De Schiedammer Online

maandag 10 augustus 2015

Umpires missen vang, Edwards blijft staan, maakt century en gaat naar ziekenhuis

CRICKET - Excelsior'20 heeft zondag met een verschil van 41 runs de thuiswedstrijd tegen Hermes-DVS gewonnen. Ondanks het feit dat beide clubs geen zorgen meer hebben voor lijfsbehoud in de Topklasse, gaat deze derby nooit om des keizers baard. Dat werd heel erg duidelijk in deze wedstrijd, waarin de sportiviteit - die zo kenmerkend is voor cricket - op de proef werd gesteld.

De thuisclub had de toss gewonnen en begon met batten. De achttienjarige Australische wicketkeeper Scott Edwards startte met Roel Verhagen. Op een totaal van 7 runs werd Edwards achter het wicket gevangen. De umpires Van Giezen en Kalloe hadden niet geconstateerd dat de jonge Australiër de bal beroerd had met zijn bat. Edwards stapte ook niet uit eigen beweging van het veld (later erkende hij wel de bal te hebben geraakt). Op 36 runs viel het wicket van Verhagen (14 runs). Twee ballen later was ook Lorenzo Ingram uit. En ook captain Tom Heggelman wist weinig weerstand te bieden; hij ging lbw bij een score van 6 runs. Het leek een goede middag voor de blauwwitten te worden. Gek genoeg zorgde een blessure voor de wederopstanding van de thuisploeg.

Edwards kreeg een gebowlde bal bijzonder pijnlijk in zijn kruis. Met moeite ging hij verder met batten, zichtbaar moeite hebbend met runnen. De bowlers van Hermes-DVS maakten hier geen gebruik van en bedienden Edwards met speelbare ballen. De Australiër hakte de ballen alle kanten op. Hij bediende zich hierbij van een soort omgekeerde slag, een reverse sweep. Hij produceerde liefst acht zessen en acht vieren. In de 33ste over werd zo'n omhoog geknalde bal van Edwards gevangen. Dat betekende tevens dat het laatste wicket gevallen was. De Australiër ging met 122 runs naar de kant, waarbij hij een wel erg belangrijke bijdrage gaf aan het inningstotaal van de thuisploeg van 178. Hermes-DVS-aanvoerder Stephan Myburgh maakte bij de val van dit tiende wicket en daarmee het uiteindelijke vertrek van Edwards een wegwuif gebaar. Het gebruikelijke applaus van de fieldende partij voor de batsmen bleef achterwege. Edwards ging na de 114 ballen die hij had gebat voor onderzoek naar het ziekenhuis. Later op de dag zou hij worden uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

Saillant was dat Myburgh als openingsbat al op de tweede bal voor nul sneuvelde. Het thuispubliek begeleidde zijn vroege aftocht van het wicket met boegeroep en kreten als 'looser'. Ook Kruger van Wijk had met slechts twee runs niet bepaald zijn dag. Alleen Sebastiaan Braat (43) en Nick Statham (29) kwamen tot scores boven de twintig. Hermes-DVS was voor 137 runs all out.

Er werd door menigeen teruggedacht aan een incidentje van vorig seizoen, toen de gemoederen ook opliepen. Daarbij had Borg Lenstra opzettelijk in de weg gelopen aan de runnende batsmen die een run wilden stelen na het via een bat doorschietende door Hermes-DVS terug gegooide bal.

Excelsior'20 verliest kwartfinale Twenty20
Excelsior'20 heeft zaterdag de kwartfinale in de Twenty20-cup tegen VRA verloren. Excelsior'20 had de toss gewonnen en was gestart aan bat. Dat leverde na twintig overs een totaal op van 121 runs voor zes wickets. Het kan verkeren: Edwards was in dat duel aan bat niet verder gekomen dan vijf ballen, waaruit hij 2 runs produceerde. Wel productief waren Roel Verhagen met 40 runs en Adam Woutersen met 36 runs. Pas in de slotfase, met nog vier ballen te gaan, wist VRA het Schiedamse totaal te passeren.

Winst U15 tegen Guernsey
Het Nederlands cricketelftal onder 15 jaar heeft zaterdag zijn laatste wedstrijd op het EK in het Engelse plaatsje Rugby overtuigend gewonnen. Na 23 overs wist oranje het totaal van 117 runs van tegenstander Guernsey te passeren. Daarvoor waren slechts twee wickets nodig. Daardoor hoefde Olivier Elenbaas (Hermes-DVS) niet aan bat te komen. Wel had hij in de eerste innings drie overs gebowled. Daarmee is Nederland met zes punten uit vijf wedstrijden derde geworden van de zes deelnemers. Schotland heeft evenveel wedstrijdpunten behaald, maar dankzij het betere netto run gemiddelde hebben de Schotten op de tweede plaats beslag gelegd. De Ieren werden met de volle winst eerste. Zie over eerdere wedstrijden dit artikel.

Volg ons ook op facebook en twitter en instagram.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten