De Schiedammer Online

zondag 4 oktober 2015

Hermes wint maar is nog te lief voor de tegenstander

DHZ trok regelmatig aan de noodrem
VOETBAL - Hermes-DVS heeft uit tegen DHZ een dik verdiende 1-2 overwinning behaald. De uitslag had wel beschouwd wat hoger moeten uitvallen. Door de zege komen de Schiedammers op een puntentotaal van 12 punten uit vijf, goed voor een gedeelde eerste plaats.

Tien minuten na aanvang verwerkte de thuisploeg een hoekschop tot een doelpunt. "Ik had er vooraf nog voor gewaarschuwd. Ze hebben de nodige lengte in de ploeg; opletten dus bij hoekschoppen en vrije trappen", aldus trainer Jerry Visser. Net voor rust wist Hermes-DVS de score gelijk te trekken. Spits Sebastiaan Kerkhof maakte het doelpunt. Na de eerste 45 minuten concludeerden de toeschouwers op Varkenoord dat de elftallen twee totaal verschillende speltypes op de mat legden. Het spel van de thuisploeg was te typeren als mannelijk werkvoetbal, waar stevige overtredingen niet werden geschuwd. De hemelsblauwhemden trachtten met technisch verzorgd spel kansen te scheppen.

Een goed verzorgde aanval leverde in de eerste minuut na rust al de voorsprong voor de uitspelende ploeg op. Linksbuiten Mari Lansbergen sneed vanaf rechts het centrum in en liet de doelman kansloos: 1-2. Het Hermes-publiek, dat in Rotterdam-Zuid in de meerderheid was, ging er eens goed voor zitten. De gasten bleven goed voetballen, maar verzuimden het werk af te maken. Zelfs toen een charge van een DHZ-verdediger - waarin hij overigens zichzelf ernstig blesseerde -  met diens tweede gele en daarmee rode kaart bestraft werd, slaagden de bezoekers er niet in de marge te vergroten. Aan de andere moest Hermes-doelman Elco Rodi op de weliswaar spaarzame aanvallen toch nog enkele keren gestrekt naar de bovenhoek. Halverwege de tweede helft werd Iwan Anastasia vervangen door Inghomar Hodge, terwijl tien minuten later Lloyd Kalonga (normaal basisspeler; maar omdat hij te laat kwam naar de reservebank verwezen) in het veld kwam voor Sebastiaan Kerkhof.

De laatste aanvallende actie van de middag (foto) was typerend voor de tweede helft. Een niet te missen kans uit een lage voorzet vanaf de rechterkant werd toch door de twee aan de linkerkant van het doel vrijstaande Hermes-spelers gemist doordat een DHZ-speler zich met ware doodsverachting tussen beide blauwhemden en de bal wierp. Het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter was toch wel een opluchting, want 45 minuten de bovenliggende partij zijn, de nodige kansen scheppen en dan zien dat de tegenpartij uit een spaarzame aanval wel weet te scoren, zoiets gebeurt wel vaker. Vanmiddag niet dus, en trainer Jerry Visser en zijn mannen name de drie punten mee naar huis.

De trainer is nu aan zijn derde seizoen bij de Harga-club bezig. In zijn eerste jaar promoveerde hij van de vierde naar de derde klasse, in zijn tweede jaar wist hij na een moeilijk seizoenstart uiteindelijk toch degelijk in het linkerrijtje te eindigen. De start nu is boven verwachting. "Buitengewoon; daar durf je alleen van te dromen", aldus Visser. "We hebben jongens uit de zaterdagselectie erbij gekregen en daarmee een bredere selectie. Die gaan we ook nodig hebben. Mooi dat we nu zo hoog staan. Bij de eerste vier eindigen is de doelstelling dit seizoen. Maar als we alvast een 'periode' kunnen binnenhalen, zou dat goed zijn. Er is veel mogelijk met deze selectie, er zit veel voetballend vermogen in. Helemaal als we nog wat punten op de i zetten. Zo zijn we helaas nog wat te slordig voor het doel van de tegenstander, maken we af en toe de verkeerde keuzes en zijn we soms wat te lief voor de tegenstander. Met zo'n tegenstander als DHL moet je de duels uit de weg gaan en vooral de bal het werk laten doen; dat heb ik ze in de rust nog eens benadrukt", zei Jerry Visser, die tevreden was over de behaalde volle buit en het gecreëerde langdurige overwicht.