zaterdag 17 oktober 2015

Vorige week werd Kethel Spaland op uitgekooktheid afgetroefd; nu was het andersom

Raymond Kraaijbeek..supertrots..
VOETBAL -  Kethel Spaland heeft vandaag in de tweede klasse D 'goede zaken gedaan', zoals de verschrikkelijke metaforen-man Frank Snoeks dat had kunnen zeggen, door uit in Ouderkerk aan den IJssel tegen het hoger geklasseerde Spirit met 2-3 de volle winst mee naar huis terug te nemen. Niet alleen de punten, maar ook de manier waarop die binnen werden gesleept, stemde trainer Raymond Kraaijbeek tevreden.

"Vorige week speelden we al goed, tegen Feyenoord, maar die hebben ons in rebound-situaties afgestraft. We hebben daar de afgelopen weken specifiek op getraind: als de keeper de bal loslaat, als de bal van paal of laat terugkomt, sta er dan. Wees er alert op. Dat is trainbaar. Ik heb op de training steeds gehamerd op scherpte in dat soort situaties voor de goal. Heel fijn dat die trainingsarbeid nu klinkend resultaat oplevert", aldus Kraaijbeek.

De eerste helft had Kethel Spaland - ondanks het ontbreken van aanvallers Yuri Nooteboom (rugblessure opgelopen in de wedstrijd tegen sc Feyenoord) en Guido Mokveld (vakantie) - het betere van het spel. De Spirit-achterhoede was stevig (in eerste zes duels pas 9 keer gepasseerd) en dat vooral in de lucht, maar over de grond lagen er mogelijkheden voor de Schiedammers die elkaar over het gras goed wisten te vinden. Helaas, de bezoekers verzuimden te scoren. Spirit daarentegen strafte een minder sterk moment in de Schiedamse defensie genadeloos af. Het leer viel ongelukkig tussen de twee centrale verdedigers in, waarbij het positioneel niet sterk stond. Eén zwak moment werd door de thuisploeg in een 1-0 ruststand geconverteerd.

De trainer zette de mannen op scherp in de rust. Tactisch werd middenvelder Tim Lansbergen  doorgeschoven naar de '10' positie. De Schiedamse aanvoerder liet zien hoe je duels aangaat en die ook wint. Kethel Spaland overtuigde nog meer dan de eerste helft met de aanvalskracht, waaruit ditmaal wel werd gescoord. Niet lang na de thee wist Miletson Silva de Freitas raak te tikken uit een hoekschap. Aanvoerder Lansbergen nam de 1-2 voor zijn rekening. Dat was geen onbesproken doelpunt. Terwijl Dominic Verschoor bij de Schiedammers licht geblesseerd binnen de lijnen op de grond lag, was in een wat je noemt typisch 'omschakelmoment' Jasper Koning met de bal vrij aan de rand van de 16 gekomen. Verdediging en middenveld van Spirit acteerden alsof er van een 'bevroren' situatie sprake was en riepen erom de bal buiten te spelen voor een blessurebehandeling. Jasper Koning schatte deze situatie anders in: lichte blessure enerzijds, vrijstaande Tim Lansbergen anderzijds. Hij gaf af en Lansbergen passeerde de doelman, die nadat hij als eenzame strijder het doelpunt had geïncasseerd zijn boosheid richting medespelers ventileerde. "Dat is dan zo'n professionele slimmigheid; dat is ook scherpte", zei Kraaijbeek.

Spirit had nog zeker de geest om terug te vechten. Er wordt altijd gesproken over een 'alles of niets' offensief. Als je met 1-2 achterstaat kun je beter zeggen: een 'niets of toch nog iets' initiatief.  Hoe je het ook noemt, een kwartier voor tijd leek het door een afstandsschot van de linksbuiten van de Ouderkerkers toch nog iets te worden: 2-2. Kethel Spaland dacht hier anders over en zette vervolgens een 'nog niet genoeg' offensief op en bleef men geconcentreerd tot aan het eind. Dat werd kort voor tijd beloond. Uit een vrije trap werd verdediger Dominic Verschoor bediend. Hij twijfelde niet en liet de 2-3 aantekenen.

De winnende trainer na afloop: "Ik ben supertrots op de geleverde prestatie, een echte teamprestatie. Ze hebben gestreden, 90 minuten lang, ze gaven na afloop aan erg moe te zijn, elk procentje energie gebruikt te hebben. Dat is ook logisch na 90 minuten vol gaan, en volle concentratie. Tot het uiterste gaan, dat gaan we dus elke week doen, heb ik hen voorgehouden."

Spirit blijft staan op 10 uit 7, goed voor een vijfde positie op de ranglijst. Kethel Spaland heeft het gat met deze ploeg substantieel teruggebracht, want staat weliswaar nog 5 posities lager, maar wel met een wedstrijd minder gespeeld. Uit zes wedstrijden werden dus 6 punten behaald. Ofwel, slechts één verliespunt meer. Komende zaterdag speelt Kethel Spaland opnieuw een uitwedstrijd; op Varkenoord wordt dan de inhaalwedstrijd tegen Lombardijen gespeeld.Volg ons ook op facebook en twitter en instagram.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten