De Schiedammer Online

maandag 10 augustus 2015

Programma jubileumviering St. Jacobuskerk

Zaterdagmiddag 5 september van 15.00 - 17.00 uur

Lezing over historie en opening fototentoonstelling St. Jacobuskerk met muziek door ensemble muziekvereniging St. Radboud.     
Deze middag staat in het teken van de historie van de St. Jacobuskerk.
De bezoekers worden wegwijs gemaakt in de geschiedenis van deze prachtige neo-romaanse kerk, die op 4 mei 1890 door de toenmalige bisschop van Haarlem mgr. Bottemanne werd ingezegend. De huidige kerk verving de oude kerk aan de overkant, die dateerde uit 1744. De kerkgemeenschap bestond al in de 5de eeuw.
De lezing wordt verzorgd door Ruud Poels, die medeauteur, samensteller en eindredacteur was van het boekwerk ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de St. Jacobuskerk in 1990.
Een ensemble van muziekvereniging St. Radboud zal de middag opluisteren met welluidende klanken. Vermeldenswaard is dat zij vorig jaar hun 125-jarig bestaan vierden. De muziekvereniging werd toentertijd opgericht door toedoen van Limburgse vaklieden, die gespecialiseerd waren in mergelsteen, waarmee de binnenmuren van de kerk zijn opgetrokken. Deze lieden waren in Zuid Limburg al lid van een fanfare en hadden hun muziekinstrumenten meegenomen op karwei, om hun "blaasconditie"op peil te houden. Zij hebben de Kethelaars aangestoken en zo is het gekomen. Ter afsluiting wordt een fototentoonstelling geopend bestaande uit door parochianen bewaarde oude kiekjes samen met foto’s uit de archieven van de St. Jacobuskerk. 

Woensdagochtend 9 september van 11.00 – 12.30 uur

Pelgrimage voor kinderen rondom St. Jacobuskerk.
Op woensdagochtend wordt in nauwe samenwerking met de R.K. Basisschool De Vlinder een sportieve speurtocht georganiseerd voor de kinderen uit een aantal groepen van de school. Er wordt in navolging van de pelgrimgangers, die naar Santiago de Compostella op de bedevaart gaan, een mini-pelgrimage rondom de St. Jacobuskerk verzorgd. De kinderen krijgen opdrachten te vervullen om stempeltjes en schelpjes te verdienen.

Vrijdagavond 11 september van 20.00 – 22.00 uur

Presentaties over pelgrimage naar Santiago de Compostela in de voetsporen van St. Jacobus.
Op vrijdagavond wordt een dubbele presentatie verzorgd van de Pelgrimage naar Santiago de Compostella. Eerst wordt een verhaal gehouden over deze pelgrimsroute, beter bekend onder de naam de ‘camino’. Speel je met het idee om een keer naar Santiago te lopen of te fietsen? En je weet eigenlijk niet waar te beginnen en wat te verwachten dan krijg je deze avond allerlei informatie van Monique Walrave, bestuurslid van het Genootschap van Sint Jacob. Daarna komt een pelgrimsganger aan het woord, die vanuit de St. Jacobuskerk fietsend de ‘camino’ heeft afgelegd. Gerard Hanselaar zal in woord en beeld verslag doen over zijn bedevaarttocht naar Santiago de Compostella. 

Zaterdag 12 september van 11.00 – 16.30 uur

Openstelling Jacobuskerk in kader Open  Monumentendag en Musical over Sint Jacobus.
In het kader van Open Monumentendagen zal de St. Jacobuskerk open zijn van 11.00 uur ’s ochtends tot 16.00 uur ‘s middags.

Volg ons ook op facebook en twitter en instagram

Geen opmerkingen:

Een reactie posten