vrijdag 12 februari 2016

Cesar Zuiderwijk versus Marcel Gootjes; drumfeest op Stadsomroep Schiedam
door Marcel Gootjes (Basistekst), Peter Joore (Uitwerking), Stadsomroep Schiedam (Beeld)DEN HAAG/SCHIEDAM - Het is moeilijk voor te stellen, maar Stadsomroep Schiedam kreeg een vrijgeleide Den Haag te penetreren met microfoon en camera. De eer Golden Earring-drumgek en humorist Cesar Zuiderwijk te mogen interviewen, viel Schiedams drummer en John Lennon look-a-like Marcel Gootjes te beurt. Wie naar Cesar gaat, verveelt zich nooit. Niet alleen een begenadigd drummer, hij staat stijf van de verhalen, de wederwaardigheden en verse wetenswaardigheden.

Een verslag in mitrailleurstijl!

Marcel Gootjes vertelt:
‘Het was feest in Huize Gootjes. De avond ervoor begon het al. Wat ga je Cesar vragen en wat vindt hij van onze benadering. Ga je een keertje vroeg naar bed; doe je weer geen oog dicht. Van de zenuwen, natuurlijk.

’s Ochtends bijtijds weg. Je wilt op tijd komen. Een goede indruk maken begint daar mee. Van  Schiedam naar Den Haag is niet een grote afstand, maar wel erg druk. Gelukkig is er de A4. Die bewees gelijk zijn nut. Alsof die voor ons is aangelegd. Bij Cesar voel je je zo thuis. Hij weet immers meer van interviewen dan de interviewer zelf. Lekker Haags bakkie pleur en naar beneden. De krochten en gewelven in van zijn grachtenpand. Vlak achter het Koninklijk Paleis. Zoiets schept een band, want het voelde ook aan als een audiëntie.

Het voelde aan als pakjesavond. Die zenuwen die je hebt als kind, vertaald naar de dag en de gelegenheid van vandaag, vieren ze weer hoogtij. En alsof het een college was kregen we eerst een enthousiast lesje Nederlandse Muziekgeschiedenis. Tutende oren en dingen die je eigenlijk al best wel wist, wisselden elkaar in staccato af. Daar zaten we dan in die lage, niet al te grote ruimte. Avé Cesar achter de ketels, XXX met zijn camera en ik gewapend met de microfoon. Liefst had ik vragen gesteld met drumsticks in de hand en hoewel het professionele muziekmaken toch best in de familie zit, durfde ik hem niet om een kleine drumbattle te vragen.
Cesar is een vat vol humor. Wie zijn solo-optredens vanuit het theater kent, weet wat ik bedoel. Hier een grap, daar een riff, dan weer een verhaal over een belevenis met The Who of Led Zeppelin. Je staat verbaasd. Denkt dat Golden Earring het land haast niet is uitgeweest. Bassist Rinus is ooit gevraagd door Jimi Hendrix. Maar hij wilde zijn Haagse (Barry H., George K. & Cesar Z.) gabbers absoluut niet kwijt.

Naast het luisteren naar antwoorden op gestelde vragen, heb ik stiekem rondgegluurd. Aan de wand Gouden Platen en verder een schier oneindig lijkende verzameling trommels, trommels en nog eens trommels. Het was maar goed dat de T vast zat. Anders was het een grote rommel.’

Zijn hobbykerker is een feest voor wie er ooit mag komen. Tot die tijd moet de liefhebber het toch doen met deze beelden.

Eenmaal op de terugreis was de spanning geweken. De druk op de blaas behoorde voorgoed tot de verleden tijd. Als het aan Marcel Gootjes ligt, gaat hij morgen weer naar de Hofstad. Maar ach: ‘Schiedam is ook best mooi!’ En hier is het bijzonder dat je hem gesproken hebt. Daar kennen ze hem allemaal. Al is het maar van Albert Heijn!’

En omdat Marcel Gootjes weet dat De Vlaardinger er binnenkort een broertje – De Schiedammer Online - bij krijgt en die aloude vete tussen de Jeneverneuzen en de Schelvispekelliefhebbers nu maar eens voorgoed voorbij moet zijn, refereerde hij aan het begin van het interview met Cesar luid en duidelijk aan diens optreden in Vlaardingen, met Liquid GAZ afgelopen 29 oktober in Café d’Oude Stoep. Met, weet u nog wel ... Rinus Gerritsen en Eef Albers.We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 
Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten