zondag 25 oktober 2015

Tegenvallend Hermes-DVS speelt met 3-3 gelijk tegen laagvlieger Blijdorp

Kerkhof schiet de gelijkmaker in: 3-3
door Ton de Leede

VOETBAL/SCHIEDAM - De voetballers van Hermes-DVS konden het in ruime getale opgekomen publiek niet erg overtuigen. Tegenstander Blijdorp gebruikte de onderschatting door de Schiedammers en wist soms frivool aanvalsspel op de mat te leggen. De eindstand van 3-3 was meer dan terecht.

De eerste tegenvaller had Hermes-trainer Jerry Visser al voor de aftrap te pakken. Vaste doelman Eelco Rodi bleek niet fit genoeg in de warming-up en moest zich laten vervangen door de 17-jarige (!) Quinten Horn. ,,Vervelend natuurlijk als zoiets vlak voor de wedstrijd gebeurt, zo'n jochie van 17 staat natuurlijk stijf van de zenuwen. Toch kan ik hem niks verwijten, hij deed het naar behoren en maakte geen echte fouten.''

Reeds in de zesde minuut had de thuisploeg, met reeds 13 punten uit 6 partijen in de achterzak, de gedroomde start kunnen hebben. Mari Lansbergen gaf een afgemeten voorzet op de inkomende Ivan Anastacia. Keurig met de rechterbinnenkant prikte hij de bal huizenhoog over het doel. Zoals zo vaak bij voetbal was de eerstvolgende aanval aan de andere kant van het veld wel raak. Het was Rachid Lartey, de op dreef zijnde aanvaller van Blijdorp, die de 0-1 binnenkopte.

Hermes DVS was verrast, geraakt en de weg kwijt. Fatsoenlijk voetbal leek te veel gevraagd voor de gastheren. Blijdorp, met welgeteld 3 punten uit 6 potjes naar Harga afgereisd, voelde zich almaar beter en vuurde de ene na de andere aanval op het doel van A-junior Quinten Horn af. Nog binnen het kwartier leken de gasten in een zetel te zitten. De ongelukkige Hermes-verdediger Mike de Lange, die later ook nog eens op de brancard moest worden afgevoerd, werkte ongewild de 0-2 achter zijn eigen goalie (0-2).

Met alle geluk van de wereld wist Hermes-DVS een grotere achterstand te vermijden. Daaruit putte de ploeg van Jerry Visser enige moed en Lloyd Kalonga bracht ruim 5 minuten voor de pauze de ruststand op 1-2. "Zo slecht als in de eerste helft,'' foeterde Schiedammer Jerry Visser, ,,heeft nog nooit een ploeg onder mijn leiding gespeeld. Het leek echt helemaal nergens op, het deed pijn aan mijn ogen. In de rust heb ik mijn spelers stijf gescholden en verdere tactische wijzigingen aangebracht. Tijdens de eerste helft had ik de verdediging al anders gezet.''

Het tweede bedrijf gaf een gelijkwaardiger spelbeeld te zien. Kansen over en weer en weinig gebruik van het middenveld. Beide ploegen stroomden over van goede wil, hoogwaardig werd het nooit maar des te amusanter. Rachid Lartey leek runner-up Hermes definitief naar een nederlaag te schieten. Prijzenswaardig was de vechtlust van de Harga-bewoners, ook met drie verse wissels binnen de lijnen en de laatste fase (Koen Pijpers viel uit met een hoofdwond en de wissels waren op) spelend met 10 man.

In minuut 86  zorgde een geschampte kopstoot van Chris Kalonga voor de aansluiting: 2-3. In de 'dying seconds' tikte Sebastiaan Kerkhof de 3-3 achter Edson Martina Freire. Beide teams streden vervolgens tot de laatste snik voor de overwinning. Voor beide doelen speelden zich kolderieke taferelen af waarbij een inzet van Ies van der Tuyn duidelijk van achter de doellijn werd weggegleden. Blijdorp-grensrechter Mahabier deed zoals verwacht of zijn neus bloedde en scheidsrechter Gajadien floot de laatste minuten vanuit de middencirkel en had dus niets waargenomen.

,,Ik mis twee kelerelijers,'' beweerde Jerry Visser, overigens nooit om een woord verlegen, ,,die de boel op sleeptouw kunnen nemen. Het is vaak te netjes hoe we voetballen. We mogen blij zijn met die 3-3 want het was allemaal niet best. Trouwens, Blijdorp heeft een hele aardige ploeg die echt niet zo laag blijft staan.''

Protesten van Blijdorp (foto Ton Brökling)

Het publiek zag een knotsgekke slotfase (foto Ton Brökling)

Na de 90e minuut - in de lange blessuretijd - ligt de bal achter de lijn. Het geheide doelpunt wordt niet gegeven.

Na het niet-gegeven doelpunt beklaagt de Blijdorp-grens zich bij scheids Gajadien over trainer Visser die 'not amused' was