vrijdag 9 oktober 2015

Schiedam zoekt ook samenwerking buiten MVS-verband. Op zijn samens met archief Delft

Veel documenten worden digitaal geboren; deze niet dus
SCHIEDAM/DELFT -  Burgemeester Cor Lamers van Schiedam en wethouder Ferrie Föster namens de gemeente Delft hebben donderdag in het oude Stadhuis van Schiedam een intentieovereenkomst getekend tot samenwerking op het gebied van archieven. De samenwerking zal onder meer zijn op het gebied van digitalisering, Open Data en actieve openbaarheid.

"Het publiek zal in eerste instantie niet veel merken van de samenwerking; de archiefstukken blijven in de plaats waar ze aan gelieerd zijn, de studiezalen ter plaatse blijven open en de instanties blijven zo goed mogelijk de historische identiteit van eigen vestigingsplaats uitdragen. Maar achter de schermen  zal de samenwerking worden gezocht en uitgebreid. Zo worden al tips uitgewisseld wat betreft restauratiewerkzaamheden. Het Archief Delft zal binnenkort nieuwe huisvesting en depots bouwen in de Harnaschpolder in Den Hoorn, waardoor de bewaaromstandigheden en de systemen optimaal zijn. Tijdelijk liggen Delftse archieven opgeslagen in de archiefbewaarplaats in Schiedam. Mochten er nieuwe systemen of aankopen nodig zijn, kunnen de archieven samenwerken", aldus de gemeente Schiedam.

"Schiedam werkt al op veel gebieden samen met Vlaardingen en Maassluis en heeft dus al de nodige ervaring met samenwerking", zegt burgemeester Cor Lamers van Schiedam, maar "op sommige terreinen komen andere partners in beeld zoals nu de samenwerking met Delft, voor de archieven van Schiedam en Delft. Beide steden hebben een vergelijkbaar historisch profiel en kunnen veel voor elkaar betekenen".

Was het vroeger allemaal papier dat de klok sloeg voor de ambtelijke pennenlikkers, tegenwoordig worden veel documenten 'digitaal geboren'. Dé grote uitdaging voor archivarissen is, om orde te scheppen in de chaos van informatiestromen.

Het Gemeentearchief Schiedam is op de derde verdieping van het Stadskantoor, is open van dinsdag tot en met donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en de informatie is gratis beschikbaar. Het Gemeentearchief bewaart informatie over Schiedam en Schiedammers van 1286 tot gisteren.

Volg ons ook op facebook en twitter en instagram.Geen opmerkingen:

Een reactie posten