zaterdag 23 januari 2016

PPSC moet het nog gaan afmaken tegen koploper Schipluiden; gestaakt na uitvallen Bronwasser

Salari tekende bij
VOETBAL - PPSC heeft aan de uitwedstrijd van vanmiddag tegen koploper Schipluiden een dubbel
gevoel overgehouden. De wedstrijd werd twintig minuten voor tijd bij een achterstand van 4-1 gestaakt wegens een knieblessure van Stephan Bronwasser. De achterstand en vooral de vervelende blessure voor Stephan Bronwasser zorgden voor het vervelende gevoel. De manier waarop PPSC in de eerste helft voetballend de dienst heeft uitgemaakt, maakte dit vervelende gevoel ten dele goed.

Trainer Henk Salari was begaan met het lot van zijn speler, van wie de voet in een confrontatie met een tegenstander in het zware kunstgrasveld bleef staan en waardoor Bronwasser zijn knie lelijk verdraaide. "De jongen van Schipluiden kon er niets aan doen. Maar het zag er zo ernstig uit, dat we wel een ambulance hebben moeten bellen. Hij heeft een half uur op het veld moeten wachten. Om daarna de wedstrijd weer te hervatten, leek ons niet verstandig. De scheidsrechter heeft de wedstrijd toen gestaakt. Waarschijnlijk zullen we de resterende twintig minuten op 6 februari uitspelen. Stephan is nu nog met zijn vader voor onderzoek in het ziekenhuis", aldus Salari, die overigens op het moment van uitvallen van Bronwasser alle Schiedamse wissels gebruikt had.

PPSC was in de eerste helft zoals gezegd de betere partij; het stond tactisch heel goed bij de Schiedammers. De thuisploeg had er zichtbaar moeite mee. PPSC kreeg de bij het goede spel behorende beste kansen. Als die geen doelpunten opleveren, gaat vaak de aloude voetbalwet op dat de tegenpartij dan wel scoort, vaak met een doelpunt dat min of meer uit de lucht komt vallen. Zo ook vanmiddag en nog op een ongelukkig moment ook: net voor rust. De scheidsrechter zag over het hoofd dat een Schipluidenaar de bal met de hand meenam: 1-0. Na de rust maakte de koploper aan alle Schiedamse - op basis van het vertoonde spel geheel terechte - hoop een abrupt einde: binnen zes minuten stond er 4-0 op het bord. Bij de 3-0 met wat hulp van de arbiter die vanaf de middenlijn oordeelde dat de Schiedamse doelman bij een uittrap hands maakte. Stephan Bronwasser deed aanvallend nog iets terug: 1-4, voordat hij zich zo ongelukkig blesseerde.

"Maar als we zo blijven voetballen, gaan we echt heel veel punten pakken. Ik heb daar alle vertrouwen in", aldus Salari, die tijdens de winterstop bijtekende voor nog een seizoen op Thurlede.We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
 

HBSS gaat met 0-3 onderuit tegen Leonidas

Keeper Jharie brengt redding op inzet Mendes Varela, op de rug gezien Jessey Andrade (9)
VOETBAL - HBSS heeft op Harga de eerste wedstrijd na de winterstop, na een 0-2 ruststand, met 0-3 verloren. Tegenstander Leonidas kon een goed gevoel voor de juiste timing niet ontzegd worden. De Rotterdammers scoorden in de tweede minuut van de wedstrijd, twee minuten voor rust en twee minuten in de extra tijd.

Met frisse moed aan de tweede seizoenshelft begonnen, kreeg HBSS al na twee minuten een domper te verwerken met een tegentreffer. Een voorzet vanaf links werd door de voorbij de tweede paal geheel vrijstaande Rickey Pleysier met zijn pantoffel half geraakt waarna de bal tergend langzaam bij de linker paal, voor doelman Krabbendam rechts, in het doel verdween. Het op het zware veld gemakkelijker uit de voeten komende  Leonidas, moest het op kracht z'n best doende HBSS gedurende de eerste helft geleidelijk aan wat vaker voor het Rotterdamse doel dulden. Bijvoorbeeld na een rush over de hele Rotterdamse speelhelft van de snelle Gilson Mendes Varela; de doelman redde ten koste van een hoekschop (foto). Terwijl juist de thuisploeg enkele kansen afdwong, was het Leonidas dat twee minuten voor rust nogmaals scoorde. Het was een lesje effectiviteit. Een trap van de keeper werd iets over de middenlijn verlengd, en van de linkerzijde van het veld naar de rechterzijde verplaatst, waar Johnny Triel de bal raakte en via de paal in het Schiedamse doel zag belanden. Een tweede domper op deze zonnige zaterdagmiddag.

Ook na de rust bleef HBSS, dat enkele spelers miste vandaag waaronder spits Leon Roozen, zwoegen en alles geven. De bal lekker combineren en voldoende balbezit genereren lukte vanmiddag niet, maar toch kwam er meer dan een handvol kansen of kansjes. Gilson Mendes Varela die ook in de tweede helft alleen op doelman Jharie afging, was wat je noemt een echte kans. Het gevoel dat HBSS dicht bij de aansluitingstreffer was, ontbrak. Daarentegen was er van Rotterdamse zijde in de tweede helft hoegenaamd niets aanvallends te melden. Pas nadat de 90 op het scorebord stond, prikte Randy Bakboord de 0-3 binnen, met een overigens mooie lob van ruim buiten de zestien. Voetballend was dat het hoogtepunt van de wedstrijd; anders zou het een wedstrijd geworden zijn die 'zonder hoogtepunt' de geschiedenisboeken zou zijn ingegaan.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
 

SVDPW gooit handdoek, SVV wil niet door bodem, Hermes en Kethel Spaland thuis, Excelsior uit

Toon Wolters gaat SVV uit de kelder halen
VOETBAL - De hervatting van de zondagvoetbalcompetitie heeft in Schiedam een bijzondere wending genomen. SVDPW meldt zijn eerste, tweede en zesde team uit de competitie te nemen. Dat is de helft van de in het totaal zes senioren teams. Het eerste van SVDPW, het hoogst spelende voetbalteam van Schiedam, zou aanstaande zondag in de eerste klasse B de competitie moeten hervatten met een uitwedstrijd in Rotterdam tegen DRL. Op Voetbal.nl, de site van de KNVB, staat deze wedstrijd nog steeds geprogrammeerd. Er staat nog geen enkele bijzonderheid over het al dan niet doorgaan van deze wedstrijd. In het AD/RD echter geeft competitieleider van het district West II, Patrick Kok, wel aan dat er een afmelding ontvangen is voor aanstaande zondag voor het eerste, tweede en zesde van SVDPW.

Dat betekent formeel, aldus Kok, dat dit wordt aangemerkt als niet opkomen. Mocht men dan een volgende competitieronde alsnog in actie willen komen, wordt een en ander voorgelegd aan de tuchtcommissie. Het ziet er, als we alle berichten inschatten, echter niet naar uit dat de club SVDPW nog uit deze crisis zal gaan komen, aanstaande woensdag tijdens een bijzondere algemene ledenvergadering. Wij spraken eerder deze week al van de verwachting dat een deel van de SVDPW-leden zal verhuizen naar SVV. Inmiddels is bekend geworden dat SVDPW-trainer Toon Wolters volgend jaar de trainer zal zijn van SVV en daarmee de huidige trainer Marcel van der Ven gaat opvolgen. De 55-jarige Van der Ven is aan zijn eerste seizoen bezig bij SVV, Schiedams voormalige voetbaltrots, die nu letterlijk bivakkeert in de bodem van het amateurvoetbal. In de vierde klasse B weet SVV op dit moment slechts drie clubs onder zich.

Vijfde klasse
Met de instelling van een vijfde klasse is het zelfs nog niet uitgesloten dat SVV kan degraderen en dus door de absolute bodem van het amateurvoetbal heenzakt. Het zou ons dus niet verbazen dat Toon Wolters al in het lopende seizoen in de dugout van de rood-groenen zal gaan opduiken. De prima band die Wolters met zijn spelers heeft, is alom bekend en zoals we al konden lezen verwacht Wolters dat er verschillende spelers zijn spoor zullen gaan volgen. Wat mee zal spelen is dat het voor Marcel van der Ven nu moeilijker wordt werken, nu een ieder weet dat er komend seizoen een ander aan het roer zal staan, die - al geldt dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor resultaten in de toekomst - naar verwachting SVV (zondag) weer snel zal terugbrengen naar een niveau waar het hoort, en dat is dus in de top van het amateurvoetbal, niet op of onder de bodem ervan. Het is een mooie club, met een prima achterban en met jeugd, en met een bestuur met ambitie.

Spanning in de kelder van 4B
SVV speelt morgen uit tegen het op de 4e plek genoteerde Ammerstol. Naaste belager Moordrecht, met slechts 1 puntje minder dan SVV, heeft een gemakkelijker opening van de tweede seizoenshelft met de wedstrijd tegen Floreant dat 1 punt boven SVV staat. Als Moordrecht wint of gelijkspeelt, en SVV blijft puntloos morgen, dan zakt SVV naar de tweede plek van onderen. Spanning dus in de kelder.

Schiedams getinte 3D
De wedstrijden die zondagmiddag aanvang 14.00 uur voorts op het programma staan (houd na deze dagen van vorst en vochtigheid wel de afgelastingsberichten in de gaten) zijn in de derde klasse, waarin de overige drie zondagclubs, Excelsior'20, Hermes-DVS en Kethel Spaland. De nummer 3 van de competitie, Excelsior'20, speelt uit in de schaduw van de Kuip, op Varkenoord tegen DHZ, de nummer 11. De nummer 4 Hermes-DVS ontvangt op eigen veld de nummer 6, Maasstad-Tediro. Kethel Spaland staat op de negende plek en ontvangt in Kethel het Rotterdamse Besiktas, dat op plek 12 staat. Kethel Spaland heeft voor komend seizoen Ruud Spierings aangetrokken als trainer voor het zondagteam. Spierings is nu nog trainer bij Leonidas (za); vandaag kan hij al aan de Schiedamse bodem wennen, als hij het opneemt met zijn team tegen HBSS.

Lees hier meer over het zaterdagprogramma.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
 


HBSS thuis tegen subtopper Leonidas; PPSC op bezoek bij koploper Schipluiden

De eerste competitiewedstrijd in het nieuwe jaar, is bij HBSS
VOETBAL - De winterstop voor de amateurvoetbalclubs zit erop. Vandaag begint de competitie weer. Het beetje winter waar wij de afgelopen week mee te maken hebben gehad, is al weer verdreven. Maar de velden zullen afgelopen week wel een flinke optater hebben gekregen van vorst en vochtigheid. De uitwedstrijd van Kethel Spaland tegen Strijen is voor vandaag afgelast. Diegenen die staan te popelen om een frisse neus te halen op één van de velden, kunnen vandaag toch in Schiedam terecht: HBSS ontvangt Leonidas (aanvang 14.30 uur). Aansluitend kun je een oefenwedstrijd zien bij SVV tegen Bonaire. PPSC begint vandaag met een uitwedstrijd. Om drie uur vanmiddag wordt afgetrapt in de semi-derby tegen Schipluiden.

In de derde klasse D, die uit 14 teams bestaat, werden in de eerste seizoenshelft door alle clubs 13 wedstrijden gespeeld. We beginnen dus met een netjes gladgestreken tabel. HBSS krijgt vandaag de subtopper Leonidas op bezoek. Nieuwenhoorn staat in 3D onaantastbaar bovenaan met 34 uit 13. Dan volgt Botlek met 23 punten, en daarna drie clubs met 22 punten waaronder Leonidas. In de eerste seizoenshelft speelde HBSS met 3-3 gelijk op bezoek bij deze club uit Schiebroek. In de eerste maanden van het nieuwe seizoen had promovendus HBSS zich als een van de subtoppers ontpopt. Na het incident tegen Rockanje kwam de klad er echter in. Nu staat HBSS op plek 12 met 12 punten uit 13 wedstrijden. Rockanje staat een plek lager met 2 punten minder. Bernisse staat stijf onderaan met zes behaalde punten. "We staan met HBSS nu op een nacompetitieplaats; na de winterstop moeten we gaan zorgen daar vandaan te komen en daar heb ik alle vertrouwen in dat dat gaat gebeuren. Behalve koploper Nieuwenhoorn, ontlopen de meeste ploegen elkaar niet veel," zei trainer Janssen zaterdagmiddag 19 december na afloop van het restantje HBSS-Rockanje dat toen werd uitgespeeld.

De mannen van Henk Salari nemen het na de hervatting van de winterstop op tegen de koploper van 4E, Schipluiden, met 34 punten uit 12 wedstrijden. De doelpuntenstatistiek van de thuisploeg is aansprekend: 62 voor, 12 tegen. Vijf van die doelpunten werden op Thurlede gescoord, waar de gasten met 0-5 zegevierden. PPSC staat achtste met 12 uit 12, 31 doelpunten voor, 37 tegen. Het nieuwe stukje A4 nog niet geprobeerd? Een extra reden om vanmiddag deze uitwedstrijd van de blauwhemden te gaan zien op Sportpark KeenenburgTiendweg 3 in Schipluiden. Scheidsrechter vandaag is S. Isri.

SVV, dat vandaag vrij is in deze competitie met dertien teams, staat op de tiende positie met 9 punten uit 12 wedstrijden. Vanmiddag om 4 uur staat er op Harga een oefenwedstrijd op het programma tegen het team Bonaire.

Lees ook waar er zondag gevoetbald wordt en over de ontwikkelingen bij SVDPW en SVV.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
   

donderdag 21 januari 2016

Vluchtelingenopvang in Schiedam. Hoe zit het precies met de aantallen?

Ongeruste gezichten gisteren op de publieke tribune
SCHIEDAM - In de raadscommissie gisteravond, waarbij de opvang van vluchtelingen in de voormalige school in Nieuwland het onderwerp was dat verreweg de meeste aandacht kreeg, bleek niet bij alle aanwezigen in de zaal (raadsleden, insprekers en toehoorders) volstrekt duidelijk te zijn hoe het 'aantal vluchtelingen dat Schiedam opvangt' dient te worden geïnterpreteerd. We zetten daarom hier een aantal aantallen op een rij, met een toelichting.

20 à 30
De longlist, het aantal mogelijke locaties binnen de gemeentegrenzen dat geschikt zou kunnen zijn voor opvang van 50 vluchtelingen. Bij nadere inventarisatie van die locaties viel het overgrote deel af. Wellicht dat er een shortlist overbleef van zo'n drie locaties. Het schijnt overigens dat de locatie Willem Passtoorsstraat niet op deze shortlist voorkwam.

50
Het aantal vluchtelingen dat in Schiedam opgevangen gaat worden op één locatie; als het aan het college van B&W ligt dus in de voormalige school aan de Willem Passtoorsstraat. Het zal een mix zijn van alleenstaanden; stellen; gezinnen met kinderen. Dit vijftigtal telt mee in het genoemde aantal dat over geheel 2016 opgevangen zal moeten worden van 180 à 190 (zie verder). Het is de bedoeling dat men hier maximaal 2 jaar verblijft en daarna doorstroomt naar een normaal huis. Deze locatie zal maximaal 3 jaar voor opvang gebruikt gaan worden. Zodra er bewoners van de eerste vijftig doorstromen, komt er op deze locatie weer plaatst voor nieuwe instroom. Enzovoort.

90
Het aantal vluchtelingen dat Schiedam op gezag van het Rijk op moet vangen in de eerste helft van 2016.

170
Vorig jaar heeft Schiedam 170 vluchtelingen opgevangen. Dat is dus niet op een 'collectieve' manier gedaan en zal dus relatief onopgemerkt gegaan zijn. Dergelijke individuele opvang gaat wel direct ten koste van de bestaande woningvoorraad.

180 à 190
Het Rijk geeft per halfjaar aan de gemeente op, hoeveel vluchtelingen er in dat halfjaar dienen te worden opgevangen. Voor de eerste helft van 2016 is dat bekend, zoals gezegd 90, voor de tweede helft van 2016 is dat nog niet bekend, maar de verwachting is dat er voor de tweede helft van het jaar 2016 ongeveer eenzelfde aantal bijkomt. Dan zou je dus voor geheel 2016 op 180 à 190 uitkomen.

300
Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) stond aanvankelijk AZC-opvang voor ogen in de gemeenten, waarbij minimaal 300 vluchtelingen opgevangen worden. In later stadium werd er ook een model ontwikkeld waarbij van een AZC-achtige opvang sprake was met zo'n 150 vluchtelingen. Pas december jl. zijn er koepelafspraken gemaakt tussen kabinet en de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) welke afspraken het mogelijk maken dat ook kleinschalige opvang mogelijk is met locaties voor 40 à 50 vluchtelingen. Uit efficiencyoverwegingen is een bepaalde ondergrens noodzakelijk. Zo is het de bedoeling om een huismeester aan te stellen, wat financieel moeilijk haalbaar wordt als de aantallen vluchtelingen per locatie te gering worden. 

Lees ook het verslag van gisteravond, en onze eerdere artikelen over de vluchtelingenopvang in Schiedam:

Onaangenaam verrast

Verslag persbijeenkomst

Persbericht gemeente, integrale tekst 

Géén opvang vluchtelingen in leegstaand bejaardenhuis in Woudhoek 

Opvang vluchtelingen in Woudhoek?Eén van de zes insprekers achter het katheder
We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
  

Jarig Fonds prijst zes organisaties die het verschil maken; om te beginnen De Kroepoekfabriek


door Jan Schrijver, Fonds SV e.o. (tekst), Peter Joore (foto's)


 

VLAARDINGEN/SCHIEDAM -  John Massaar van het jubilerende Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. heeft Renske Verbeek, directeur van De Kroepoekfabriek, vanmiddag verrast met een extra donatie van 10.000 euro. Het Fonds bestaat dit jaar 25 jaar en onderdeel van de festiviteiten is dat zes organisaties in de regio deze extra donatie krijgen. De Kroepoekfabriek heeft de primeur hiervan. De volledig verraste Verbeek weet nog niet waaraan het bedrag besteed wordt. Een bestaande wens is om met muziek naar scholen te gaan bijvoorbeeld voor schoolpleinconcerten.

Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd! Bij de aftrap van het jubileumjaar op donderdag 21 januari maakte directeur John Massaar de plannen van het Fonds voor 2016 bekend. In het karakteristieke kantoorpand aan de Vlaardingse Schiedamseweg vertelde hij onder meer dat het jarige Fonds aan zes organisaties in het Waterweggebied een extra donatie zal geven. Hij voegde de daad bij het woord door De Kroepoekfabriek als eerste te verrassen met een cheque van € 10.000,-.

Het Fonds geeft in 2016 een extra donatie aan zes organisaties die de afgelopen jaren bewezen hebben dat zij voor hun doelgroep het verschil maken. De organisaties krijgen zo een steuntje in de rug om hun goede werkzaamheden ook in de toekomst te kunnen blijven uitvoeren. In iedere sector wordt één organisatie uitgekozen. “Het zijn de stichtingen en verenigingen in onze regio die projecten indienen en het verschil maken voor de inwoners. Daar zijn wij enorm dankbaar voor”, aldus directeur John Massaar.

Renske Verbeek, directeur van De Kroepoekfabriek, mocht de eerste cheque in ontvangst nemen. Het Fonds prijst de Kroepoekfabriek voor haar goede werkzaamheden binnen de sector kunst & cultuur. Samen met een grote groep vrijwilligers realiseert zij vernieuwende projecten waarbij vooral talentontwikkeling een grote rol speelt. Renske Verbeek was overrompeld. “Uiteraard zijn wij heel blij met het extra geldbedrag van maar liefst 10.000 euro, maar dat is het niet alleen. Naast de financiële opsteker, is het ook heel fijn te horen dat we het goed gedaan hebben. Dat de inspanningen van ons team en alle vrijwilligers gewaardeerd worden. Dat is waar we het voor doen!” aldus een enthousiaste Renske.

In de loop van het jaar verrast het Fonds nog vijf organisaties. Welke andere organisaties dit zijn, blijft nog even een verrassing!


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
  

Duivels dilemma, hoe je verkeersveiligheid fietsers, voetgangers, sporters en omwonenden weegt
SCHIEDAM -  In de commissievergadering van de gemeenteraad van afgelopen dinsdag 19 januari 2016 heeft de PvdA Schiedam een standpunt ingenomen over de voorkeur van het college voor de fietsontsluiting sportpark A4. Daarvoor was door kritische omwonenden een alternatief plan gemaakt. Het college stelt dat van dat alternatieve plan een aantal onderdelen in het uiteindelijke besluit is verwerkt.

De PvdA kan zich goed voorstellen dat het de kritische omwonenden niet tevreden stelt, omdat niet het totale alternatief is overgenomen. PvdA-Raadslid Serkan Kilickaya dinsdagavond: "Wij willen best geloven dat het college niet over één nacht ijs is gegaan; en wij willen graag vertrouwen op de deskundigheid van de verkeerskundige advisering. Het punt is: wat is verkeersveiliger? Wat heeft minder risico op overlast? En hoe weeg je verkeersveiligheid van fietsers en voetgangers, sporters en omwonenden? Het is een duivels dilemma om die afweging te maken. En pas in de praktijk zal blijken of de keuze van het college de juiste is! Niemand, ook niet een ander adviesbureau, kan ons garanderen dat zijn of haar oplossing zonder risico is.’’

De PvdA heeft het college het voordeel van de twijfel gegeven maar wel gevraagd of het college bereid is opnieuw naar alternatieven te kijken zodra blijkt dat deze fietsroutes in de praktijk niet blijken te voldoen. Wethouder Houtkamp (D66) heeft dat dinsdagavond bij herhaling toegezegd, stelt Kilickaya (PvdA) en “de praktijk zal moeten uitwijzen of de keuze van het college veilig genoeg is. Dat merken we snel genoeg!”

We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
    

Schiedam blijft zoeken naar locaties vluchtelingenopvang

SCHIEDAM - In de commissievergadering van de gemeenteraad is vanavond de opvang van vluchtelingen in een voormalig schoolgebouw in de Willem Passtoorsstraat in de wijk Nieuwland uitvoerig behandeld. Een zestal direct omwonenden heeft gebruikgemaakt van het spreekrecht. Aan allen was te merken hoe het onderwerp hen emotioneert. De insteek van alle insprekers was gelijkgericht: het noemen van de nadelen van het in het desbetreffende gebouw opvangen van een vijftigtal vluchtelingen.

Niettegenstaande de begrijpelijke emoties, waren de insprekers en de ongeveer twintig op de publieke tribune aanwezige toehoorders bijzonder correct in hun handelwijze en gespreksvoering, waarvoor zij alle lof kregen van verschillende raadsleden.

Omgekeerd was er lof vanaf de tribune - applaus - voor de opmerking van Leefbaar-raadslid Arie Villerius die zich expliciet uitsprak de gekozen locatie niet wenselijk te vinden, te dicht bij het centrum bijvoorbeeld. Inspreker Haag gaf aan, dat locatie Passtoorsstraat als een konijn uit een hoge hoed is gekomen, ofwel dat deze volgens hem niet op de shortlist stond. Haag wil graag weten van de burgemeester welke locaties wel op de shortlist stonden; hij beroept zich daartoe op de Wet openbaarheid van bestuur. Dat de gekozen locatie niet op de shortlist stond, werd buiten de vergadering ook door diverse raadsleden beaamd. In binnenskamers vooroverleg met de raadsleden over mogelijke locaties was er bovendien over gesproken dat bepaalde wijken, gezien de reeds bestaande sociale problemen in de wijken, ontzien zouden gaan worden. Het is een publiek geheim dat dat de wijken waren die met een O en met een N beginnen, meer willen we er niet over zeggen, aldus enkele raadsleden na afloop in de wandelgangen.

De waardevermindering van de koophuizen in de buurt zal voor de kortere termijn (en afhankelijk van wat er na de termijn van drie jaar vluchtelingen opvang met de herontwikkeling van de school gebeurt, mogelijk voor de langere termijn) substantieel kunnen zijn, zei een van de insprekers te vrezen (en wordt mijn WOZ-waarde dan ook verlaagd?) en was ook de - op navraag bij enkele makelaars gestoelde - buiten de vergadering geventileerde mening van raadslid René Janssen. Burgemeester Lamers gaf nog aan dat de zoektocht naar mogelijke locaties weinig goede opties heeft opgeleverd en dat de eigenaar van de voormalige school aan de Willem Passtoorsstraat zelf had aangeklopt met het verhuuraanbod van het gebouw voor dit doel.

De zoektocht naar geschikte locaties gaat overigens verder, aldus Lamers, niet omdat B&W nu twijfelt aan de voorgestelde locatie, maar omdat er op termijn wellicht nog een locatie voor opvang nodig zal zijn. "Dat sluiten we niet uit."  Daarbij zou het aldus Lamers - ten faveure van integratie - het meest ideaal zijn als er mogelijkheden zijn, waarbij een groep van op te vangen vluchtelingen kan wonen in een gebouw samen met reeds gevestigde Schiedammers.

De raadsleden kunnen nog schriftelijke vragen indienen bij B&W over de vluchtelingenopvang. Het debat zal dan komende dinsdag plaatsvinden in de raadsvergadering. Ook dan zal er de mogelijkheid zijn voor de omwonenden om de raadsleden toe te spreken.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
   

woensdag 20 januari 2016

'Te veel Oostblokkers in Oost. Voor elke uitkeringstrekker die stad uitgaat de vlag uit'. Andreas Rose krijgt raad over zich heen

SCHIEDAM - Bij de bespreking in de raadscommissie van het voorstel over de verbetering in de komende jaren van Buurt 15 in Schiedam-Oost, merkte Andreas Rose (Gemeente Belangen Schiedam) op dat er daar te veel Oostblokkers zijn en zei hij dat in de stad de vlag uitgaat voor elke uitkeringstrekker die de stad Schiedam uitgaat. Dat leidde tot de nodige commotie onder de raadsleden en reacties, zoals John Maris (PS): "Hij stigmatiseert hiermee een hele wijk." Een andere reactie: "Het gaat te ver om specifieke bevolkingsgroepen op deze manier te bestempelen." Rose trachtte de commotie te keren, door te zeggen dat hij tenminste zegt, wat de anderen denken. De commotie werd er niet minder door.

Update: Een reactie van Andreas Rose via twitter: 'volgens mij heb ik niet gezegd dat er te veel oostblokkers zijn in Oost. Mijn ouders komen zelf uit Oost Duitsland. Ik zei dat er weinig binding is in wijk Oost mede door instroom van Oost Europanen die overigens wel werken.'


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
  

Wethouder Van Steenderen: vergeet het maar dat we bestaande woonhuizen opkopen in Oost

SCHIEDAM - De gemeente Schiedam gaat in de komende 6 à 7 jaren Buurt 15 in Schiedam-Oost aanpakken: 293 woningen slopen en 148 nieuwe huizen bouwen. Bovendien 73 woningen zullen worden gerenoveerd. B&W heeft het voorstel voor deze aanpak aan de raad gedaan. Nu wordt dit voorstel besproken in de raadscommissie. In Buurt 15 staan ook nu al koopwoningen, ongeveer een derde van de woonvoorraad betreffend. Dat zijn doorgaans panden waaraan het nodige onderhoud gepleegd moet worden. De gemeente kan eigenaren zelfs verplichten om wat te doen aan achterstallig onderhoud, op straffe van boetes. "Maar je kunt van ons toch niet verwachten dat we nu onderhoud gaan plegen, als er om ons heen panden gesloopt worden", zei de heer Van Harte zojuist, gebruikmakend van het burgerspreekrecht. Van Harte is eigenaar van een koopwoning en zit in een werkgroep c.q. klankbordgroep van huiseigenaren. Dat er achterstallig onderhoud is en dat er mankementen zijn, weersprak hij niet. Bevestigde het zelfs: "Vandaag was er weer een lekke gasleiding." En zo is er vaker iets loos, zoals 'ondergrondse explosies'. Van Harte ziet de komende jaren, wonen tussen het gesloop en gehei, niet met genoegen tegemoet. Meer informatie door de gemeente aan de bestaande huiseigenaren in de buurt lijkt hem wenselijk. "Ons wordt gewoon medegedeeld, dat als een tegen ons pand aanliggend huis wordt gesloopt, de wand 'zo en zo' wordt afgewerkt. Het wordt niet overlegd dus, maar medegedeeld." Petra Zwang (PvdA) prees Van Harte voor zijn doorzettingsvermogen om in deze wijk te wonen en blijven, incluis zijn positieve inzet in een werkgroep. Hij vond ook een willig oor bij Leefbaar-raadslid Arie Villerius, die aangaf dat hij zich zou gaan inzetten voor het adequate informeren door de gemeente van de huidige huiseigenaren. Wethouder Van Steenderen ontnam Van Harte c.s. de illusie dat de gemeente dan maar de bestaande huizen gaat opkopen. We zijn al zo'n acht jaar bezig om in goed overleg met de eigenaren om hen te stimuleren tot het opknappen in die gevallen dat dat noodzakelijk is. De eigenaren moeten hun eigen verantwoordelijkheid oppakken en niet afschuiven op de gemeente.

We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
 

Verliest Schiedam hoogst spelende voetbalclub? Trekt SVDPW zich terug uit competitie?

De nieuwe stand van 1B die VoetbalRotterdam.nl publiceert
VOETBAL - SVDPW is binnen enkele jaren onder leiding van trainer Toon Wolters uit de laagste regionen van het amateurvoetbal opgeklommen naar de eerste klasse, waarin de promovendus nu halverwege het seizoen op de 11e plaats staat en nog drie teams onder zich heeft. De 12 punten uit 13 wedstrijden werden vooral in de eerste fase van de competitie gepakt, de laatste weken leverden redelijk spel maar weinig wedstrijdpunten. Aanstaande zondag staat de hervatting van de competitie op het programma, met voor de Schiedammers de uitwedstrijd tegen DRL. Het is echter maar de vraag of die wedstrijd gespeeld zal gaan worden. Als wij de berichten in de media mogen geloven, trekt SVDPW zijn selectie-elftallen per eerstvolgende speeldatum uit de competities terug. Op de site van de KNVB wordt hiervan nog geen melding gedaan; daar staat de wedstrijd gewoon nog in het schema. Dat het rommelt binnen SVDPW is inmiddels wel doorgedrongen tot de Schiedamse voetbalwereld. Ten gevolge van de herziening van sportpark Harga moet SVDPW een ander onderkomen zoeken. Eind vorig jaar leek alles in kannen en kruiken te zijn, met een beoogde verhuizing naar het HBSS complex. De zaterdagclub HBSS en de zondagclub SVDPW die samen voor een betere benutting van het HBSS complex zouden kunnen zorgen; iedereen blij, zo leek het. Dat trainer Toon Wolters volgend jaar, na vijf succesvolle jaren als trainer, niet zou verlengen, stond al langer vast en een opvolger is reeds gevonden in de oud-prof Koos Waslander. Het gerommel werd duidelijk begin januari met het plotselinge aftreden van voorzitter Ben van Delden, die alles bij elkaar, met een tussenpauze, al zo'n tiental jaren de voorzittershamer hanteert. Er circuleren allerlei geruchten, zoals bijvoorbeeld dat een groep leden de overgang naar HBSS niet ziet zitten, en er meer voor voelt om naar SVV over te stappen. Geruchten die we niet bevestigd krijgen. Bij SVDPW houden betrokkenen de lippen stijf op elkaar. Het schijnt zo te zijn dat de club financieel in het krijt staat bij de gemeente. Zou er sprake zijn van een technisch failliet gaande club en of van een te grote leegloop van leden? Het blijft gissen. De berichten dat de selectieteams per eerstvolgende competitiedatum worden teruggetrokken, en dat voor de overige elftallen zo spoedig mogelijk een besluit genomen zal worden 'daar de gevolgen voor de gehele vereniging gelden', zo lezen wij, doen ons het ergste vrezen.

Volgende week woensdag, de 27e januari, 's avonds om half acht staat er in het clubhuis van SVDPW een algemene ledenvergadering op het programma. "Alle leden, gaan naar die vergadering, laat op een democratische avond je stem en mening horen," doet één van de leden van SVDPW een oproep op Facebook. 

Ooit speelde SVV Eredivisie, nu vierde klasse, zowel op zaterdag als op zondag. De club met nog altijd de mooiste tribune van Schiedam. Het zou niet verbazen, dat als SVDPW geen elftallen meer in de wei kan brengen, een deel van die selectiespelers en een deel van andere SVDPW-leden volgend seizoen hun nieuwe voetbalthuis zullen gaan vinden bij SVV. Rood-Groen dus in plaats van Oranje. We zullen zien. Maar triest is het wel voor alles wat er de afgelopen jaren bij SVDPW is opgebouwd. Nota bene begin deze maand nog aanwezig bij de uitreiking van de Schiedamse sportprijzen als genomineerd voor de sportploeg van het jaar 2015.We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

dinsdag 19 januari 2016

Stelselmatige aanpak van bedrijven die bovenwereld en onderwereld vermengen

Dinsdagavond zes uur, Spaanse polder, een verlaten straat
SCHIEDAM/ROTTERDAM - Het heeft geen zin om hier criminele activiteiten te beginnen; wij zitten er bovenop. Dat is de boodschap die de gemeenten Schiedam en Rotterdam indringend willen afgeven aan bedrijven met dubieuze bezigheden op de bedrijventerreinen van Spaanse Polder en 's-Graveland. Beide gemeenten zijn nu ongeveer een jaar bezig om die bedrijven, die onderwereld en bovenwereld vermengen, boven op de nek te zitten. Accent lag op autobedrijven. Nu is het tijd voor fase 2 in de aanpak: meer soorten bedrijven in de gaten houden en meer naar buiten treden met de gekozen aanpak. Het signaal is duidelijk: we laten gezonde bedrijven niet ondermijnen door dubieuze ondernemers.


"Als je me vraagt: moet je je nou onveilig voelen in de Spaanse Polder en in 's-Graveland, dan zeg ik: nee dat niet. Maar we lopen er wél tegen verborgen criminaliteit aan," aldus burgemeester Cor Lamers. Hij is de trekker van het gezamenlijke project van de gemeenten Schiedam en Rotterdam om de tegen elkaar aanliggende bedrijventerreinen Spaanse Polder en 's-Graveland wat die verborgen criminaliteit betreft veiliger te maken. Bedrijven die criminele activiteiten ontplooien moeten weten dat ze niet welkom zijn, goedwillende bedrijven daarentegen temeer dat zij zeer welkom zijn in dit voor de gehele regio economisch belangrijke gebied, waar tussen de 15 en 20 duizend mensen emplooi vinden. "We zijn er zeker niet op uit om zoveel mogelijk bedrijven te straffen of te sluiten. Maar wel om de bedrijventerreinen gezond te houden. Bedrijven die goed bezig zijn, willen we ondersteunen." Zodoende moet het voor de bedrijven die zich met normale bedrijvigheid bezighouden, aantrekkelijker worden om te investeren, zowel voor de reeds gevestigde bedrijven als voor nieuw te vestigen bedrijven. Bedrijven beginnen de resultaten van de aanpak al te zien, ze reageren positief op de aanpak, aldus Lamers, die ook wees op een markante nieuwkomer in de Spaanse Polder, de gerenommeerde vishandel Schmidt.

Schmidt Zeevis, een nieuwe parel in de polder
De gezamenlijke aanpak van de 'verborgen criminaliteit' op deze bedrijventerreinen ging een klein jaar geleden van start. In deze periode heeft de nadruk gelegen op controle van garage- en auto(verhuur)bedrijven, met uitzondering van de gerenommeerde merkdealerbedrijven. Bij verschillende gecontroleerde bedrijven werden gestolen auto's aangetroffen dan wel auto-onderdelen die van diefstal afkomstig waren. De burgemeester noemde bijvoorbeeld een afgelopen zomer in de pers gekomen geval waar ruim vijftig voor de handel beschikbare onderdelen waren terug te voeren op gestolen auto's. "Voor ons voldoende om die zaak aan te pakken", aldus Lamers. Of een geval van een bedrijf waar alle aanwezige Tom-Toms aan te merken waren als uit diefstal afkomstig. De techniek maakt tegenwoordig veel mogelijk op dit gebied. Bovendien zijn bedrijven die tweedehands onderdelen verkopen eraan gehouden in een register bij te houden waarvan de waar afkomstig is. De burgemeester hield een slag om de arm in zijn berichtgeving over het aantal acties tegen malafide bedrijven. "Tussen de twintig en veertig." Ook werden bij een bedrijf meerdere steekwapens onder de toonbank aangetroffen. Voor de handhavers voldoende om het bedrijf in het slot te gooien. De rechter vond dat nogal erg voortvarend, zo keek Lamers op dit geval terug, waarbij hij echter duidelijk maakte dat er ook in volgende vergelijkbare gevallen voor een zelfde voortvarendheid gekozen zal worden.

Daarnaast werden enkele illegale wietplantages ontmanteld, in grootte variërend van 3.000 tot 10.000 planten. Deze 'groene criminelen' maken er een gewoonte van om illegaal gas en stroom te gebruiken. De eigenaren van loodsen waarin door hun huurders de hennepplantages zijn ondergebracht, zijn veelal te goeder trouw. "We proberen die eigenaren te helpen. Hoe ruim je het op? Hoe voorkom je het in de toekomst? Hoe vaak mag je als eigenaar je gezicht laten zien in het pand dat je verhuurt?"
Maar ook in een andere branche dan deze verboden tuinbouw, werd een ondernemer betrapt op diefstal van gas en stroom. In sectoren van de bedrijfsterreinen met oudere panden en panden met veel achterstallig onderhoud, komt verborgen criminaliteit relatief vaker voor. De meeste bedrijven hebben de grond in erfpacht; de gemeenten hebben daardoor als uiterste maatregel de mogelijkheid om het erfpachtcontract te ontbinden. Dat heeft als bijkomend voordeel dat dergelijke terreinen dan opnieuw kunnen worden ontwikkeld. Eer het zover is hebben de instanties een breed scala aan mogelijk te nemen maatregelen, te meer omdat aan de controleacties behalve door de politie wordt meegewerkt door Openbaar Ministerie, Douane, UWV, Landelijke Informatiedienst Voertuigcriminaliteit (LIV), inspectiedienst SZW, DCMR, Brandweer, Belastingdienst en gemeentelijke diensten van Rotterdam en Schiedam. Specifiek op de autobranche gericht zijn ook de RDW en verzekeraars aangehaakt.

"We hebben in het eerste jaar van de gezamenlijke aanpak het nodige in kaart gebracht. We gaan stelselmatig en gericht verder met het controleren. Bijvoorbeeld straat voor straat. Soms kleinschalige acties met zo'n acht handhavers, maar ook acties met inzet van veel meer handhavers waarbij we een gebied kunnen afzetten en de bedrijven dan minutieus doorlopen. We willen constant weten wat er speelt. We maken mee dat we een bedrijf in een straat controleren, dat een paar weken later aan de andere kant van de straat blijkt te zitten. Ook wij moeten dus bezig blijven," aldus Lamers.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

maandag 18 januari 2016

SP is bang dat Decathlon overige detailhandel verdringt; gemeente heeft die angst niet

Try & buy concept voorkomt branche-vervaging
SCHIEDAM - De gemeente Schiedam wil op Harga-Noord grootschalige detailhandel, met name een vestiging van sportgigant Decathlon. De provincie is echter tegen, maar de minister vóór. De SP heeft vragen gesteld aan het college van B&W over de detailhandel op Harga-Noord, want deze fractie heeft angst voor verdringing van de bestaande Schiedamse detailhandel.
Zoals gezegd heeft de provincie Zuid-Holland afwijzend gereageerd op de mogelijkheid van een Schiedamse Decathlon-megavestiging aan de rand van de stad, maar de minister heeft vervolgens laten blijken hier anders over te denken. Om de plannen voor de vestiging van Decathlon in gang te zetten, gaat de gemeente nu aan de raad voorstellen het bestemmingsplan te wijzigen. De vraag van de SP-fractie luidt: "Er is sprake van minimaal 5000 m2 voor (sport)detailhandel. Deelt het college de zorg van de SP dat er verdringing kan zijn voor de overige detailhandel in Schiedam. Zeker gezien de branchevervaging die de laatste jaren bij de detailhandel heeft ingezet. Hoe denkt het college dit te voorkomen? Hoe groot is kans dat de provincie alsnog aan het langste eind trekt? En wat is dan het alternatief?"

Het antwoord van het college: "Wij delen uw zorg niet dat het toelaten van grootschalige detailhandel
in sportartikelen op Sportplaza Harga leidt tot verdringing van overige detailhandel in Schiedam. Bij de voorbereiding van het bestemmingsplan zijn de effecten van de komst van deze detailhandel op de winkelcentra in de omgeving onderzocht. Conclusie van dit onderzoek is dat in de regio marktruimte is voor dergelijke detailhandel en dat vestiging van dergelijke detailhandel er niet toe leidt dat het functioneren van de bestaande centra in het gedrang komt. Dit neemt niet weg dat er voor een individuele winkelier wel sprake kan zijn van verdringing. Dit betreft echter de marktwerking die ook los van de ontwikkeling van Sportplaza Harga kan optreden. Tegenovergesteld blijkt uit vergelijkbare situaties dat de komst van dergelijke grootschalige detailhandel in sportartikelen juist weer ruimte biedt voor sportspeciaalzaken. Ook moet hierbij de behoefte van de consument genoemd worden.  
De wijze waarop de regels van het bestemmingsplan zijn ingestoken, waarbij uitsluitend grootschalige detailhandel in sportartikelen is toegelaten mits wordt voldaan aan een minimale vloeroppervlakte en voorzieningen voor try & buy aanwezig zijn, maakt enerzijds dat branchevervaging wordt voorkomen, maar voorkomt anderzijds ook dat zich op Sportplaza Harga een winkel vestigt die zou kunnen worden ingepast in de bestaande winkelcentra."

"De kans dat de provincie aan het langste eind trekt achten wij klein. Reden hiervoor is dat het provinciale standpunt inzake detailhandel ernstig onder druk staat. Enerzijds is de provinciale verordening inzake detailhandel op dit onderdeel door de Kroon geschorst, omdat de Kroon voorshands meent dat het provinciaal beleid in strijd is met het nationaal en Europees recht. Deze twijfel wordt gedeeld door de hoogste bestuursrechter, de Raad van State, aangezien deze op vergelijkbare gronden vragen heeft gesteld aan het Europees Hof van Justitie. Dit alles maakt dat wij van mening zijn dat het bestemmingsplan aan alle wettelijke kwalificaties voldoet en dat het bestemmingsplan daarmee ook een kritische rechterlijke toetsing zal doorstaan. Om dit te onderbouwen is een aanvullend onderzoek naar de ruimtelijke effecten van sportdetailhandel op deze locatie toegevoegd aan het bestemmingsplan (Bijlage 1 - Ruimtelijke effecten grootschalige detailhandel in sport). Dit rapport toont aan dat het bestemmingsplan voldoet aan de provinciale verordening zoals die is komen te luiden na de schorsing door de Kroon. Zie hierover ook brief van het college d.d. 16 december 2015. Het bestemmingsplan biedt naast grootschalige detailhandel in sportartikelen ook ruimte aan diverse andere functies (door de provincie toegelaten vormen van detailhandel, horeca, hotel, (para)medische voorzieningen, persoonlijke en zakelijke dienstverlening en een sportschool). Het gebied kan, indien de bepaling inzake grootschalige detailhandel onverhoopt de eindstreep niet haalt, hiermee worden ingevuld."We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.