zaterdag 30 januari 2016

Schipluiden ook veel te sterk voor SVV (za)

Oswin Ipcedencia: ,,Wij missen hun slimheid''..moeten punten pakken tegen kleine ploegen, dat gaat lukken.. door Ton de Leede
VOETBAL - Als één van de weinige ploegen in de regio mochten de zaterdag voetballers van SVV de kunstgraswei in. Schipluiden, de onbetwiste koploper in de vierde klasse E, maakte zijn faam waar en veegde de Schiedammers met 6-0 van het strijdperk. ,,We waren niet eens stukken slechter, constateerde SVV-trainer Oswin Ipcedencia, misschien ietwat met een roodgroene bril op, ,,maar zij hebben een slimheid die wij niet bezitten."

SVV, als altijd met de beste voetballende intenties, moest alras onderkennen dat de thuisploeg niet heel veel kansen nodig had om tot scoren te komen. Waar SVV amper in scoringspositie kwam, bouwde de thuisploeg gestaag aan een steeds ruimere voorsprong. SVV trachtte met fair play de score beperkt te houden. De 4-0 ruststand was een vrij eerlijke weergave van de realiteit.

Na het theedrinken werden de goals duurder. SVV kreeg wat meer vat op de tegenstanders, Schipluiden daarentegen deed bewust een stapje minder. SVV moest in de betere tweede helft nog maar  twee treffers dulden zodat de eindstand op 6-0 kwam te staan.

,,We hebben gewoon lekker gespeeld,'' aldus Oswin Ipcedencia, ,,in een wedstrijd die je nooit kan winnen. Schipluiden heeft hoger gespeeld en dat merk je aan alles. Voor ons is het zaak tussen plek 8 en 10 te eindigen. Dus we moeten punten pakken tegen de kleine ploegen en dat gaat lukken.''

De Schipluidse doelpunten werden gescoord door Chris van Beurden, Leon van der Zalm, Thom van Mil (tweemaal) en Sjoerd Boks (tweemaal). 


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
  

96-jarige Gorzenees doet mee aan G1000


SCHIEDAM - Onlangs is de loting verricht voor de G1000Schiedam burgertop die op 27 februari wordt gehouden. Inmiddels heeft de heer Van Oostende laten weten dat hij aanwezig zal zijn. Met zijn 96 jaar zal de geboren Gorzenees de oudste deelnemer van Schiedam zijn, en wellicht ook landelijk. Hij zal op de dag van de burgertop, die in de Margriethal plaatsvindt, worden gehaald en teruggebracht. Nog niet bekend is wie de jongste deelnemer zal zijn. Bij de loting had iedereen van zestien jaar en ouder in de gemeentelijke basisadministratie een gelijke kans. De heer Van Oostende hier op de foto met G1000Schiedam-vrijwilliger Ron van den Ende.We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
  

Pluvius teistert voetbalgoden: alleen SVV door in zaterdagvoetbal

Oswin Ipcedencia ook volgend seizoen trainer
VOETBAL - Met een zuid-wester wind van kracht vier blijft het grote delen van de dag regenachtig. Pluvius heeft sinds gisteren vanaf het invallen van de avond al flink zijn best gedaan. Minder goed nieuws voor de voetballiefhebbers: er zijn al drie van de vier wedstrijden hedenmiddag van Schiedamse clubs afgelast.

In de tweede klasse gaat de semiderby van Kethel Spaland tegen CWO niet door. In deze klasse liggen op dit moment al 4 van de 7 wedstrijden eruit. Een klasse lager is Rhoon - HBSS afgelast; in deze afdeling zijn 3 van de 7 wedstrijden afgefloten voor ze begonnen zijn. In de vierde klasse blijkt in Thurlede het veld te veel last te hebben ondervonden van wat er neerdaalde en gaat PPSC tegen Quintus niet door. Koploper Schipluiden heeft kunstgras (Stephan Bronwasser blesseerde zich er vorige week ernstig). Vanmiddag is het de beurt aan SVV om op bezoek te gaan bij koploper Schipluiden; deze wedstrijd begint om drie uur (in deze klasse liggen er nu 2 van de 7 wedstrijden uit). Oswin Ipcedencia is ook volgend seizoen trainer van het zaterdagteam.

Volgens de weerberichten zal het tijdens de wedstrijd licht kunnen regenen; het zal grijs en druilerig zijn. In de avond zet zich die druilerigheid voort. Het is dus de grote vraag welke zondagwedstrijden doorgang zullen vinden, temeer daar er ook een zondag verwacht wordt met een onvermoeibare Pluvius.

SVDPW gaat sowieso niet door, want heeft zich teruggetrokken uit de competitie. In de derde klasse spelen drie Schiedamse clubs. Excelsior'20 dat op de derde plek staat met 32 punten ontvangt op eigen veld Meeuwenplaat (zevende plek met 19 punten, met een wedstrijd minder gespeeld). Hermes-DVS (vierde met 26 punten) gaat op bezoek bij het op plek 2 staande en op kunstgras spelende Charlois, dat overigens hetzelfde puntentotaal heeft als Excelsior'20. In de thuisbeurt won Hermes-DVS van Charlois (3-2).

Kethel Spaland (op plek 8 met 18 punten) gaat op bezoek bij hekkensluiter Abbenbroek (4 punten). In de vierde klasse speelt het op plek 11 staande SVV thuis tegen het twee posities lager genoteerde Steeds Hooger. Veel lager kan het dus niet voor de bezoekers uit Rotterdam-Noord, alhoewel voor hen nu de nieuwe vijfde klasse gloort.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
  


Zakkendragershuisje: voortaan boven 'eten', en beneden 'zakken' laten?

SCHIEDAM - Het uit 1725 daterende Zakkendragershuisje wordt nieuw leven in geblazen. Niet alleen wordt de mogelijkheid onderzocht om de bovenverdieping bij Café Sjiek te trekken, ook zijn er plannen om het huisje weer een zo authentiek mogelijke inrichting te geven. Hiertoe worden stukken uit de Historische Collectie van het Stedelijk Museum Schiedam teruggeplaatst in het huis. Ook het Jenevermuseum wil graag een bijdrage leveren, omdat het Zakkendragersgildehuis samen met molens en branderijen een onderdeel vormen van het verhaal rond de productie van Schiedams gedistilleerd. De herinrichting wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit de 'Erfgoedlijn Trekvaarten' van de provincie Zuid-Holland.

Eén van Schiedams mooiste plekjes (foto's Jan Schrijver)


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

 

vrijdag 29 januari 2016

Semiderby Kethel - CWO; ook PP thuis. Uit voor SVV en HBSS, dat kwijtraken partner DPW betreurt

Hopelijk valt er morgen weer wat te vieren voor Kethel Spaland

90% tegen verhuizen naar HBSS


VOETBAL - Morgen staat er een interessante semiderby op het programma. Kethel Spaland zet de jacht op de periodetitel voort tegen CWO. Ook voor PPSC is er een thuiswedstrijd. HBSS en SVV spelen uit. HBSS reageerde vanavond op de ontbinding van SVDPW en het afketsen van voorgenomen samenwoning.


In de tweede klasse D doet promovendus Kethel Spaland het goed. In de thuiswedstrijd tegen CWO gaat het team van trainer Raymond Kraaijbeek er ongetwijfeld voor om de goede reeks van voor de winterstop door te trekken. Afgelopen week kwam Kethel Spaland niet in actie omdat de uitwedstrijd tegen Strijen werd afgelast. Kethel Spaland staat vijfde, de bezoekers uit Vlaardingen negende. De ploegen in de middenmoot staan echter dicht bij elkaar. Het verschil in punten is slechts drie. Kethel Spaland heeft alle kans op de periodetitel, maar ook hier is het puntenverschil klein en is CWO op drie punten afstand in de achtervolging. Het belooft morgen een spannende semiderby te worden.

In de derde klasse wordt het voor HBSS een korte rit door de Benelux-tunnel heen, de A15 op en al snel weer af voor de uitwedstrijd tegen Rhoon, maar een flinke uitdaging tegen de club die op een vierde plek staat. HBSS dat zo goed begon, is afgezakt naar een 12e positie, maar had vóór de affaire met Rockanje in potentie een team dat meedraaide in de subtop. Afgelopen week waren er in de verloren wedstrijd tegen Leonidas qua spel en strijdlust de nodige lichtpuntjes te zien, hopelijk zal de inzet zaterdagmiddag wel beloond worden met een resultaat.

Op de website van HBSS heeft Niels Verduijn, trainer van het tweede elftal en tot oktober jl. secretaris, vanavond een artikel geplaatst waarin de teleurstelling wordt uitgesproken over het besluit van de ledenvergadering van SVDPW om de vereniging te staken en over het niet doorgaan van het bij HBSS intrekken. Verduijn: "Door dit besluit zullen alle resultaten van de elftallen van SVDPW vervallen en gaat de voorgenomen samenwoning met HBSS niet door. Wij vinden het heel jammer om SVDPW als hoogst spelende vereniging van Schiedam en als partner kwijt te raken. Zeker omdat SVDPW naar ons inzicht goed op weg was om naast sportief ook op andere gebieden weer vitaal te worden." En: "Na veel onderhandelingen werd in oktober 2015 door beide partijen en met de gemeente Schiedam een akkoord bereikt over samenwonen op het complex van HBSS." Tot slot: "Op 5 januari 2016 echter werd een ledenoverleg gehouden bij SVDPW, waaruit na stemming blijkt, dat 90% van de aanwezigen tegen het verhuizen naar HBSS is. Tevens werd gemeld, dat enkele niet-bestuurders in gesprek waren met SVV inzake een eventuele fusie. Uit deze vertrouwensbreuk tussen bestuur en leden werd bij enkele leden de opdracht uitgezet om de stand van zaken opnieuw te bekijken. In deze korte tijd is het onmogelijk een gedegen analyse te maken van de situatie met alle informatie en opties. Uit de analyse werd geconcludeerd dat SVDPW niet op eigen benen verder kon en werd uiteindelijk besloten tot ontbinding van de vereniging. Wij betreuren dit besluit en vinden het jammer dat na de grote inzet van alle partijen de eindstreep op een haar na niet is gehaald. Wij wensen betrokkenen bij SVDPW veel sterkte en succes bij de afwikkeling van alle zaken."
Lees hier de volledige tekst.

In de vierde klasse was SVV afgelopen week uitgeroosterd; vandaag gaan de op plaats 10 staande roodgroenen op bezoek bij koploper Schipluiden (deze wedstrijd begint om drie uur; de overige zaterdagwedstrijden om halfdrie). PPSC speelde afgelopen week tegen Schipluiden, maar deze wedstrijd werd niet uitgespeeld wegens een ernstige blessure. "Gestaakt wegens ongeval', zo lezen wij op de site van de KNVB. De stand met nog 20 minuten te gaan is 4-1 in het voordeel van de Schipluiders. PPSC ontvangt vanmiddag Quintus, dat op de zevende positie staat, één plek hoger dan PP.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
  

'Dit is nou jazz, begrijp je het nou..?'door Jan SchrijverSCHIEDAM - Bij de presentatie van het boek over Dulfer gistermiddag in de Melkweg vroeg interviewer Peter Wybenga aan de auteur van het boek, Nathalie Lans, hoe zij de saxofonist had leren kennen. Of dat wellicht te maken had met haar betrokkenheid bij het Jazzpodium Waterweg. "Nee, dat was bij een optreden van Hans met zijn band op de Brandersfeesten in Schiedam, bij Café de Unie." Dulfer fronste de wenkbrauwen. Hij had duidelijk geen 'aha Erlebnis' bij het horen van de naam van dit, binnen Schiedam alom bekende, café van de bekende horeca-familie Leermakers, in casu van Frans en Truus. Hans Dulfer speelde vaker in Schiedam, op het Jazzpodium Waterweg, maar bijvoorbeeld ook - in mei 2013 was dat - in die andere jazzsociëteit in Schiedam, Jazz uit de Koffer, aan de Tuinlaan. De jazzclub die er in deze sjieke woonstraat langer over heeft gedaan om open te kunnen gaan, dan dat deze open is geweest. Terwijl er de meeste van de avonden te weinig publiek kwam opdagen voor de doorgaans prima musici, leverde de avond met Dulfer een volle bak op voor de Koffer en werd de zaal plat gespeeld. Het was mooi dat eigenaar Ton van Adrichem deze fantastische avond in zijn club nog mee mocht maken; hij overleed afgelopen zomer.

Wij troffen Hans aan de bar van de Koffer. Een whisky om zijn keel te smeren. Thuis had ik een oude elpee van hem uit het stof gehaald en de zaterdagmiddag voor het optreden gedraaid. Ik vroeg hem of die elpee onder de noemen jazz valt?

'Ha Hans, ik heb een oude lp van je uit de kast gehaald, 1970, Candy Clouds. Je eerste? Naar je dochter genoemd, neem ik aan?'
'Het was mijn tweede lp. Inderdaad naar mijn dochter genoemd, op de hoes zie je mijn vrouw met Candy op haar armen. Maar die lp, ik kan 'm niet meer horen. Niet dat ie slecht is. Maar je bent zo lang met zo'n plaat bezig geweest. Al dat gedoe eromheen, met de platenmaatschappij enzo.'
'Was het jazz? Zat het tegen rock aan? Tegen pop?'
'Nee, het was jazz.'
'Alles valt of staat natuurlijk met de definitie van jazz? Wat is jouw definitie van jazz?'
Er ontspint zich nu een interessante verhandeling over jazz. Bijvoorbeeld over jazzmuzikanten die mierzoete filmmuziek uit de Sound of Music, vertolken, en dan is het ineens jazz. Over 'Body and Soul' uit de Broadway-musical 'Three's a Crowd' (1930). Tenorsaxofonist Coleman Hawkins voegde het in 1940 aan zijn repertoire toe. "Het jazznummer met het grootste aantal opnames door verschillende artiesten", zo meldt Wikipedia. Jazz heeft met weglaten te maken. Of met toevoegen. In ieder geval met verandering. Met vernieuwing. En daar ontbreekt het volgens Hans in ons land nog al eens aan. Er zijn pogingen genoeg tot vernieuwing. Maar het is allemaal al eens gedaan. Of er zijn bands die retro-jazz spelen. Met conga's, met elektronica, met dj's erbij. Prachtig, maar retro. Wel laagdrempelig en dus prima om de jeugd kennis te laten maken met jazz en met de geschiedenis daarvan. Dat vernieuwen het moeilijkste is, dat er is, ach dat is een internationaal fenomeen. 'Neem Japan. Daar was ik een tijd populair. Bakken met geld verdiend, allemaal weer opgemaakt trouwens, huh. Maar ik vroeg aan iemand die daar alles voor me regelde, waarom hij dat allemaal voor me deed. Of hij me nou echt goed vond? Jullie hebben zelf duizenden getalenteerde muzikanten. Hij antwoordde eerlijk, dat hij het deed voor al die muzikanten in zijn land die van me konden leren en die mijn muziek konden gaan spelen. En toegegeven, het is er vol van copycats. Ze doen het heel aardig hoor'.
'De jazzmuzikanten waarmee ik speel, moeten ook de popmuziek van nu kennen. Ze moeten bijvoorbeeld weten wie Lady Gaga is. Niet omdat het jazz is, maar omdat ook die muziek invloed heeft, te gebruiken is, enzovoort, begrijp je. Ik moet op joh, ach je ziet het zo wel wat jazz is. Ik zal het je laten zien en horen'.

Hans Dulfer (1940) en zijn band pakken het publiek vanaf de eerste seconde. Hij springt al tijdens het eerste nummer tussen zijn publiek. Zoekt de interactie op. Maakt al blazend een dansje met enkele dames. Baant zich spelend een weg tussen de menigte. It Ain't necessarily so, klinkt er uit zijn sax, waarna hij in de microfoon van zijn instrument enkele keren deze titel van Gershwin vocaal maakt. Zingen is een groot woord. 'Uit Porgy and Bess, dat zegt jullie toch wel iets hè, Schiedam?'. En hij speelt weer verder. 'Miss you' van de Stones blijkt bij de bezoekers van 'Jazz uit de Koffer' tot meer herkenning te leiden. Een solo van de gitarist brengt me nog wat verder in de tijd terug. Cream, als ik me niet vergis. Dulfer en band maken alles tot eigen muziek. Naast heel veel eigen werk. Het totaal raakt oud en jong. Op zijn weg terug, stoot Hans me tussen het blazen door aan en voegt me toe, 'Vat je 'm al?'.

Eenmaal terug op het podium, is het de beurt aan de breakdancer die deel uitmaakt van zijn band. Op de jazz van Dulfer breakt hij er op het podium en een paar meters lager, lustig op los, tot groot enthousiasme van de aanwezigen. Ook de elektrische gitarist, de elektrische contrabassist en drummer/dj Hamertje Tik springen bij tijd en wijle tussen de steeds verder opgezweepte menigte. 'Dit was de eerste set mensen, en ik waarschuw jullie, na de pauze gooien we er nog een schepje bovenop. Jullie zijn gewaarschuwd, ha'. Hij loopt met een brede grijns richting bar, terwijl hij mij even bij de arm neemt:  'Dit is nou jazz, begrijp je het nou..?'We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
  

Schiedammers maken, ook: Hans Dulfer in boekvorm; kort, krachtig & loodzwaar!
door Peter Joore 


AMSTERDAM - Tenorsaxofonist Hans Dulfer zet vanaf 1955 de toon met zijn muziek. Een jazzmuzikant pur sang die niet alleen met verschillende generaties Nederlandse musici optrad en optreedt, maar ook speelde met grote namen uit de Amerikaanse jazzscene. Naast saxofonist werd hij bandleider, componist, vader van Candy, concertorganisator, radiomaker, autoverkoper, lijstduwer, platenbaas, columnist, beroepsanarchist, mede-oprichter van het Bimhuis, mede-programmeur van het North Sea Jazz Festival en directeur van poptempel Paradiso. Hij ontving platina en goud voor zijn cd’s, de Wessel Ilckenprijs, de Bird Award, de Andreaspenning en is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.  Dulfer blijft de mensheid prikkelen door zijn weg buiten de gebaande paden te volgen en overal een mening over te hebben. Dat levert mooie verhalen en beelden op! ‘The story of my life, young & foolish’ is een tijdsbeeld van een veelzijdig muzikant.

Ter ere van zijn 75e levensjaar maakte de Schiedamse muziekliefhebster en communicatieleeuw Nathalie Lans over Hans Dulfer een koffietafelboek. In de volksmond wordt hiermee bedoeld een boek dat te zwaar is om te tillen; een onding in bed, maar mooi en de moeite van het verslinden, leeuwen eigen, meer dan waard.

In deze tijd van biografieën mag je spreken van een nieuwe fase in deze hausse. In een goede biografie lees je tot in detail over het leven van bekende personen. Kruip in de huid van sporters, acteurs, politici en ondernemers. Het is het uitgelezen moment om je voor een aantal uur de legale paparazzi te wanen, die leuke feiten en ranzige details net zo makkelijk en schier traploos afwisselt, met medeweten van de hoofdpersoon zelf, en ze aldus verspreidt onder lezers en liefhebbers van de persoon in kwestie.

Hans Dulfer, overigens niet te verwarren met de Duitse bergbeklimmer Hans Dülfer (13 mei 1892 in Barmen (nu: Wuppertal) – 15 juni 1915 Arras) werd op 28 mei 1940 geboren. Een lastige tijd en dat resulteerde in een lastig mens. De saxofonist staat nog altijd bekend als enfant terrible, die geen blad(muziek) voor de mond neemt. Hij speelde met grootheden als: Boy Edgar, Clous van Mechelen (a.k.a. Jan Vos), John McLaughlin, Willem Breuker, Jan Akkerman, Herman Brood en Saskia Laroo. Stuk voor stuk ook niet de meest makkelijke muzikanten.

Verder was hij autoverkoper, bestuurslid van het Bimhuis, columnist van popkrant OOR, radiopresentator en directeur van Paradiso, bracht als eerste zijn muziek uit op een USB-stick en vindt downloaden prima. Dit, omdat - naar zijn zeggen - artiesten niets verdienen aan cd’s: ‘Enkel platenmaatschappijen worden er financieel wijzer van. Met downloaden en optreden verdienen wij de huur en vaste lasten.’ Hans Dulfer en controversiële uitspraken: het zijn synoniemen.

De overhandiging van het 197e exemplaar vond plaats in de Amsterdamse Melkweg. Een klein en gezellig feestje. Tussen het publiek opvallend veel Schiedams bloed en een bekend hoofd: dat van bijzonder trouwambtenaar Yvonne Keeley. Dulfer, wars van plichtplegingen, liet zich de verbale 5-minuten gelaten aanleunen. Aan hem is de sax besteed. De rest kan en mag gestolen worden.

Het boek, dat dus niet prettig in de hand ligt, is een reis door de Dulfertijd met korte pittige teksten. De zogeheten kritische eenregelige dwarse meningen van ’s lands bekendste toeteraar.

“Theoretisch had ik al drie keer in de vangrail moeten hangen en vijf hartaanvallen gehad moeten hebben. Maar ik denk niet dat je een hartaanval krijgt door zo’snel leven, maar eerder doordat je er niet mee kan omgaan.”

Het boek is als Dulfer zelf. Korte rake zinnen en dito verhaaltjes. Geen langdradige prozaïsche bespiegelingen vol psychoanalytisch gezwam; dat is niet des Dulfers. Kort en hard, dat is zijn ding. Wie lange verhalen wil, die verliest zich beter in de magnifieke zwart-wit fotografie. Een aanrader.

TIP
Nestel je in een gemakkelijke stoel. Zet een cd van de meester van de Streetbeat op herhaling. Vul dan een glaasje met buitenlands gedistilleerd of iets anders dat niet verveelt of al te dronken maakt en geniet op het gemak van 400-pagina's Hans Dulfer: leven en levensmotto's in tekst en fotografie.Hans Dulfer
‘The story of my life, young & foolish’
Nathalie Lans

ISBN           : 978 90 5594 988 5
Prijs             : 49,90
Boek            : full colour, gebonden, 400 pagina’s
Noot            : gelimiteerde oplage

Te Koop        : via elke boekhandelLees ook Dit is nou jazz..We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
  

Nathalie Lans schrijft boek Hans Dulfer


AMSTERDAM - Gistermiddag is in de Melkweg in Amsterdam het door Nathalie Lans geschreven boek over Hans Dulfer aan het publiek gepresenteerd. Nathalie Lans is eigenaar van het Schiedamse communicatiebureau FreeLans B.V. Ze is ook bekend als een van de bestuursleden van Jazzpodium Waterweg.

De uitgeverij van het boek, Scriptum, is eveneens in Schiedam gevestigd. Het boek 'Dulfer, The story of my life, young & foolish’' kost 49,90.

Yvonne Paaij legt de onthulling van het boek vast
De 75-jarige saxofonist speelde na de officiële presentatie van het boek enkele nummers met zijn band, met in het laatste nummer een gastoptreden van zijn dochter Candy. In het publiek verscheidene mensen die in Schiedam wonen en of werken, zoals Yvonne Paaij (ook bekend onder haar artiestennaam Keely) die in Schiedam als bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand huwelijken voltrekt.

Lees meer over het boek en hoe te bestellen.donderdag 28 januari 2016

Vrijzinnigen Schiedam laat pianist en tekenaar gezamenlijk improviseren

Een 'Muziek/Teken Performance'
SCHIEDAM - De Vrijzinnigen Schiedam houden zondagmiddag 7 februari een bijeenkomst in het Stedelijk Museum Schiedam, waarbij een beeldend kunstenaar en een muzikant gezamenlijk improviseren op het thema 'Verbind-in-G'.


Rinke Nijburg is de beeldend kunstenaar, Andries van Rossem de pianist/componist. Hun optreden duurt drie kwartier. Nijburg en Van Rossem doen dit sinds 2008, op wisselende thema's. Het thema waarop in Schiedam vanaf twee uur 's middags zal worden geïmproviseerd is 'Verbind-in-G'. Vanuit dit thema bereiden zij hun optreden voor, zonder dat beiden exacte kennis hebben van wat de ander zal gaan doen. "Muziek en tekening worden nooit nadrukkelijk op elkaar afgestemd, zodat er talrijke losse verbindingen ontstaan die reeksen associaties mogelijk maken. Op een groot en leeg tekenvel ziet het publiek een tekening ontstaan; in de marges van het beeld verschijnen soms handgeschreven commentaren. Tegelijkertijd ontstaat een eenmalig muziekstuk. Wanneer de muziek eindigt, eindigt ook het tekenen," aldus de organisatie.

Rinke Nijburg (1964, Lunteren) woont en werkt in Arnhem; geeft presentaties door heel Nederland; de diverse musea in Nederland vertonen zijn werk.

Andries van Rossem (1957, Leerdam) is componist. Zijn werk wordt uitgevoerd door gerenommeerde orkesten, ensembles en solisten. Van Rossem is één van de oprichters van het muziektheater De Plaats in Arnhem; hij realiseerde voor De Plaats de muziek voor een 12 tal muziektheaterproducties. Hij doceert eigentijdse muziek en muziektheater aan het ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten.

'Music Drawing Performance, In verbinding met en in het Stedelijk Museum Schiedam' door Rinke Nijburg & Andries van Rossem. Zondagmiddag 7 februari, 14.00, Auditorium van het Stedelijk Museum Schiedam.
Toegang voor leden van Vrijzinnigen Schiedam is gratis (indien in het bezit van een museumjaarkaart, deze meenemen). Ook voor niet-leden vrij toegankelijk. Vrijwillige bijdrage (collecte) aan de uitgangWe stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
  Geen belemmering pleziervaart: Proveniersbrug doet 't weer; renovatie Ooievaarsbrug pas in september

Renovatie Ooievaarsbrug verschoven naar september
SCHIEDAM - De Proveniersbrug is opgeleverd en kan veilig open en dicht. De scheepvaart kan de brug vanaf nu dus weer passeren. Dat meldt de gemeente Schiedam zojuist in een persbericht.

"De renovatie van de Proveniersbrug heeft veel langer geduurd dan bedoeld. De oplevering moest worden uitgesteld, omdat eerder niet kon worden aangetoond dat de brug veilig kon worden gebruikt. Inmiddels voldoet de brug aan alle veiligheidseisen. Om verdere vertraging te voorkomen, hebben de gemeente en de aannemer eerst de technische vraagstukken opgelost. In de komende periode worden de financiële aspecten verder opgepakt. Afgelopen week is de Havendienst van Irado geïnstrueerd over het gebruik van het beweegbare deel van de brug. De Proveniersbrug kan dus vanaf nu worden bediend voor het scheepvaartverkeer. Er resten nog wel enkele kleine esthetische afwerkingspunten. Die worden de komende tijd opgepakt. Deze punten staan het veilige gebruik van de brug niet in de weg," aldus de gemeente.

Ook de Ooievaarsbrug wacht een renovatie. Beide bruggen liggen enkele honderden meters van elkaar verwijderd. De Proveniersbrug ligt net achter de op deze foto zichtbare molen De Kameel. Aanvankelijk was het plan dat de renovatie van de Ooievaarsbrug inmiddels reeds gestart zou zijn. Vervolgens was ervan sprake dat in de komende zomer daarmee gestart zou worden, maar dan zou het watertoerisme in Schiedam opnieuw belemmerd worden. "Wij hebben een zorgvuldige afweging gemaakt, waarbij we alle belangen hebben belicht. Na bezwaren van de watersporters hebben we het oorspronkelijke plan aangepast om hen tegemoet te komen: in overleg met de aannemer hebben we kans gezien de startdatum te verschuiven naar 1 september," aldus de gemeente in antwoord op onze vraag.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
 

woensdag 27 januari 2016

Bij het overlijden van een club; SVDPW stopt op haar sportieve hoogtepuntdoor Jan Schrijver (foto Joep Schrijver)


SCHIEDAM - Zoals wij eerder deze week al voorspelden, hebben de leden van SVDPW besloten om de vereniging te ontbinden.Om over te gaan tot ontbinding, is de uitkomst van de extra algemene ledenvergadering die woensdagavond (27 januari) is gehouden gezien de technisch gezien failliete situatie waarin deze vereniging zich bevindt. Donderdagavond (28 januari) vindt een tweede vergadering plaats om het besluit te formaliseren.

Op 30 juni 1930 werd de club opgericht. Vele, vele jaren speelde de club in de vierde klasse, een enkel jaar in de vijfde, of in de derde. De afgelopen jaren werd onder trainer Toon Wolters een opmars ingezet, met in 2012/2103 het kampioenschap van de vierde klasse D, in 2013/2014 het kampioenschap in de derde klasse D, in 2014/2015 een tweede plek in de tweede klasse D met promotie naar de eerste klasse. Een echte kampioen neemt afscheid op het hoogtepunt. Dat zou je van SVDPW dus kunnen zeggen, het hoogtepunt was een succesvolle deelname in het lopende seizoen 2015/2016 in de eerste klasse B. Met vooral in het eerste deel van de eerste seizoenshelft klinkende resultaten op basis van verzorgd voetbal.

Kortom, het is afscheid met een opgeheven hoofd. Nota bene was SVDPW begin deze maand nog een van de drie genomineerden voor de Schiedamse sportploeg van het jaar 2015, maar ging die prijs naar Kethel Spaland (za). In 2014 was het wel het eerste team van SVDPW dat bekroond werd met deze Schiedamse sportprijs. SVDPW, formeel S.V.D.P.W., opgericht in 1930 dus, als Schiedamse Voetbalvereniging De Parallelweg, tegenwoordig door het leven gaand als Sport Vereniging Door Plicht Winnen. De club die in 1993 grote veerkracht toonde toen het clubhuis in Harga afbrandde en weer werd opgebouwd. De vereniging die voor een verhuizing stond omdat Schiedam het grootste sportpark dat de stad rijk is op de schop neemt en een andere bestemming heeft voor het complex van SVDPW aan de Olympiaweg nummer 60. Er zou volgend jaar samengewoond gaan worden met HBSS; ruimte en kosten delen dus. Samenwonen met HBSS zag niet iedereen zitten; zorgde dus voor een schisma.

SVDPW had zes senioren herenteams, waarvan het eerste, het tweede en het zesde afgelopen weekend zich al afmelden bij de KNVB, plus een damesvoetbalafdeling. De Leeuwinnen, die het zeer verdienstelijk deden.

SVDPW gaat nu in liquidatie, de onherroepelijke ontbinding ten gevolge hebbende. De website is per heden al onttakeld, kent alleen nog een uitgeklede homepage en contactpagina. Uit de archieven haalden wij nog een stukje terug, dat zomer 2014 op de SVDPW-website werd gepubliceerd. Een stukje met een voorzienige blik.

"DPW kent geen sociale en etnische scheiding

Supporters moeten niet denken dat alles in een voetbalvereniging vanzelf wel draait. Het is ontzagelijk veel wat op een voorzitter afkomt als eerste leidinggevende. Dat geldt eveneens voor zijn medebestuurders. Zij zorgen dat de communicatie met andere vrijwilligers goed is. De lijntjes vertonen af en toe een hinderlijke storing, doch mogen niet verbroken worden. Diplomatie!! Inclusief de dagelijkse bestuursleden zijn op dit moment, 30 juli 2014, bij mijn weten op afstand 25 personen actief. Het Bestuur beseft dat het te weinig is voor een snelgroeiende SVV SVDPW. “Draag een steentje bij”, is het credo. Vele handen maken de strengen welke ons verbinden sterker. In alles zijn het ook de vrouwen die op de bres staan. Als we nagaan hoeveel verenigingen er sinds 1930 weggevaagd zijn, dan is verhoogde activiteit en waakzaamheid nodig."

Verhoogde activiteit en waakzaamheid. Het heeft helaas niet mogen baten. De stad raakt zijn hoogst spelende voetbalclub kwijt. Maar het voetbalbloed zal blijven stromen. Na ontbinding zijn spelers vrij om nog in het lopende seizoen voor een andere club in actie te komen. Zwart/wit zal weldra rood/groen of oranje kunnen zijn, of elders onderdak kunnen vinden. SVV zondag en HBSS zijn nog niet vrij van degradatiezorgen, dus zullen een kwalitatieve impuls vanuit zowel het eerste als het tweede van DPW goed kunnen gebruiken, en wellicht zijn er met wat versterkingen zelfs - als er tempo gemaakt wordt - nog periodetitels mogelijk. Die selecties zijn zo breed dat nog meer clubs in Schiedam een welkom duwtje in de rug kunnen krijgen.

Maar jammer blijft het dat er opnieuw een club omvalt. Opnieuw een club minder in Schiedam, stad met een zo rijke voetbalhistorie, met ooit twee betaald voetbalclubs. Een stad met zo'n twintigtal voetbalverenigingen. Het zijn er nu nog zeven; na het wegvallen van SVDPW resteert nog een schamel half dozijn. Het zal toch niet gekker worden.

Het Schiedamse voetballandschap vanaf nu:
SVV (SVV + SMC, dat ontstond uit SFC + Martinit)
Hermes-D.V.S.
Excelsior'20
PPSC
HBSS
vv Kethel Spaland (VVK'68 + sc Spaland, dat ontstond uit ODC + Ursus) (ODC ontstond uit DHS + Olympus, dat een voortzetting was van WF, ofwel Wilton-Fijenoord).

Op het kerkhof liggen reeds DRGS (DRZ + GSS), Hargasport (Schiedamse Boys + GTB + Demos), FC Nieuwland'66 en Schiedam. En zijn er nog clubs die zo in de vergetelheid zijn geraakt, dat wij ze hier zijn vergeten? We horen het graag van je.

We kregen een toevoeging:
Singelkwartier, opgericht in 1932, opgeheven in 1963.
Zie ook:
Je bent een Schiedammers als.
Lees ook eerdere artikelen over ontwikkelingen bij SVDPW:
http://schiedams.blogspot.nl/2016/01/svdpw-komt-inderdaad-niet-op-de-een.html
http://schiedams.blogspot.nl/2016/01/svdpw-gooit-handdoek-svv-wil-niet-door.html 
http://schiedams.blogspot.nl/2016/01/de-nieuwe-stand-van-1b-die.html


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
 

 Nieuwe griffier gemeenteraad beëdigd

SCHIEDAM -  Halféén 's nachts. Laatste punt op de agenda van de raadsvergadering de beëdiging van de tijdelijke griffier van de gemeenteraad, Jan Jaap den Hollander. Hij vult de lacune op die ontstaat doordat griffier Jan Gordijn een andere functie binnen de gemeente heeft aanvaard. Als interimmer heeft Jan Jaap den Hollander een eigen bv. Hij wordt bij de gemeente Schiedam gedetacheerd via Rijnconsult. Na de beëdiging van de tijdelijke griffier stemde de raad in met het functieprofiel voor de te zoeken 'vaste' nieuwe griffier voor de gemeenteraad.


Eerder op de avond werd William van Deursen beëdigd tot extern lid van de Rekenkamercommissie Schiedam-Vlaardingen.
We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
   


dinsdag 26 januari 2016

Raadsvoorstel opvang vluchtelingen Nieuwland aangenomen: 28 voor, 7 tegen

SCHIEDAM -  Het voorstel voor opvang van 50 vluchtelingen, die reeds een verblijfsvergunning hebben, in een voormalige school aan de Willem Passtoorsstraat in Schiedam-Nieuwland, is vanavond om twee minuten voor twaalf aangenomen, met 28 stemmen voor en 7 stemmen tegen.

Tegenstemmers waren Maris (PS), Berns (CU-SGP), De Groot (AOV), Rose (Gemeentebelangen), De Bel, Post, Villerius (Leefbaar Schiedam).

De toehoorders op de publieke tribune, die zich deze avond ondanks de emoties behoorlijk ingetogen hadden gedragen - ondanks het af en toe geven van applaus tijdens het debat en een incidentele opmerking - verlieten zo kort voor middernacht mokkend de tribune, daarbij zich uitend: "Bedankt voor het verzieken van ons woongenot."

Zoals burgemeester Lamers al had aangegeven, is met het debat en het aannemen van het voorstel de discussie over het onderwerp niet afgedaan, maar gaat deze verder, want zullen alle gebruikelijke formele wegen gevolgd moeten worden, met daarbij ook de openstaande formele mogelijkheden voor de belanghebbenden.
We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
   


2e termijn: ook CU-SGP en Leefbaar tegen opvang in Nieuwland

SCHIEDAM - Robert Berns gaf aan het rechtsongelijkheid te noemen dat deze vluchtelingen, die reeds een verblijfsvergunning hebben, de zogenoemde statushouders, opgevangen worden zoals de bedoeling is in de voormalige school in Nieuwland, terwijl andere statushouders deze tussenstap na het AZC kunnen overslaan. "Zij we bijvoorbeeld al voldoende nagegaan of er gezinnen zijn in Schiedam die vluchtelingen willen opvangen", aldus Berns (CU-SGP). Hij gaf aan tegen te stemmen op het voorstel. Hekman (CDA) stelde: is dit nu barmhartigheid?

Arie Villerius maakte in 2e termijn duidelijk dat ook Leefbaar Schiedam tegen zal stemmen. Laten we geen overhaast besluit nemen, het college heeft aangegeven toch verder te willen zoeken naar locaties, laten we dat dus doen, en hij gaf aan graag te willen weten, welke locatie het geworden zou zijn, als deze locatie in Nieuwland er niet was geweest. Applaus van de publieke tribune, ondanks het feit dat de burgemeester verschillende malen al had aangegeven dat het niet binnen de vorm van het raadsdebat past dat het publiek blijk geeft van instemming of afkeuring (alleen bij de insprekers was dat toelaatbaar, had de burgemeester kenbaar gemaakt).

Na beantwoording door de wethouders in tweede termijn, wordt op verzoek van raadslid Hamerslag nogmaals geschorst. Voor 2 minuten en in de raadszaal blijven, zo staat voorzitter Lamers toe. We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
   


In 1e termijn: alleen Gemeentebelangen is expliciet tegen opvang vluchtelingen in Nieuwland

Ook inspreker Haag lijkt raad niet 'om' te krijgen
SCHIEDAM - De teneur van de eerste ronde van de raadsleden in het debat over de opvang van vluchtelingen in de voormalige school in Nieuwland is in grote lijnen: we stemmen voor het voorstel, maar wel onder voorwaarden. Zo moeten er veel (extra) maatregelen genomen worden, zoals het aanbrengen van bewakingscamera's, meer surveillances in het desbetreffende deel van Nieuwland 'over het water' en zo mogelijk het verleggen van de ingang van de 'school'.Alle afspraken over maatregelen moeten zwart op wit gezet worden. Er zijn zorgen over de financiering, al wordt er nu over een lager bedrag gesproken van 150.000 (eerst werd gesproken van 300.000). Er is kritiek te beluisteren op de informatievoorziening door B&W, omdat er in binnenskamers vooroverleg met raadsleden nog gesteld werd door het college dat schoolpanden geen geschikte gebouwen zijn voor opvang. Door verschillende raadsleden werd de verwachting uitgesproken dat er op termijn op meerdere locaties in Schiedam een vergelijkbare kleinschalige collectieve opvang zal gaan plaatsvinden.

Alleen Andreas Rose van Gemeentebelangen zei expliciet tegen te stemmen tegen het raadsvoorstel. "Dat kun je als gemeente niet maken ten opzichte van de direct omwonenden," aldus Rose, die zich vervolgens nog onparlementair uitdrukte jegens het college, in de trant van een door burgemeester & wethouders opgestoken middelvinger richting omwonenden. Arie Villerius van Leefbaar Schiedam gaf aan dat het voorstel aan raadsleden en omwonenden te snel was opgedrongen. Als het voorstel wordt aangenomen, dan zwart op wit zetten tegemoet te komen aan de wensen van de omwonenden, waarbij hij in deze eerste termijn nog in het midden liet of zijn partij straks voor of tegen gaat stemmen.

Na de beantwoording van vragen uit 1e termijn door wethouders Van Aken en Stam wordt de vergadering door burgemeester Lamers een kwartier geschorst. 


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
   


13-jarig meisje Nicolic spreekt raad toe: 'aangerand in Oost, ik smeek jullie, opvang niet voor mijn deur'

De geëmotioneerde 13-jarige Maria Nicolic
SCHIEDAM -  Het werd zojuist stil in de gemeenteraad en op de volle publieke tribune, toen het dertienjarige meisje Maria Nicolic als één van de insprekers achter de katheder had plaatsgenomen. Het meisje maakte ooit deel uit van de kindergemeenteraad en heeft daarmee blijkbaar heel goed geleerd om voor publiek te spreken. Desalniettemin is het heel moedig om dat voor bijna tweehonderd volwassenen over zo'n beladen onderwerp als de vluchtelingenopvang te doen. Nog moediger was het om daarbij een uiterst persoonlijk en pijnlijk onderwerp aan te snijden. Zij vertelde de aanwezigen dat ze, voordat ze een half jaar geleden naar de Willem Passtoorsstraat verhuisde, in Schiedam-Oost te hebben gewoond en daar het slachtoffer van een aanranding te zijn geworden. "De dader is nooit gepakt." Het moedige meisje brak, de tranen kwamen, de aanwezigen geraakt. Ze herpakte zich kranig. "Wij zijn gevlucht naar Nieuwland, ik wilde hetgeen gebeurd is, achter me laten. Jullie hebben wellicht ook een dochter," richtte ze zich tot de raadsleden. "Ik voel alleen maar angst. Ik smeek jullie, niet voor mijn deur, anders hebben jullie het op jullie geweten, mijn leven kapot te maken."

Lees ook: Ook AOV tegen en een deel van PS-fractie, maar met grote meerderheid is
raadsvoorstel aangenomen.
In eerste termijn alleen Gemeentebelangen expliciet tegen.
In tweede termijn ook Leefbaar en CU-SGP tegen.
Zes omwonenden spreken voor volle zaal.


Opmerking van de beheerder van deze blog:
Op dit artikel wordt op onze Facebook-pagina en op andere Facebook-pagina's waarop het artikel gedeeld is, alsook hier onder dit artikel, gereageerd. Wij dragen met deze blog graag bij aan het informeren en aan de dialoog. Bij de dialoog die wij voorstaan, hoort respect voor elkaar. Reacties die door ons beoordeeld worden aan te zetten tot haat of geweld dan wel onnodig grievend of beledigend zijn, worden door ons verwijderd. Bij voorkeur geen anonieme reacties.We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
   Zes omwonenden spreken voor volle raadszaal

Eén van de insprekers, de heer Khadje
SCHIEDAM - De publieke tribune bij de vergadering van de gemeenteraad zit vol. Toehoorders die nu nog binnenkomen in het Stadskantoor worden opgevangen in de Hagazaal, waar de vergadering gevolgd kan worden op een groot scherm. Het agendapunt staat pas als punt 16 op de agenda, maar nu aan het begin kunnen de insprekers hun mening geven. Er waren zes insprekers over dit onderwerp (plus twee schriftelijk ingebrachte visies). "Laat ons niet aan ons lot over" en "doet u ons dit niet aan" zo luiden hun smeekbedes, en: "We stappen naar de rechter als jullie het voorstel aannemen vanavond", "We zullen er alles aan doen om het, binnen wettelijke kaders, tegen te houden."We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
   


Omwonenden 'vluchtelingen-opvang-schoolgebouw' Nieuwland zullen zich vanavond opnieuw laten horen

SCHIEDAM  - Vanavond staat als punt 16 op de agenda in de gemeenteraad het 'Raadsvoorstel instemmen met huisvesting vergunninghouders'. 

Afgelopen woensdag is dit punt aan de orde geweest in de vergadering van de raadscommissie. Zes omwonenden hebben toen gebruikgemaakt van hun spreekrecht, waarbij de boodschap van alle zes duidelijk was: geen vluchtelingen bij ons in de wijk. Vanavond zullen opnieuw sprekers gebruikmaken van het spreekrecht, daaronder zowel sprekers die afgelopen woensdag hun mening over het voetlicht brachten, als nieuwe sprekers uit de kring van de omwonenden. 

Als de raad vanavond instemt met het voorstel tot opvang van vluchtelingen in het voormalige schoolgebouw aan de Willem Passtoorsstraat, dan zijn omwonenden van plan naar de rechter te stappen. Een advocaat is daartoe reeds geraadpleegd. Omwonenden hebben een spandoek geplaatst met de tekst 'Geen vluchtelingen in onze voortuin'. Ook zijn pamfletten achter de ramen van de woonhuizen geplaatst, waarin de vrees wordt geuit dat de ongeveer een half jaar geleden betrokken nieuwbouwhuizen fors in waarde zullen dalen. In de Willem Passtoorsstraat had hedenochtend iets minder dan de helft van de bewoners het pamflet zichtbaar achter het raam geplakt, in de daarachter liggende straat, de Henri Polakstraat, minder dan 15% van de huizen. Daarachter liggen straten met huizen die nog in aanbouw zijn, zoals de Jan Oudegeeststraat. Donderdagavond is door de gemeente een extra informatieavond gehouden die bestemd was voor de eigenaren c.q. toekomstige bewoners van de woningen die in aanbouw zijn. 

In de commissievergadering was Arie Villerius namens Leefbaar Schiedam overigens de enige die zich tegen de voorgestelde locatie uitsprak met zijn advies aan B&W 'nog maar verder te gaan met zoeken naar een geschikte locatie'. PvdA expliciteerde nog niet te willen zeggen wat de stellingname in dezen zal zijn. De Fractie Janssen zei het niet in de commissie maar wel na afloop tegen de verslaggevers dat er vrees is met betrekking tot de waardedalingen. Ook waren er raadsleden die opperden dat 'inmiddels algemeen bekend is dat het aanvankelijk de bedoeling was om bepaalde wijken te ontzien, en dat was een wijk waarvan de naam met een N begint, en een wijk waarvan de naam met een O begint'. 


Hier lees je meer informatie in ons dossier over de opvang van vluchtelingen in Schiedam.We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
   maandag 25 januari 2016

SVDPW komt inderdaad niet op; de een zijn dood is de ander zijn brood

Bron: Voetbal.nl
VOETBAL - SVDPW is gisteren niet opgekomen, zoals wij eerder deze week al berichtten dat dat zou gebeuren. De KNVB bevestigt dit nu op de site, maar neemt de Schiedamse eerste klasser nog wel op in het schema voor de komende week waarin de thuiswedstrijd tegen de nummer drie SJC staat geprogrammeerd. Scheidsrechter Mank weet nu dus al dat hij komende zondag voor de afwisseling eens ergens anders als toeschouwer langs de lijn kan gaan staan, of volgen hij en de Noordwijkers de formele weg door zondag wel de reis naar Schiedam aan te vatten, op voorhand wetende dat er geen grasspriet verplaatst zal worden, maar om te voorkomen dat zij degenen zullen zijn die (ook) niet op zijn gekomen. Als SVDPW aanstaande woensdag op de algemene ledenvergadering besluit de vereniging tot het verleden te laten behoren, zullen de spelers vrij zijn nog in het lopende seizoen bij een andere club hun sportieve diensten te verlenen. Zoals al voorspeld, de overstap van een aantal naar SVV ligt voor de hand en zal een welkome versterking zijn voor de kwakkelende club in de onderste regionen van het amateurvoetbal. Gisteren behaalde SVV overigens een verdienstelijk 1-1- gelijkspel uit tegen de nummer 3 Ammerstol. Omdat de nummer 2 van onderen Moordrecht verloor, verstevigen de rood-groenen daarmee hun positie als nummer 3 van onderen. Maar dat zal niet genoeg zijn voor de voormalig betaald voetbalclub met de mooiste tribune van Schiedam. Van het weekend was bij de andere Schiedamse voetbalclubs langs de lijn 'talk of the town' de toestand van ontbinding bij SVDPW, de stand bij SVV, in de context van de reeds aangekondigde overgang van SVDPW-succestrainer Toon Wolters komend seizoen, en ook de situatie bij HBSS, dat de aangekondigde medebewoner SVDPW naar alle waarschijnlijkheid dus komend seizoen niet zal zien komen. De voorspelling van de mensen langs de lijn is, dat er ook wel enkele van de na de verwachte ontbinding van SVDPW vrijkomende spelers van de brede selectie van eerste en tweede elftal naar HBSS zullen overstappen de komende maanden om Marvin Janssen de helpende voet toe te steken en de oranjehemden in de derde klasse te houden. De een zijn dood, is de ander zijn brood, het is niet anders. Voor de eerste klasse zou je het competitievervalsing kunnen noemen, als SVDPW wordt teruggetrokken, alhoewel de stand dan geneutraliseerd zal worden voor de gespeelde wedstrijden. Vervelend in ieder geval voor die clubs die wonnen tegen de Schiedammers. Maar de zuurheid daarvan verhoudt zich niet tot het zuur dat een club met zo lange geschiedenis als SVDPW nu moet slikken, nu hun club in rook dreigt op te gaan.

Lees ook http://schiedams.blogspot.nl/2016/01/de-nieuwe-stand-van-1b-die.html
en http://schiedams.blogspot.nl/2016/01/svdpw-gooit-handdoek-svv-wil-niet-door.htmlWe stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
  

zondag 24 januari 2016

Late inhaalrace helpt Kethel Spaland aan de winst tegen Besiktas: 2-1 

45-jarige Mettes kopt gelijkmaker binnen
door Ton de Leede (foto's Joep Schrijver)

VOETBAL - Op het eigen terrein wisten de voetballers van Kethel Spaland in de allerlaatste seconde de volle winst te grijpen (2-1). Tegenstander Besiktas kwam een kwartier voor tijd op 0-1 en leek zich op de ranglijst van de 3e klasse D vlak achter de Schiedammers te gaan nestelen. Good-old Fedja Mettes en Glenn van Troost zorgden voor een niet meer verwacht positief eind.


Zoals het muisgrijze weer, zo was ook de strijd tussen de twee relatieve laagvliegers te noemen. Twee ploegen met de allerbeste wil maar niet met de meest geweldige kwaliteit. Kethel Spaland wist dat het de 4 punten lager genoteerde opponent van zich af moest schudden. Verlies zou betekenen dat Besiktas op slechts 1 punt van de ploeg van trainer-coach Leen Koorengevel zou komen. Met Leen Koorengevel is meteen de opvallend afwezige in de dug-out genoemd. Door griep geveld moest de
Leen Koorengevel ontbrak wegens griep
oer-Schiedammer zijn taken overdragen aan Ronald Scholte, ook al zo'n echte clubman. Die twee hadden doordeweeks al besloten om Fedja Mettes terug te halen naar het 1e elftal. Hij had dan wel vorig seizoen afscheid genomen maar de trainersstaf zag nog een belangrijke rol weggelegd voor de veertiger. En wat een voorziende blik van het duo, dat zich gedwongen voelde een noodgreep toe te passen.

Pas aan het eind van de wedstrijd kwam er wat opwinding op het veld. Maar opvallend genoeg waren de gastheren daar niet debet aan. Eigenlijk uit het niets bracht Besiktas de stand op 0-1, met nog amper een kwartier te spelen. Volgens invaller-coach Ronald Scholte had zijn elftal die tegenvaller net nodig. Eindelijk begon Kethel Spaland te strijden voor de winst en begreep iedereen dat een zege het enige was dat telde. Laatste man David Semado werd naar het front gestuurd en achterin werd daarna 1 op 1 gespeeld.

In de 85ste minuut werden de genomen risico's al uitbetaald in de gememoreerde gelijkmaker. Het plotse collectief dat Kethel Spaland vormde, nam geen genoegen met het ene punt en zag die inzet beloond. De late inzet van Glenn van Troost zorgde voor de 2-1 en de amper verwachte 3 punten.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
   Beide late Schiedamse doelpuntenmakers in beeld
Excelsior'20 doet zijn plicht en verslaat DHZ met 1-5


 

Gokhan Cayir: ,,'t is nooit een wedstrijd geweest"door Ton de Leede


VOETBAL - Goed uit de winterstop komen is vaak voor hoog geklasseerde clubs een uitermate moeilijke opdracht. Clubs die een week in de zon vertoeven, wel aan teambuilding doen maar nauwelijks aan trainen toekomen, krijgen vaak bij de hervatting van de competitie een rechtse directe van een 'gewone' thuisblijver. Gokhan Cayir, de rustige en koelbloedige trainer-coach van Excelsior'20, gaf blijk van geleerde lessen en stoomde zijn pupillen klaar voor het treffen met DHZ. Na een ruststand van 0-3 gingen de Schiedammers met een 1-5 zege op zak naar huis.

DHZ, Door Houvast Zegevieren, is aan zijn laatste clubjaren bezig. De Rotterdamse club bij uitstek, spelend in schaduw van de Kuip, zal in 2017 een dubbele fusie aangaan. Samen met Lombardijen en Maasstad/Tediro zal DHZ dan Fusie Club IJsselmonde gaan vormen. Enige uitbreiding van club en kader zou niet gek zijn aangezien zondag slechts één bestuurslid aanwezig was, die tevens achter de bar stond en de keuken bestierde. Qua aanhang bij de wedstrijd won Excelsior'20, zoals gewoonlijk eigenlijk, het ruim in aantal van DHZ. Maar dat was deze keer niet erg moeilijk, want er zaten meer DHZ-aanhangers/spelers in de dug out dan dat er langs het veld stonden.

Het hoofdveld van DHZ werd niet goed bevonden, het gras was waarschijnlijk niet eens gemaaid. Het kunstgasveld bood soelaas en de spelers van Excelsior'20 hadden daar geen enkel bezwaar tegen. De thuisploeg toonde zich een enthousiaste groep eenlingen, van goede wil maar nauwelijks getraind in samenspel. De Thurledeclub volhardde in zijn spel van opbouw en zoeken van de vrije man.

Toch liet de openingstreffer van de gasten best lang op zich wachten. Talent Cas Smulders, waarvan zijn trainer betwijfelt of hij volgend seizoen nog onder zijn hoede speelt, opende de score op subtiele wijze (0-1).  Daarna zorgde de dartele Lisendry Sambo (foto) op zijn karakteristieke wijze voor de 0-2 en de 0-3. Aanvalsleider Tom Weber, die in de winterstop een plekje bij de eerste 11 had weten te verwerven, was bij twee treffers betrokken. ,,Tom Weber is een jongen van de club,'' stelde Gokhan Cayir, ,,en ik heb wat meer tijd met hem. Vandaag speelt hij misschien niet goed maar hij bereidt toch twee doelpunten  voor. Ik hoor gemor over Tom, maar toch ga ik nog met hem door.''

DHZ leek het eenzijdige potje nog spannend te maken door kort na rust voor de 1-3 te zorgen. Verder liet de zwartwitte defensie het niet komen. De invaller-doelman van DHZ, die zijn voorganger met een schouder uit de kom zag uitvallen, moest twee keer vissen. Eerst passeerde Cas Smulders de goalie met een sleepbeweging (1-4) en Cemil Kahramanoglu bracht de 1-5 eindstand op het bord.
,,Dit was nooit een wedstrijd,'' aldus Gokhan Cayir, ,,maar je moet dan wel de punten meenemen. Volgende week tegen Meeuwenplaat thuis verwacht ik wel wat meer tegenstand. Zij hebben een spits die op hoog amateurniveau heeft gespeeld, die moeten we dus in de gaten houden.''


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
  

Hermes-DVS verliest wedstrijd die je niet mocht verliezen en nog dik ook: 2-5

Ivan Anastacia wordt bij de scheids geroepen nadat hij de 2-4 scoorde
VOETBAL - Je hebt van die wedstrijden die je eigenlijk niet mag, of niet kunt verliezen, maar die je puntje bij paaltje wel verliest.
De thuiswedstrijd van Hermes DVS tegen Maasstad Tediro was zo'n wedstrijd, die na een hoopvolle 1-1 ruststand uiteindelijk ruim verloren gaat: 2-5. Onnodig maar toch verdiend, omdat de blauwwitten in de eerste helft verzuimden om, pak 'm beet, met 6-2 voor te staan en omdat er in de tweede helft te slordig verdedigd werd.

Maasstad Tediro gaf achter de nodige ruimte weg en dat ligt Hermes-DVS wel. Al in de vijfde minuut leek Hermes-DVS de score te gaan openen, maar het schot van Lloyd Kalonga ging net naast de verkeerde kant van het doel. Drie minuten later was het aan de andere kant wel raak. Vanaf links verlegden de Rotterdammers met een strakke trap het spel naar de rechterkant van het veld, waar hun aanvoerder Jeremy Versteeg net buiten de 16 te vrij stond. De nummer 10 had weinig moeite om de bal in het Schiedamse doel te  krijgen. Daarmee was ook direct de beste man van het veld genoemd. Een, zoals de Engelsen dat noemen, 'box to box' speler. Hij strooide met pasjes en bracht net dat 'gemene' in, wat de Schiedammers zo node missen. Hij zorgde ervoor dat de omschakeling bij de gasten razendsnel verliep en daar had de thuisploeg moeite mee. Aanvallend liep het in de eerste helft overigens heel aardig bij de ploeg van trainer Jerry Visser.  Met onder meer de 10e minuut (inzet van Mari Lansbergen net tot corner gewerkt), de 11e minuut (te zwakke inzet van Lloyd Kalonga op enkele meters van de keeper staand), de 12e minuut (op appel van de grensrechter wegens buitenspel afgekeurd doelpunt van Sebastiaan Kerkhof, maar of dat terecht was, was de vraag. Je zou de clubgrensrechters beter kunnen afschaffen en dan ook de buitenspelregel; dat zou heel wat ergernis schelen), de 20e minuut Ivan Anastacia in goede positie voor de doelman over. Vijf minuten voor rust kreeg de thuisploeg eindelijk loon naar werken. Op de rechterflank maakte Anastacia zich met een mooie beweging vrij en speelde breed op de vrijstaande Sebastiaan Kerkhof, die niet verzuimde om loepzuiver af te drukken: 1-1.

Na de rust leek Hermes-DVS verder te gaan met het scheppen van kansen, hetgeen in de 59e minuut de beste mogelijkheid opleverde. Anastacia werd op rechts de diepte in gestuurd, hij speelde zijn tegenstander uit en vervolgens de doelman, waarna zijn inzet op het net leek af te gaan. Rotterdammer Jordi Andriessen dacht daar anders over en slaagde er in de bal uit het doel te glijden. De Schiedammers hadden 'm al geteld en grepen naar hun hoofd van teleurstelling. Die teleurstelling zou twee minuten later nog groter zijn. De Rotterdammers lieten nogmaals zien hoe je het middenveld gewoon kunt overslaan en met een paar trappen de bal van de achterste linie naar de voorste linie kunt brengen. Daar stond opnieuw Jeremy Versteeg als een sluipschutter gereed; hij peunde de bal snoeihard achter doelman Quinten Horn. Hermes-DVS rechtte de rug om opnieuw wat aan de achterstand te gaan doen; de enige juiste reactie op de teleurstelling. Jammer dat in de drang naar voren verdediger Ies van der Tuyn in de 63ste minuut met de bal ging lopen in de laatste linie met een rappe Rotterdamse aanvaller in zijn buurt. Hij verspeelde de bal en Dylan Veesaert bedacht zich geen moment ermee aan de haal te gaan en met een nonchalant maar behendig stiftje de Schiedamse doelman kansloos te laten: 1-3.

Jerry Visser ging aanvallend wisselen bij zo'n stand en nog een minuut of twintig op de klok. Dat leverde nog bijna de aansluiting op. Mari Lansbergen dreef de bal op en produceerde van een meter of 18 een effectvolle knal. Doelman Kenny Boertje kon slechts bewonderend naar de hem passerende bal kijken, die tot zijn opluchting binnenkant kruising het veld weer in huppelde. De Rotterdammers profiteerden van de geboden ruimte: een kwartier voor tijd een strakke voorzet vanaf rechts, die invaller Aldawari met een mooie beweging met zijn hak in de doek prikte: 1-4. Het siert de Schiedammers dat ze opnieuw gas gaven en 12 minuten voor tijd dankzij Anastacia de marge tot 2 terugbrachten: 2-4. De doelpuntenmaker wilde snel met de bal naar de middenstip, maar daar dacht de Maasstad Tediro verdediging anders over. De bal was van hen en Anastacia verdween hardhandig in het net. Uiteindelijk door scheids Bakker afgedaan met geel voor de doelpuntenmaker en geel voor één Rotterdammer (Terbeek). Vier minuten voor tijd maakte Jazzley John aan alle Schiedamse illusies, voor zover die nog niet vervlogen waren, een eind: 2-5.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
 Loting voor G1000Schiedam: hoor jij tot de G(elukkige) 1000?

SCHIEDAM - Afgelopen donderdag is een loting verricht om 1.000 Schiedamse, kiesgerechtigde inwoners te selecteren voor de eerste burgertop van de stad, de G1000Schiedam. De loting uit de basisadministratie waarin alle Schiedammers staan geregistreerd vond donderdag onder strikte privacyregels plaats op het gemeentehuis aan het Stadserf. Ingelote Schiedammers kunnen in de laatste week van januari de uitnodiging voor 27 februari op de deurmat verwachten.

De G1000 is een landelijk initiatief dat in steeds meer steden ingezet en uitgerold wordt. Onder meer Amersfoort, Groningen en Uden gingen Schiedam voor. De burgertop in Schiedam is een initiatief van een aantal Schiedammers die vinden dat democratie meer moet zijn dan een keer in de vier jaar naar de stembus gaan. De G1000 geeft inwoners een stem en daarmee de mogelijkheid bij te dragen aan datgene wat de Schiedamse burger echt belangrijk vindt, en wel in de vorm van een top 10 met belangrijkste onderwerpen. De burgertop vindt plaats op zaterdag 27 februari 2016 in de Margriethal in Schiedam. De G1000Schiedam past goed in het nu lopende themajaar van de stad: ‘Schiedammers maken… ‘.

Boode
Bernard Boode, secretaris van G1000Schiedam is verheugd dat de loting nu een feit is: “Met een geweldig team zijn we de afgelopen maanden bezig met de voorbereiding van deze burgertop. De verrichte loting onder de inwoners is daarbij een van de mijlpalen in het traject. Lukraak uitnodigen is geen optie: we willen iedereen de mogelijkheid geven om hun ideeën te ventileren, los van afkomst, achtergrond, opleiding, leeftijd, functie of beroep.”

"Naast inwoners krijgen ook ondernemers, ambtenaren, politici en vrijdenkers een uitnodiging om de 27e februari aan te schuiven. G1000 gelooft in de kracht van het hele systeem: alle belangrijke partijen doen mee aan het gesprek. Zo worden we samen verantwoordelijk voor het resultaat: burgers, vrije denkers, werkgevers en de overheid," aldus Boode.

Als wij dan als 'vrijdenker' een kritische opmerking mogen maken dan wel vraag mogen stellen: kan iedereen van de burgers die niet is ingeloot als burger, zich met succes aanmelden als vrijdenker? Of zelfs iedereen van overal? Ondernemer, ambtenaar of politicus is objectief te duiden. Of iemand een vrijdenker is, wie bepaalt dat? Zijn we niet allemaal vrijdenkers? Of in ieder geval vrij te denken?

Je kunt het de komende weken zelf gaan vragen tijdens de informatiebijeenkomsten, 'G1000 cafés' genaamd.  Boode: "Iedereen is daar welkom, ook zonder uitnodiging. De cafés zijn met name bedoeld om mensen te informeren over wat G1000 is en wil en wat jouw rol daarin kan zijn. Inwoners, politici, ambtenaren, vrijdenkers maar zeker ook ondernemers zijn van harte welkom."
Eh...kunnen ondernemers géén vrijdenkers zijn dan?


Meer weten of aanmelden als vrijwilliger? Ga naar www.g1000schiedam.nl.


De cafés vinden plaats op onderstaande data en locaties.
Dinsdag 26 jan. 
Wijkcentrum De Erker, Jan van Avennesstraat 32, west
19.30u-21.30u*
Donderdag 28 jan. (2x) 
Ruimte in Beweging, Boterstraat 81, centrum
15.00-17.00u* en 19.30u-21.30u*
Dinsdag 2 feb. 
Kindercentrum Komkids Kekt, Buys Ballotsingel 108a, oost
19:30-21:30u*
Donderdag 4 feb.
Kindercentrum Komkids, De Wensboom, Stockholm 5, noord
19:30-21:30u*
We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.