De Schiedammer Online

donderdag 8 oktober 2015

Zwart Nazareth? Meet zelf hoe schoon je stad nu is

SCHIEDAM - Dagelijks passeert een groot aantal vliegtuigen op grote laagte de wijk Kethel. De brandstof van die vliegtuigen leidt niet alleen tot uitstoot van CO2, maar kan ook uitstoot geven van zwaveloxiden, stikstofoxiden, onverbrande koolwaterstoffen en roet. De witte tuinmeubels in Kethel worden met regelmaat bedekt door een laagje zwart.

Hier doet Schiedam nog steeds zijn naam van weleer eer aan, Zwart Nazareth. De twee weken geleden gelanceerde gemeentelijke 'promotiefilm' stak dit niet onder stoelen of banken, Zwart Nazareth. Maar dat de in hoeveelheid toenemende vliegbewegingen over Kethel vervuilend zijn, ach, het zijn maar indrukken van wat burgers die er ooit voor kozen om zowat op de landingsbaan van het rustieke vliegveldje Zestienhoven te gaan wonen. Doorgaans gaat de discussie over de geluidsoverlast. Als het met de zogenoemde geluidscontouren nou maar goed zit. De vervuiling is wellicht de echte sluipmoordenaar. Wellicht zou je een en ander wel eens exact willen weten?

Niet alleen de techniek in vliegtuigen is geavanceerder geworden. De geavanceerde techniek is ook bruikbaar voor burgers. Om voortaan te meten, wat ze denken dat er gebeurt. Meten is weten. Ja, er is de DCMR, maar ook zelf meten kan geen kwaad. De gemeente Schiedam stimuleert dit meten door de burgers. Er wordt volgende maand een bijeenkomst georganiseerd over hoe je zelf kunt meten, met bijvoorbeeld de hedendaagse telefoons. Je kunt je vanaf vandaag aanmelden.

Wat de gemeente zelf over dit initiatief schrijft:
"Het is steeds gemakkelijker zelf data over de stad, school of buurt te verzamelen. Dat kan met smartphones en slimme horloges of – goedkoper en spannender - met zelfgebouwde sensoren. De technologische mogelijkheden maken zelf meten toegankelijker, waardoor je meer te weten kunt komen over je eigen stad of woonwijk. Gegevens kunnen leiden tot nieuwe verbanden en inzichten waardoor het makkelijker wordt om onze leefomgeving schoner, gezonder en leuker te maken. Ben je hierin geïnteresseerd of hier al mee bezig? We nodigen je graag uit op 5 november van 19.30 uur tot 21.30 uur op de Hoogstraat 85 in Schiedam. Tijdens deze bijeenkomst lichten we de achtergronden toe en laten we voorbeelden van andere gemeenten zien. En daarna zijn we vooral geïnteresseerd in jouw ideeën over een slimmer Schiedam. Wat zou je willen meten? Hoe doen we dat het beste en hoe gebruiken we die zelf vergaarde kennis vervolgens om de stad gezonder of leuker te maken? Denk je mee?" 

Volg ons ook op facebook en twitter en instagram.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten