De Schiedammer Online

zaterdag 21 november 2020

Landelijk toename besmettingen, in Schiedam en Vlaardingen daling

SCHIEDAM - Er zijn vandaag 6093 positieve coronatests gemeld voor heel Nederland tegen gisteren 5974. In Schiedam was er wel een daling: vandaag werden door het RIVM 47 positieve tests van Schiedammers gemeld tegen gisteren 55. 


Ook in Vlaardingen zien we een daling van 47 gisteren naar 35 vandaag gemeld.

Vandaag worden twee nieuwe ziekenhuisopnames van Schiedamse coronapatiënten gemeld, tegen gisteren 0, maar eergisteren 6. Voor Vlaardingen werd vandaag 1 ziekenhuisopname gemeld (gisteren 0, eergisteren 1).

Vandaag worden door het RIVM voor het land 48 overleden coronapatiënten gemeld (van wie 1 Vlaardingse patiënt) tegen gisteren 51 (van wie 1 Vlaardingse patiënt) en eergisteren 82 (van wie 1 Schiedamse patiënt). 

Foto: ook vandaag zaterdag de 21ste november was het de hele dag druk in de teststraat aan de Fokkerstraat in Schiedam, net voor vier uur reden de laatste personen naar binnen om te worden getest

Goudwisselkantoor gaat komende week open

SCHIEDAM - Deze week werd er nog druk verbouwd en ingericht in het winkelpand op de hoek van de Lange Nieuwstraat en de Oranjestraat in Schiedam. Na het weekend wil op dit markante punt het Goudwisselkantoor zijn nieuwe vestiging openen. 


Bij deze winkel kun je dan goud en zilver verkopen voor euro's. Het kan gaan om dit edelmetaal in de vorm van munten of in sieraden of als baren.

Het bedrijf heeft meer dan honderd verkooppunten, met bijvoorbeeld in de regio vestigingen in Rotterdam en Delft. 

In het pand was laatstelijk kort een witgoedhandel gevestigd en daarvoor enkele jaren Stichting De Spellenfabriek. Ooit was er een zelfbedieningswinkel van Albert Heijn in gevestigd, dat was de allereerste zelfbedieningswinkel van Albert Heijn in ons land. 

Het adres van Goudwisselkantoor in Schiedam is:
Oranjestraat 3 - 5
3111 AM Schiedam



Met harddrugs op scooterend door het rode licht

SCHIEDAM - Gisteren reed iemand, naar later bleek onder invloed van harddrugs, met een scooter door rood licht op de Gerrit Verboonstraat in Schiedam. De politie hield de bestuurder staande. Deze bleek geen rijbewijs te hebben. De persoon werd voor bloedonderzoek meegenomen naar het politiebureau.  


De Politie Schiedam meldt over het voorval: "Aandacht vragen is aandacht krijgen. Het  is niet handig om door het rode verkeerslicht te rijden als je niet in het bezit bent van een rijbewijs en vermoedelijk ook nog eens onder invloed bent van verdovende middelen! Op vrijdagavond 20 november reed een scooterrijder door het rode verkeerslicht op de Gerrit Verboonstraat in het centrum van Schiedam. 

Tijdens controle bleek de bestuurder niet in het bezit te zijn van een rijbewijs en daarnaast gaf het gedrag en de uiterlijke kenmerken van bestuurder aanleiding om een onderzoek te doen naar eventueel verdovende middelen gebruik. Uit de daaropvolgende speekseltest bleek dat bestuurder kennelijk onder invloed was van harddrugs. Hierop werd bestuurder aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een bloedonderzoek. De exacte uitslag hiervan zal binnenkort aan de bestuurder bekend worden gemaakt. Voor de andere feiten is proces-verbaal opgemaakt."


Opnieuw ernstig vervuilde woning verwarde persoon

SCHIEDAM - In Schiedam Groenoord werd zes maanden geleden wegens ernstige vervuiling een woning door de gemeente schoongemaakt. Nu blijkt de woning opnieuw vervuild te zijn. De juiste hulpverlening is niet op gang gekomen, aldus wijkagent Fred Bravenboer.


Fred Bravenboer, wijkagent voor Schiedam Groenoord, meldt: "Vanmorgen naar aanleiding van klachten van omwonenden een bezoek gebracht bij een verward persoon waar de gemeente Schiedam zes maanden geleden de woning heeft schoongemaakt in verband met ernstige vervuiling. Helaas: weer terug bij af. Juiste hulpverlening komt niet op gang."

'Goed zo', Lia Kastelijn is met haar modewinkel weer terug op de Hoogstraat

SCHIEDAM - Sinds enkele dagen is er nieuw leven gekomen in enkele winkelpanden aan het begin van de Hoogstraat in Schiedam. Lia Kastelijn heeft in de panden Hoogstraat 14 tot 18 haar damesmodewinkel 'Goed zo' geopend.


Lia Kastelijn is met haar 'Goed zo' geen onbekende in Schiedam. Gedurende zeven jaar kon je haar met deze winkel vinden aan de Hoogstraat 163 in Schiedam, bij de oudere Schiedammers bekend als het voormalige pand van muziekwinkel Hakkert. Twee jaar daarvoor dreef ze haar winkel in een pand naast het 'Hakkert-pand'. Ook heeft Kastelijn een winkel aan het Liesveld in Vlaardingen.

Op haar visitekaartje staat 'Goed zo, Tweede kans kleding'. Lia geeft aan gespecialiseerd te zijn in de verkoop van gedragen en nieuwe exclusieve kleding. 

Het was aanvankelijk de bedoeling dat modewinkel Vie ó Vito zou verhuizen van de Hoogstraat 109 naar de Hoogstraat 14-18. 



Boetes en inbeslagname wegens vuurwerkoverlast in Schiedam Woudhoek

SCHIEDAM - Gisteravond is een gezamenlijk actie gehouden door de boa's van het team Toezicht & Handhaving van de gemeente Schiedam en de Politie Schiedam in Schiedam Woudhoek. Er werden twaalf processen-verbaal uitgeschreven.


De twaalf processen-verbaal werden onder meer uitgeschreven in verband met de corona-noodverordening, wegens vuurwerkoverlast, wegens het onnodig ophouden en voor verkeersovertredingen. Dat meldde het team Toezicht & Handhaving vrijdagavond.

Vannacht voegde het team Toezicht & Handhaving hier nog aan toe: "Bij gezamenlijk actie met Politie Schiedam in Schiedam Woudhoek een persoon staande gehouden in verband met het afsteken van illegaal vuurwerk. Bleek thuis nog meer vuurwerk te hebben liggen. Alles in beslag genomen en proces verbaal opgemaakt."

Bron foto's: team Toezicht & Handhaving




Bekijk 50.000 foto's online in beeldbank Gemeentearchief Schiedam

SCHIEDAM - Het Gemeentearchief Schiedam heeft een mijlpaal bereikt; de grens van 50.000 beelden in de beeldbank is overschreden. In 2003 kwam de 25.000ste foto in de beeldbank.

De Schiedamse beeldbank toont gedigitaliseerde foto’s, prenten en tekeningen uit de collectie en is samen met de krantenbank een van de populaire voorzieningen van het gemeentearchief.

Vanaf het moment dat de gemeente in 1897 serieus werk maakte van archiefbeheer en een gemeentearchivaris aanstelde, zal een begin zijn gemaakt met het verzamelen van plattegronden en kaarten – de topografisch-historische atlas. Foto’s waren er ook al, maar deze nieuwe techniek was voor vakfotografen en enkele rijken. De oudste foto in de collectie is uit 1862, van een tentoonstelling van vee en pluimvee op het Doeleplein. De foto is als prentbriefkaart uitgegeven door de Schiedamse fotopionier Jan van Diggelen en onder nummer 03189 te zien in de beeldbank. 

Door het gemeentearchief werden fotoafdrukken op karton geplakt en op nummer bewaard. De beschrijvingen stonden op kleine fiches met corresponderende nummers. Onderzoekers of nieuwsgierigen die prentbriefkaarten of foto’s wilden zien, moesten naar de studiezaal komen. Die fotocollectie, ongeveer 20.000 stuks, werd gescand en in 1997 ingevoerd en beschreven in het eerste digitale systeem genaamd ‘skopeo’. Ook die was alleen bij het gemeentearchief in te zien, in maart 2010 kwam er ook een online versie. 

Die eerste lichting was gescand om te tonen op beeldschermen in wat we nu een lage resolutie zouden vinden, dus in de loop van de tijd zijn deze bijna allemaal opnieuw gescand en vervangen. Toen er betaalbare scanners op de markt kwamen, is het gemeentearchief zelf fotoafdrukken, (glas)negatieven en dia’s gaan digitaliseren. Een andere grote verandering was de opkomst van digitale fotografie. Hiervoor zijn in de archiefwereld ook methodes ontwikkeld om ‘digitaal geboren’ bestanden voor lange tijd te bewaren. De collectie groeit gestaag, zoals bijvoorbeeld recent met foto’s van ‘Schiedam in coronatijd’. Het gemeentearchief houdt zelf ook actief veranderingen in het stadsbeeld bij. 

Het vaakst voorkomende gebouw in de beeldbank is de Grote kerk. Niet verrassend, want de kerk ligt centraal en de toren is vanuit het hele centrum te zien. Het meest voorkomende bedrijf is Wilton-Fijenoord met 1461 gerelateerde beelden, gevolgd door Gusto met 1200 beelden.  

De meest voorkomende fotografen zijn Jan Roovers met bijna 4550 foto’s, Roel Dijkstra met 3350 beelden en Marjanne Statema met 1137 foto’s. Er zijn veel persfoto’s voor de diverse Schiedamse (edities van) kranten en tijdschriften van Maltha fotografie of Huize Brabant, maar ook schoolfoto’s, familieportretten, luchtfoto’s, stadsbeelden en straatfoto’s door de Dienst Gemeentewerken, documentatiefoto’s van restauraties en opgravingen, en ga zo maar door. In de beeldbank zijn 1750 plattegronden, prenten, schilderijen en tekeningen opgenomen. De meeste tekeningen in de beeldbank zijn van Octave de Coninck, gevolgd door ontwerptekeningen van de gebroeders Henderickx. 

Foto: Vrijwilliger Siem Dongelmans in het fotodepot van het gemeentearchief aan het Stadserf met een foto uit 1997 (beeldnummer 39264) van archiefmedewerker Siem Dongelmans in de fotokluis van het Gemeentearchief aan de Korte Haven


vrijdag 20 november 2020

Burgemeester Lamers bedankt 5800 ondernemers in Schiedam en draagt een gedicht voor

SCHIEDAM - Elke derde vrijdag van november is het de Dag van de Ondernemer. De burgemeester van Schiedam bedankt de ongeveer 5800 ondernemers die onze stad rijk is. Hij doet dit door middel van deze videoboodschap.


"Een dag om aandacht te geven aan het belang van ondernemers in Nederland en dus ook in Schiedam. Dit jaar is het extra belangrijk om de ondernemers te bedanken voor hun doorzettingsvermogen, creativiteit en lef. Omdat de burgemeester niet langs de circa 5.800 ondernemers in Schiedam kan, maakte hij een videoboodschap waarin hij ze allemaal bedankt", aldus de gemeente.

‘‘In normale tijden is dit een dag om te vieren. Nu hangt de vlag er anders bij. Dit is een tijd waarin veel ondernemers zorgen hebben. Zij staan voor grote uitdagingen. Er is tijd, inzet en energie nodig om de blik positief op de toekomst te richten. Iets wat ondernemers van nature doen, maar dat nu extra onder druk staat", aldus burgemeester Cor Lamers. ‘‘Door de  inspanningen van de Schiedamse ondernemers blijven wij vertrouwen op een mooie toekomst voor onze stad. Daarvoor wil ik de ondernemers bedanken. Ik spreek mijn waardering voor hen uit in een videoboodschap.’’

In de video draagt de burgemeester een gedicht voor van stadsdichter Yvette Neuschwanger. In het gedicht staat hij stil bij de flexibiliteit, creativiteit en kracht die de Schiedamse ondernemers de afgelopen periode hebben laten zien. Aan de video werkten verschillende Schiedamse ondernemers mee. Zij laten zien hoe zij in deze bijzondere tijd denken in oplossingen.

Alle Schiedamse ondernemers ontvangen vandaag een kaart met een boodschap van de burgemeester en een QR-code naar de videoboodschap. Het is een initiatief in samenwerking met ondernemershuis SHOP. De video is te zien op schiedam.nl/dag-van-de-ondernemer.

Over Dag van de Ondernemer
MKB-Nederland vindt dat ondernemers respect verdienen voor hun inzet en dat er een moment moet zijn waarop aandacht wordt gegeven aan het belang van ondernemers voor Nederland. Een dag waarop we het ondernemerschap vieren en ondernemers bedanken voor hun durf en doorzettingsvermogen. Meer informatie op www.dagvandeondernemer.nl


donderdag 19 november 2020

Wie wordt de tijdelijke vervanger van zieke wethouder Marcel Bregman?


SCHIEDAM - Burgemeester Cor Lamers heeft in overleg met wethouder Marcel Bregman de Schiedamse fractie van D66 gevraagd een kandidaat voor te dragen, die de werkzaamheden van wethouder Bregman (foto) tijdelijk kan overnemen.

Wethouder Bregman is sinds eind september wegens oververmoeidheidsverschijnselen met ziekteverlof. In de afgelopen periode was niet vast te stellen hoelang hij afwezig zou zijn. Inmiddels is op basis van medisch advies duidelijk dat de wethouder zijn werkzaamheden niet binnen drie maanden kan hervatten.

Op grond van de Gemeentewet is het mogelijk om wethouders die langer dan 16 weken met ziekteverlof zijn tijdelijk te vervangen. In het belang van de stad vindt het college dat de werkzaamheden binnen de portefeuille van wethouder Bregman met volle aandacht moeten worden voortgezet. Daarom heeft burgemeester Lamers de fractie van D66 gevraagd om een voordracht voor een tijdelijke vervanger. 

De procedure hiervoor wordt zo spoedig mogelijk in gang gezet. Na voordracht van de kandidaat zal de gemeenteraad overgaan tot de gebruikelijke benoemingsprocedure. Het is de bedoeling dat die in december plaatsvindt. Ondertussen wordt het ziekteverlof van de heer Bregman verlengd.

"Het college wenst de heer Bregman een spoedig herstel toe en hoopt hem over een aantal maanden weer in het college van burgemeester en wethouders te verwelkomen", aldus het persbericht van de gemeente Schiedam van hedenavond.

N.B. redactie:
Fractievoorzitter van D66 Schiedam is John van Sliedregt. Vandaag heeft John van Sliedregt afscheid genomen van zijn werkgever Rabobank waar hij ruim 28 jaar heeft gewerkt en bij welke werkgever hij formeel 1 december 2020 uit dienst gaat. Hij is qua beschikbaarheid dus een mogelijke kandidaat. Raadsleden zijn verder Anouschka Biekman (zelfstandig ondernemer), Arjen Kuin (Procestechnoloog/accountmanager bij Brunel) en Jarie Lourens (onder meer woordkunstenaar en spokenword artist). Opvolgend raadslid is Zulfikar Güler (docent wis- en natuurkunde). De vervanger hoeft echter niet uit de huidige raadsleden te komen. Zo werd bijvoorbeeld AOV-wethouder Catelijne de Groot tijdens deze raadsperiode vervangen door de niet uit de raad afkomstige Duncan Ruseler.

Op dit moment heeft, volgens zijn LinkedIn-profiel, voormalig D66-wethouder Marcel Houtkamp geen opdracht of dienstbetrekking. 

Update:
John van Sliedregt heeft desgevraagd laten weten deze functie niet te ambiëren. "We gaan binnen D66 op zoek naar een goede kandidaat. D66 is gelukkig een grote landelijke partij met veel ervaren bestuurders. Meer kan ik nu nog niet zeggen. Hopelijk over een paar weken wel", aldus Van Sliedregt.

Schiedam op het randje

SCHIEDAM - De Historische Vereniging Schiedam (HVS) bestaat 45 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum ontvangen alle leden binnenkort via de post een kunstwerkje op de deurmat. 


Speciaal voor HVS-leden schilderde Jacques Tange een huiselijk tafereeltje, getiteld ‘Op het randje’ in zijn unieke kleur Schiedam Blue. Het eerste exemplaar heeft de kunstenaar samen met Dorothé Sommandas (foto), bestuurslid HVS, donderdag 19 november aan wethouder Duncan Ruseler (foto) overhandigd (foto onder is fragment uit video door Jan Willem de Boer). 


Jan Willem de Boer van JW TV Schiedam was erbij en interviewde Dorothé Sommandas, Duncan Ruseler en Jacques Tange. Je kunt de video op YouTube starten door de afbeelding hieronder aan te klikken.


Het 45-jarig bestaan zou dit najaar worden gevierd met een gevarieerd programma in het Wennekerpand. Zoals veel activiteiten moest dit jubileumfeest echter worden geannuleerd in verband met bestrijding van het corona-virus. Om het jubileum niet ongemerkt voorbij te laten gaan heeft het HVS-bestuur in samenwerking met kunstenaar Jacques Tange een alternatief jubileumcadeau bedacht.   

Jacques Tange schilderde een huiselijk tafereeltje, duidelijk gesitueerd in Schiedam, in zijn unieke kleur Schiedam Blue. Een ode aan Schiedam en met een knipoog naar Delfts blauw. Het kommetje verwijst naar een historisch verhaal achter Schiedam Blue, passend voor een cadeau van de historische vereniging.

Het is een kommetje zoals plateelschilder Arent Klos eind achttiende eeuw gemaakt zou kunnen hebben. Deze schilder van Delfts aardewerk richtte in augustus 1779 een verzoekschrift aan het Schiedamse stadsbestuur voor het oprichten van een aardewerk- en plateelfabriek. Volgens Belinda Tange, die onderzoek gedaan heeft naar Arent Klos, stond zijn keramiekfabriek bij de Varkenssluis, later de Hoofdbrug genoemd. “Deze Arent Klos had een geheim recept waarmee hij keramiek sterker kon maken dan het Delftse aardewerk. Men kon ook koken en braden in het aardewerk. Met behulp van geldschieters zoals Bernard Johan Pilat van Bulderen en Willem van Olfen kon hij de fabriek ‘De Onderneeming’ openen. De kleur blauw die hij gebruikte, is niet te vergelijken met de Delftse producten uit die tijd en was meer flets-blauw of flets-paars. Net als Jacques deed hij waarschijnlijk een ‘puntje’ rood bij het blauw.”

Overigens moest Arent Klos al na anderhalf jaar opstappen vanwege drankmisbruik, volgens de overlevering officieel vanwege nalatigheid en plichtsverzuim. De aardewerkfabriek draaide zonder Klos tot 1785 verder. Circa 20.000 voorwerpen werden verkocht. Slechts een handjevol producten, die aan Arent Klos kunnen worden toegeschreven, bestaat nog: twee voorwerpen bevinden zich in het Rijksmuseum, en twee voorwerpen behoren tot de Schiedamse historische collectie van het Stedelijk Museum Schiedam.

Jacques Tange heeft nu in zijn Schiedam Blue een eigen versie van een kommetje van Arent Klos geschilderd. Het werk is getiteld ‘Op het randje’, refererend aan de plaats waar de ‘Onderneeming’ stond, aan de rand van de stad en aan de ‘loopbaan’ van Arent Klos in Schiedam.

Tange (1960, Vlissingen) heeft in zijn lange loopbaan een groot aantal mensen weten te betoveren met zijn kunst. Zo werd hij gevraagd om de officiële poster van het Kerstcircus in Carré te ontwerpen, wilden The Rolling Stones hun hotelkamer vol laten hangen met zijn werk en heeft zelfs het Koningshuis een Tange aan de muur. In 2005 kreeg Jacques de Nederlandse award voor ‘Kunstenaar van het jaar’ en heeft hij onlangs de award voor ‘Best in Show’ tijdens de Taiwan Art Fair ‘Art Revolution Taipei’ ontvangen.

De Historische Vereniging Schiedam is opgericht in najaar 1975 op initiatief van Cees van der Geer, Ria Janse en Frans Geerdes. Ruud Poels was lid nummer vier. Inmiddels heeft de vereniging circa 1.000 leden.

'Van gas los in Schiedam Groenoord' is meer 'het college van god los'

SCHIEDAM - 'Van gas los in Groenoord', dat is meer 'het college van god los'. Dat vindt raadslid Maarten Reuderink van OuderenPartij Schiedam van de plannen van het college van B&W om de woningen in Groenoord om te vormen tot woningen die geen gebruik meer maken van aardgas maar die afhankelijk zijn van andere energiebronnen.

Alleen de gemeenteraad kan dit nog tegenhouden, en als de huidige gemeenteraad dit niet tegenhoudt, dan kan alleen de kiezer het via de eerstkomende raadsverkiezingen nog tegenhouden. Dat is een kritische noot die Reuderink kraakt in gesprek met Jan Willem de Boer van JW TV Schiedam.

Ook geen goed woord heeft Reuderink over voor de plannen om betaald parkeren in Schiedam in te voeren voor elke wijk ten zuiden van de snelweg A20. "Iedereen gaat betalen voor de hobby van GroenLinks", vindt Reuderink. In het college zit onder meer ook de VVD. GroenLinks mag dus groen bezig zijn en de VVD-ers mogen bouwen tot ze scheel zien. De rest van het college zit er maar een beetje bij, zo schetst Reuderink het huidige college.

Over bouwen gesproken: en wat hebben we eraan dat er in Schieveste huizen van 20 m2 worden gebouwd voor studenten uit Delft? En wat hebben we aan veel te dure woningen die worden gebouwd voor bewoners die geacht worden nauwelijks autobezit te hebben?  Die bewoners hebben echt wel auto's en die gaan ze dan parkeren in Schiedam Oost. Zo spreekt Reuderink zich uit over de wat hij noemt megalomane bouwplannen van dit college.

SMS op bezoek

SCHIEDAM - Heb je weinig te besteden, maar wel behoefte aan kunst en cultuur? Dan kan het Stedelijk Museum Schiedam (SMS) uitkomst bieden.


Museumdirecteur Deirdre Carasso vroeg bij haar afscheid begin oktober iets te doneren voor het Fonds SMS op Bezoek. Het potje is nu open voor aanvragen. ‘We komen gratis op bezoek’, vertelt Dorien Theuns, Stadsprogrammeur van het Stedelijk Museum Schiedam. ‘We kunnen een kunstwerk meenemen en er samen over praten of met een kunstenaar langskomen. Wie weet maken we samen kunst. Er is veel mogelijk.’ Het museum houdt rekening met de dan geldende coronaregels wat betreft het aantal bezoekers en de afstand tot elkaar. 

Positiefs
Het potje is bedoeld voor mensen of groepen in Schiedam met een klein of geen inkomen. Mede vanwege corona zitten veel Schiedammers in een stressvolle situatie, verduidelijkt Theuns. ‘Wij hopen dat we deze mensen als museum iets positiefs kunnen bieden. Met kunst kun je soms anders tegen dingen aankijken. Samen naar een kunstwerk kijken zorgt voor ruimte in je hoofd en is gewoon heel leuk.’ Het museum hoopt er ook wijzer door te worden. Theuns: ‘We willen graag met mensen in contact komen, leren hoe Schiedammers kijken en waar ze behoefte aan hebben.’

Mogelijkheden
Waar in Schiedam je ook woont, vrienden, families of andere kleine groepen kunnen een beroep doen op het potje. Nadat het museum de vraag heeft ontvangen, volgt een kennismakingsgesprek en worden de mogelijkheden besproken. Schiedammers kunnen zelf of via een bemiddelaar - denk aan een buurthuis of welzijnsorganisatie - een beroep doen op het fonds. Per aanvraag mogen minimaal twee en maximaal tien personen meedoen. Als mensen ervoor open staan kunnen we twee aanvragen aan elkaar koppelen, zegt Theuns. 'Op die manier brengen we Schiedammers met elkaar in contact.'

Een aanvraag doe je door een mail te sturen naar info@stedelijkmuseumschiedam.nl met je naam, geboortedatum, telefoonnummer en in welke Schiedamse wijk je woont. Ook wil het museum weten voor wie je aanvraagt, voor hoeveel personen en waar je zou willen dat het museum langskomt. Dorien Theuns neemt dan contact met je op.

Goed om te weten: de bankrekening voor donaties staat nog altijd open. Wil je iets doen voor mensen die niet makkelijk met kunst en cultuur in aanraking komen, stort dan het bedrag dat je kunt missen op NL14RABO 0111 5037 28 t.n.v SMS bij jou thuis.

Foto: Schiedammers nemen afscheid van directeur Deirdre Carasso en doneren aan het fonds. Fotografie: Aad Hoogendoorn


Subsidie voor circulair ambachtscentrum

SCHIEDAM - Schiedam is een van de winnaars van de prijsvraag Circulaire Ambachtscentra. Daarmee heeft de gemeente een subsidie binnengesleept van 45.000 euro. Nederland streeft naar een volledige circulaire economie in 2050. Gemeenten kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren door een circulair ambachtscentrum op te zetten. 



Waarom zou je een oude keukenstoel weggooien als die ook een tweede kans kan krijgen? Afval is een grondstof die de weg kwijt is, zeggen Irado en de gemeente Schiedam. Vanuit die gedachte hebben Irado en de gemeente Schiedam meegedaan aan de prijsvraag om een circulair ambachtscentrum op te zetten. Samen zetten zij zich in voor een groenere wereld, waarin circulariteit een vaste plaats krijgt. Sociale en duurzame initiatieven worden uitgenodigd om daarbij aan te sluiten. “Het is een integraal plan dat slim de krachten bundelt”, aldus de jury. “Een mooi samenwerkingsverband waarbij ook de sociale agenda goed geïntegreerd is. Het zal ook andere gemeenten in staat stellen om van te leren. Medewerkers worden opgeleid tot gekwalificeerde mensen.”

Initiatieven combineren
Wethouder Jeroen Ooijevaar: “Het circulair ambachtscentrum in Schiedam biedt de mogelijkheid om geweldige bestaande initiatieven met elkaar te combineren. De beoogde unieke ligging in SchieDistrict biedt het ambachtscentrum de ruimte om uit te groeien tot een van de meest circulaire bedrijven van de toekomst. De milieustraat, Het Goed en andere sociale en duurzame alternatieven krijgen op deze manier een prachtig perspectief in de stad. Dit gaat zeker zorgen voor toenemende werkgelegenheid.”

Minder weggooien, meer hergebruiken
Door een nieuwe samenwerking op één centrale locatie komen minder nog bruikbare producten en waardevolle grondstoffen in de verbrandingsovens terecht. Het plan is eenvoudig: in plaats van afval weg te gooien, krijgt het een tweede kans. Met het repareren en opknappen wordt de levensduur van producten verlengd. Ook worden nieuwe producten gemaakt uit bestaande materialen, bijvoorbeeld door de grondstoffen te gebruiken voor een ander product. Afval, bijvoorbeeld de oude keukenstoel, wordt opgeknapt en opnieuw in de verkoop gebracht. Deze manier van werken zorgt voor een zinvolle dagbesteding voor vele mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De prijsvraag is uitgeschreven door VANG-HHA. VANG-HHA is het uitvoeringsprogramma Van Afval Naar Grondstof Huishoudelijk Afval. Het is ontwikkeld om gemeenten te helpen om de nodige stappen te zetten naar een circulaire economie. Naast afvalscheiding zijn preventie en grondstofketens sluiten belangrijke speerpunten. VANG-HHA wordt uitgevoerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), Rijkswaterstaat (RWS), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Koninklijke Vereniging voor Afval en Reinigingsmanagement (NVRD). Het is door het kabinet vastgesteld om de omslag naar een circulaire economie te stimuleren. 

De aanvragen zijn beoordeeld door een onafhankelijke jury bestaande uit leden van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland, Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement en Stichting Repair Café.


Ook jouw foto in het licht op de witte toren van Schiedam

SCHIEDAM - In de donkere dagen rond kerst zet het Stedelijk Museum Schiedam Schiedammers in het licht. Stuur een foto van een geluksmoment naar het museum dan kun je ‘m in de kerstvakantie elke avond zien, geprojecteerd op de toren van het Stadserf in Schiedam. 


Fiets even langs of maak een wandeling om te kijken. De kunstenaars van LiGHT UP COLLECTIVE maken van alle inzendingen een presentatie op grote hoogte; de toren telt 16 verdiepingen. Jouw foto in het licht staat van 17 december t/m 3 januari 2021 elke avond aan tussen 17.00 en 21.00 uur. Van verre zie je elkaar. 

Mensen
Je kunt elke foto die je zou willen insturen, als er maar mensen op staan, vertelt Catrien Schreuder, Hoofd Tentoonstellingen en Collecties. ‘Het is fijn als de fotograaf een dierbaar moment vastlegde. Dat past bij de kersttijd. Je bent misschien zelf in beeld, samen met familie of vrienden. Het kan gaan om een oudere foto uit een familiealbum, een historisch kiekje in Schiedam of gemaakt in een ver (thuis)land. Misschien is de foto een eerbetoon aan iemand of herinnert hij alleen aan een geluksmoment.’ Als je je keuze opstuurt, schrijf er dan bij waarom je ‘m hebt gekozen. Op de website van het museum staan de spelregels en het mailadres: verhalen@stedelijkmuseumschiedam.nl.

Geluksmomenten
Schreuder hoopt dat mensen er straks blij van worden. ‘Jouw foto in het licht is als een avondje familiedia’s kijken maar dan op een moderne manier, hoog en groot, vormgegeven door kunstenaars. Ook al kunnen we nu niet samen komen, op deze manier brengen we Schiedammers toch bij elkaar. Je ziet de geluksmomenten van jezelf en je buren; bewoners staan letterlijk in het licht. Minister Hugo de Jonge zei het ook tijdens de persconferentie op 17 november 2020: ‘Juist dit jaar is de behoefte om samen te zijn tijdens de feestdagen groter dan ooit.’ Als historisch museum maken we de verhalen uit Schiedam zichtbaar, vervolgt ze. ‘De geschiedenis van de stad is toch de som van de levens van alle mensen in de stad, toen en nu.’

15 sec
Je foto zal elke avond minimaal 15 seconden te zien zijn. Eind jaren zestig voorspelde kunstenaar Andy Warhol dat iedereen in de toekomst 15 minuten beroemd zou zijn. De klok tikt nu zoveel sneller, zegt creatief directeur Jan Willem Campmans van LiGHT UP COLLECTIVE. ‘In Schiedam ben je een beroemdheid in 15 seconden. Maar dan wel meer dan twee weken lang.’ Eerder werkte het collectief van beeldend kunstenaars, performers en creatieve programmeurs voor het Centraal Museum in Utrecht. Ze specialiseren zich in ‘projection mapping’, interactieve lichtinstallaties en educatieve projecten. 

Onze dierbare momenten
'Ook bij het museum koesteren we onze dierbare momenten.' Catrien, circa 1990: ‘Toen ik zeven jaar was kreeg mijn moeder een relatie met een Molukse man. Sindsdien – en nog steeds – zijn wij onderdeel van de grote Molukse familie. Ik voelde me bijzonder op de Molukse feesten met heerlijk eten, zingen, dansen en een eigen kayang kebaya. Rechts naast me op de foto zie je mijn nichtje Nona.’

Stadhuis
Merel: 'Mijn moeder liet mij deze foto zien toen ze hoorde dat ik in Schiedam ging werken. Je ziet mijn overgrootvader naast zijn zelfgebouwde maquette van het oude stadhuis in Schiedam. Ze vertelde heel enthousiast over hem. Toen de 12(!) kinderen uit huis waren versierde hij een kamer in het souterrain met knipsels uit kranten en tijdschriften. Daar maakte hij zijn maquettes. Ik word altijd heel vrolijk als ik deze foto zie.’  

Gezinsuitbreiding
Sandra koos voor een foto met zwangere buik. Kruipertje Max is nu 22, dochter Noor vierde in augustus haar 21ste verjaardag en poes Boris struint al jaren over de hemelvelden. ‘Mijn man Paul maakte de foto in 1999. Het rolletje van 36 foto’s lieten we nog ‘gewoon’ ontwikkelen bij de Hema’, zegt Sandra. ‘Een vers pakje foto’s ging je samen bekijken, dat was eigenlijk ook een geluksmoment. Daar hebben we dan weer géén foto van ;-).’

Foto boven: LiGHT UP COLLECTIVE test op de toren van het Stadserf in Schiedam
Foto onder: Sandra, in verwachting van dochter Noor (
zoon Max kruipend op de grond)