De Schiedammer Online

woensdag 17 februari 2016

Dé uitdaging om afval te scheiden! Zullen we gezellig samen 'afvallen'?

SCHIEDAM - 283 kilogram restafval per Schiedammer per jaar. Dat is de gemiddelde hoeveelheid restafval die per jaar per persoon dient te worden afgevoerd. Dit gewicht komt in volume ongeveer neer op een vuilniszak per persoon per week. Landelijke doelstelling is dat het aantal kg restafval op termijn wordt teruggebracht naar 100 kilogram per jaar.

In genoemde 283 kg zit het afval dat af te voeren zou zijn als scheidbaar afval, zoals kunststof (hierbij mag tegenwoordig ook het melkpak gevoegd worden), papier, glas en gft (groente, fruit, tuinafval. Let op hierin mag al het organische afval, dus bijvoorbeeld ook vleesresten). Als al het scheidbare afval uit het restafval gehaald zou worden, zou er idealiter 70 kg per persoon per jaar restafval overblijven. Volgens de landelijke norm is men tevreden met 100 kg restafval per persoon per jaar. Kortom, er zijn in Schiedam nog heel wat stappen te zetten om de landelijke norm te gaan halen. Een van de initiatieven die de gemeente daartoe zet, is om de burger te gaan raadplegen. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten: bewustmaking van de inwoners en welke bruikbare ideeën leven er onder hen.

Dat 'naar de burger toegaan' gebeurt ook op kleine schaal. "Wij nodigen de mensen uit om ons uit te nodigen om met hen van gedachten te wisselen over afval. Van de week heb ik op basisschool 't Windas een avond verzorgd voor ouders. Ik heb het ook al gedaan op een breiclub. Maar ook bij iemand thuis. Dan denk je wellicht: een avond over afval praten, wat is daar nou aan? Maar er komen zoveel feitjes boven water waarop mensen reageren van...echt waar, dat wist ik niet, goh, had ik dat maar eerder geweten..", zegt Nicole Cup, procesmanager afval en reiniging van de gemeente. Ze geeft een voorbeeld van zo'n wetenswaardigheid. "Waarom zijn de gaten van de glascontainers zo klein? Omdat er alleen glazen flessen in mogen. Glas is glas? Nee echt niet. Een ruit, een ovenschaal, een glazen tafelblad, daarvan is het smeltpunt te hoog. Een vaas? Daar zit doorgaans lood in." Nodig jezelf en je vrienden dus eens uit op een afval-avond en dan eens niet gericht op je eigen gewicht, bij je thuis of op de vereniging. Informatie bij sammieoostrum@dekleineambassade.nl of telefonisch 010-2731011.

Voor de kinderen gaat binnenkort de actie 'Afval the Game' opnieuw van start. Bovengenoemde activiteiten gericht op de burger zijn getiteld 'Afval the Challenge'. Om de landelijke norm te bereiken is dan ook een uitdaging van jewelste. Maar er wordt geleidelijk aan vooruitgang geboekt. Bijvoorbeeld: er werd in 2013 110.000 kg aan plastic afval opgehaald, in 2014 was dat 220.000 kg (hieraan heeft bijgedragen dat kunststof- containers zijn bijgeplaatst). Afgelopen jaar is 330.000 kg plastic opgehaald (tegenwoordig mogen ook melkpakken erbij. Dergelijke kartonnen maken 5% uit van het opgehaalde kunststofafval).

Vergelijkende cijfers (op basis van 2014):
- Schiedam 283 kg
- Vlaardingen 336 kg
- Maassluis 285 kg
- Rotterdam 338 kg
- Nederland 155 kg

- Schiedam 283 kg
-  bij woningen met kliko's 215 kg
-  bij woningen met restafvalcontainers voor gemeenschappelijk gebruik (ondergrondse containers, inpandig staande rolcontainers) 315 kg



We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 
Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
   













1 opmerking:

  1. Na het lezen van dit boeiende verhaal over "afvallen".:"wat weinig kennis heb ik in huis over afval" Je doet het maar waarom?!!

    BeantwoordenVerwijderen