donderdag 25 februari 2016

Woudhoek/Spaland/Svea houdt eigen burgerraadplegingSCHIEDAM - Een aantal bewoners uit Woudhoek, Spaland en Sveaparken heeft een enquête opgesteld om wijkgenoten te vragen hoe zij vinden dat de wijken er over circa tien jaar moeten uitzien.

Zaterdag vindt de G1000Schiedam plaats, in Schiedam. Zo'n vanuit België via Amersfoort naar Schiedam overwaaiende burgertop die bottum-up het gemeentebestuur met ideeën moet gaan stimuleren en die tot burger-initiatieven wil gaan leiden, houdt echter geenszins in dat er geen ruimte zou zijn voor andere burgerinitiatieven. De gemeente ondersteunt het initiatief van bewoners van de wijken Woudhoek, Spaland en Sveaparken om de medebewoners te raadplegen hoe de wijken er over zo'n jaar of tien moet uitzien. "Hoe moeten Woudhoek en Spaland-Sveaparken eruit zien in 2025?", is de gestelde vraag. Om een antwoord te krijgen op die vraag hebben bewoners uit beide wijken het initiatief genomen een enquête te maken die verspreid wordt onder alle bewoners van de bovengenoemde wijken.

De vragen van de enquête hebben betrekking op thema’s die volgens de initiatiefnemers belangrijk zijn voor de toekomst van de wijken. Voorbeelden zijn: groenvoorziening, veiligheid, wijkeconomie en parkeren. Ook willen zij weten op welke gebieden bewoners zelf graag actief willen zijn. De vragenlijst kan tot 31 maart ingevuld worden. De komende weken gaan de initiatiefnemers ook de wijken in om hun buren op te roepen om mee te doen. Zaterdag 5 maart zijn zij om 13.00 uur te vinden op het Geuzeplein en om 14.00 uur in winkelcentrum Krona. Wethouder Mario Stam is hierbij ook aanwezig van 13.00 tot 13.30 uur. Wethouder Mario Stam: “Dit is een unieke samenwerking. Bewoners maken een enquête en de gemeente helpt mee met de verspreiding. De opbrengst van de  enquête neem ik mee in het beleid voor de noordelijke wijken in de komende jaren.”

Op één en twee maart ontvangen alle huishoudens in deze wijken een brief. In die brief staat een internetadres waar  bewoners de enquête kunnen vinden. Het invullen kost ongeveer tien minuten. De resultaten zijn eind april bekend.

Marcel Kreuger heeft namens de gemeente als Wijkprocesmanager de initiatiefnemers begeleid. 
"De brieven zijn ondertekend door de initiatiefnemers, drie uit Woudhoek en zeven uit Spaland-Sveaparken. Zij hebben, in wisselwerking met de wijkoverleggen, de enquête ontwikkeld. Vanuit de gemeente is hier en daar ondersteuning geboden: bijvoorbeeld bij het redigeren van teksten - is het allemaal te volgen voor niet ingewijden? -  het verzenden van de huis aan huis brieven, en door de enquête om te zetten naar een enquête die via het internet kan worden ingevuld. De collega's van onderzoek zullen ook de resultaten ordenen, zodat de bewoners zelf conclusies kunnen trekken. Het is de eerste keer dat dit op een dergelijke schaal gebeurt. Het is belangrijk dat wij als gemeente en bewoners samen op trekken. Als zich een dergelijke ontwikkeling in de toekomst weer voordoet, dan weet ik zeker dat we er opnieuw vanuit een positieve grondhouding aan mee zullen werken", aldus Marcel Kreuger. 

We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten