zondag 21 februari 2016

SVV-Pretoria: 2-2, is de wedstrijd van de keepers, met een tumultueus eind

Indirecte vrije trap, zegt  de scheids

door Jan Schrijver (foto's Joep Schrijver)

VOETBAL - De wedstrijd tussen SVV en Pretoria op Harga eindigde in een tumultueuze 2-2 en kreeg vooral jeu door de doelmannen. Het scoreverloop was met name dankzij genoemde doelwachters bijzonder. 1-0 bij rust (maar het had al 5-0 kunnen staan). Vijf minuten na rust had Pretoria tegen alle verhoudingen in een voorsprong genomen: 1-2. Een niet zo handige overtreding van Bozkurt in de 87ste minuut leidde tot de dik verdiende gelijkmaker: 2-2.

Meer dan verdiend zelfs, vond Maikel Critchlow, de trainer van de tegenpartij. "Wij speelden vandaag een van onze mindere wedstrijden, maar nemen toch een punt mee naar huis. In deze competitie is het voor ons vaker precies andersom geweest, dat wij de tegenstander onder druk zetten gedurende een groot deel van de wedstrijd maar door een paar ongelukkige momenten onderuit gaan. Nu pakt het voor ons eens goed uit. Maar ja, jullie waren veel beter", aldus Critchlow, na de wedstrijd in de bestuurskamer tegen zijn collega van SVV, Toon Wolters.

Terug naar de doelmannen, de onbedoelde smaakmakers vandaag, op een veld dat te zacht was om goed verzorgd voetbal te spelen, en met een harde wind die dwars over het SVV-stadion blies. De nieuwe SVV-sluitpost Serhan Tenekecioglu, de bij de ter ziele gegane eerste klasser SVDPW doorgaans betrouwbare sluitpost, kende in het stormachtige zwabberweer twee ongelukkige momenten. De nummer 38 van Pretoria, doorgaans de doelman van het derde elftal van de zuid-Rotterdamse club, Abdullah Bozkurt, ontpopte zich tot de beste man van de wedstrijd maar tegelijkertijd tot de meest irritante man van deze partij.

In de eerste helft leek het een regelmatige overwinning voor de roodgroenen te gaan worden. Bozkurt had al verschillende keren laten zien een prima doelman te zijn; geleerd bij SVV waar hij jaren speelde. In de 33ste minuut moest hij zich gewonnen geven. Een voorzet vanaf de linkerflank plofte ergens in de zestien, waar Roy van Zon alert reageerde en uit de kluts wist te scoren: 1-0. Dankzij Bozkurt bleef het daarbij. Niemand die eraan dacht, dat de Rotterdammers iets terug zouden doen na de thee. En toch was het zo.

We schrijven minuut 48. Een onschuldig lijkend schot van Boray Sat krijgt een rare wending, doelman Serhan Tenekecioglu krijgt het leder niet onder controle en ziet de bal in het net verdwijnen. We schrijven minuut 50. Een vrije trap van zo'n meter of 25. Sezer Bozkurt verzendt de bal hoog en draaiend, waarna de baan van het projectiel door de wind een vreemde wending krijgt. Vanaf de tribune heeft niemand het idee dat de bal richting voor de schutter rechterbovenhoek zeilt en vanuit de positie van de doelman bezien klaarblijkelijk ook niet. Publiek én doelman én medespelers zijn stomverbaasd dat de bal opnieuw in het Schiedamse net ligt: 1-2.

Iedereen verwacht dat de schade nog wel volledig gerepareerd zal gaan worden en dat had ook gemoeten, maar enerzijds opnieuw doelman Bozkurt en anderzijds door een gemis aan absolute scherpte, komen de kansen maar blijven de doelpunten uit. Bozkurt toont zich meester in het tijdrekken, hetgeen uiteindelijk  met geel werd bestraft, maar voor tijdrekken letterlijk te laat want dan is het kwaad al geschied vooral omdat geen scheids alles bijtrekt en dat was vanmiddag ook het geval. Medespelers van Bozkurt bleken opmerkelijk veel last van kramp te hebben en zelfs de Pretoria-grensrechter moest ten gevolge van kramp worden vervangen.

We schrijven minuut 87 met nog steeds een 1-2 achterstand op het haperende elektronische scorebord. Doelman Bozkurt in zijn doelgebied staand, vangt een onschuldige bal. Met een leeg strafschopgebied voor zich, laat hij de bal weer vallen en maakt geen aanstalten spontaan verder te spelen. "Komen jullie 'm maar halen", zo kijkt hij triomfantelijk. Dat pogen de SVV voorwaartsen dan ook, maar als deze naderen schopt hij de bal niet weg maar pakt hij 'm op 3 meter van zijn goal op. "Indirecte vrije trap", zo oordeelt scheidsrechter Durgunsu, die vervolgens de bal niet op 3 meter van het doel legt, maar op 14 meter van het doel. Aanvoerder Ügür Sencer legt de bal af op Keessie Wolters, wiens schot in de muur smoort. De rebound komt voor de voeten van Casey van Os, die zich niet bedenkt en vlammend uithaalt. Zijn schot passeert de mêlee van spelers én de doelman: 2-2.  De meegekomen laatste man Yannick Koorengevel pakt de bal uit het net, immers in de resterende tijd plus te verwachten extra tijd zou de 'winnende' ook zo maar kunnen vallen nog. De keeper beseft dat ook en verovert de bal terug. Er ontstaat een schermutseling. Uitsluitend één speler van Kethel Spaland (invaller Ali Cirikli) wordt op de bon geslingerd (eerdere gele kaarten in de wedstrijd waren er voor Fatih Murat en zoals gezegd de doelman; een geeltje voor de laatste had bij het opstootje geenszins misstaan). (Zie de video op onze Facebook-pagina)

In de resterende minuten kregen Ali Cirikli met een kopbal (wordt door Bozkurt gepakt) en Casey van Os (hij mist op een lage voorzet van Jorden Scherpenzeel) nog goede mogelijkheden om de volle winst binnen te slepen.

"Met wandelvoetbal win je geen wedstrijden", zei trainer Toon Wolters na afloop. "Als je denkt met bepaalde gemakzucht naar de wedstrijd te kunnen komen, vergis je je ernstig. Ik hoop dat ze van deze wedstrijd leren, dat ze hierdoor wakker geschud zijn voor de rest van de competitie."

We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank.