harm van Dijk (ofwel per thema 5 tafels van 10 deelnemers). In het middaggedeelte dient elke deelnemer een keus te maken uit één van de thema's door aan een tafel plaats te nemen, waar het thema is aangegeven.

Eenmaal gekozen blijf de deelnemer voor twee sessies van een uur bij dezelfde tafel met dat ene thema dus. Aan elke tafel heeft een tafelsecretaris zitting. Deze fungeert uitdrukkelijk niet als voorzitter of gespreksleider, maar letterlijk als secretaris. Door een groep niet te beteugelen door leiderschap, kunnen juist de origineelste ideeën aan een groep burgers ontspruiten. Harm van Dijk heeft in Schiedam de tafelsecretarissen getraind. Dat ging onder meer over de rol - je bent geen gespreksleider, blijf dus wat dat betreft op je handen zitten, dat zal voor sommigen het zwaarste onderdeel van die rol zijn, met name voor diegenen met politieke of academische achtergrond - en over de manier waarop dient te worden vastgelegd, in de computer.

In het eerste uur wordt nagegaan welke 'dromen' er leven onder degenen aan een tafel, ofwel meer 'down to earth' gezegd, welke wensen.

In het tweede uur denkt de groep na over hoe die wensen bereikt kunnen worden; aan het eind van het uur heeft de groep een presentatie gemaakt. Niet via het alom bekende PowerPoint, maar door middel van gebruik van het programma Prezi. Dit lijkt op werken op een flip-over, waarvan je de hoofdpunten van wat je op de flip-over hebt gekalkt heel snel tot een fraaie presentatie maakt. Bij elke tafel staat een zuil met een monitor. Na de twee sessies van een uur worden de presentaties op autoplay gezet.

Alle deelnemers lopen daarna door de Margriethal en kijken dan naar de verschillende presentaties en mogen door middel van een hun verstrekte persoonlijke 'kaart' bij de verschillende 'kaartlezers' hun stemmen uitbrengen. Dat levert een top 10 van wenselijkheden op richting gemeentebestuur. Het is niet alleen 'richtinggevend' voor de gemeentelijke bestuurders, maar het is bovendien de bedoeling dat burgerinitiatieven worden ontplooid om die wenselijkheden te realiseren. De centrale G1000-organisatie begeleidt de burgergroepen die samengesteld gaan worden gedurende drie navolgende sessies.

Lees ook:
http://schiedams.blogspot.nl/2016/02/1000-in-plaats-van-beoogde-2000.html
http://schiedams.blogspot.nl/2016/02/schiedam-deze-week-is-een-van-schiedams.html 
http://schiedams.blogspot.nl/2016/01/96-jarige-gorzenees-doet-mee-aan-g1000.html
http://schiedams.blogspot.nl/2016/01/loting-voor-g1000schiedam-hoor-jij-tot.html

We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

Woudhoek/Spaland/Svea houdt eigen burgerraadplegingSCHIEDAM - Een aantal bewoners uit Woudhoek, Spaland en Sveaparken heeft een enquête opgesteld om wijkgenoten te vragen hoe zij vinden dat de wijken er over circa tien jaar moeten uitzien.

Zaterdag vindt de G1000Schiedam plaats, in Schiedam. Zo'n vanuit België via Amersfoort naar Schiedam overwaaiende burgertop die bottum-up het gemeentebestuur met ideeën moet gaan stimuleren en die tot burger-initiatieven wil gaan leiden, houdt echter geenszins in dat er geen ruimte zou zijn voor andere burgerinitiatieven. De gemeente ondersteunt het initiatief van bewoners van de wijken Woudhoek, Spaland en Sveaparken om de medebewoners te raadplegen hoe de wijken er over zo'n jaar of tien moet uitzien. "Hoe moeten Woudhoek en Spaland-Sveaparken eruit zien in 2025?", is de gestelde vraag. Om een antwoord te krijgen op die vraag hebben bewoners uit beide wijken het initiatief genomen een enquête te maken die verspreid wordt onder alle bewoners van de bovengenoemde wijken.

De vragen van de enquête hebben betrekking op thema’s die volgens de initiatiefnemers belangrijk zijn voor de toekomst van de wijken. Voorbeelden zijn: groenvoorziening, veiligheid, wijkeconomie en parkeren. Ook willen zij weten op welke gebieden bewoners zelf graag actief willen zijn. De vragenlijst kan tot 31 maart ingevuld worden. De komende weken gaan de initiatiefnemers ook de wijken in om hun buren op te roepen om mee te doen. Zaterdag 5 maart zijn zij om 13.00 uur te vinden op het Geuzeplein en om 14.00 uur in winkelcentrum Krona. Wethouder Mario Stam is hierbij ook aanwezig van 13.00 tot 13.30 uur. Wethouder Mario Stam: “Dit is een unieke samenwerking. Bewoners maken een enquête en de gemeente helpt mee met de verspreiding. De opbrengst van de  enquête neem ik mee in het beleid voor de noordelijke wijken in de komende jaren.”

Op één en twee maart ontvangen alle huishoudens in deze wijken een brief. In die brief staat een internetadres waar  bewoners de enquête kunnen vinden. Het invullen kost ongeveer tien minuten. De resultaten zijn eind april bekend.

Marcel Kreuger heeft namens de gemeente als Wijkprocesmanager de initiatiefnemers begeleid. 
"De brieven zijn ondertekend door de initiatiefnemers, drie uit Woudhoek en zeven uit Spaland-Sveaparken. Zij hebben, in wisselwerking met de wijkoverleggen, de enquête ontwikkeld. Vanuit de gemeente is hier en daar ondersteuning geboden: bijvoorbeeld bij het redigeren van teksten - is het allemaal te volgen voor niet ingewijden? -  het verzenden van de huis aan huis brieven, en door de enquête om te zetten naar een enquête die via het internet kan worden ingevuld. De collega's van onderzoek zullen ook de resultaten ordenen, zodat de bewoners zelf conclusies kunnen trekken. Het is de eerste keer dat dit op een dergelijke schaal gebeurt. Het is belangrijk dat wij als gemeente en bewoners samen op trekken. Als zich een dergelijke ontwikkeling in de toekomst weer voordoet, dan weet ik zeker dat we er opnieuw vanuit een positieve grondhouding aan mee zullen werken", aldus Marcel Kreuger. 

We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
woensdag 24 februari 2016

Informatieavond voor VvE's. Schiedam heeft er ruim 1600 waarvan slechts 200 aangeslotenSCHIEDAM - Eigenaren van appartementen hebben te maken met gemeenschappelijk onderhoud (bijvoorbeeld aan een lift, dak, trappenhuis) en verzekeringen (bijvoorbeeld opstal, rechtsbijstand, aansprakelijkheid). Om gemeenschappelijke besluiten te kunnen nemen, dienen eigenaren zich te verenigen. In Schiedam zijn er ruim zestienhonderd van dergelijke verenigingen, de zogenoemde VvE's. Enkele jaren geleden is in Schiedam een platform opgericht, om de krachten te bundelen. Er zijn nog slechts 200 van de ruim 1600 VvE's bij aangesloten. Die 200 VvE's zijn goed voor 6500 woningen. Het VvE Platform Schiedam houdt op donderdag 3 maart een informatiebijeenkomst voor Verenigingen van Eigenaren (VvE).

Net als op vorige edities is er een gevarieerd programma waar VvE’s hun voordeel mee kunnen doen. Ook is er gelegenheid om te netwerken en ervaringen uit te wisselen. De informatie-avond is niet alleen toegankelijk voor de bestuursleden en de leden van technische commissies, maar is ook toegankelijk voor diegenen die als 'individueel' eigenaar van een appartement geïnteresseerd zijn in de informatie.

De bijeenkomst is een initiatief van het VvE Platform Schiedam in samenwerking met het Servicepunt Woningverbetering en het Vrijwilligerscafé. Opzet is dat VvE’s elkaar kunnen versterken door samen te werken. Het programma omvat onder meer onderwerpen zoals de mogelijkheid om ‘mediation’ in te zetten als alternatief voor een dure en langdurige procedure bij de rechter. Met het oog op een aantal explosies en branden in appartementencomplexen in 2015 wordt ook aandacht besteed aan de noodzaak van een veiligheidsprocedure bij een calamiteit. Verder vertelt de projectcoördinator van het Servicepunt Woningverbetering over de nieuwe wettelijke regels op het gebied van verplicht onderzoek van galerij- en balkonvloeren. Ook komt aan de orde hoe het Servicepunt daarbij de VvE kan helpen. 

De bijeenkomst voor VvE’s vindt plaats in dienstencentrum De Vijf Molens aan de Nieuwe Damlaan. Aanvang 19.30 uur. Meer informatie over het VvE Platform Schiedam: www.vveplatformschiedam.nl

Enkele cijfers over de Schiedamse woningvoorraad (cijfers 2015)
De totale woningvoorraad bestaat uit 35.857 woningen.
Eigenaar/bewoner 18.030 woningen (is 50,3% van woningvoorraad).
Huur bij Woonplus is 11.932 (33,3%). 
Over de bouwwijze: eengezinswoning 11.097  (30,9%) en meergezinswoning 24.760 (69,1%).


Informatie over de aanleiding tot het oprichten in 2014 van het VvE Platform, vind je in onderstaand persbericht.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier. -  persbericht van de gemeente uit 2014 over de oprichting van het VvE Platform - 
 


Gemeente en VvE’s starten unieke samenwerkingVerenigingen van Eigenaren (VvE’s) in Schiedam en de gemeente Schiedam gaan samenwerken aan het activeren van VvE’s. Dit besluit is genomen tijdens het Vrijwilligerscafé voor VvE’s dat op 30 oktober succesvol is verlopen. De grote opkomst en de enthousiaste reacties waren aanleiding om een platform op te richten met als doel VvE’s de helpende hand te bieden. Wethouder Alexander van Steenderen (Wonen) is verheugd over dit initiatief. “De gemeente is graag bereid om VvE’s te ondersteunen met praktische hulp. Bij het vernieuwde Servicepunt Woningverbetering zijn VvE’s van harte welkom. Een actieve VvE is goed voor de eigenaren en de leefomgeving vaart wel bij goed onderhouden woningen.”


Het Servicepunt Woningverbetering-nieuwe stijl gaat eerste kwartaal 2015 van start. Deze helpdesk geeft voorlichting en advies aan eigenaren over woningverbetering, energiebesparing en de toegankelijkheid van woongebouwen. Speciale aandacht is er voor Verenigingen van Eigenaren. Schiedam is een stad met veel appartementen en circa 1500 VvE’s. Een deel daarvan is niet-actief of slapend. Het niet- of matig functioneren van een VvE staat onderhoud van de woningen in de weg.

De gemeente staat daarom positief tegenover het opzetten van een platform voor VvE’s in Schiedam. Verwacht wordt dat de gemeente met het Servicepunt en het platform VvE’s elkaar veel te bieden hebben. Denk daarbij aan voorlichting, kennis delen, bemiddeling. Samen met de twee voorzitters van VvE’s De Nieuwe Harg en De Vaerten, respectievelijk Ger Hunnersen en Bob Beijer, en enkele andere geïnteresseerden gaat de gemeente de samenwerking gestalte geven. Twee keer per jaar zal bijvoorbeeld een bijeenkomst voor bestuursleden of leden van de technische commissie van een VvE worden georganiseerd. Onderwerpen die aan bod komen, zijn het afsluiten van verzekeringen, het voordeel van collectieve onderhandelingen, het activeren van een VvE.