De Schiedammer Online

maandag 10 augustus 2015

Weg naar Santiago via 125 jarige kerk in Kethel

SCHIEDAM -  Dit jaar bestaat de St. Jacobuskerk in Schiedam-Noord 125 jaar. Dat wordt uitvoerig gevierd. Van 5 tot en met 13 september is er een feestweek. Er is onder meer een liturgieviering, een musical, een fototentoonstelling, een mini-pelgrimstocht en een diner. Het volledige programma vind je in een afzonderlijk artikel, hier op Schiedams.nl.


Het kerkgebouw behoort tot de deelgemeenschap H.H. Jacobus en Martinus en is onderdeel van de Roomskatholieke Parochie De Goede Herder. De kerk is reeds jaren een rijksmonument. De kerk wordt niet alleen opengesteld voor liturgievieringen, maar ook periodiek voor bezichtiging zoals tijdens de Open monumentendagen, die dit jaar op 12 en 13 september worden gehouden. 

"Om de bereikte mijlpaal van één-en-een kwart eeuw historie van onze kerk niet ongemerkt voorbij te laten gaan, heeft de deelgemeenschap een feestprogramma opgesteld met diverse activiteiten in de week van 5 tot en met 13 september. Het slot van de feestweek sluit naadloos aan op de Open Monumentendagen", zegt Hans Rombouts, lid van de jubileumcommissie. "Als afsluiting van deze dagen wordt het nationaal kampioenschap Tonnetje Steken gehouden. Dit jaarlijkse evenement vindt plaats tegenover de kerk en wordt georganiseerd door de nauw met de kerkgemeenschap verbonden muziekvereniging St. Radboud die ook met een concert en tombola veel publiek trekt."

Het feestprogramma omvat diverse onderdelen, die naast een religieus (liturgieviering) karakter ook aandacht aan de volgende aspecten bieden: cultureel (musical, lezingen e.d.), kunsthistorisch (fototentoonstelling), sportief (mini-pelgrimstocht voor kinderen) en culinair (diner voor omwonenden). Het programma is voorts zodanig opgesteld dat het uitnodigend is voor diverse doelgroepen, van jong tot oud, van christelijk tot niet-christelijk.

De St. Jacobuskerk is de afgelopen jaren ook als vertrek/routepunt gebruikt door pelgrimgangers die te voet dan wel op de fiets op weg (de Camino) zijn gegaan naar Santiago de Compostela, waar de Heilige Jacobus de Meerdere, patroon van deze kerk, ligt begraven. Tijdens de feestweek wordt aan de pelgrimage aandacht geschonken met  een lezing door het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en door een pelgrimganger die zijn ervaringen in woord en beeld zal delen met het publiek.

Hans Rombouts: "Onze deelgemeenschap is ‘gezegend’ met vele vrijwilligers, waardoor de begrote kosten kunnen worden beperkt tot circa vierduizend euro. Om veel publiek te trekken wordt voor de meeste onderdelen van het programma geen entree geheven. Dit betekent dat we een beroep hebben gedaan op sponsoren zoals de Gemeente Schiedam afdeling Wijkontwikkeling, het De Groot Fonds, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en het Gemeenschapsfonds Schiedam en dat we bereidwillige medewerking krijgen voor de festiviteiten van onze leveranciers".

Inlichtingen bij Hans Rombouts, telefoon 010 - 470 72 06 en 06 - 2120 9144.
Adres van de kerk: Kerkweg 51, Schiedam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten