zaterdag 9 januari 2016

De winnaars van de sportprijzen zijn: Kethel Spaland, Nouchka Fontijn en Luke Verburg

V.l.n.r. Ruud Fontijn, Mark Roon, Jan Willem de Boer en Britt Eerland

SCHIEDAM - De Schiedamse sportvrouw/sportman van het jaar is boksster Nouchka Fontijn, al voor het derde achtereenvolgende jaar, zo maakt sportwethouder Nathalie Gouweleeuw vanmiddag bekend in het Stadskantoor. Vader Ruud Fontijn nam de prijs in ontvangst, omdat Nouchka nu een toernooi in Servië bokst. Het was overigens de vijfde achtereenvolgende maal, corrigeerde Ruud Fontijn. De sportploeg van het jaar werd het zaterdagteam van VV Kethel Spaland. Technisch manager Ronald Scholte nam de prijs in ontvangst. In zijn dankwoord gaf hij aan trots te zijn op de prijs, maar nog meer met de toekomst bezig te zijn van zijn club die komend jaar gaat verhuizen naar het nog te bouwen sportcomplex op de A4.

Jan Willem de Boer verrichtte de opening van de uitreiking van de Sportprijzen van Schiedam. Na dit welkom gaf hij de microfoon in handen van de sportwethouder van de stad, Nathalie Gouweleeuw, die aangaf trots te zijn op alle Schiedamse sportprestaties, ze sprak ambities uit, waarna de ambities in een enkele minuten durend filmpje werden onderstreept.

Daarna kwamen op muziek van Eye of the Tiger ditmaal geen darters op, maar werden de genomineerden geprojecteerd. Vervolgens werd nog even aandacht gegeven aan De Betrokken Spartaan, die niet alleen in Rotterdam maar tegenwoordig ook in Schiedam actief is. Het HBSS G team kreeg de aanmoedigingsprijs, een clinic bij Sparta.

Sportploeg van het jaar 2015 werd zoals gezegd VV Kethel Spaland zaterdag, welk team vorig jaar kampioen werd en naar de tweede klasse promoveerde. In deze hogere klasse heeft het team van trainer Raymond Kraaijbeek inmiddels een goede eerste seizoenshelft neergezet.

Sporter van het jaar werd Nouchka Fontijn, zoals gezegd voor het vijfde jaar in successie. Een aansprekende prestatie was vorig jaar bijvoorbeeld het behalen van het goud op de Europese Spelen. Vader Ruud nam de prijs in ontvangst, aangezien de sportvrouw zelf op een bokstoernooi in Servië actief is, waar zij gisteren tegen de nummer 1 van Azië in de ring kwam. De Schiedamse won deze partij.

Talent van het jaar is wielrenner Luke Verburg, die niet zelf de prijs in ontvangst nam omdat hij meedeed aan een NK-wedstrijd veldrijden waar hij zevende werd. Jan Willem de Boer belde hem net na de wedstrijd, op de speaker voor iedereen in de zaal hoorbaar, om hem mede te delen dat hij sporter van het jaar is geworden. Dat was natuurlijk niet correct en de opmerking over de zevende plaats 'of hij dan niet zo zijn best had gedaan..' niet zo fijngevoelig voor een zo jeugdige sporter. De wethouder van Sport zette dat telefonisch recht met de 14-jarige cyclist en feliciteerde hem met zowel met zijn prijs van Talent van het Jaar als met de prestatie van vandaag.

Britt Eerland met Schiedams-verslaggever Ton de Leede
Jan Willem de Boer heeft deze prijs inmiddels meer dan tien keer gepresenteerd, op verschillende locaties. Het was inmiddels voor de derde keer in de Hagazaal van het Stadskantoor. "Schiedam wil zich profileren als sportstad, dan mag  er wat mij betreft best meer jus gegeven worden aan zo'n uitreiking. Niet erg sfeervol hier in de Hagazaal. Vroeger heeft men de Margriethal geheel omgebouwd voor het evenement en daar echt een sfeervol feest van gemaakt, incluis leuke optredens. En later idem in het Theater aan  de Schie. Als het niet veel mag kosten, waarom dan niet inpassen in de nieuwjaarsreceptie die hier straks  plaatsvindt. Of ga naar een van de genomineerde sportverenigingen. Ik vind dat er best wat meer waardering voor de sporters mag zijn", aldus Jan Willem de Boer tijdens de borrel na de uitreiking in gesprek met Schiedams.nl. "Leuk gepresenteerd weer vandaag Jan Willem, lekker losjes. Ik zou het ook wel sfeervoller vinden, als de sportprijzen tijdens de nieuwjaarsreceptie uitgereikt zouden worden", zo viel de genomineerde tafeltennisster Britt Eerland de presentator bij. "Teleurgesteld dat ze niet gewonnen had?", vroegen we haar? "Nee, ik had wel verwacht dat Nouchka weer zou winnen. Los daarvan, vond ik het wel opmerkelijk dat het juryrapport ten aanzien van mijn successen in 2015 niet geheel volledig was." De pas 21-jarige Britt won de prijs van Sportvrouw van het jaar overigens al in 2010.

De genomineerden van 2015 waren:

Sporttalent van het jaar:
•    Süheyl Uyar (judo)
•    Luke Verburg (wielrennen)
•    Rens van Troost (cricket)

Beste sportploeg van het jaar:
•    SV&HV Schiedam (honkbal)
•    VV Kethel Spaland (voetbal)
•    S.V.D.P.W. (voetbal)

Sportman/-vrouw van het jaar:
•    Britt Eerland (tafeltennis)
•    Nouchka Fontijn (boksen)
•    Mark Roon (judo)

Op welke manier tot de keuze van prijswinnaars gekomen wordt, schreven wij eerder deze week.We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.


Op de foto v.r.n.l. Gerard Verver (jurylid), Henk Groenewegen, Koos Gouka (jurylid), Mischa Keemink (jurylid) en Patrick de Boer (jurylid). Jurylid Karel Leeuwangh was wel aanwezig, maar zat niet op het voor de jury gereserveerde rijtje. Radio Schiedam's Henk Groenewegen las één van de juryrapporten voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten