De Schiedammer Online

woensdag 25 november 2020

Sabotage en verzet

SCHIEDAM - Op dinsdagavond 1 december aanstaande geeft de Schiedamse historicus Han van der Horst in samenwerking met de Bibliotheek Schiedam een lezing (online) over ‘sabotage en verzet’ in de Tweede Wereldoorlog. 


In het voorjaar publiceerde historicus Han van der Horst zijn laatste boek: Zwarte jaren, Nederland in de Tweede Wereldoorlog. In november heeft hij al twee thematische online lezingen gegeven aan de hand van zijn boek. Dinsdag 1 december geeft hij opnieuw een lezing. Han van der Horst laat dan zijn licht schijnen over sabotage en verzet in de Tweede Wereldoorlog. 

Circa anderhalf procent van de Nederlanders heeft zich tijdens de Duitse bezetting actief ingelaten met het verzet. Een even groot percentage koos ervoor om actief met de bezetters samen te werken. De meeste mensen probeerden er zonder kleerscheuren doorheen te komen. 

Echte partizanen zoals in Oost-Europa heeft Nederland nooit gekend. Daar is het terrein nu eenmaal ongeschikt voor. Als het om het toepassen van geweld ging, dan waren dat eerder activiteiten die we tegenwoordig aanduiden met de term 'stadsguerrilla'. Voor het overige ging het om sabotage van de Duitse maatregelen, zoals het laten onderduiken van mensen in nood. Op één punt stak Nederland boven alle door de nazi's bezette gebieden uit: het publiceren van ondergrondse krantjes en pamfletten, die keurig de verzuilde natie weerspiegelden. 

Lezing via Zoom
Dinsdag 1 december over “Sabotage en Verzet”.
Aanvang: 20:00, duurt tot 21:30 uur.
Deelname is gratis.
Er is gelegenheid vragen te stellen.
In verband met de corona-maatregelen is de presentatie via het programma Zoom.
Je dient je aan te melden via de website van de bibliotheek. Je krijgt dan bijtijds de voor deelname noodzakelijke link toegestuurd. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten