De Schiedammer Online

donderdag 26 november 2020

Wethouder Patricia van Aaken: 'Geweld tegen meisjes en vrouwen moet stoppen'

SCHIEDAM - Sinds gisteren tot 10 december wordt in het totaal zestien dagen lang wereldwijd actie gevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Deze actie heet 'Orange the World'. Daarom kleuren gebouwen 's avonds oranje in onze stad. Wethouder Patricia van Aaken gaf gisteravond de aftrap voor de actie. "Het geweld tegen meisjes en vrouwen moet stoppen", zei de wethouder in haar toespraak.

door Jan Schrijver

"De komende dagen kleurt onze stad oranje, oranje als kleur van de zonsopkomst. Een nieuwe dag van een toekomst waarin het geweld tegen vrouwen en meisjes steeds minder wordt en liefst verdwenen is. We steunen deze dagen dan ook Orange the World en doen actief mee omdat geweld tegen meisjes en vrouwen moet stoppen, want zij hebben recht om ook in onze stad veilig te kunnen leven."

Je kunt haar gehele toespraak zien in de reportage die Jan Willem de Boer van JW TV maakte door op de afbeelding hieronder te klikken. Jan Willem sprak verder o.a. met Miranda Pol en Iris Krommenhoek (beiden van De Buurtvrouw), Ina Blans (De Erker), Willy Heikamp (Schiedam aan de Slag), Serap Onal (DOCK), Mieke Wigmans (Stichting J&S) en Petra Zwang (PvdA).

(Jan Willem de Boer sprak Willy Heikamp en Serap Onal overigens in de Kookstudio aan de Westmolenstraat. Die professionele keuken is hun tijdelijk ter beschikking gesteld om maaltijden te bereiden voor degenen die in onze stad in armoede leven.) 

Soroptimist Club Beneden Maas heeft Orange the World in deze regio geïnitieerd. Niet alleen in Schiedam kleuren gebouwen oranje, maar ook in Vlaardingen en Maassluis. In Schiedam zijn de oranje uitgelichte gebouwen: Ruïne bij het Stadskantoor, Havenkerk, Dorpskerk Kethel, Schreiershuisje, Stichting J&S (Groenelaan), De Buurtvrouw (Van Beverenstraat), Molen De Kameel, Kookstudio (Westmolenstraat), De Erker (Jan van Avennesstraat) en de WOT's van de gemeente Schiedam. 

Het eind van de actieperiode wordt afgesloten met een conferentie over huiselijk geweld, zo kondigde PvdA-raadslid Petra Zwang aan. 

Belangrijk telefoonnummer is 0800-2000. Ervaar je geweld, of heb je een vermoeden van geweld, bel  dit nummer. En hierbij gaat het om alle vormen van geweld. In de Gorzen is dit nummer op straat gespoten (foto boven). Er zijn posters die op dit nummer wijzen (zie foto onder met wethouder Patricia van Aaken tijdens haar toespraak). Op de website https://geweldtegenvrouwenmelden.nl/ vind je een overzicht van mogelijkheden om geweld tegen vrouwen te melden. Ook lees je er over een petitie die oproept om het melden van geweld tegen vrouwen laagdrempeliger te maken. 



 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten