dinsdag 20 oktober 2015

Politie-meldnummer 0900-8844 is een betaald nummer! Vreemd of niet?


SCHIEDAM - De politie meent dat er een drempel is voor de burger om te bellen met de politie in verdachte situaties. Gisteren deed de politie Schiedam een oproep om toch vooral te bellen. Daarbij is er de keus uit twee nummers. De politie legt uit wanneer we 112 moeten bellen en wanneer 0900-8844. Nu zijn er grensgevallen. Ga je er als burger dan lang over nadenken? Niet doen, bij twijfel 112 bellen. Beter te vaak gebeld dan te weinig, is ons idee. Schroom niet om te bellen, want de politie is er vóór ons. Wat wij wél vreemd vinden: 0900-8844 is een betaald nummer.


Een casus:
Vanmiddag 20-10, om 5 voor 3, herfstvakantie, zeven jochies van een jaar of twaalf, dertien, hangen met hun fietsen rond bij het speeltuintje op de Kaag in de wijk Kethel-Oost. Zij steken knalvuurwerk af, in serie knallende rotjes. Een speeltuin met kunstgras en met speeltoestellen. Ze leggen het vuurwerk op het gras of op de toestellen om het af te steken. Gisteren is er op 2 km afstand, aan het Koperslagerhof, een vergelijkbare speeltuin afgebrand. Bellen we 112 of 0900-8844 of bemoeien we ons er niet mee? Dat laatste is géén optie! Bloedspoed is het niet, voor zover een leek dat dan kan inschatten, alhoewel de politie wel om tips vroeg ten aanzien van de brand van gisteren. We bellen 0900-8844. Voordat we doorverbonden worden met de meldkamer, krijgen we de mededeling per bandje dat deze verbinding een starttarief kent voor de beller van 9,5 cent, en 2,8 cent per minuut kost, plus de gebruikelijke belkosten. Wat vreemd, denken we dan: als je je burgerplicht wilt doen om een melding te maken, moet je daarvoor betalen. OK, het is geen bloedspoed, maar om een drempel op te werpen, vreemd. Het zijn geen wereldbedragen, maar toch. Als we worden doorverbonden, worden onze naam, postcode en huisnummer gevraagd, pas dan kunnen we ons verhaal doen. De dame aan de telefoon, zit op een meldkamer in Rotterdam, kent de lokale situatie in Schiedam niet, kun je ook niet van haar verwachten. Maar dat zou eigenlijk wel moeten, om de relevantie van vuurwerkafstekende minderjarigen in een kinderspeelplaats (vuurwerkafsteken mag op dit moment sowieso niet, en is gevaarlijk voor de kinderen voor wie een speelplaats met wip, schommel en glijbaan bedoeld is) in de totale context goed en snel te kunnen inschatten. Wij krijgen de mededeling dat we goed hebben gehandeld door niet 112 te bellen maar 0900-8844, want hier geldt immers geen bloed, geen spoed, aldus de dame. Ze gaat de melding in ieder geval doorzetten en òf we zien snel een wagen verschijnen òf we worden teruggebeld. Binnen 10 minuten worden we teruggebeld, dat er nu geen wagen komt, waarbij dat met name te maken heeft met de CAO-acties, maar dat er wel een aantekening van wordt gemaakt en dat er wellicht wat vaker gepatrouilleerd zal worden. Het leek ons verstandig een foto te maken, want mocht uit het kwajongensgedrag schade ontstaan, past het in ons rechtsgevoel dat de (ouders van de) schadeveroorzakende jongens (we hebben de jongens in de foto bij dit artikel onherkenbaar gemaakt) voor deze schade opdraaien en niet de maatschappij.


Volg ons ook op facebook en twitter en instagram.  


Als bedrijf of organisatie een journalist nodig voor persbericht, interview, verslag, webtekst, foto, videodoc? Schakel persbureau Mirum in Modum in.
Bel Jan Schrijver voor informatie op 010 - 4111121. Voor spoedopdrachten: 06-83563025.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten