woensdag 19 augustus 2015

Piet van Slobbe van De Pot overleden

SCHIEDAM -  Piet van Slobbe is op 83-jarige leeftijd overleden. Hij was decorateur/letterschilder en werd een bekend figuur in Schiedam als één van de eigenaren van de horecagelegenheden Koffiepot en Onder de Pot, in de volksmond veelal samengevat in één naam 'De Pot'. Piet wordt morgenochtend gecremeerd op de Beukenhof.

Piet was artistiek en creatief. Niet alleen beschilderde hij veel winkelruiten, auto's en andere zakelijke objecten. Ook op het doek wist hij weg, bijvoorbeeld met portretten. En omgekeerd, je kon Piet bijna uittekenen. Hij had een consequente, eigen stijl.  Gebleekte spijkerbroek, niet te strak overhemd en een vlot blauw katoenen colbertje, artistiek brilletje, doorgaans nonchalant aan een brillenkoord hangend. Af en toe opzettend, als het nodig was. En dat was het af en toe. Een van zijn zoons, Alexander, internationaal doorgebroken modeontwerper, kan vader Piet ongetwijfeld nauwkeuriger modisch beschrijven. Ook nu nog, vele jaren na zijn actieve horeca-bestaan, zag je Piet af en toe in de stad ook op een scootmobiel in de voor hem kenmerkende outfit. Het stond hem nog altijd prima.

De horeca in Schiedam is binnen enkele maanden drie bekende gezichten kwijtgeraakt. Afgelopen maanden overleden Ton van Adrichem, bekend van De Rooie Koffer, en Ton Vingerhoets, Schiedams bekendste barkeeper, onder meer van café Onder de Pot, het jongerencafé op het holletje van het Broersveld, dat veertig jaar geleden hoogtijdagen beleefde, en dat gevestigd was in de kelder van lunchroom de Koffiepot aan de Hoogstraat. Nu is met het overlijden van Piet van Slobbe een van de twee eigenaren van de Koffiepot en Onder de Pot overleden.

Hij begon de de Koffiepot met zijn toenmalige vrouw Riet en met Marijke en Leo Kleinekoort, die erboven woonden (en er nog steeds boven wonen). Halverwege de jaren zeventig gingen de echtparen Van Slobbe en Kleinekoort ook in de kelder open. De Koffiepot en Onder de Pot hebben inmiddels decennia geleden hun deuren gesloten. De ruimte aan de Hoogstraat heeft al weer vele jaren een detailhandelsbestemming, de ruimte in de kelder heeft nog wel een horecabestemming.

Piet en Riet kregen drie zonen, de hierboven genoemde Alexander, en John Pieter en Pascal. Volg ons ook op facebook en twitter en instagram.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten