zaterdag 13 februari 2016

Kom volgend weekend ìn het Oranje brugwachtershuisje kijken

SCHIEDAM - De Oranjebrug. Als Schiedammer ben je er wellicht vele jaren, met enige regelmaat dan wel incidenteel, over heen gereden, de frequentie afhankelijk van de wijk waar je woont en de routes die je aflegt. Eigenlijk sta je er niet bij stil dat er een heel leuk huisje op de brug staat, een brugwachtershuisje. Je staat er eigenlijk alleen letterlijk bij stil als die brug eens een keer opengaat, en dan hangt het er van af aan welke kant je van de brug staat. Richting centrum of richting Nieuwe Haven. Ga je richting centrum dan heb je het beste zicht op dit alleraardigste huisje. Je moet er oog voor hebben, en dat heeft een fotograaf. In dit geval één met de zeer toepasselijke naam Jan Sluijter, net zo toepasselijk als blogger dezes Jan Schrijver heet.

Jan Sluijter heeft iets aardigs met het huisje voor ogen, hij gaat het ontsluiten voor de Schiedammer. Jan Sluijter: "Sinds kort heb ik de beschikking gekregen over het brugwachtershuisje van de Oranjebrug. Mijn doel is om mooie locaties in Schiedam een leuke bestemming te geven om zodoende een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in de stad. Eind januari heb ik voor het brugwachtershuisje de gebruikersovereenkomst met de gemeente getekend en kreeg ik de sleutel. Inmiddels heb ik dit huisje een beetje ingericht en het leukste effect is dat er nu ’s avonds weer licht brandt op een voorheen donkere hoek. Op 20 en 21 februari vindt er een foto-expositie plaats over de Oranjebrug. Dit is in samenwerking met het gemeente-archief. Foto’s uit het heden en verleden van de brug zullen dan worden tentoongesteld. Die tentoonstelling blijft daarna natuurlijk staan zodat iedereen die niet de 20ste of de 21ste aanwezig kan zijn door de ramen de foto’s alsnog kan bekijken. Ik wil met een bepaalde regelmaat nieuwe exposities organiseren die ik dan via Facebook zal aankondigen. De overburen, de bewoners van de flat “over de vesten”, hebben al heel enthousiast gereageerd. Voor het eerst zagen ze weer leven in het aardige gebouwtje dat aan de brug vastzit. Ze zijn bijzonder opgetogen dat er weer wat leven in de brouwerij is op dit markante punt in Schiedam."

Samen met zijn partner Hycko Eigeman is de initiatiefnemer ook bekend van de bed & breakfast aan de BK Laan, 'De Schiedamse Suite'. Samen zijn Jan en Hycko bovendien de beoogde uitbaters van de erfgoedlogies aan het pand Hoogstraat 91, welk pand geïntegreerd gaat worden met het Jenevermuseum. We meldden dit nieuws gisteren, na het startsein voor de restauratie van dit pand en het naastgelegen pand Hoogstraat 89, waarin het Jenevermuseum een ingang aan de Hoogstraat krijgt.

Het op bovenstaande poster afgebeelde websiteadres is niet correct. Het adres is: www.oranjebrug.com

Details over de in 1939 gebouwde hefbrug, die over het water Nieuwe Haven, de verbinding legt tussen de straten Oranjestraat en Nieuwe Haven.We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 
Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.


Zo zag het eruit toen Jan Sluijter de sleutel kreeg
Zo ziet het er nu uit


 Geen opmerkingen:

Een reactie posten