donderdag 7 januari 2016

Aldi-Nieuwland verdwijnt uit stad met rijke supermarkt-geschiedenis


SCHIEDAM - De winkelleegstand gaat zich nu ook zichtbaar uitbreiden tot buiten de binnenstad van Schiedam. Naar het verluidt gaat Aldi zijn vestiging in het flatgebouw aan de 's-Gravelandseweg 606 sluiten en is het aanstaande zaterdag op deze locatie de laatste dag voor de prijsvechter, die overigens nog wel een winkel heeft in Schiedam-Noord, aan de Borodinlaan.


Op twitter is het een veel besproken topic. Ruud Boekee schrijft: "Als je naar een artikel vroeg konden ze alleen maar wijzen, daar ongeveer, bij Jumbo lopen ze mee (nu is er geen Jumbo in Schiedam, wel een internet pickup punt, eveneens op de 's-Gravelandseweg, in het bedrijvenparkgedeelte; red.). En de Aldi zit daar al ongeveer 50 jaar. Betekenisvol als zelfs die vertrekt. Proveniersbrug oorzaak?"

Nu is vijftig jaar enigszins overtrokken. Toen de flat zo'n halve eeuw geleden opgeleverd werd, kwam in deze bedrijfsruimte inderdaad een supermarkt, genaamd Combi. In de volksmond stond die flat toen al snel bekend als 'de Combi-flat'. Het fenomeen supermarkt was die dagen nog betrekkelijk nieuw in ons land en in Schiedam. Wat supermarkten betreft was Schiedam overigens wél trendsettend. De stad had namelijk een landelijke primeur: de eerste AH-super werd in Schiedam geopend. Op de geschiedenispagina van AH wordt dit feit door de grootgrutter gemeld: "1952 eerste zelfbedieningszaak. Albert Heijn opent de eerste zelfbedieningszaak aan de Oranjestraat in Schiedam. Voor het eerst gingen klanten met een mandje langs de schappen. In dit jaar volgen er nog vijf zelfbedieningszaken, in Rotterdam, Veendam, Tiel, Utrecht en Amsterdam".
Villerius..onaardig personeel, toch jammer

Over de Schiedamse teloorgang van de zo niet een halve eeuw, dan toch zeker meerdere decennia gevestigde Aldi-winkel Nieuwland laten ook gemeenteraadsleden zich uit, zoals bijvoorbeeld Arie Villerius: "Aldi a.s. zaterdag laatste dag. Omzetcijfers, ook veroorzaakt door onaardig en ongeïnteresseerd personeel, maar... jammer". Dat de een zijn dood, de ander zijn brood is, geldt ook hier. Ben Dubbeldam, Winkelstraatmanager Nolenslaan Schiedam, draagt een alternatief aan: "Supermarkt Aldi verdwijnt helaas uit Nieuwland, goed om te weten dat Plus van der Meer op 2 dagen per week uw boodschappen thuis brengt". Je kunt natuurlijk zelf ook naar de Nolenslaan rijden en dan eerst naar die andere Duitse prijsvechter gaan voor het voordeel, vervolgens naar een van de Turkse supermarkten voor de verse bosjes munt en koriander tegen een normale prijs en daarna de Plus bezoeken voor weekaanbiedingen, of de niet in de aanbieding zijnde merkartikelen mocht je die nodig hebben, dan wel de aldaar verkrijgbare huismerken.

Ach, zo zal iedereen wel tot zijn eigen supermarkt-route en boodschappenlijstje komen, die voor de trouwe bezoekers van Aldi-Nieuwland (dat waren er dus blijkbaar niet genoeg) vanaf volgende week zal gaan wijzigen. En misschien komt er in de 'Combi-flat' wel een nieuwe supermarkt-uitbater, want er zijn ook ketens die nog wat minder ervaring hebben dan AH en Schiedam nog moeten gaan ontdekken, zoals de Nettorama, de Noord-Brabantse keten die inmiddels is opgerukt tot in de Hoeksche Waard. Deze keten noemt zich niet de 'aller goedkoopste' maar de 'aller aller goedkoopste'. Nu houdt logisch gezien het taalkundig haasje-over-spelen ergens op. Specifiek is wel dat in deze super merkartikelen worden gevoerd, waarbij voor verscheidene artikelen permanent een hoeveelheidskorting geldt. Bovendien geldt een laagste prijs garantie (maar daarin is de Nettorama niet de enige). Of zoals de eveneens Brabantse Emté, dochter van groothandel (waar net als bij de Makro bijna iedereen een pasje voor kan krijgen) Sligro. De bestaande Emté-winkels moeten om zich te onderscheiden luxer worden van moeder, omdat de Emté 2015 jaaromzetgroei van 0,2% achterblijft bij de groei in die markt die 1 procent bedraagt.

Het is hoe dan ook te hopen dat in deze roerige tijden voor de detailhandel waarin de een na de andere keten omvalt (V&D, DA, een hele doos vol schoenenzaken)  het gat aan de 's-Gravelandseweg in de 'Combi-flat' zo snel mogelijk na het verdwijnen van de Aldi-Nieuwland zal worden opgevuld. Alleen al voor de verkoper van de Straatkrant, die daar al vele jaren zijn vaste stek heeft en zich tot een professionele vriendelijke gedagzegger heeft ontwikkeld. Dat er moeilijk peil te trekken is op de consument in het algemeen en de Schiedamse consument in het bijzonder hebben de afgelopen jaren ook McDonald's op de Broersvest en - geheel aan het andere kant van het consumentenprofielspectrum - Jan de Bouvrie in de Korenbeurs aan den lijve kunnen ondervinden. Schiedam is en blijft in beweging, ontegenzeggelijk, met als de plannen uitkomen een Decathlon en een megabioscoop bij de afritten van de snelwegen waarvan we onlangs een veel besproken stuk hebben bijgekregen.


Door onze redactie zijn aan Aldi de volgende vragen gesteld:
- hoeveel jaar is dit filiaal aan de 's-Gravelandseweg in Schiedam gevestigd?
- wat zijn de overwegingen om tot sluiting over te gaan?
- blijft Schiedam-Noord geopend? Komen er eventueel andere vestigingen bij in Schiedam?
- wat is de algemene trend van Aldi in Nederland (bijv. groei in aantal vestigingen in 2015? zo ja van hoeveel vestigingen naar hoeveel?)
- wat gebeurt er met het personeel van de vestiging Nieuwland? Om hoeveel personeelsleden gaat het?

Reactie van Aldi:
Hoeveel jaar is dit filiaal aan de 's-Gravelandseweg in Schiedam gevestigd?
Antwoord: Het filiaal is op 21 augustus 1973 geopend.
Wat zijn de overwegingen om tot sluiting over te gaan?
Antwoord: Het filiaal voldoet niet meer aan de eisen die we stellen aan onze vestigingen.
Blijft Schiedam-Noord geopend? Komen er eventueel andere vestigingen bij in SchiedamAntwoord: Het filiaal aan de Borodinlaan blijft open.
Wat betreft eventuele andere vestigingen: ALDI heeft een actief locatiebeleid. Continu wordt bekeken op welke locaties ALDI gevestigd is en of een filiaal geopend danwel verbouwd kan worden.
Hierbij geldt dat ALDI meegaat met de tijd.
Wat is de algemene trend van Aldi in Nederland (bijv. groei in aantal vestigingen in 2015? zo ja van hoeveel vestigingen naar hoeveel?)
Antwoord: ALDI heeft een actief locatiebeleid. Continu wordt bekeken op welke locaties ALDI gevestigd is en of een filiaal geopend danwel verbouwd kan worden. Hierbij geldt dat ALDI meegaat met de tijd.

Wat gebeurt er met het personeel van de vestiging Nieuwland? hoeveel zijn dat er?                Antwoord: Het personeel wordt overgeplaatst naar andere filialen in de regio.

We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.Filiaal prijsvechter kan het niet bolwerken in Schiedam, teken aan de wand, 8 januari 2016, 18.00 uur, voorgoed dicht

2 opmerkingen:

  1. ik had mijn winkel naast deze aldi, van 3 september tot 15 december 2015. helaas werd mijn pand ineens verkocht...dus moest ik eruit. De aldi naast mijn winkel was altijd erg stil, volgens t personeel had dat met t parkeerbeleid van de gemeente te maken...sinds invoering betaald parkeren gingen de klanten naad de lidl waar men nog gratis kan parkeren. eerlijk is eerlijk....t personeel was niet erg gemotiveerd...en met 3 man/vrouw een hele supermarkt runnen kan gewoon niet. was nooit meer dan 1 kassa open...ook al stond er een lange rij. wat erin komt weet ik niet...ik hoorde dat ze t pand waar ik in zat bij dat van de aldi getrokken word. maar goed....ik ben er nu weg...leuke 4 maanden gehad...ondanks 1 gewwapende overval...waarbij de politie niet de moeite wilde nemen om langs te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik had mijn winkel naast deze aldi, van 3 september tot 15 december 2015. helaas werd mijn pand ineens verkocht...dus moest ik eruit. De aldi naast mijn winkel was altijd erg stil, volgens t personeel had dat met t parkeerbeleid van de gemeente te maken...sinds invoering betaald parkeren gingen de klanten naad de lidl waar men nog gratis kan parkeren. eerlijk is eerlijk....t personeel was niet erg gemotiveerd...en met 3 man/vrouw een hele supermarkt runnen kan gewoon niet. was nooit meer dan 1 kassa open...ook al stond er een lange rij. wat erin komt weet ik niet...ik hoorde dat ze t pand waar ik in zat bij dat van de aldi getrokken word. maar goed....ik ben er nu weg...leuke 4 maanden gehad...ondanks 1 gewwapende overval...waarbij de politie niet de moeite wilde nemen om langs te komen.

    BeantwoordenVerwijderen