De Schiedammer Online

zaterdag 8 augustus 2015

Mis het niet, morgen Excelsior - Hermes

CRICKET - Excelsior'20 cricketvoorzitter Luuk van Troost twitterde vandaag deze afbeelding van het ministukje uit het AD over de Topklasse-cricketderby die morgen om 11.00 uur begint op Thurlede. "Uit het AD van vandaag...", luidt de tekst van de voorzitter.

De voorzitter liet via Twitter al eerder dit seizoen zijn ongenoegen blijken over deze grote media-afwezige bij een met cricketpubliek afgeladen wedstrijd tussen beide Schiedamse topklassers. Wij publiceren hieronder met genoegen de eigen aankondiging van Excelsior'20 over de derby en over de twee andere ontmoetingen van Excelsior'20 in de degradatiegroep. Dat er al een verschil is van vijf punten tussen Excelsior'20 en Hermes-DVS en dat niettegenstaande dit verschil beide Schiedamse clubs al veilig zijn, wil in het algemeen geenszins zeggen dat de wedstrijden niet belangrijk zijn en wil in het bijzonder ook niet zeggen dat de derby niet belangrijk zou zijn. Cricketers houden van hun sport en willen gewoon elke wedstrijd winnen, willen elke wedstrijd nog beter worden (en het enthousiaste Schiedamse cricketpubliek wil elke wedstrijd zien).

Dat zag je bijvoorbeeld ook na de laatste derby, waarbij Hermes-DVS kansloos werd verslagen. Na de gebruikelijke felicitaties aan elkaar, gingen beide teams afzonderlijk in een kring voor hun nabespreking. Daarna was er tijd voor een biertje of ander drankje en ook een praatje met elkaar. De youngsters zetten wat stoelen neer - als wickets -  en speelden met een zacht balletje nog een spelletje cricket met elkaar, omdat het zo leuk is. Wat de derby ook zo mooi maakt is, dat de spelers van beide clubs van jongs af aan met elkaar sportief opgroeien, bijvoorbeeld in de verschillende KNCB-selecties en vertegenwoordigende teams, alsook in combinatieteams samen optrekken zoals komende week in het onder19 Flamingo Jeugd Toernooi. Maar dan blijft het óók leuk om tegen elkaar in het veld te komen, maakt niet uit hoe groot het puntenverschil op enig moment is. Voor wedstrijdsport heb je een tegenstander nodig. Zonder tegenstander geen wedstrijd. En erg leuk als je die tegenstanders ook op andere manier kent, van gezamenlijke selectietrainingen of uit de buurt waar je woont, de school waarop je zit, de studie die je volgt en zo voort.
En wat zo extra mooi is aan cricket: applaus voor je tegenstander. That's cricket!

Naar aanleiding van de tweet van Luuk van Troost lazen we op de facebook-pagina Schrijver in Schiedam"AD-regio-blad besteedt erg weinig aandacht aan hoogste klasse cricket-derby in zijn regio. Zelfs het 'waar' (Thurlede) en 'wanneer' (aanvang 11.00 uur) worden niet beantwoord en dat is toch les 1 voor de journalist. Wel een joekel van een 5, over de vijf punten verschil in de degradatiegroep, die er qua vormgeving uitspringt, met een Hermes-DVS-blauw kleurvlak erachter (maar daar zal niets mee bedoeld worden). Qua aanblik mooi zo'n blauwe vijf in het blauw. Maar het zegt helemaal niets, want beide clubs zijn al veilig. Wat niet wegneemt dat de derby altijd leuk blijft; er is een gezonde rivaliteit tussen beide clubs, die er al vele decennia aan bijdraagt dat 'Schiedam' en 'cricket' iets moois hebben met elkaar. Schiedam Cricketstad!
Dus het AD/RD  zou daar best eens wat meer woorden aan 'vuil' hebben kunnen maken. Het stukje van 4,5 bij 5 cm ziet eruit als een zogenoemde ankeiler, maar helaas, we vinden geen nadere uitwerking van dit onvolledige en scharminkelige berichtje". 




Derby tweede teams:
Ook de tweede teams van Hermes-DVS en Excelsior'20 spelen tegen elkaar. Deze wedstrijd is op Harga.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten