De Schiedammer Online

donderdag 13 augustus 2015

BING wil gemeente laten opdraaien voor claim Boet

SCHIEDAM/ROTTERDAM - Dinsdag 25 augustus dient in Rotterdam een kort geding tussen de gemeente Schiedam en het adviesbureau BING.

Bureau BING had in opdracht van de gemeente een rapport opgesteld over het functioneren van de vorige burgemeester, Wilma Verver. Met dit rapport onder de arm heeft de gemeente zich ontdaan van de hooggeplaatste ambtenaar Hans Boet. Boet heeft een claim ingediend bij BING. De claim van Boet versus BING is nu in het geding.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft een oordeel geveld over het rapport van BING. Dat is aldus dit college op vier van de zeventien punten in strijd met de beginselen van deskundigheid, zorgvuldigheid en objectiviteit. De vertrekkende gemeentefunctionarissen hebben op basis hiervan een claim neergelegd bij BING. Maar in de opdrachtovereenkomst die BING voor aanvang van de opdracht richting gemeente heeft gestuurd, staat een beding waarin het bureau wordt gevrijwaard van dergelijke kosten, tenzij het bureau fouten heeft gemaakt die aan te tonen zijn en een bepaalde zwaarte hebben.

Voor juristen levert dit een interessante casus op. Het is niet ongebruikelijk dat consultancybureaus in hun opdrachtovereenkomst aansprakelijkheden zo veel als mogelijk uitsluiten. Ondanks alle uitsluitingen, is het toch gebruikelijk dat een bureau dan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering sluit, voor het geval men als bureau toch aansprakelijk wordt gesteld. In een dergelijke situatie is het dan normaal dat de juristen van de aansprakelijkheidsverzekeraar en de door de verzekeraar in te schakelen advocaten zich over het verweer gaan buigen.


Volg ons ook op facebook en twitter en instagram.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten