vrijdag 28 augustus 2015

Jonge dronkelap op scooter komt er met een koopje vanaf

SCHIEDAM - Vrijdagavond heeft een motoragent een beginnend scooterbestuurder aangehouden. Deze had een aanrijding veroorzaakt en bleek dronken te zijn.

De scooterrijder moest blazen en bleek vijf maal de toegestane hoeveelheid alcohol tot zich genomen te hebben, namelijk 430 ug/l (dit betekent: microgram per liter). De officier van Justitie heeft een boete opgelegd van 125 euro. Daarmee is de kous afgedaan en is het rijbewijs aan de jongeling teruggeven.

Op social media komen al reacties binnen dat de jonge dronkelap, met een koopje van dit vergrijp is afgekomen. 'Veel te weinig. Vijf keer te veel op en direct het rijbewijs terug, die leert hier niets van', is een van de reacties.

woensdag 26 augustus 2015

Terugblik op teleurstellend seizoen Hermes-cricket

CRICKET - Hermes-DVS heeft de laatste twee wedstrijden in de degradatie play-offs weten te winnen. Vorige week werd gewonnen van VRA uit Amsterdam en afgelopen zondag werd het seizoen afgesloten met een thuisoverwinning op degradant HBS uit den Haag. Een terugblik op deze laatste twee wedstrijden en enkele gevolgtrekkingen over de gehele competitie voor de blauwhemden door onze Hermes-DVS-volger.

In Amsterdam werd na een verloren toss eerst gebat. Er werd sloom gestart waarbij Nick Statham (11) en Harro Seelaar (15) de dubbele cijfers behaalden. De versnelling werd ingezet door Kruger van Wijk (70) en Bart Schilperoord (44) en een score van boven de 200 leek voor handen, maar door een collaps kwam Hermes DVS niet verder dan 168 all out. Turmaine pakte voor VRA 5 wickets.
In het veld ging het zeer goed voor de blauw-witten waarbij er regelmatig wickets vielen. Ook VRA had een collaps waarbij de laatste 6 wickets voor slechts 20 runs werden gepakt en zij 96 all out waren. Sebastiaan Braat en Maninder Singh pakten ieder 3 wickets en er was ook een wicket voor  de 15-jarige debutant Olivier Elenbaas.

Afgelopen zondag werd in de laatste wedstrijd thuis tegen HBS opnieuw de toss verloren door aanvoerder Stephan Myburgh en besloot HBS eerst te batten. Zeer triest was het dat HBS, net als de week ervoor tegen Excelsior ’20, met 9 man op kwam dagen. Hermes DVS gaf weinig cadeau en al snel stonden de 9 HBS’ers aan de kant voor het verlies van 62 runs waarbij het Davi van Slobbe was die met vier wickets het meest succesvol was aan Hermes-zijde. Battend was de start dramatisch waarbij er na 1 run al wickets waren gevallen. De jongelingen Mudassir Choudhury(20) en Bahir Momand (20) zorgden er geduldig voor dat de zege vakkundig werd binnengehaald. Uiteindelijk werd het totaal voor het verlies van 4 wickets gepasseerd.

Uiteindelijk is Hermes 7de geworden waarbij ze alleen HBS onder zich hebben gelaten. Een teleurstellend seizoen voor de Harga-bewoners, waarbij halverwege het seizoen een plek bij de top vier nog mogelijk was. Echter tegen de top-vier teams werd slechts 1 punt bepaald, hetgeen meteen aan geeft dat er toch een duidelijk kwaliteitsverschil was met deze teams. Komend seizoen zal er uit een ander vaatje getapt moeten worden om weer een belangrijkere rol te gaan spelen binnen de Topklasse.

Komende twee weekenden zullen Dosti-United CC en titelverdediger Quick Haag uit gaan maken wie kampioen van Nederland zal worden.

dinsdag 25 augustus 2015

Een blauwwitte boom geveld. Hermes-icoon Cees van Kooten overleden

VOETBAL - Cees van Kooten is gisteren overleden. Hij was op 20 augustus 67 jaar geworden. Van Kooten speelde betaald voetbal voor Hermes-DVS, OSC Lille, Telstar, Go Ahead Eagles (met 79 doelpunten clubtopscorer) en PEC. Hij kwam negen keer voor het Nederlands elftal uit en scoorde 4 oranje goals.

De in Alblasserdam geboren voetballer werd ontdekt door Hermes-DVS en kwam in zijn jonge jaren dagelijks op zijn brommer vanuit de Alblasserwaard naar Harga. Cees begon in het hoogste jeugdteam van Hermes, de 'regionale jeugd' heette dat toen. De toenmalige staf had al gauw door dat Van Kooten van grote waarde zou kunnen zijn voor het in de Tweede Divisie B (net als onder meer SVV, PEC, Fortuna Vlaardingen) spelende eerste elftal. Hij werd dan ook snel in de selectie opgenomen. Dat werd een druk dubbel programma voor de sympathieke bonkige spits. Op zaterdagmiddag in het jeugdteam, en op zondag in het eerste. Hij zou heel veel doelpunten gaan maken in het eerste, met name ook met het hoofd. Een spectaculaire een-twee waar het Harga publiek van kon smullen, ging als volgt: bij ingooien ter hoogte van het strafschopgebied, eiste middenvelder Gerard Flaes de bal op. Wijlen Gerard Flaes had een wel zeer bijzonder atletische ingooi in petto, waarmee hij de bal echt hoog voor de pot wist te krijgen. Zo hoog dat alleen Cees van Kooten erbij kon. Doelpunt. En zo heel vaak. Cees zou blijven tot en met het laatste jaar van Hermes-DVS in het betaalde voetbal. In het laatste jaar Tweede Divisie kwamen de blauwwitten tot een hoge klassering, mede door vele doelpunten van Van Kooten, waaronder in de eindfase van de competitie een legendarisch doelpunt van zijn hand. Tegen PEC. Hij sloeg op Harga, zichtbaar voor de tienduizend bezoekers op de tribune en zwart-wit maar overduidelijk in beeld gebracht door Sport in Beeld, de bal achter de Zwolse doelman. De bekende arbiter Van der Kroft bleek het te zijn ontgaan. Van Kooten  was overigens dankzij zijn fantastische sprongkracht ook als keeper inzetbaar. Tijdens de mao-griep epidemie stond Van Kooten in de basis, niet als spits maar als doelman.

Na zijn lange actieve voetballoopbaan was hij trainer bij de nodige clubs waaronder NEC en RKC. Tevens was hij als ondernemer actief als exploitant van een benzinestation. Ook kwam hij in de horeca terecht, als exploitant van een discotheek. Bij deze horecagelegenheid in Deventer had hij niet speciaal een 'doorman' nodig. De boomlange spits dwong zelf genoeg ontzag af als hij de deur opendeed. Ik liep hem daar - met een bedrijfsuitje van mijn in Deventer gevestigde uitgever Kluwer - een keer op een namiddag tegen het lijf. Hij was zichtbaar prettig verrast herkend te worden als de 'Cees van Hermes'. Ik interviewde hem tweemaal, voor de jubileumboeken van Hermes-DVS, een keer bij het honderdjarig bestaan en de laatste maal ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan, enkele jaren geleden. Hij vond het beide keren heerlijk om over vroeger te kunnen praten. Hij had zo ontzettend veel lol gehad bij Hermes. Een echte vriendenploeg was het. Hij verzuchtte wel toen ik hem voor de tweede maal interviewde, terugkijkend op zijn actieve loopbaan als speler en trainer, dat hij financieel gezien beter 25 jaar later geboren had kunnen zijn. Dan had hij na zijn voetballoopbaan echt niet meer 'verplicht' hoeven werken. Nu was het gewoon nodig en dat ondernemerschap was niet allemaal van een leien dakje gegaan, zo was hij openhartig. Hij had die laatste keer dat ik hem sprak problemen met zijn hart. Dat zou deze boom van een vent niet klein krijgen. Hij overleed na een lang ziekbed aan de gevolgen van kanker.maandag 24 augustus 2015

Excelsior verliest maar eindigt als eerste van rechterrijtje; Hermes wint laatste wedstrijd

CRICKET - In de topklasse heeft Hermes-DVS de laatste wedstrijd van het seizoen - thuis tegen HBS - gewonnen. Excelsior'20 sloot het seizoen eveneens thuis af, maar moest in VRA ditmaal de meerdere erkennen.

HBS, dat hopeloos onderaan bungelt met slechts twee punten uit het hele seizoen en al gedegradeerd is, won de toss en startte aan bat. De Hagenaars konden de slechte smaak die ze aan dit seizoen zullen overhouden niet wegpoetsen. Al in de twintigste over viel het laatste HBS-wicket op een schamel totaal van 61 runs. Davi van Slobbe was op dreef als bowler, met klinkende cijfers tot gevolg van vier wickets voor tien runs. Hermes-DVS passeerde het Haagse totaal in de 22ste over, waarbij er slechts vier Schiedamse wickets ten prooi waren gevallen aan de HBS-aanval.

Excelsior'20 won de toss en startte aan bat. Alleen captain Tom Heggelman kwam boven de 20 runs. Toen de thuisploeg na twee uur en dertig minuten voor 104 runs all out was, stond hij nog steeds aan het wicket: 25 runs not out. Bij VRA kwam de runproductie wat beter op gang. Raja (40) en Szwarczynski (23 niet uit) leverden een flinke bijdrage aan het totaal. Na eveneens twee uur en dertig minuten batten passeerden de Amstelveners het Schiedamse totaal: 107 voor 8. Aan de kant van de aanval van de thuisploeg deed Joost Kroesen van zich spreken, met een bowlingcijfer van 3 wickets voor slechts 13 runs. Dat in combinatie met 19 runs aan bat, maakten van Joost Kroesen de man van de wedstrijd.


Paard dankzij mensenkracht uit de sloot

SCHIEDAM - Aan het Bieslookveld in Schiedam-Noord is zondagmiddag een paard in de sloot terechtgekomen. Het dier kon niet op eigen kracht op de kant terugkomen. De brandweer kwam ter plekke alsook een tractor. Deze mechanische hulp hoefde niet te worden ingeschakeld. De brandweermannen aangevuld met een aantal omstanders konden het geschrokken dier met vereende krachten aan de wal krijgen. Van de schrik bijgekomen, dartelde het paard na vijf minuten al weer in de weide.