De Schiedammer Online

donderdag 4 februari 2016

Is de strijdbijl tussen Vlaardingen en Schiedam begraven?


 
 
 
door Dirk Tempelaar
 
 
Stel: de strijdbijl tussen Vlaardingen en Schiedam is begraven! Het zou namelijk het einde betekenen van de al eeuwen voortdurende 'Vlaardingse en Schiedamse twisten'. Geen Busbaan rellen meer! Geen knokpartijen om de meisjes bij de 'Vijfsluizen'. 'De Vlaardinger' heeft blijkbaar de strijdbijl begraven die gebruikt werd tijdens de 'Vlaardingse en Schiedamse Twisten'.
 
'De Vlaardinger' is zelfs zover gegaan dat Schiedam nu een eigen pagina heeft in het menu van de enige echte online krant met de alles zeggende slogan 'Het laatste Vlaardingse Nieuws lees je het eerste online op www.devlaardinger.nl', maar waar sinds kort dus ook nieuws uit Schiedam te lezen is op 'P.9. SCHIEDAM'. Neemt 'De Vlaardinger' daarmee een voorschot op een eventuele samenvoeging van de drie Maassteden:  Vlaardingen, Schiedam en Maassluis. Er is namelijk nog een plekje vrij in het menu voor de tekst P.10. MAASSLUIS.

Weg Vlaardingen, bekend als dé haringstad van Nederland. Weg haar Vlaardingse ijsmoppen, ijzerkoekjes en harinkjes! Vlaardingen is vooral bekend als dé haringstad van Nederland. Wat rest is het visserijverleden met name rond de Oude Haven en de Koningin Wilhelminahaven en musea. Slechts een monument op het Grote Visserijplein van Govert van Brandwijk herinnert aan de vele vissers die op zee het leven lieten.

Weg Schiedam gelegen tussen Rotterdam en Vlaardingen, oorspronkelijk aan de Schie en later ook aan de Nieuwe Maas.  De stad is vooral bekend om haar jenever, de historische binnenstad met grachten, en de hoogste windmolens ter wereld en haar Schiedamse moutjenever! 

Weg Maassluis wat ontstaan is rond 1340, als nederzetting bij een sluis in een zeewering die tussen de Noordzee en Rotterdam werd aangelegd om overstromingen te voorkomen en een rijke historie heeft betreffende de zeesleepvaart. 

Wat blijft is een kleurloze, grote stad aan de Nieuwe Maas en Waterweg met onnoemelijk veel leegstand en een veelvoud aan criminaliteit.

Ook 'De Vlaardinger' zal er niet aan ontkomen en zal haar historische naam moeten wijzigen in de naam die deze kleurloze, historie-arme stad in de toekomst zal gaan dragen. Wellicht wordt er door een geheel nieuw bestuur een debat of wedstrijd uitgeschreven, waarbij burgers suggesties mogen aandragen die daarna nimmer meer het daglicht zullen aanschouwen. Het bestuur zal daarna de stad een door hen verzonnen naam geven die, zoals gebruikelijk, weer nergens op zal slaan. 

Noot
Aan de Schiedammer Online, een extra editie met een eigen site, wordt momenteel hard gesleuteld door Bond For Web Solutions. De redacties hopen snel deze mooie aanvulling gerealiseerd te hebben. Al te klef moet het niet worden. Een lichte vorm van animositeit mag zeker niet ontbreken. Al is het maar vanuit historisch oogpunt.
 
Wie weet en leuk voor columnist Dirk Tempelaar vormt de Hoeker op termijn nog een mooie aanvulling op dit Waterweg nieuwspalet.



Zoals Dirk zegt, binnenkort online: deschiedammeronline.nl  
Je kunt alvast de Facebook-pagina liken, dan word je maximaal op de hoogte gebracht en gehouden van de komst van deschiedammeronline.nl
Alvast bedankt voor je support!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten