De Schiedammer Online

zaterdag 5 maart 2016

De zege van PPSC op SVV had veel hoger kunnen uitvallen dan 0-3

door Jan Schrijver

VOETBAL - De zaterdagmiddagderby SVV - PPSC was voor de neutrale toeschouwer qua spanning teleurstellend. PPSC besliste de wedstrijd binnen tien minuten. Door doelpunten van Berkay Celik na niet al te gedecideerd verdedigen van SVV stond het 0-2, wat tevens de ruststand was. In de tweede helft kwam er nog slechts één doelpunt van de bezoekende ploeg bij, die met 0-3 de zege opstreek. Maar zoals PPSC-trainer Henk Salari kort voor tijd tegen zijn collega technische stafleden verzuchtte: "Het had wel 0-8 kunnen staan."

In de beginfase benutte PPSC het gebrek aan snelheid bij SVV links achterin. Daardoor kon een voorzet worden gegeven, waaruit Berkay Celik van dichtbij de 0-1 intikte. Enkele minuten later werd vanaf de rechterflank teruggelegd op Celik, die vanaf de 16 doeltreffend uithaalde: 0-2. Na de vroege voorsprong kwam de thuisploeg - die de verdediging met een wissel op orde bracht - wel iets beter in de wedstrijd, hetgeen wat kleine mogelijkheden opleverde. Doelman Martijn Hertog hoefde zich echter geenszins bijzonder uit te sloven om de nul vast te houden. De aanvallen van de bezoekende ploeg bleven ook in de rest van de eerste 45 minuten de meeste dreiging uitstralen.

Een vergelijkbaar spelbeeld typeerde het tweede bedrijf, waarin na circa een kwartier de wedstrijd geheel in het slot werd gegooid. Een vrije trap vanaf links werd genomen door linksachter Maurice van Kapel - de zoon van SVV's technisch manager Harry van Kapel -  die de bal diagonaal neerlegde bij de aan de rechterkant van het strafschopgebied ongedekt staande Eren Ercan. Die had alle tijd om de bal nog even goed te leggen en met een droge knal doelman Devin de Heij te verschalken.

De keeper al voor de bal, maar toch niet gepasseerd
SVV kreeg opnieuw enkele kansen, waaronder een schot van invaller Shakir Amerikaan dat de bovenkant van de lat schampte, en na goed doorzetten van Roland Olivieira en diens breedleggen op invaller Christopher Angel Payan Florez. Terwijl de PPSC-doelman al voor de bal stond, bracht Maurice van Kapel redding met een sliding. Maar tegen die kansen zette PPSC er meer tegenover. Zo ging Ederson Thomasa alleen op de doelman af; die wist ten koste van een hoekschop te redden. Even later spatte een schot op de paal. Al met al was het een dik verdiende overwinning voor PPSC.

Ook SVV-trainer Oswin Ipcedencia vond dat. "PPSC had het betere van het spel vandaag. Jammer dat ik, ook vandaag weer, enkele bepalende spelers moest missen. Ik heb daarom enkele jongens uit de jeugd moeten inpassen vandaag. Maar goed, over twee wedstrijden gezien hebben we de punten gedeeld", zo doelde Ipcedencia op zijn 3-6 uitzege in de eerste helft het seizoen. "Die thuiswedstrijd verloren we met die cijfers, al hadden we toen toch het betere van het spel. Vandaag hebben we een terechte en regelmatige overwinning behaald, en met drie punten goede zaken gedaan. Bovendien, ik heb hier van mijn 5e tot mijn 29e gevoetbald en ben hier twee keer trainer geweest, dus dan geeft het me toch een gevoel van trots om hier vandaag te winnen. En dat ondanks een aantal afwezigen, onder meer door een gevulde ziekenboeg", aldus Henk Salari.

Stephan Bronwasser moet 17 maart aan zijn kruisband worden geopereerd en zal daarna op een maand of 9 revalideren moeten rekenen. Rick Beumer kreeg op de training een bal op de borst en blesseerde zich daarbij aan zijn knie (meniscus). Remco van den Berg had de afgelopen week te kampen met een blinde darm operatie. Arie Grund zit in de revalidatie na een blessure (gescheurde kruisband) die hij vorig seizoen opliep, maar is voorlopig nog niet terug.

De basisopstellingen:

SVV: Devin de Heij, Jamie Boshoven, Lionar Joaquin, Rodney v.d. Belt, David de Lanooi, Brian Siem, Stephen Hellement, Kervin Quismar Hart, Roland Olivieira, Fay Girigoria, Mikhael Ipcedencia.

PPSC: Martijn Hertog, Eray Ercan, Paul Huysse, Emiel van Schie, Maurice van Kapel, Stan de Bruijn, Deny Soares, Ederson Thomasa, Laurens Vollaard, Eren Ercan, Berkay Celik.

Wedstrijd op het kunstgrasveld; op de achtergrond de hopen grond waar over enige tijd de woningen van Harga Park staan

Lachende gezichten bij PPSC, o.a. bij Maurice van Kapel, die ditmaal in de basis begon en een prima partij speelde

PPSC-trainer Henk Salari, met op de achtergrond het SVV-Stadion waar hij zelf jaren de roodgroene kleuren verdedigde

We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank.