zaterdag 24 oktober 2015

Excelsior'20 knokt zich in de beker langs Oegstgeest: 3-4

Doelman gaf een assist
door Ton de Leede

VOETBAL/OEGSTGEEST - Op de ongebruikelijke zaterdag was Excelsior'20 voor de beker te gast bij Oegstgeest, op het evenzeer nog ongebruikelijke kunstgras. Na de 1-1 ruststand was het Cas Smulders die met zijn tweede treffer de eindstand in het doelpuntrijke duel op 3-4 bepaalde. ,,Over het geheel genomen,'' meende Excelsior'20-coach Gokhan Cayir, ,,waren wij de betere ploeg. Ik wilde echt graag verder in de beker en dat is gelukkig gebeurd".

Op het prachtige sportcomplex De Voscuyl in Oegstgeest bracht een eigen doelpunt van de Oegstgeesters de gasten uit Schiedam op voorsprong (0-1). Net als vorige week in de eerste helft tegen Abbenbroek liet Excelsior'20 de mooiste kansen liggen. Zolang er gewonnen blijft worden,  breekt dit gebrek aan efficiëntie de mannen van Gokhan Cayir niet op. Er komt strakjes wel een tegenstander die de tekortkoming aan Excelsior'20-zijde gaat afstraffen. Een club als de opponent van vandaag, de nummer 12 in de zaterdag derde klasse, die al tot drie tegentreffers komt, toont aan dat de Thurledeclub de tegenstanders vrij geleide geeft in het eigen strafschopgebied. Op slag van rust liet Oegstgeest zich van zijn goede kant zien en na een soepele aanval lag de bal achter Aykut Ergün (1-1).

De aanhangers van Excelsior'20 zagen de koppies van de jonge ploeg meteen omlaag gaan bij het verlaten van het veld voor een kopje thee. Trainer Gokhan Cayir zag geen reden voor pessimisme en pepte zijn pupillen op met de boodschap dat de volgende bekerronde voor het oprapen lag.
Hamza el Azouti deed even na rust wat zijn oefenmeester graag wilde en knikte met een krachtige stoot de 1-2 op het scorebord. De thuisploeg begreep dat de Schiedamse defensie niet bepaald onneembaar was en egaliseerde de stand na andermaal een keurige aanval (2-2).

In de zeventigste minuut toonde Excelsiors groeibriljant Cas Smulders zijn kwaliteiten. Het strafschopgebied indribbelend werd hij tegen de regels naar de grond gewerkt. Tegen alle voetbalwetten in nam het slachtoffer zelf plaats achter de bal. De doelman ging keurig de verkeerde kant op en de 2-3 van Cas Smulders was een feit.

De aantrekkelijke tweede helft gaf vervolgens weer een doelpunt van de gastheren te zien (3-3) en de verlenging leek aanstaande. De assist van keeper Aykut Ergün op Cas Smulders voorkwam overwerk. Cas Smulders omspeelde op zijn eigen wijze twee verdedigers en schoot zijn club naar de volgende bekerronde.

,,Doordat alle twee de ploegen drie keer wisselde,'' aldus Gokhan Cayir, ,,was het spel ook soms rommelig. Cas Smulders maakte het verschil, waardoor wij doorbekeren.''