De Schiedammer Online

dinsdag 2 februari 2016

Wethouder, museumdirecteuren en zakkendragers geven aftrap voor intensiever gebruik huisje

SCHIEDAM -  Wethouder Marcel Houtkamp heeft vanmiddag de pers ontvangen in het Zakkendragersgildehuis, in de volksmond Zakkendragershuisje. Hij gaf een toelichting op de plannen voor het toekomstige gebruik van dit anderhalf jaar geleden gerestaureerde uit de achttiende eeuw stammende historische pand, daarbij terzijde gestaan door directieleden van het Stedelijk Museum en het Jenevermuseum, die collectiedelen ten toon gaan stellen, en door twee leden van het zakkendragersgilde, het Anthonisgilde genaamd, de huidige tevens blijvende gebruikers.


Rechtermuur waar doorgang in komt, linkermuur met vensters
Op initiatief van het zakkendragersgilde is enige tijd geleden het onderzoek gestart om op een deel van de bovenverdieping van het huisje een sfeervolle eetzaal te scheppen voor het naburige Café Sjiek. Op de bovenverdieping bevindt zich nu de Gildekamer, waar de leden van het gilde hun vergaderingen houden. Deze kamer blijft in stand, maar krijgt door het aanbrengen van raampjes in de muur tussen Gildekamer en toekomstige eetzaal inkijk vanuit de toekomstige eetzaal. Waar de scheidingsmuur tussen Gildekamer en eetzaal ophoudt, wordt een glazen pui aangebracht. Achter de glazen pui worden collectiedelen van genoemde musea opgesteld. De eters hebben dus tijdens het eten een fraaie doorkijk vanuit de zaal op de opgestelde collectiedelen. Het wordt sowieso een, wat je noemt, 'room with a view'. Door de buitenramen zie je uit op historisch Schiedam. Het is nog niet zo dat de gemeente en Café Sjiek er al helemaal uit zijn, er moet nog over enkele zaken overeenstemming worden bereikt, aldus de wethouder. En zodra partijen eruit zijn, zal het gezien de vereiste werkzaamheden ook niet voor 2017 kunnen zijn dat de eerste gasten vanuit de eetzaal die Café Sjiek in zijn eigen pand op de eerste verdieping reeds heeft, de doorsteek kunnen maken naar de bovenverdieping van het Zakkendragershuisje.
Wat een mooi uitzicht

Op de bovenverdieping zal een doorsteek gemaakt moeten worden tussen beide panden. De historische stenen zullen op zolder worden bewaard. Het huisje ontbeert moderne verwarming; hiervoor dienen dus voorzieningen te worden getroffen zodat ontvangst van gasten op comfortabele wijze kan plaatsvinden. De aan te brengen glazen pui zal doorgaans afgesloten zijn; het zal niet de bedoeling zijn dat gasten van Café Sjiek vrijelijk door de rest van het Zakkendragershuisje kunnen lopen. Bij bijzondere gelegenheden is het echter wel mogelijk de glazen pui open te zetten. Het Zakkendragershuisje zal ook vanaf zijn eigen hoofdingang niet toegankelijk zijn voor het publiek, behalve op speciale gelegenheden (zoals dat nu ook is, bijvoorbeeld tijdens de Brandersfeesten en tijdens de periodieke
openingstijden die het Anthonisgilde aanhoudt of als een groep ontvangen wordt door het gilde, zoals aanstaande vrijdag een groep scholieren van Lyceum Schravenlant die geschiedenisles zullen krijgen van gildeleden). De gemeente is wel van plan het Zakkendragershuisje te gaan gebruiken voor ontvangsten. Het is voor de gemeente een uitbreiding van de sfeervolle locaties voor ontvangst, zoals het oude stadhuis, het Stedelijk Museum en het Jenevermuseum. Wethouder Houtkamp gaf aan verheugd te zijn, deze 'aftrap' voor de uitbreiding van het gebruik van het Zakkendragershuisje te geven, met aan zijn zijde directieleden van de beide musea. Dat is voor het eerst en het benadrukt de intensievere samenwerking tussen de musea en dat zij meer betrokken raken bij de Schiedamse samenleving en haar geschiedenis.



Lees ook: Boven eten, beneden zakken laten.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.



V.l.n.r. Marjolein Beumer (Jenevermuseum), Nicole Theeuwes (Stedelijk Museum Schiedam), Marcel Houtkamp, Willem-Jan ten Wolde en Marco Spruit Bleeker.



Schiedamse historie herleeft

Geen opmerkingen:

Een reactie posten