De Schiedammer Online

zondag 2 augustus 2015

De krant vandaag niet in de bus? Gelukkig zijn er online nieuwsplatforms



Gisteren schreef ik in mijn blog op trotsopwatjedoet.nl over de gevestigde orde in de financiële dienstverlening. Die zien hun wereld, die toch al niet zo rustig meer is als vroeger, nu nog ernstiger verstoord worden. Door de zogenoemde fintech-startups, ofwel financieel technische nieuwe bedrijven. Hun vernieuwende aanpak, die bestaande gewoonten over boord zet en de zakenwereld als het ware opnieuw uitvindt, verstoort de bankiers en verzekeraars van weleer. Daar hebben ook de uitgevers en de krantenjongens mee te maken gehad de afgelopen twintig jaar.

In de blog die ik gisteren schreef trok ik de parallel met de uitgeefwereld. Ik heb beide werelden namelijk van binnenuit meegemaakt en dus zien en voelen veranderen. Ik schreef: “De vakpersuitgevers hadden in de afgelopen twintig jaar met een omwenteling te maken. Ik heb als vakjournalist bij Kluwer de worstelingen van de uitgever van binnenuit kunnen gadeslaan. Jarenlang werd er een angstvallig onderscheid gemaakt tussen print en online. Je ging het grote nieuws niet op internet weggeven, maar wachtte op de geprinte editie. In het geval van het VB, waar ik voor werkte, een tweewekelijkse verschijning. Het blad zat bomvol advertenties. Bij het VB ook nog eens als extra bonus de tienduizend abonnees die per jaar zo’n honderd euro abonnementsgeld betaalden. Tel uit je winst. Dat gooi je niet zo maar weg. Voor bedachte nieuwe online-activiteiten werd het woord kannibaliseren veelvuldig gebruikt. In hei- en of brownpapersessies bedachte nieuwe activiteiten werden keurig vastgelegd in een mooi rapport, uiteraard een geprint rapport, want dat kon je immers in de ijskast leggen, om er vervolgens nooit meer uit te halen. Voor de gevestigde orde was het jammer dat er uitgevers nieuwe stijl kwamen, die koelkasten hadden om de cola koud te zetten, ijskasten voor de daarvoor benodigde ijsblokjes en die zich chillend geen mallemoer aantrokken van die gevestigde orde. Zij gingen informatie verzamelen en gratis op internet aanbieden. Het was veelal niet eens eigen journalistieke productie, maar er werd gewoon gelinkt naar de informatie die de gevestigde orde na veel dralen uiteindelijk op internet zette. Een hele lange neus dus. En die nieuwe wereld had geen last van ‘kannibaliseren’. Dat was hun probleem niet, want ze hadden nog geen omzet. Forse verliezen draaien in het begin? Waarom niet, je moet het groot en op langere termijn zien. Dan haal je de gevestigde orde, die nu eenmaal last heeft van ingebakken vertragingen en blokkades in denken en doen, heel snel in. Om ooit zelf gevestigde orde te worden.”.

Vandaag staken ze bij een van die kranten die nog over zijn, waardoor in Schiedam het AD/RD niet op de deurmat gevallen is vandaag. Minder erg dan vroeger, want bij het zaterdagse kopje koffie hebben we tegenwoordig genoeg alternatieven. Bij die alternatieven hoeven we geen angst meer te hebben dat de vers van de persen gerolde kranten zo vers zijn dat hun nog niet opgedroogde inkt op ons evenzo verse croissant komt. Als we gisteravond de oplader maar in de tablet hebben gestoken, kunnen we nu heerlijk online struinen. Voor het landelijke nieuws naar Nu.nl bijvoorbeeld. En specifiek voor het lokale nieuws zijn er ook professionele initiatieven te noemen. Allemaal goed en gratis. Een heel mooie bij onze Vlaardingse buren is Vlaardingen24, onlangs ook naar Schiedam geëxporteerd als Schiedam24. De site persinnovatie.nl publiceerde er deze week een interessant artikel over http://www.persinnovatie.nl/20817/nl/de-wereld-ligt-open-voor-lokale-journalisten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten