De Schiedammer Online

vrijdag 18 september 2015

Treinverkeer op zijn gat door toiletzitter

Politiehond beet agent
SCHIEDAM/ROTTERDAM - Het treinverkeer tussen Schiedam en Rotterdam lag vanmorgen plat, doordat iemand zich in een op CS Rotterdam staande Thalys op het toilet had opgesloten.

Terrorist of 'iemand die in de war is'? Je weet het natuurlijk niet als iemand zich opsluit op het toilet van een trein, in dit geval een snelle trein, een Thalys, die onlangs het tafereel vormde van een aanslag. De hoogst nodige voorzichtigheid wordt dan betracht door de politie, terecht. Het Centraal Station in Rotterdam werd afgezet, perrons 1 tot en met 7 werden vrijgemaakt, hulpdiensten rukten uit, de politiehelikopter cirkelde boven Station Kapsalon. De reizigers uit de Thalys werden geëvacueerd. Arrestatieteam, korpsonderhandelaar en politiehond gingen de trein in. Pogingen om contact te leggen mislukten. Desalniettemin was arrestatieteam met hond succesvol in het aanhouden van de man. "Aanhouding verliep zonder probleem", aldus de politie Rotterdam.

Het lijkt gelukkig met een sisser af te gaan lopen, al is er een gewonde gevallen. Een politiehond beet een agent die daardoor licht gewond raakte. Uit een andere stilstaande trein werd een onwel geworden reiziger met de ambulance afgevoerd. De verdachte toiletzitter uiteindelijk, kon uit het toilet worden gesleept. De daarna hyperventilerende man werd vervolgens met de ambulance afgevoerd, onder politiebegeleiding. "Vooralsnog geen bijzonderheden aangetroffen bij verdachte", zegt de politie, die inmiddels ook de rugtas van verdachte in de trein heeft gevonden. De Explosieven Opruimings Dienst heeft de rugtas in onderzoek. Om een uur vanmiddag meldde de politie dat in de tas uitsluitend persoonlijke spullen waren aangetroffen en dat de maatregelen op Rotterdam CS verder werden afgebouwd.

Wellicht een idee om toiletbezoek terwijl een trein het station nadert en op het station staat onmogelijk te gaan maken, doordat deuren dan vanzelf van slot gaan en niet op slot kunnen. Nu kreeg de man de kans om, naar het verluidt, net voor vertrek de trein in te springen en zich op het toilet te verschansen (later zou bekend worden dat de man de dag ervoor ook al uit de Thalys is verwijderd, toen door de conducteur).
Een andere preventieve oplossing; zo werkt het in Indonesië (Java) op de stations:
Vóór het betreden van het perron dient elke passagier zijn paspoort en zijn vervoersbewijs te laten controleren. Simpel, maar heel doeltreffend. In ieder geval geen enkele zwartrijder op het perron. Vervolgens wordt in de trein elke passagier direct na vertrek gecontroleerd door twee conducteurs die vergezeld worden door twee gewapende politiemannen.


Om twintig over twee vanmiddag heeft de politie het volgende persbericht gepubliceerd:
"Jongeman aangehouden na verdacht gedrag in Thalys"

"Rotterdam - De Thalys, onderweg van Amsterdam naar Parijs, is vanmorgen op Rotterdam Centraal ontruimd, evenals een deel van het station. Dit gebeurde nadat een jongeman, van wie de identiteit nog niet vast staat, zich had opgesloten op het toilet en op geen enkele wijze reageerde op aanspreken door de politie. Een arrestatieteam haalde hem uiteindelijk uit de trein.

Arrestatie
Om ongeveer 07.00 uur rende een onbekende jongeman een stilstaande trein in en sloot zich direct op in het toilet. Dat werd door surveillerende agenten gezien. Ze vertrouwden het niet en waarschuwden collega’s. Omdat de man niet reageerde, werden de trein en perrons 1 t/m 9 uit voorzorg ontruimd. Omdat het ook een korpsonderhandelaar niet lukte om contact te krijgen, werden het AT en een politiehond ingezet. Hen lukte het de verdachte aan te houden.

Na de aanhouding werd de verdachte onwel. Hij werd daarom, onder begeleiding van politieagenten, naar een ziekenhuis gebracht.

Tijdens de inzet rondom de aanhouding van de man, raakte een agent gewond door de beet van een politiehond. Hij is ter plaatse door ambulancemedewerkers behandeld aan zijn verwondingen.

EOD
Na de arrestatie werd de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingezet. De dienst stelde een onderzoek in de trein in, omdat er een tas van de verdachte was achtergebleven. In de tas bleken alleen persoonlijke bezittingen te zitten. Na het sein ‘veilig’ werden alle afzettingen afgebouwd met uitzondering van perron 3 en 4 i.v.m. de afronding van het onderzoek.

Tijdens de actie is het Centraal Station geruime tijd ontruimd geweest en heeft het treinverkeer hinder ondervonden van het incident. Het onderzoek wordt voortgezet."

Volg ons ook op facebook en twitter en instagram.  

 Update maandagmiddag 21-9-2015 door politie:
"Jongeman Thalys overgedragen aan Vreemdelingendienst

De politie Rotterdam heeft maandag de jongeman die zich vrijdag verschanste in de Thalys en die er door een Arrestatieteam uitgehaald is, overgedragen aan de Vreemdelingendienst. De jongeman is in vreemdelingenbewaring genomen. Hij wordt niet meer verdacht van een strafbaar feit dat langer vasthouden rechtvaardigt, zo heeft de officier van justitie besloten.
Het verhoor van de jongeman kostte tijd. Hij is verward en moest gehoord worden met een tolk. De jongeman had bovendien geen legitimatie op zak en blijkt onder negen verschillende identiteiten bekend te zijn in Europese landen. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een Tunesiër die al een paar jaar een zwervend bestaan leidt in West-Europese landen.
Incident
De jongeman rende met rugzak vrijdag vlak voor vertrek van de Thalys uit Rotterdam naar Parijs, de trein binnen. Hij verschanste zich op een wc. Omdat de man niet reageerde op treinmedewerkers en agenten, werd een korpsonderhandelaar gewaarschuwd en een arrestatieteam. Om het zekere voor het onzekere te nemen werd de trein en perron 1 tot en met 9 op het Centraal Station ontruimd. Het Arrestatieteam haalde de jongeman uit de trein. Na de aanhouding kreeg de verdachte last van hyperventilatie. Hij werd daarom, onder begeleiding van politieagenten, naar een ziekenhuis gebracht. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie stelde een onderzoek in, omdat de rugzak van de jongeman was achtergebleven. Zij maakte bij het onderzoek onder andere gebruik van röntgenapparatuur. Dit gaf in eerste instantie geen uitsluitsel over de inhoud van de rugzak. Later bleken daar slechts persoonlijke bezittingen in te zitten."
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten