zaterdag 10 oktober 2015

Kethel Spaland dichtbij verrassing tegen SC Feyenoord

Resultaat: koude douche, ijsbad!
 door Ton de Leede

VOETBAL -  Een helft lang konden de voetballers van Kethel Spaland vanmiddag op eigen veld tegenstander Feyenoord aardig bijbenen. De 1-1 ruststand was een eerlijke afspiegeling van de verhoudingen op de 'knollentuin'. Na de thee speelde Feyenoord iets makkelijker en liep de thuisploeg vooral achter de Rotterdammers aan. De 2- 4 uitslag was volgens de verwachtingen, maar er werd na afloop opgelucht adem gehaald in de kleedkamer van de Feyenoorders.

Kethel Spaland begon met 3 winstpunten in de achterzak aan het duel met Feyenoord, dat uit de 5 eerder gespeelde competitiewedstrijden het volle pond van 15 punten peurde. Het verschil op de ranglijst was de eerste rondgang werkelijk voor geen seconde te zien. Feyenoord was natuurlijk de technischere ploeg, de onverzettelijkheid en inzet van de Kethellappers was een genot om te zien.
De gasten wilden hun keurig verzorgde opbouw als vanzelfsprekend op de mat leggen, maar Kethel Spaland weigerde mee te werken aan die 'Spielerei'. Met veel diepte in hun spel zorgden de gastgevers voor verschillende gevaarlijke situaties voor het doel van Patrick Bentem. Zo ging een schot van voorzitterszoon Jesper Koning, die duidelijk meer voetbaltalent heeft dan zijn vader, rakelings over de doellat.

Toch wel onverwacht viel de 0-1 na een hobbelend schot dat ongelukkig achter Jeffrey Welbie
verdween. De thuisploeg leek niet bepaald onder de indruk en trok nog fanatieker ten aanval.
Op slag van rust zagen de ruim 400 toeschouwers, zoals Kethel Spaland-Pim Koning beweerde, de terechte 1-1 op het bord verschijnen. Nu ook een carambolage dicht op het doel, waaruit Miletson Silva de Freitas het gaatje vond. ,,Het is moeilijk voetballer hier,'' stelde Feyenoorder Joris van Eijck,, ze gaan de duels stevig in en er staan veel toeschouwers langs de kant. Wij gingen de 1e helft mee in hun spelletje. Dat werd in de rust rechtgezet.''

Direct na rust leek Yuri Nooteboom, die zich wat vaak naar de grond laat gaan, een penalty te verdienen. Na een duel met Feyenoord-verdediger Joris van Eijck wapperde scheidsrechter S.C. Calvert alle protesten weg. Tien minuten later nam Feyenoord opnieuw een voorsprong. Wederom caramboleerde de bal voor de grijpgrage handen van Jeffrey Welbie ongelukkig over de doellijn (1-2).

De ingebrachte Junior Obiku, zoon van de bekende voormalige Feyenoord-prof, zag na een uur spelen kans om de rebound van Jeffrey Welbie in de touwen te schieten (1-3). Feyenoord was na de tweede genomen voorsprong opeens de veel betere manschap. De Schiedamse tweedeklasser liep voornamelijk achter de opponent aan. Feyenoord scoorde zelfs de 1-4, met wederom Junior Obiku in de hoofdrol.

Twintig minuten voor tijd legde Miletson Silva de Freitas de eindstand met zijn tweede treffer vast: 2-4. Raymond Kraaijbeek, de eerstejaars trainer van Kethel Spaland, was allesbehalve een blij man.
,,Ik wil de spelers hier leren om de p in te hebben na een nederlaag. Je moet niet blij zijn met goed spel, zeker niet als je verliest. We blijven gewoon op 3 punten staan, al hebben we niet slecht gespeeld. De punten tellen, niet mooi spel.''

Kethel Spaland: Welbie, Wijngaarde, Bouhannouche, Verschoor, Bravenboer Dos Reis Varela, Oosterwaal, Koning, Nooteboom, Lansbergen, Silva de Freitas.
Ingebrachte spelers: Mokveld, Ruwendley en Batenburg.

SC Feyenoord: Bentem, Jones, Dobber, Van Eijck, Schoonheim, Van Lare, Norbruis, Ribeiro Anes, Mierop, Josee, Faria.
Ingebrachte spelers: Legrand, Obiku en Beute.