vrijdag 8 januari 2016

En de winnaar is...? En hoe werkt dat..? Gemeente staat open voor nieuwe ideeën ten aanzien van Sportverkiezing van het jaar

Aanmoedigingsprijs voor G-team HBSS
SCHIEDAM - Wie wordt Schiedams sportploeg, sportman/-vrouw en -talent van het jaar 2015? Wethouder Sport, Nathalie Gouweleeuw, maakt morgen tussen half drie en half vier in de Hagazaal van het Stadskantoor de winnaars bekend. Ook wordt dit jaar voor het eerst een aanmoedigingsprijs uitgereikt en wel aan het G team van HBSS (bedoeld voor mensen die vanwege een lichamelijke en of verstandelijke beperking belemmerd zijn in hun bewegingsmogelijkheden). Schiedammers konden online hun stem uitbrengen en dat hebben zij 1.280 keer gedaan. 

De sportprijzen worden uitgereikt door wethouder Nathalie Gouweleeuw.  De genomineerden zijn uitgekozen door een vakjury, bestaande uit: Mischa Keemink van Waterweg Sport, Gerard Verver van het Nieuwe Stadsblad, sportambassadeur Karel Leeuwangh en Patrick de Boer van LookTV en Koos Gouka, oud-voorzitter Excelsior’20 Cricket. Per categorie heeft de vakjury drie kandidaten genomineerd, waarop inwoners (online) hun stem konden uitbrengen. Dat oordeel samen met het oordeel van de jury bepaalt uiteindelijk de winnaars. Uiteraard is een dergelijke uitverkiezing, hoe je het ook insteekt, subjectief. In de gekozen systematiek is de burger op voorhand beperkt in zijn keuze door de voordracht van de vakjury, waarbij een voordracht van drie per categorie nogal beperkt is en waarbij deze voordracht reeds gedaan is voordat het gehele jaar voorbij is.

De genomineerden van 2015 zijn:

Sporttalent
•    Süheyl Uyar
•    Luke Verburg
•    Rens van Troost

Beste sportploeg
•    SV&HV Schiedam
•    VV Kethel Spaland
•    S.V.D.P.W.

Sportman/-vrouw
•    Britt Eerland
•    Nouchka Fontijn
•    Mark Roon


Wij stelden de gemeente enkele vragen over de systematiek van de verkiezing. Je vindt de vragen en antwoorden hieronder.

Loopt de termijn volgens een gebroken jaar of een heel kalenderjaar?
De termijn loopt per kalenderjaar, de prestatie moet dus in dat kalenderjaar (nu over 2015) zijn geleverd.

De jury draagt voor, vervolgens gaan mensen stemmen, daarna heeft de vakjury een stem; hoe werkt dat; staat er vooraf vast hoe de stemmen van vakjury en publiek gewogen worden?
De vakjury (bestaande uit 5 lokale sportjournalisten en een vertegenwoordiger uit de sport) nomineert per categorie 3 kandidaten. Vervolgens schrijven de juryleden los van elkaar hun nummers 1, 2 en 3 per categorie op. Deze resultaten gaan in een envelop die niet eerder wordt geopend dan de dag dat de online stemming klaar is en de stemmen geteld worden. De stem van de burger telt even zwaar als de stem van een vakjurylid. Er zijn dus 6 stemmen te winnen. In het geval een stemming uitkomt op een 3-3 stand, dan geeft de stem van de vakjury de doorslag.


Hoe worden stemmen van het publiek gefilterd (dubbelstemmers, wordt naar ip nummers gekeken?)
Per ip-adres kan maar één keer worden gestemd, er kan dus niet dubbel worden gestemd.


Wie kiest de jury? De jury bestaat enerzijds uit mensen die iets doen in sportverslaggeving maar anderzijds ook iemand die geen link heeft met sportverslaggeving maar wel met een vereniging.
De vakjury is samengesteld uit vertegenwoordigers van de sportpers en één vertegenwoordiger uit de sportwereld. Dit jaar is een nieuwe jurylid toegetreden: Mischa Keemink van WaterwegSport. Koos Gouka is geen bestuurder meer van Excelsior'20. Hij was dat wel en om zijn brede kennis van de Schiedamse sport is hij vorig jaar nieuw lid geworden.


Is het geen idee om winnaars van het ene jaar een rol te geven in de verkiezing van het volgende jaar, waarbij zij dus zelf buiten mededinging zijn (anders het 'gevaar' dat telkenmale dezelfde winnaar wordt gekozen, zoals Nouchka).
Op dit moment is er al de regel dat iemand niet vaker dan één keer Talent van het jaar kan worden. Voor de andere categorieën kijken we naar de sportprestaties van dat jaar. Het is dan niet uit te sluiten dat iemand vaker wint. Het is mogelijk om de opzet van de Sportverkiezing aan te passen als er nieuwe inzichten zijn, dus we staan altijd open voor nieuwe ideeën.Ons commentaar:
Als we uitgaan van vijf juryleden met allen per categorie 1 stem (dus vijf stemmen per categorie), en vervolgens alle stemmen van de burgers op een categorie die in het totaal per categorie 1 stem oplevert (dat is dus de zesde stem voor de desbetreffende categorie), dan heeft de jury wél een erg zware invloed. Te meer daar de jury ook al de voordracht heeft kunnen doen. Ons idee: geef de burger meer invloed. Als je met bijna 1300 burgers stemt, en die gezamenlijke stem weegt slechts voor éénzesde mee in het resultaat, is dat nou niet bepaald motiverend om je stem uit te brengen.
En als er door een jury stemmen uitgebracht worden, breng dan een scheiding aan tussen degenen die de voordracht doen en de vakkundigen die stemmen. 
Heb je zelf ideeën over de Sportverkiezing, zet ze gerust onder dit artikel.Heb je iets gehad aan dit artikel? Laat het ons weten op Facebook. We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten