zondag 7 februari 2016

Winnend designmeubel uit BNN-programma staat op de Lange Haven
door Jan SchrijverSCHIEDAM -  Eind 2015 was op BNN het nieuwe designprogramma Oud En Nieuw te zien. 'Van fietswiel naar lamp en van olietank naar salontafel. ‘Afval bestaat niet!’, dat is het motto van de tien creatieve klussers die met zichzelf én elkaar de strijd aan gaan in het nieuwe BNN-programma Oud en Nieuw. Wie maakt het mooiste design uit oude meuk?' Vier finalisten bleven er na verschillende uitzendingen over, die in de laatste aflevering de door hen gemaakte pronkstukken verder moesten verfijnen en via een veiling aan de man moesten brengen. Het hoogste bod bepaalde de winnaar en dat werd Daan Kayser (29) met zijn bank, de tweede prijs was voor Bas Berrevoets (37). En de gelukkige die het winnende object in de wacht heeft gesleept? De nieuwe Schiedamse galerie die aanstaande woensdag opengaat: LH131 Arts + Design, gevestigd aan de Lange Haven 131.

Het pand op de Lange Haven nummer 131 staat in Schiedam bekend als de voormalige bibliotheek. Daarna hoorde het kort (net als de Korenbeurs en de voormalige panden van drukkerij Roelofs) tot het Jan des Bouvrie-imperium. Ondanks het mislukken van het Schiedamse avontuur van deze elders succesvolle interieurontwerper, liet hij een prachtig verbouwde voormalige bibliotheek achter. Dat was vervolgens in handen van een investeringsmaatschappij, die failliet ging, en krijgt na jaren van leegstand nu een nieuwe bestemming, die zal kunnen gaan bijdragen aan het herstellen van de glorie van de Lange Haven. Waar in opdracht van de gemeente inmiddels is gestart met het zo nodige herstel van de kademuren en waar een paar honderd meter verder - op nummer 71 - in het voormalige Arcade een hotel zal verrijzen.

Uit de collegiale strijd tussen Kayser en Berrevoets in het BNN-televisieprogramma is een samenwerking tussen beide deelnemers ontstaan. Het eerste tastbare product van deze samenwerking: een hanglamp gemaakt uit een oude brandhaspel, oude brandspuiten en voormalige bloembakken. En waar hangt die primeur? In Schiedam. Vanaf woensdag allemaal te bewonderen tijdens de
reguliere openingstijden van deze nieuwe galerie, die eigendom is van Hans Ritman en Gerjan de Waard, beiden bekend van hun in Schiedam gevestigde uitgeverij Scriptum, die recentelijk het boek van Nathalie Lans over Hans Dulfer uitbracht. Aanstaande woensdag is een geschikt moment om de deuren te openen (met hun eerste tentoonstelling, genaamd Eclecticism One). Dan immers start ook de Art Rotterdam Week. Vier Schiedamse galeries gooien daarom vanaf woensdag tot en met zondag hun deuren met ruimere openingstijden dan normaal, wagenwijd open voor het Schiedamse én het van heinde en ver komende Art Rotterdam Week-publiek, onder de passende titel 'Rondje Schiedam'.

Informatie over LH131.
Artikel over Rondje Schiedam.Bij LH131 is o.m. werk van Diet Wiegman te zien
We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten