De Schiedammer Online

maandag 10 augustus 2015

Schiedams oranje weerstaat Oranje40plus

Nieuwe regels per 1-8, o.m. bitje verplicht
HOCKEY - De dames van Spirit hebben zondagmiddag opnieuw als tegenstander gefungeerd voor het nationale veertigplus team, dat zich voorbereidt op het 40plus Europese kampioenschap, dat binnenkort in Engeland wordt gehouden. Ditmaal boden de Schiedamse dames voortreffelijk tegenstand: 1-1.

Pas ver in de tweede helft moesten de Spirit-dames capituleren voor het surplus aan techniek dat de ex-internationals in huis hebben. In de warmte gisteren gaat dan echter ook de lichamelijke fitheid hoe langer de wedstrijd duurt meer meespelen en daarbij speelt de leeftijd (gemiddeld toch zo'n verschil van meer dan vijftien jaar) een rol. De Spirit-dames buitten dat goed uit en kregen de beloning met de gelijkmaker van Rosanne de Kreek. In de oefenwedstrijd die op Harga vóór de zomer werd gespeeld, werd door de Schiedamse dames met ruime cijfers verloren: 1-7.

Dat goede resultaat tegen de ex-internationals belooft wat voor het komende eerste klasse competitieseizoen dat voor trainer Maurits Eikenhout en zijn dames op zondag zes september met een uitwedstrijd tegen de Delftse Studenten begint. De week erna staat de thuiswedstrijd tegen Leiden op het programma.

Voordat de competitie losbrandt, staat er nog een flink aantal oefenwedstrijden op het programma, bijvoorbeeld aanstaande donderdagavond uit om 19.30 uur bij Ommoord en aanstaande zondag om 12.45 uur thuis tegen Alecto.

Het tweede team van Spirit is dankzij het kampioenschap van afgelopen seizoen gepromoveerd naar de reserve overgangsklasse. De club zoekt nog een trainer voor dames 2 voor de vrijdagavond. Informatie via tc@spiritonline.nl

Bitje verplicht en nog meer nieuwe regels

Met ingang van 1 augustus 2015 gelden de volgende nieuwe spelregels voor alle door de hockeybond georganiseerde wedstrijden:
1. Veldspelers zijn verplicht mondbescherming ('bitje') te dragen gedurende de wedstrijd. Dit geldt voor alle categorieën spelers/speelsters (junioren/senioren/veteranen) tijdens door de bond georganiseerde wedstrijden. Spelers kunnen uitsluitend om medische redenen ontheffing aanvragen bij de KNHB. Zij dienen op verzoek van de scheidsrechters de schriftelijke ontheffing van de KNHB te tonen. Meer informatie over deze dispensatieregeling vind je op de KNHB site.
2. De huidige lange corner wordt vervangen door een spelhervatting voor de aanvallende partij op de 23-meterlijn, recht tegenover de plek waar de bal over de achterlijn is gegaan. De spelhervatting vindt plaats binnen het 23-metergebied, waardoor de bepalingen voor de aanvallende vrije slag voor overtredingen binnen het 23-metergebied van toepassing zijn.
3. Een aanvallende vrije slag binnen vijf meter van de cirkelrand wordt genomen op de plek van overtreding. De bal wordt niet meer teruggelegd tot een plek vijf meter buiten de cirkel. De spelhervatting vindt plaats binnen het 23-metergebied waardoor de bepalingen voor de aanvallende vrije slag voor overtredingen binnen het 23-metergebied van toepassing zijn.
4. Een groene kaart betekent naast een waarschuwing ook een tijdstraf van twee minuten. De scheidsrechters timen de straftijd.
5. Voor wedstrijden IN DE SENIORENCOMPETITIE geldt dat spelers op een gecontroleerde manier de bal op elke plaats in het veld mogen stoppen, ontvangen, laten afketsen en spelen op elke hoogte, inclusief boven schouderhoogte, mits dit niet gevaarlijk is of leidt tot gevaarlijk spel.
6. Voor wedstrijden IN DE JUNIORENCOMPETITIE geldt dat spelers de bal NIET boven schouderhoogte mogen stoppen, ontvangen, laten afketsen of spelen. Uitsluitend een (doel)verdediger mag een schot op doel boven de schouder met zijn stick stoppen of laten afkaatsen.

In Nederland blijft een wedstrijd uit twee helften van 35 minuten bestaan en zal de tijd bij strafcorners en doelpunten niet 40 seconden worden stilgezet.