De Schiedammer Online

dinsdag 12 januari 2016

50 vluchtelingen worden opgevangen in schoolgebouw in Nieuwland

SCHIEDAM - Burgemeester Cor Lamers heeft vanmiddag tijdens een bijeenkomst met de pers in het Stadskantoor een toelichting gegeven op de stand van zaken met betrekking tot de opvang van vluchtelingen in Schiedam. De opvang van 50 vluchtelingen zal plaatsvinden in een voormalig schoolgebouw in Nieuwland, aan de Willem Passtoorsstraat, althans dat is het voorstel van het college van B&W aan de gemeenteraad. Dat voorstel is zojuist aan de gemeenteraad gezonden. De raad zal daar op 26 januari over  gaan beslissen.








De omwonenden zijn vanmiddag tussen drie uur en half zes per brief  op de hoogte gebracht. Bij 622 woningen werd een op naam gestelde brief persoonlijk bezorgd. In de omgeving wordt ook nieuwbouw gerealiseerd, de toekomstige bewoners van de nieuw te bouwen huizen zijn niet geïnformeerd, wel de betrokken projectontwikkelaars.

Aanstaande vrijdag zal persoonlijke voorlichting plaatsvinden door de gemeente aan de omwonenden. Dat zal per huishouden afzonderlijk gebeuren, in het desbetreffende schoolgebouw, de voormalige Zadkine-locatie. De omwonenden kunnen dan meteen een indruk krijgen van het gebouw. Op dit moment is de eigenaar een architectenbureau, dat op de begane grond kantoorruimte heeft. Op de eerste verdieping is een klein aantal studenten woonachtig. Deze hebben een tijdelijk huurcontract, nog niet bekend is of zij in het gebouw zullen blijven wonen of naar elders vertrekken. Het architectenbureau zal binnen het gebouw verhuizen en dus op dit adres kantoor blijven houden. In het gebouw moet bouwkundig een en ander aan voorzieningen worden getroffen. Het is de verwachting van de burgemeester dat het niet voor medio maart zal zijn dat de bewoners hun intrek kunnen nemen.

De 50 vluchtelingen kunnen alleenstaand zijn, dan wel een stel zijn, dan wel een gezin met kinderen. Er zal sprake zijn van een mix van deze gezinshuishoudens. De exacte mix is nog niet bekend. Voor opvang is een sobere staat van de woonruimte aanvaardbaar. Elk gezinshuishouden zal een eigen ruimte hebben, al zal het niet te vergelijken zijn met een volwaardige woning. De in de voormalige school in Schiedam op te vangen vluchtelingen zullen maximaal twee jaar op dit adres mogen verblijven. Het schoolgebouw zal maximaal drie jaar deze opvangfunctie mogen hebben; daarna is het de bedoeling dat het ontwikkeld zal worden om aan de reguliere woningvoorraad te worden toegevoegd, waarbij het nog niet bekend is of dat zal gebeuren door 'sloop en nieuwbouw' dan wel door renovatie.

De op te vangen vluchtelingen zijn geen net in Nederland aangekomen vluchtelingen, maar hebben al een verblijfsvergunning. Schiedam vangt sowieso jaarlijks asielzoekers op, die opgenomen moeten gaan worden in de bevolking. Het aantal daarvan wordt per half jaar door het Rijk bepaald, voor de eerste helft van 2016 zijn dat er 91. De 50 nu op te vangen vluchtelingen mogen hiervan worden afgetrokken.

De opvang van de vluchtelingen staat overigens niet onder regie van het COA, Centraal Orgaan opvang asielzoekers, maar van de gemeente Schiedam, die de begeleiding in samenwerking met Vluchtelingenwerk uitvoert. De vijftig bewoners zullen nog niet ingeschreven staan als inwoners van Schiedam, maar zullen voorlopig onder het zogenoemde AZC-regime vallen. Dat brengt met zich mee dat zij nog geen recht hebben op een uitkering; wel zullen zij een 'zakgeld' ontvangen, dat voldoende is om in de dagelijkse levensbehoeften te voorzien (daarbij speelt mee dat zij in deze opvangsituatie geen huur verschuldigd zijn). Dat zakgeld wordt vanuit het COA betaald. Het merendeel van de overige kosten wordt uit de rijksmiddelen betaald, maar ook de gemeente Schiedam levert een bijdrage in inzet van mensen en middelen.

Ook vanuit ondernemers en vanuit de bevolking is steun toegezegd. Ondernemers hebben zich bij de gemeente reeds aangemeld om te ondersteunen, bijvoorbeeld voor het bieden van stageplekken. Plaatselijke moskeeën hebben bij de gemeente reeds aangegeven te willen ondersteunen, bijvoorbeeld met het tolken. Ook individuele vrijwilligers hebben reeds aangegeven hun diensten aan te bieden, bijvoorbeeld als taaldocent, en spontane ideeën vanuit de burgers zijn te memoreren, zoals het idee om Schiedamse gezinnen vluchtelingengezinnen te laten 'adopteren'.

"We gaan het op z'n Schiedams doen, zei ik afgelopen zaterdag al op de nieuwjaarsbijeenkomst. Dat houdt onder meer in dat we van begin af aan met op integratie gerichte begeleiding beginnen. Zoals taalles, scholing voor kinderen, oriëntatie op de arbeidsmarkt", aldus Lamers.

Lees meer over de Schiedamse aanpak die de gemeente voorstaat, in de integrale tekst van het persbericht dat we gezien het belang van dit onderwerp hier publiceren.


Zie ook onze artikelen over dit onderwerp van afgelopen weekeinde:
Géén opvang vluchtelingen in leegstaand bejaardenhuis in Woudhoek 
Opvang vluchtelingen in Woudhoek?



We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten