De Schiedammer Online

zondag 17 januari 2016

'Debat van postzegelformaat' als afsluiter van geslaagde Open Huis van gemeente Schiedam

Kinderen maakten ambtsketens voor burgemeester
SCHIEDAM - Het Open Huis dat de gemeente Schiedam zaterdag 16 januari heeft gehouden, is goed bezocht. Tijdens rondleidingen konden de bezoekers onder meer genieten van het fantastische uitzicht vanuit de hoogbouw en de raadszaal bekijken.

In de Hagazaal kon met burgemeester, wethouders en raadsleden gesproken worden en presenteerden diverse organisaties en initiatieven zich, zoals de dienst Toezicht & Handhaving, de Mobiele wijktafel, SchiedamsDoen, Stichting Stadstuinieren Voedselbank Schiedam, de Stichting Schiedamse Stadsimkers en het burgerinitiatief G1000. Een aantal kinderen had op hun geheel eigen manier een ambtsketen voor de burgemeester gemaakt.

Mopperkont Andreas Rose
Aan het einde van de middag werd in Winterland op het Stadserf een openbaar debat gehouden. De publieke belangstelling daarvoor viel wat tegen en de setting was niet ideaal. Zo vond er tegelijkertijd een heel gezellige kinderverjaardagspartij plaats, waarbij de moeder van het jarige kind een prachtige zelf gemaakte taart aansneed. Je kunt het de kinderen niet kwalijk nemen dat zij geen belangstelling hadden voor de beide onderwerpen van het debat, deel 1 'de verplaatsing van het deel van de weekmarkt dat op het Stadserf staat en naar het Broersveld gaat' (eigenlijk ontpopte alleen Andreas Rose van Gemeente Belangen Schiedam zich als fervent tegenstander; hij ontkracht de waarde van zijn gemopper door zich op zijn twitteraccount als 'Schiedamse mopperaar' te benoemen; dan schep je van jezelf een beeld van iemand die moppert om te mopperen) en deel 2 'de hondenbelasting'.

Uitglijertje Mostert
Je kunt het VVD-fractieleider Ad Mostert wel kwalijk nemen dat, als hij zitting neemt in het panel van raadsleden dat voor het publiek 'reclame' moet maken voor het debat, een vraag over de hondenbelasting dan wil afdoen met een antwoord 'maar dit is een debat van postzegelformaat'. Niet sportief ook naar de andere raadsleden die wel serieus omgingen met dit vraagstuk, hoe belangrijk of onbelangrijk dan ook. Wat wil je dan Ad, een debat op de ijsbaan over de vluchtelingenopvang?

Wij kunnen ons het overigens voorstellen dat heel wat burgers met een wat minder gevulde portemonnee maar wel met een hart voor een hond als huisdier, zich niet kunnen vinden in een dergelijke bagatellisering van een onderwerp. Dus electoraal ook niet slim wat Mostert doet, die overigens al eerder op een uitspraak geattendeerd werd die niet zo fijngevoelig is.

Jammer van het uitglijertje in de hondendiscussie van een raadslid; maar al met al prima dat de gemeente actief is richting burgers met het verlagen van de drempels van haar apparaat. Goed bezig dus Schiedam.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.



Het openbaar debat over de hondenbelasting, waarbij de hondenpoep niet onbesproken bleef
 
Niet veel bezoekers in Winterland hadden aandacht voor het debat; deze jonge vrouw wel; zij maakte duidelijk in de toekomst graag mee te gaan praten
Stadstuinen-voorzitter Herbert Nikkels in gesprek met de burgemeester, met een stronk boerenkool uit de Stadstuinen in de hand
Oud-onderwijzeres en -raadslid Joke de Haan die op de Stadstuinen geholpen wordt door deze jeugdige Syrische vluchteling, die nu anderhalf jaar in ons land is. Zo kan hij tuinieren én Nederlands leren en daarna zijn studie werktuigbouwkunde waar hij in eigen land mee begonnen was in ons land hervatten
Bezoekers aan het Open Huis, de 89-jarige Doortje Schrijver en de 71-jarige Rob Stienessen, die decennia lang zijn veegkar goed geluimd voortduwde door het centrum van Schiedam

V.l.n.r. enkele G1000 vrijwilligers, Joke de Haan, Yvonne Lomans en Joke de Haan, beide naamgenoten zijn geen familie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten