zaterdag 13 februari 2016

Periodetitel lonkt voor Kethel Spaland na fraaie 0-3 zege bij Binnenmaas

Periodetitel gloort voor Kethel Spaland

door Jan Schrijver (foto's Jeanine Slotboom)

VOETBAL -  Kethel Spaland heeft zaterdagmiddag een professionele overwinning behaald in de uitwedstrijd tegen Binnenmaas in Maasdam. Na een 0-2 ruststand (beide goals van Gydo Mokveld), heeft het team van trainer Raymond Kraaijbeek in de tweede helft de voorsprong geconsolideerd en de wedstrijd een kwartier voor tijd op slot gegooid met een doelpunt van Tim Oosterwaal: 0-3.

Met de zege komt voor de promovendus het 'veilig spelen' in de tweede klasse D steeds dichterbij en
blijven de Schiedammers in de tweede periode volop meedoen. SC Feyenoord staat weliswaar eerste in deze periode, maar die pakte ook de eerste periode al. Concurrentie is er van BVCB dat evenveel punten heeft (15) maar daar een wedstrijd meer voor nodig had. BVCB wist vandaag te winnen, wat niet geldt voor de andere medestrever om de te vergeven periodetitel, CWO, dat in eigen huis niet verder kwam dan 2-2 tegen Lombardijen. Volgende week speelt Kethel Spaland in eigen huis tegen Bolnes en kan dan bij winst in theorie de periodetitel al binnenhalen. "Als we volgende week tegen Bolnes winnen dan staan we 8 punten boven de streep; dat telt voor mij het meest. Als we ook de periodetitel gaan binnenhalen, zie ik dat als een mooi toetje", aldus Kraaijbeek.

Binnenmaas speelde achter van begin af aan 1-op-1. "Op zo'n situatie hadden we donderdag getraind.Chahine Lobiyed maakte een goede actie aan de buitenkant, die hij afsloot met een voorzet. Gedragen door de wind maakte deze voorzet het de doelman van de thuisploeg dermate moeilijk, dat de bal tussen diens hand en de lat raakte, het veld weliswaar weer in kwam, maar waarbij de opluchting voor de thuisploeg van korte duur was. De bal werd namelijk
Door de spitsen en ook de middenvelders flink te laten afjagen. Dat werd goed opgepakt en Binnenmaas had het daar moeilijk mee", aldus de trainer. Al in de tiende minuut leverde de vooruitgerichte aanpak rendement op.
alsnog tot een doelpunt omgezet door Gydo Mokveld: 0-1.

Na de vroege voorsprong vermande de thuisploeg zich en zocht de aanval op, verder dan wat speldenprikjes kwamen de Maasdammers echter niet. Zij werden schaakmat gezet door de gasten. Op een psychologisch goed moment - kort voor rust -  werd de marge uitgebouwd met een fraai doelpunt. De kiem daarvoor lag bij doelman Jeffrey Welbie. Hij onderschepte een hoge bal, waarna zijn verre uittrap goed werd verwerkt door Gydo Mokveld, die breed legde op Miletson Silva de Freitas. De laatste stond in scoringspositie maar achtte dat Mokveld er nog beter voorstond en legde daarom onbaatzuchtig terug op zijn medespeler, die al doende zijn tweede van de middag kon laten aantekenen: 0-2. En dat heel fraai, want de bal verdween stijf in de kruising.

Kraaijbeek: "We hebben zelf al meegemaakt dat we met 3-0 achterstonden halverwege, maar terugkwamen. Dat kan in deze afdeling. Ik heb de jongens er in de rust op gewezen dat het allemaal niet mooi hoeft om de voorsprong vast te houden. Dat is goed opgepakt; er werd een degelijke tweede 45 minuten neergezet." Een kwartier voor tijd kreeg dat nog een fraai slotakkoord. Ruwendley Jones zette goed door en vervolgens goed voor, waarna Tim Oosterwaal de bal in de uiterste hoek deponeerde: 0-3.